OBISK  DRUŠTVA OZARA

V četrtek, 23. 6. 2011, so učenci posebnega programa višje stopnje skupaj z učitelji obiskali društvo Ozara. Sprejela nas je gospa Minka Žiberna, vodja programa mreže dnevnih centrov in vodja enote v DC Ptuj. Spoznali smo uporabnike storitev dnevnega centra. Spoznavanje je potekalo skozi socialne igre, ki so jih pripravile animatorke Maja, Anja in Urška. Učenci so hitro navezali stike in glasno izražali zadovoljstvo ob druženju. Vse je potekalo v prijetnem vzdušju in tako smo doživljali tudi prostor, kjer smo bili. Počutili smo se domače v okrilju starih zidov v Ulici Viktorina Ptujskega. Poletno sonce je pripekalo in prijazni gostitelji so nam ponudili sok, da ne bi dehidrirali. Kot prave gospodinje pa so spekli še pecivo, s katerim smo se sladkali. Ogledali smo si nekaj izdelkov, ki jih izdelajo spretni prsti z dodatkom veselja in domišljije. Prav vsak izdelek je nekaj posebnega in ima uporabno vrednost. Druženje učencev in uporabnikov dnevnega centra se je nadaljevalo v likovni delavnici, kjer se je pokazala kreativnost prav vseh sodelujočih. V tem času nas je gospa Žiberna popeljala na ogled društvenih prostorov ter nam predstavila program in storitve, ki jih OZARA izvaja. Nekaj spretnih uporabnikov se je odločilo za renoviranje in so pridno belili delovni prostor, da se bodo v njem bolje počutili. V kuhinji je prijetno dišalo, malica je bila že kuhana. Vsak dan jo sami skuhajo. Zaupali so nam, da prav zato nekateri prihajajo vsak dan, ker je malica tako zelo dobra. Naši pogledi so se ustavili na lepo urejeni okolici. Gredice so polne raznih cvetic in zelenja. Nekomu to veliko pomeni in se ob urejanju sprošča. Vse deluje preprosto, skromno in domače. Tako smo doživeli tudi gostitelje.

Učencem se ni mudilo v šolo in komaj smo jih prepričali, da je čas za odhod. Le kdo ne bi počakal na jagodni kornet, ki tako prijetno ohladi.

Ob slovesu smo si obljubili, da se v novem šolskem letu zagotovo ponovno srečamo. Za začetek na naši šoli, potem pa bomo srečanja izvajali ob različnih priložnostih.

Hvala zaposlenim in uporabnikom centra za prijazen sprejem in druženje. Za nekoga je majhen korak že velik skok. Želimo vam, da bi takih skokov opravili čim več pri vaših prizadevanjih.

                                                                                                           

 Marija Arnuš

 

{gallery}Slike/SlikeDogodki2011/Folklorasrbija{/gallery}


DELAVNICA TRGOVINA

V torek, 21.6.2011, smo z učenci posebnega programa, ki se izobražujejo v  OVI 3, OVI 4a, OVI 4b, OVI 5a in OVI 5b izvedli delavnico »Trgovina«. Različne pripomočke za osebno higieno in nego smo zbrali na mizi. Učenci so imeli nalogo, da so izbrali izdelek in ga odnesli na ustrezno označeno mesto v sosednjo učilnico – trgovino. Tako so učenci razporedili čez 150 izdelkov, nekatere ob pomoči učiteljic. Ponovili so del vsebin projekta Pomagajte nam zaživeti v spolnosti. V delavnici so učenci aktivno sodelovali, saj so dobili konkretno izkušnjo o izdelkih za osebno nego, spoznali so različne vrste spodnjega perila.

 

Vtisi učencev:

Aleksandra: »Všeč mi je bil ženski parfum, lepo je dišal.«

Katarina: »Super je blo, všeč mi je bil tuš gel, krema za roke, zanimivo bi bilo trgovino še ponoviti.«

Darinka: »Všeč so mi bile britvice za noge, za dlake in spodnje perilo, všeč mi je bilo, da sem se lahko našpricala.«

Nejc: »Super, veliko novega sem videl, tako trgovino si želim še drugo leto.«

Maja: »Meni je bil všeč lak za nohte, spalna srajčka.« 

Rajko: »Všeč mi je bilo, da smo se učenci tako lepo zbrali, da smo spoznali različno spodnje perilo.«

Valerija: »Všeč so mi bili spreji, ličila, perilo.«

 

 Tanja Knehtl

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Trgovina{/gallery}


ZAKLJUČNO DRUŽENJE UČITELJEV, UČENCEV IN STARŠEV OŠ DR. LJUDEVITA PIVKA PTUJ

Tudi na vrata naše šole že trka poletje. Učenci se ga nadvse veselijo, saj je poletje simbol plesanja in petja, bivanja na svežem zraku in polno doživljanje svetlobe in toplote sonca. Prav v tem času smo ljudje najbolj odprti za sprejemanje in dajanje. Na OŠ dr. Ljudevita Pivka na Ptuju smo zato ta čas izkoristili za večplastno kulturno-zabavno druženje. V znamenju dobre volje in sončnega vremena smo se na šolskem dvorišču zbrali vsi učitelji in drugi delavci šole ter vsi naši učenci s svojimi družinami. Po prijaznem pozdravnem nagovoru gospe ravnateljice se je odvil pester kulturni program, ki so ga pod vodstvom svojih mentorjev pripravili učenci. V zraku so odmevali glasovi naših mladih pevcev, zaslišali smo zvok kitare in harmonike, iz pravljičnega sveta pa so se zbudile celo lutke. Prisrčen kulturni program je popestrilo še valetno dogajanje s predajo ključa in z nekaj zabavnimi igricami s tekmovalnim pridihom med osmošolci in devetošolci. Slednji so se s tem dnem dokončno poslovili od osnovnošolskih klopi in vsi skupaj smo jim zaželeli vse dobro na njihovi nadaljnji življenjski poti in da bi jih v prihodnosti bogatile predvsem lepe izkušnje. V spomin našim učencem so nastale lepe skupinske fotografije. Kot se za zaključno prireditev spodobi, je gospa ravnateljica našim učencem podelila žlahtne pohvale in priznanja za njihov celoletni trud na različnih področjih. Najboljši bralci so prejeli tudi pohvale za bralno značko, najboljši športniki pa so se ponosno povzpeli na zmagovalne stopničke. Na najvišji stopnički smo z aplavzom pozdravili tudi najboljšega športnika in športnico šole. Piko na i našemu veselemu druženju pa so seveda pristavili še slastni čevapčiči s šolskega žara in obilo sveže poletne zelenjave. Čisto na koncu pa nas je že po šolski tradiciji ohladil še obvezen sladoled. Na podlagi vseh izrečenih misli in podarjenih pogledov ter zadovoljnega razpoloženja vseh prisotnih lahko ponosno zaokrožimo, da je bilo naše šolsko leto zelo dobro in pridelek kakovosten. Šolsko leto pa se s tem vendarle še ni končalo. Učence sedaj čakajo zares zaslužene in težko pričakovane poletne počitnice. Naj bodo brezskrbne in poletno iskrive, jim želimo vsi delavci šole.

Jasna Veber Zazula

 

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Zakljucna_2011{/gallery}


 STROKOVNI DELAVKI CSD PTUJ NA OBISKU

V torek, 14.6.2011, smo v okviru projekta Pomagajte nam zaživeti v spolnosti gostili strokovni delavki Centra za socialno delo Ptuj.

Socialna delavka Danila Jurgec in psihologinja Irena Toš Koren sta se pogovarjali z učenci prilagojenega programa OVI 3 – 5 in z učenci 6. – 9. razreda. O temi Spolna zloraba sta povedali mnogo koristnih informacij, pasti in izkušenj.

Tanja Knehtl

{gallery}Slike/SlikeDogodki/CSD{/gallery}


VSAKA ROŽICA ŠTEJE

Šolsko leto se bliža h koncu in zaključujejo se aktivnosti, ki so se planirale v začetku šolskega leta. Tako so učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja opravili še zadnje dejanje delovnega dne, ki so ga realizirali po urah skozi celo šolsko leto. V tem letu so skrbeli za urejenost okolice šole, predvsem cvetličnih gred. Te so uredili v jesenskem času, aprila so cvetice okopali ter odstranili plevel in 10. junija menjali cvetlično sceno. Med letom so čistili tudi zelenico, ki jo obiskovalci bližnjega objekta s hitro hrano in mimoidoči »pridno« zalagajo z najrazličnejšimi odpadki.

V tokratni akciji so sodelovali učenci OVI 4A, OVI 5A IN OVI 5B.

Delo so si razdelili in vsak je prispeval svoj delček, vsak pač po svojih sposobnostih. Učenci so bili aktivni in navdušeni nad načrtovanjem zasaditve sezonskih lončnic ter možnostjo sodelovanja pri sajenju. Posebno doživetje jim je bilo opazovati polžke s hišico, ki so jih našli na gredicah, čebulice različnih oblik, ki so jih ob prekopavanju izkopali … Izkustveno učenje ima veliko vrednost, gradijo se drugačni odnosi med učenci in učitelji. Spregovorili so tudi tisti redkobesedni in zadržani v komunikaciji.  Slišati je bilo glasno razmišljanje učencev, da moramo polepšati vsaj okolico, če že naša »učilna zidana« poka po šivih. V očeh so se jim prižigale iskrice, ko so se spomnili na obljubljeno novo šolo. »Tam šele bomo urejali,« je bila neizgovorjena misel nas vseh. Ampak do takrat je potrebno še malo potrpeti. Naša rdeča šola si zasluži spoštovanja, da jo uredimo takšno, kakršna je. In zato šteje vsaka rožica, ki jo bomo še zasadili.

Učenci in učitelji se zahvaljujemo Vrtnarstvu Kovačec iz Žamencev, ki so nam podarili mačehe v jesenskem času. Poletno cvetlično sceno pa nam so podarili v Cvetličarni Rožmarin. V tej cvetličarni so prijazne cvetličarke učence OVI 3 popeljale v svet cvetja in lončnic ter jim predstavile delo in poklic cvetličarja.

 Hvala tudi tistim, ki ne bodo več smetili naše zelenice.

Marija Arnuš                                                                 

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Gredice_OVI{/gallery} 


OGLED NAGRAJENIH KRATKIH FILMOV

V sredo, 8.6.2011, so si vsi učenci šole ogledali v Mestnem kino Ptuj nagrajene filme 5. Mednarodnega filmskega festivala Zlati klas, ki je potekal v mesecu maju v Gorišnici.

Učenci so uživali ob videospotu pesmi Le zakaj skupine Insomnia. Navdušili so nas kratki dokumentarni filmi: Prisank, Bič in žmic, Po poteh Tartinija in kratki igrani filmi: Genom, Sladoled, Vesoljska avantura.

Zahvaljujemo se Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti Ptuj za povabilo na brezplačen ogled izvrstnih, domiselnih kratkih filmov mladih ustvarjalcev. Mladim avtorjem: Juliji, Valentini, Maticu, Katarini, Kayi, Florijanu in vsem soustvarjalcem ter njihovim mentorjem iskreno čestitamo!

Tanja Knehtl


 

ŠOLA V NARAVI V FIESI

V ponedeljek, 6. 6. 2011, smo se odpravili v Fieso v dom Breženka, kjer smo preživeli pester, zanimiv in razburljiv teden.

 Pot proti morju je bila zelo dolga, vsi smo bili zelo nestrpni in radovedni. Le kaj nas čaka v Fiesi? Ko smo prispeli, nas je na dvorišču pričakal vodja doma. Razdelili smo se po sobah. Ker smo pridni, smo se hitro razpakirali, pospravili oblačila v omare in postlali postelje. Sobe so bile zelo lepe, še posebej super je bilo to, da smo imeli svojo kopalnico. Ko smo vse uredili, smo se odpravili na kosilo. Čakal nas je kratek počitek, nato pa že naaaapooorna pot v Piran. A v Piranu nas je čakalo nekaj razburljivega! Nakupovanje! Ni lepšega, še posebej za punce. No ja, tudi fantje so uživali.

Naslednji dan so nas učitelji ponovno mučili s pohodom, ponovno smo šli  v Piran. A bilo je manj razburljivo. Bilo je pa bolj zanimivo, saj smo si ogledali morske živali v akvariju.

V sredo so nas presenetili z vožnjo z ladjico Solinarko v soline v Sečovljah. Tam smo izvedeli veliko o živalih in rastlinah, ki so odvisne od slane vode in o pridobivanju soli nekoč in danes. Med povratkom smo se ustavili v Portorožu, kjer smo spet z veseljem hodili med stojnicami in si privoščili sladoled.

V četrtek smo se vozili s kanuji, plezali po plezalni steni, streljali z lokom in seveda vsak lep trenutek izkoristili za plavanje v morju. Na žalost pa je bila z nami tečna učiteljica, ki nam je neprestano težila z varnostjo. Joj, če ne bi bilo nje, bi bilo bolje!

V petek nas je čakal še en pohod v Strunjan. Tudi tukaj so imeli soline in še veliko drugih zanimivosti.

Teden v Fiesi nam je hitro minil. Škoda, da se ne bo ponovil v naslednjem letu!

 

Sandi, Marina, Kaja Z., Kaja F., Timi in Sara iz 7. r


 OBISK KEKČEVE DEŽELE

V petek, 3. junija smo se učenci in učitelji odpravili v Kranjsko Goro, kjer smo obiskali Kekčevo deželo, ki je urejena v planinskem svetu pod Vršičem.

Tam smo se najprej srečali z Mojco, ki smo jo rešili iz kletke v Bedančevi hiši, ona pa nas je popeljala do Brincljaa. Prijazen možiček nam je razkazal svojo hišico na drevesu, iz katere smo odšli kar po leseni drči. Vmes je prilomastil še Bedanec, ki so ga otroci pregnali z oponašanjem sovjega ukanja – te ptice se strašni mož najbolj boji. Mojca nas je po lepi gozdni poti popeljala naprej do Kekca, ki nas je pospremil do koče tete Pehte – ta nam je postregla s čajem in slastnim kolačem. Razkazala nam je tudi svoj laboratorij, kjer se najde zdravilo za vsako bolezen. Ogled smo zaključili z glasbo, saj smo si skupaj s Kekcem zapeli njegovo pesem »Jaz pa pojdem in zasejem dobro voljo pri ljudeh«.

Kljub krmežljavemu vremenu smo dan preživeli v prijetnem vzdušju in veselem druženju.

 

Helena Petek Hari

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Izlet{/gallery}


DRŽAVNO PRVENSTVO V ATLETIKI ZA OŠPP

 V Murski Soboti se je 20.5.2011 odvijalo državno prvenstvo v atletiki za OŠPP. Tekmovalo se v je v tekih na 60m, 300m, 1000m, metu vortexa, skoku v višino in daljino ter v štafeti 4x100m.

Na igrah so učenci in učenke OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj dosegli naslednje rezultate:

 

 1. PATRICIJA RIBIČ            skok v višino              5. MESTO
 2. BRANKA HOJNIK          1000m                        7. MESTO
 3. RUDOLF VIDOVIČ         300m                          8. MESTO
 4. SANDRA CIGLAR           met vortexa               11. MESTO
 5. ANJA BRUMEN               skok v višino             11. MESTO
 6. ANITA MUNDA               300m                        12. MESTO
 7. SARA ČRNIVEC              skok v daljino            13. MESTO
 8. KAROLINA TOŠ              1000m                      15. MESTO
 9. DEJAN NOVAK                met vortexa               20. MESTO

 

 

Najboljši rezultat je dosegla PATRICIJA RIBIČ, ki je v skoku v višino dosegla 5.mesto.

 

Ekipno so učenke OŠ dr. Ljudevita Pivka dosegle 8. mesto.

 

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Drzavno_atletika{/gallery}

 


PLAVALNI TEČAJ V TERMAH PTUJ

Učenci 2. in 3. razreda smo bili v času od 16. do 27. maja 2011 na plavalnem tečaju v Termah Ptuj.

Plavalni tečaj nas je letos obiskovalo sedem otrok. Bili smo razdeljeni v dve skupini,  plavati pa sta nas učila plavalna učitelja Gorazd in Miro.

Zraven nas sta bili še učiteljici Tanja in Lidija.

Na začetku smo se privajali na vodo, preizkušali kako dobri smo v plavanju ter kako plavamo s pripomočki ali brez.  Bili smo že pravi korenjaki, ko smo potopili glavo pod vodo, gledali pod vodo, izdihovali v vodo in lebdeli na vodi, saj smo spoznali, da nas voda drži na površju. Radi smo se potapljali pod vodo in iskali izgubljene predmete.

Najbolj smo bili veseli, ko je bilo zunaj lepo vreme, da smo odšli na zunanje kopališče. Tam smo skakali v vodo in plavali v olimpijskem bazenu. Z veseljem pa smo se odpravili tudi v bazen z valovi, ki so nas nosili sem in tja.

Vsekakor pa dan plavanja ni minil brez tobogana, po katerem smo se zelo radi spuščali.

Deset dni na plavalnem tečaju nam je zelo hitro minilo, naučili pa smo se veliko novega.

Kako pa je potekalo samo plavanje, pa lahko vidite na fotografijah.

  

Lidija Hameršak Marin

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Plavalni{/gallery}

 


SPECIALNA OLIMPIJADA

V sredo, 11. maja 2011, so se tudi naši učenci v lepem številu udeležili 18. regijskih iger Specialne olimpijade Slovenije, ki so potekale pod okriljem organizatorja VDC Polž v štajerski prestolnici, Mariboru. Zjutraj nas je pomladno sonce spremljalo na poti do štadiona Poljane, kjer smo ob lepem vremenu prav vsi dali vse od sebe. Trud je bil poplačan in kmalu so nam okrog vratu visele medalje. Prav vsak od nas je dobil svojo. Po končanem rednem delu tekmovanja smo se s širokimi nasmehi odpravili v šotor na mariborskem Snežnem stadionu, kjer so nas postregli s kosilom, ki se je nadaljevalo v vsesplošno rajanje. Obiskal nas je tudi pevec Sebastjan, ki je še dodatno poskrbel za vročino tako v šotoru, kot na plesišču. Odlična ekipa OŠ Dr. Ljudevita Pivka je polna medalj in lepih občutkov po rajanju mirno prispela nazaj v šolo. Pohvaliti je potrebno prav vse tekmovalce 18. regijskih iger, ki so vzorno tako na tekmovališču kot izven njega, zastopali našo šolo. NEJC, JANKO, ANDREJ, MAJA, GINA, LEON, RAJKO, TADEJA, JAN, ŽAN, ALEKSANDRA, DARINKA, SEBASTJAN in VALERIJA, čestitke!

Ian Emeršič

  

Na igrah so OŠ dr. LJUDEVITA PIVKA PTUJ zastopali naslednji učenci:

 1. SEBASTJAN LEVANIČ           skok v daljino z mesta – 1. mesto
 2. VALERIJA KOPŠIČ                 50m – 2. mesto                                 
 3. JAN ŠPRAH                             50m – 5. mesto
 4. ŽAN PERNEK                         50m – 4. mesto
 5. TADEJA ZUPANIČ                 50m – 3. mesto
 6. DARINKA FUREK                  skok v daljino z mesta – 1. mesto
 7. MAJA PFEIFER                       50m – 1. mesto
 8. LEON JEZA                            100m – 3. mesto
 9. ALEKSANDRA BRAČKO     200m – 1. mesto
 10. JANKO GJOREK                    200m – 2. mesto
 11. NEJC GROBELŠEK                400m – 3. mesto
 12. RAJKO BUČAR                     100m – 4. mesto
 13. ANDREJ GJOREK                  met žogice – 2. mesto
 14. GINA ZUPANIČ                    100m – 3. mesto

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Specialna{/gallery}


ZAPOJMO, ZAPLEŠIMO, ZAIGRAJMO

V mesecu maju se je naša šolska plesno-tolkalska skupina pod vodstvom mentorjev ga. Dragice Emeršič, g. Tomaža Valenka in ga. Jasne V. Zazula, uspešno predstavila na 21. Državni glasbeni reviji Zapojmo, Zaigrajmo, Zaplešimo. Tokrat nas je v svojem prijaznem objemu gostila Lendava. Dotaknila se nas je gostoljubnost organizatorjev, publike in predvsem strokovne komisije pa se je dotaknila naša ustvarjalna plesno-tolkalska predstava Juri Muri v Afriki. Učenke in učenci so imenitno zaplesali in zaigrali, zato jim iskreno čestitamo za njihov trud. V užitek nam je bilo spremljati tudi druge plesne in glasbene točke. Po končani prireditvi v Kulturnem domu Lendava smo druženje nadaljevali na Športno rekreacijskem centru Term Lendava, kjer so nas pogostili s toplim kosilom in živo glasbo. V ritmu popularnih ritmov in čarovnikovih presenečenj ter v razvajanju vročega sonca smo zaokrožili ustvarjalni dan ter se z avtobusom skupaj s kolegi iz ormoške šole odpeljali nazaj v domači Ptuj, kjer so učence pričakali ponosni starši.

Jasna Veber Zazula 

 {gallery}Slike/SlikeDogodki/Zapojmo{/gallery}


USPEH NA DRŽAVNEM NATEČAJU EVROPA V ŠOLI

Evropa v šoli je natečaj državnega formata. Pod vodstvom mentorjev slovenski učenci in dijaki vsako leto izvirno izražajo svoje misli in videnja v obliki likovnih, literarnih, fotografskih, video del, raziskovalnih ali projektnih nalog ter spletnih strani. Naša šola na tem tradicionalnem natečaju sodeluje vsako leto in pohvalimo se lahko že z lepim številom pridobljenih nagrad na likovnem področju.

Ker imamo na naši šoli široko odprta srca za pomoč drugim, smo v okviru likovne vzgoje za državni natečaj Evropa v šoli s toliko večjim navdušenjem upodabljali raznovrstne risarske in slikarske podobe na temo PROSTOVOLJSTVO.

Strokovna komisija je tokrat za najboljšo v svoji kategoriji izbrala likovno delo našega učenca Sebastjana Levaniča. S Sebastjanom sva se tako 10. maja 2011 v družbi ostalih slovenskih najuspešnejših učencev in dijakov udeležila slavnostne prireditve in podelitve nagrad v SNG Maribor, kjer so nas počastili z zanimivim programom.  Sebastjan je bil zelo ponosen, ko je na razstavi ugledal svojo sliko, ki jo je poimenoval »Dedku in babici pomagam iz trgovine nesti vrečko«. Iskreno se je razveselil tudi pridobljene nagrade, saj mu je ob laskavi diplomi prinesla še 10-dnevne aktivne počitnice v letovišču ZPM Maribor v Poreču.

Sebastjanu iskreno čestitamo in mu želimo mnogo poletne igrivosti in iskrivosti v objemu morja.

 Jasna Veber Zazula, učiteljica LV

 

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Evropa_v_soli{/gallery}

 


 

 

ŠOLA V NARAVI ZA UČENCE POSEBNEGA PROGRAMA

 Pa smo jo le dočakali … šolo v naravi za učence posebnega programa OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj. Letos smo se odpravili za tri dni v Center šolskih in obšolskih dejavnosti Dom Štrk v Spuhljo pri Ptuju.

Čeprav se nismo odpravili daleč, smo bili kljub temu polni pričakovanj in dobre volje. Po namestitvi in pozdravu naših novih prijaznih gostiteljev smo takoj radovedno pričeli z raziskovanjem doma in njegove okolice.  Ugotovili smo, da je zraven lepo opremljenih sob, jedilnice in učilnic, dobro poskrbljeno tudi za športne aktivnosti na prostem in v telovadnici.

Z učiteljem Zvonetom smo se odpravili na potep po poljski učni poti, spoznavali smo različne cvetlice na travniku in uživali v lepem vremenu. Popoldan smo se pod vodstvo učitelja Tomota pomerili v lokostrelstvu, kjer so najboljši prejeli priznanja. Učiteljica Nataša nas je popeljala v svet kurentov. Večer pa smo si popestrili s plesom in predstavitvijo šol, saj so nam družbo delali učenci iz OŠ Brusnice.

Zadnji dan smo si pripravili nahrbtnike z malico in se vedoželjno odpravili na pot do ribnika in mlake. Ko smo prispeli, smo pomalicali in se sprostili na bližnjem igrišču z igro gnilo jajce. Zatem smo si ogledali ribnik ter raziskovali življenje v mlaki in ob njej.

Polni lepih vtisov smo se poslovili od prijaznega osebja Doma Štrk ter novih prijateljev iz OŠ Brusnice.

 

Udeleženci šole v naravi

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Sola_v_naravi{/gallery}


SPOZNAVAJMO DRŽAVE EVROPSKE UNIJE

V soboto, 7. maja 2011, je na Novem trgu v Ptuju potekala prireditev ob 7. obletnici vstopa v Evropsko unijo, kjer je bil predstavljen projekt mladih »Spoznavajmo države EU«.

V projektu so sodelovali otroci iz vrtcev ter učenci in dijaki srednjih in osnovnih šol s širšega ptujskega območja, ki so na stojnicah predstavili znamenite osebnosti posameznih držav članic EU.

Naša šola je v sodelovanju z Dijaškim domom Ptuj predstavila belgijskega baročnega slikarja, Petra Paula RUBENSA. Stojnica je bila opremljena z reprodukcijami njegovih del in variacijami del naših učencev na Rubensove stvaritve v različnih tehnikah. V kulturnem programu so se učenci predstavili s plesno točko na skladbo belgijske pevke Kate Ryan, Je t’adore.

Prireditev se je zaključila z dvigom evropske zastave v ptujskem »Evroparku«.

 Helena Petek Hari

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Drzave_EU{/gallery}


PODROČNE ŠPORTNE IGRE – ATLETIKA

V četrtek, 21. 4. 2011, je OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj v sodelovanju z Zavodom za šport Ptuj organizirala Področne športne igre v atletiki. Tekmovanja so se udeležile osnovne šole s prilagojenim programom iz Lenarta, Ormoža, Maribora, Slovenske Bistrice, Slovenj Gradca, Ravn na Koroškem, Mute in Ptuja. Učenci so tekmovali v tekih na 60m, 300m,1000m in štafeti 4 x 100m, skoku v daljino in višino ter metu vortexa.

Učenci naše šole so dosegli zelo solidne rezultate:

 • ANITA MUNTA – 5. mesto (60m), 7. mesto (skok v daljino)
 • RUDOLF VIDOVIČ – 7. mesto (300m), 7. mesto (skok v daljino)
 • BRANKA HOJNIK – 1. mesto (1000m)
 • KAROLINA TOŠ – 2. mesto (1000m)
 • ANJA BRUMEN – 3. mesto (1000m), 4. mesto (skok v višino)
 • SARA ČRNIVEC – 5. mesto (skok v daljino)
 • PATRICIJA RIBIČ – 1. mesto (skok v višino), 2. mesto (met vortexa)
 • DEJAN NOVAK – 8. mesto (met vortexa)
 • SEVERĐANA JANUZI – 4. mesto (met vortexa)

 

Vsi omenjeni učenci in učenke so se tudi uvrstili na finale državnega prvenstva v atletiki za OŠPP, ki bo v Murski Soboti.

 Tomaž Valenko

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Podrocne_igre_atletika{/gallery}


DAN ZEMLJE
 
V sredo, 20 aprila, smo na naši šoli posvetili Dnevu Zemlje (ki sicer poteka 22. aprila).

Na ta dan se je končala zbiralna akcija odpadnega papirja »Star papir za novo upanje«, ki so jo v sodelovanju s podjetjem Dinos organizirali  Ekologi brez meja.

Učenci so si zjutraj ogledali kratek dokumentarni film »Papirčkovo potovanje« in se seznanili s postopki predelave starega papirja. Sledilo je odnašanje papirja v keson na šolskem dvorišču (papir so učenci in učitelji prinašali vse od začetka aprila in ga deponirali v matičnih učilnicah posameznih oddelkov).

Dan Zemlje smo zaključili s čistilno akcijo in urejanjem šolskega parka. Očistili smo šolsko dvorišče, sprehajalno pot ob potoku, grajski grič in mestni del Dravskega obrežja.

 Helena Petek Hari, koordinatorka Ekošole 

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Dan_zemlje{/gallery}

 

 

 


 

 PLESNA REVIJA – Gledališče Ptuj

Učenci ritmične plesne skupine naše šole so se v sredo, 13.4.2011, v Mestnem gledališču Ptuj udeležili Območne revije plesnih skupin z naslovom Pozdrav pomladi.

Nastopilo je 14 učencev, ki so se predstavili s plesom Ples v noč. S plesom so hoteli predstaviti čarobnost noči in zvezdic na nebu. Učenci so se pri plesu zelo potrudili in poželi velik aplavz občinstva.

Tomaž Valenko

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Plesna_revija{/gallery}


DELOVNA PRAKSA

Učenci posebnega programa, ki se izobražujejo v OVI 4 in OVI 5 so bili v času od 4. 4. 2011 do 15. 4. 2011 na delovni praksi v Varstveno delovnih centrih (VDC ).Inštruktorji so ocenjevali: samostojnost, zanesljivost in iznajdljivost pri delu, ročne spretnosti, razumevanje navodil, odnos do dela in drugih uporabnikov.

Vtisi učencev:

Maja (VDC Dornava): »Barvala sem srčke, delala verižice. Lepo je tam, imam prijateljice.«

 Darinka (VDC Sožitje): »Zlagala sem škatle, vezala mašelčke (žalne trakove) za sveče.«

 Nejc (VDC Dornava): » Imel sem se čudovito, delal sem verižice.«

Janko (VDC Dornava): »Zlagal sem predpasnike za Dobrote slovenskih kmetij. Zašil sem si predpasnik za domov. Delal sem posode iz lesa za med.«

Katarina (VDC Sonček): »Delala sem škatle, pogovarjali smo se in to je to. Prijazni so.«

Rajko (VDC Sožitje): »Bil sem v pralnici, Damjanu sem pomagam prati in likati prte.«

Gina (VDC Dornava-enota Budina): »Šivala sem vrečke, predpasnike in prte iz blaga na šivalnem stroju.«

Jan (VDC Sonček): »Zlagal sem škatle, iz gline smo delali pikapolonice. S sošolcem Žanom sva »Mojstra gline d.o.o.« Na praksi sem bil prvič.«

Leon (VDC Dornava-enota Budina): »Na platno sem slikal rože.«

 Tanja Knehtl

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Delovna_praksa{/gallery}


PODROČNO TEKMOVANJE V NOGOMETU

 V sredo, 6. 4. 2011 je bilo na Ptuju  Področno tekmovanje v nogometu. Udeležili so se ga učenci šol iz Maribora, Slovenske Bistrice in Ptuja.

Rezultati:

 OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj – OŠ Minke Namestnik Sonje            S. Bistrica       1 – 5

 OŠ Minke Namestnik Sonje S. Bistrica – OŠ Gustava Šiliha Maribor        3 – 2

 OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj – OŠ Gustava Šiliha Maribor                          1 – 9

 

V polfinalno tekmovanje se je uvrstila OŠ Minke Namestnik Sonje Slovenska Bistrica.

 Tomaž Valenko         

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Nogomet_2011{/gallery}


 ZELENJAVNA GREDICA

Učenci 1.-2. r. smo se učili o delu na vrtu pomladi. Uredili smo si gredico, da bomo lahko opazovali rast zelenjave. Sadili smo krompir in jagode ter posejali solato in kumare.

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Gredica_2011{/gallery}


 RAČUNANJE JE IGRA – DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ MATEMATIKE

V soboto, 2. aprila, smo se udeležili državnega tekmovanja iz znanja matematike Računanje je igra. Učenci Natalija Ros, Primož Štular in Sandi Kmetec ter mentorica Tanja Merc smo se v zgodnjih jutranjih urah zbrali na ptujski železniški postaji.  V Jesenice nas je skupaj z učenci OŠPP Stanka Vraza Ormož odpeljal šofer Janez.

Tekmovanje je potekalo na OŠ Toneta Čufarja. Po okrepčilni malici je sledilo 45-minutno izkazovanje znanja iz matematike. Učenci pravijo, da naloge niso bile pretežke. Jaz pa pravim, da so doseženi dobri rezultati rezultat vloženega truda njih samih, učiteljev in seveda njihovih staršev. Rezultate si lahko pogledate na spletni strani Računanje je igra.

Tanja Merc

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Racunanje{/gallery}


2. SREČANJE GLEDALIŠKIH SKUPIN OŠPP SLOVENIJE V MLINŠAH

Lutkovna skupina KORENJAKI se je udeležila 2. srečanja gledaliških skupin OŠPP Slovenije v Mlinšah, ki jo je organiziralo Društvo specialnih in rehabilitacijskih  pedagogov Slovenije, sekcija LMDR. Srečanje je potekalo 30. 3. 2011 in 31. 3. 2011. Predstavilo se je 18 skupin iz prav toliko šol.

Naši lutkarji so se pokazali 31. 3. z igrico:  O zajčku zvezdicah in novoletni smrečici. Napetost in trema sta pred vsakim nastopom razumljivi, a kaj hitro mineta, ko igra steče in lutke v njihovih rokah oživijo. Zvezdice so migljale in  poplesavale ob glasbeni spremljavi. Jezni mesec jih ni mogel ustaviti, ker so si želele k zajčku na zemljo, da bi mu razsvetlile smrečico in mu polepšale rojstni dan. Kjer je volja,  je tudi pot. In našle so jo, s skupnimi močmi seveda.   Učenci niso potrebovali pomoči mentorice, ki je za kuliso budno spremljala dogajanje. Med seboj so si  pomagali, če je kdo kaj pozabil. Nejc pa je tisti, ki obvlada vse vloge in se res ni kaj bati. Veselje po predstavi je bilo veliko, sploh, ker je  vse gladko teklo.

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Lutke{/gallery}

 OBMOČNO SREČANJE LUTKOVNIH SKUPIN V TRNOVSKI VASI

 1.4. 2011 je potekalo Območno srečanje lutkovnih skupin v Trnovski vasi. Mini turneja  lutkovne skupine se je nadaljevala z isto igrico. Na srečanju se je predstavilo šest skupin z osmimi predstavami. Skupine so bile s ptujskega področja.Janko in Andrej sta poskrbela, da je bila scena hitro pripravljena. Vsak del je moral biti pritrjen na pravo mesto in s pravim vijakom seveda. Ni panike, ona dva to res dobro obvladata. Lutkarji so se postavili na svoja mesta in igra je stekla. Odigrali so prvi, pa to kar brez treme. Za njih je to mala malica. Kaja, glavna zvezdica, je soigralce kar naprej izzivala. Sproščenost in igrivost se je odražala v animaciji z lutkami. Zvezdice so še bolj žarele. Po predstavi so si oddahnili in si v nadaljevanju v miru ogledali še nastope drugih skupin, vse do 12. ure.

Marija Arnuš

 


 

 OBMOČNA REVIJA OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN

Učenci naše šole so se skupaj z učiteljicami v sredo 30.03.2011 odpravili na srečanje otroških folklornih skupin, ki je bilo letos organizirano v Kulturnem domu v Dornavi. Otroške revije se je letos udeležilo veliko skupin iz našega širšega ptujskega področja. Letos smo na reviji sodelovali tretje leto.

Predstavili smo se s sklopom »Petelinji boj«. Najprej sta fant in dekle zapela ljudsko pesem »Oj, Marička hočeš moja biti«. Nato je sledil  »Petelinji boj«, ki  je predstavljal  »boj« med dvema mladeničema, ki sta si prizadevala za naklonjenost dekleta. Iz ljudskega izročila sledi, da je zmagal tisti mladenič, ki je skakal  na eni nogi in pri »boju« ni stopil na tla.

Nastopilo je 20 učencev, ki so predstavili plese Šotiš, Požugana in Rašplja. Zraven tega smo imeli instrumentalno spremljavo na harmoniko, »ribež« in »šef«. Učenci so se pri plesu zelo potrudili in zato poželi  velik aplavz občinstva.

Sledilo je skupinsko fotografiranje in odhod domov. Učenci so odšli iz Dornave veseli in polni novih vtisov.Ker učenci zelo radi plešejo in se predstavijo občinstvu, se že pripravljamo za naslednji nastop.

Lidija Hameršak Marin

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Folklora{/gallery}


  DRŽAVNO RAČUNALNIŠKO TEKMOVANJE

 

11. Državno računalniško tekmovanje

»Z računalniki skozi okna« je 17. marca

2011 potekalo že enajstič na osnovni šoli

Jela Janežiča v Škofji Loki. Organizatorici

tekmovanja sta osnovna šola Jela Janežiča

in Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Učence smo pripeljali njihovi mentorji, večinoma učitelji računalništva. Pred samim začetkom tekmovanja so nas v zbornici pozdravili ravnateljica mag. Marjeta Šmid, Mija Kordež in dr. Roman Dorn, predsednik organizacijskega odbora, oba iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Med čakanjem smo si ob sproščenem klepetu izmenjali izkušnje in znanja, ki smo jih dobili pri pripravah na tekmovanje. Tekmovanji za Word in PowerPoint sta potekali v dveh skupinah. Tekmovalce so spremljali člani petčlanske tekmovalne komisije. Po končanih tekmovanjih je komisija pregledala in ocenila naloge. Vsi tekmovalci so pokazali veliko znanja glede poznavanja programov Word in PowerPoint. Učenca, ki sta zastopala našo šolo sta bila Sergej Matjašič in Sandi Kmetec. Dosegla sta zavidljivo 4. mesto. Tekmovanja se je letos udeležilo 16 šol iz celotne Slovenije in 31 učencev tekmovalcev 15 v skupini Word in 16 v skupini PowerPoint. Po končanem tekmovanju so si učenci tekmovalci ogledali kratko lutkovno igrico in preizkusili svoje spretnosti še v kegljanju.

Damjan Šimenko

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Racunalnisko_tekmovanje_2011{/gallery}

 


 

 52. REVIJA OTROŠKIH PEVSKIH ZBOROV

V torek, 15. marca, smo se udeležili 52. območne revije otroških pevskih zborov. Potekala je na OŠ Markovci, pod naslovom Pustite nam ta svet….

Naši učenci so se s svojim nastopom predstavili prvi. Pod vodstvom zborovodja Aleksandra Šijanca, so zapeli tri pesmi. Z zvokom klavirja jih je spremljala gospa Natalija Šijanec, na strune kitare, pa je zraven zabrenkal učenec Nejc Grobelšek.

Prva pesem, s katero so se predstavili  je bila ljudska, z naslovom Vsi so prihajali. Kot drugo so zapeli Speedy Gonzales (Gorazd Elvič, Slavko Kovačič), za konec pa še energično pesem Pleši,pleši (Albinca Pesek), ob kateri so učenci skupaj z zborovodjem tudi zaplesali.  Bučen aplavz občinstva je bil znak, da so naši učenci s svojim nastopom dosegli vsa pričakovanja. 

Andreja Zagoršek

 {gallery}Slike/SlikeDogodki/Pevska_revija_2011{/gallery}


 

PUSTOVANJE NA OŠ dr. Ljudevita Pivka

 {gallery}Slike/SlikeDogodki/Pustni_torek{/gallery}

PUST HRUST MASTNIH UST

V ptujske karnevalske aktivnosti  smo se aktivno vključevali tudi učenci in učitelji OŠ Dr. Ljudevita Pivka. Izdelali smo veliko pustnih mask in dekoracij, s katerimi smo okrasili šolsko pročelje, gostinski lokal Divino in izložbe v Murkovi ulici. Kot vsako leto, smo se v petek, 4. marca, udeležili tradicionalne povorke ptujskih osnovnih šol. Sodelovali smo s skupinsko masko »Juri Muri v Afriki«, za katero smo kostume afriških živali in črncev izdelali sami. Na pustni torek smo imeli v šolski telovadnici ples v maskah in tako  veselo zaključili razigrano karnevalsko obdobje, ki  je za vse prebivalce Ptuja in okoliških krajev vsako leto prav poseben dogodek.

Helena Petek Hari

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Pust_2011{/gallery}

 


 

 

PRAVLJIČNA URICA

V sredo, 2. marca 2011, smo se učenci in učitelji posebnega programa udeležili pravljične urice v mladinskem oddelku knjižnice Ivana Potrča. Pravljično urico je izvedla gospa Liljana Klemenčič, ki nas je navdušila s pripovedovanjem pravljice Kurent. Učenci so se v dogajanje zelo vživeli, saj so radi sodelovali. Ogledali smo si različne knjige, tudi tiste nenavadne, iz katerih se prikažejo razne stvari, ko jih odpremo. Na koncu je gospa Liljana razdelila še bonbone, nato pa smo polni lepih vtisov odšli nazaj proti šoli.

Darinka Rojko Pičerko

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Pravljicne urice{/gallery}


 

VRTEC MARJETICA NA OBISKU

V četrtek, 3.02.2011 so nas obiskali otroci dveh skupin iz vrtca Marjetica, stari 5-6 let z vzgojiteljicama Ireno in Ksenjo. Otroke smo namreč v okviru našega sodelovanja z vabilom, ki smo jim ga odnesli v vrtec, povabili k nam na šolo.
Učenci 1.,2. in 3.razreda smo jih ta dan pričakali v telovadnici, kjer smo jih najprej lepo pozdravili, nato pa je sledil program.
Učenci naše šole so otrokom iz vrtca predstavili lutkovno igrico »O zajčku, zvezdicah in smrečici«. Nato pa smo jim učenci 1.,2. in 3.razreda pokazali, kako se zapleše ples »Gremo okrog sveta«. Otroci iz vrtca so nas najprej samo opazovali, nato pa so se nam pri plesu pridružili. Skupaj smo naredili en velik krog in se družno odpravili »okrog sveta«. Otrokom je bil ples zelo všeč, zato so se ga tudi zelo hitro naučili. Sledilo je skupno druženje ob pogostitvi.
Ker pa so bili otroci na naši šoli prvič, smo jim pokazali tudi naše razrede, kjer se učimo in pridobivamo nova znanja. Ker pa je čas hitro minil, smo se že morali posloviti. Obiska in druženja smo bili zelo veseli, zato si želimo, da bi se še večkrat srečali.
Da pa smo se res imeli lepo, pa lahko pogledate na fotografijah, ki so nastale ob obisku.

 
Lidija Hameršak Marin

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Vrtec{/gallery}


ZIMSKI ŠPORTNI DAN

V sredo, 2.2.2011 smo se odpravili n Tri kralje na Pohorju, kjer smo se sankali in uživali v zimski idili.

{gallery}Slike/SlikeDogodki/zimski_sportni_dan_2011{/gallery}


 

IGRAJ SE Z MANO, 26. 1. 2011

4. Mednarodnega likovnega natečaja »Igraj se z mano« v Cankarjevem domu v Ljubljani, se je udeležil naš učenec Leon Jeza z mentorico Alenko Kosem.
Povabljeni otroci, mladostniki in odrasli so se spoznavali skozi različne delavnice in igre ter skupaj postavili tudi razstavo. Priznanja za svoja likovna dela je prejelo kar trinajst učencev naše šole.

Alenka Kosem

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Leon{/gallery}


 

TRIDNEVNA SLIKARSKA AKCIJA

učencev OŠ dr. Ljudevita Pivka v Centru interesnih dejavnosti Ptuj

Začetek novega koledarskega leta se je za peščico likovno ustvarjalnih učencev v Oddelkih vzgoje in izobraževanja na OŠ dr. Ljudevita Pivka začel pestro. Ponudil se nam je namreč izziv, ki smo ga odprto in z veseljem sprejeli. Predstavniki ptujskega Centra interesnih dejavnosti (CID) so nas povabili k sodelovanju z željo, da bi naši učenci barvno osvežili njihov osrednji prostor, ki širokemu krogu mladih in mladih po srcu služi kot kulturni hram mladostne energije. Šolski likovni pedagoginji sva izbrali ustvarjalni tim učencev, ki se je barvite slikarske akcije lotil v sredo, 5.1. 2011 ter jo uspešno zaokrožil v petek, 7.1. 2011. Učencem je izkušnja razširila pogled na svet kulture in kulturno dejavnost. Obenem je pomembno nadgradila in obogatila notranjo bit učencev in jim s preprosto gesto dala vedeti, da so pomemben in potreben člen sodobne družbe. Zahvaljujemo se CID Ptuj za prijazno povabilo, ki nam je ob dobrem počutju omogočilo naš barviti pogled na svet postaviti v svet – za nas in za vas.
KONCEPT:
Koncept stenske poslikave smo ustvarjalci zastavili ob neposrednem stiku s samo materijo zidu in tamkajšnjo energijo prostora. Motivno smo se usmerili v figurativno upodobitev različnih umetniških dejavnosti (plesa, glasbe…). Horizontalni pas mladostne figuralike smo ovili v sončno paleto toplih barv, ki prijazno in toplo vabijo in zaobjamejo v prostor vstopajoče. V ponavljajočih se barvnih formah smo začrtali igrarijo dinamičnega odnosa figura-ozadje.
USTVARJALNI TIM:
Mentorici: Alenka Kosem in Jasna Veber Zazula
Učenci: Primož Antolič, Leon Jeza, Rajko Bučar, Andrej Gjorek, Janko Gjorek, Aleksandra Bračko, Darinka Furek, Anja Košir.

OTVORITEV: CID – sreda, 12.1.2011 ob 11. uri

VLJUDNO VABLJENI!

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Slikarska_akcija{/gallery}

 


BOŽIČKOVANJE 2010

 V četrtek, 23. 12. 2010, smo na šoli priredili božičkovanje za učence naše šole ter otroke zaposlenih na šoli, starše in rejnike ter upokojene delavce šole.
K izvedbi programa so največji delež prispevali prav učenci šole. Njihova nadarjenost in trud sta se pokazali v točkah, katere so pripravili. Starši, učitelji in vsi ostali prisotni smo uživali v raznih plesnih točkah učencev. Tako so učenci 1., 2. ter 3. razreda, svojo razigranost in veselje prikazali v plesni točki Gremo okrog sveta. Učenci plesnega krožka so ob spremljavi svetilk in zvezdic odplesali v noč. Uživali smo v plesih folklorne skupine, ki jo sestavljajo učenci od 1. do 9. razreda. Program je popestril nastop naše tolkalske skupine, ki je s svojimi izrednimi ritmi marsikoga z mislimi odpeljala v daljno Avstralijo. Lutkovno- dramska skupina se nam je predstavila z izredno lepo pravljico O zajčku, zvezdicah in smrečici. Del programa smo sestavljali tudi strokovni delavci šole, ki smo zapeli venček božičnih pesmi. Ob koncu nas je obiskal dober mož, zaradi katerega smo se tudi zbrali in ga nestrpno vsi pričakovali. Seveda, govorim o Božičku, ki je obdaril otroke, vsem prisotnim pa podaril lepe misli in želje za prihajajoče leto.

Andreja Zagoršek

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Bozic_sola{/gallery}

 


 

BOŽIČKOVANJE CENTRA SONČEK PTUJ

V četrtek, 16. 12. 2010, je na naši šoli potekalo božičkovanje za člane Centra Sonček Ptuj. Učitelji šole smo poskrbeli za pester in bogat program, ki so ga izvedli učenci naše šole. Tako so se predstavili učenci 1., 2. ter 3. razreda s plesno točko Gremo okrog sveta. Nastopili so tudi učenci z lutkovno predstavo O zajčku, zvezdicah in smrečici. Nato pa so se učenci izkazali še z eno plesno točko Juri Muri v Afriki, katere je spremljala tudi tolkalska skupina, katero prav tako sestavljajo učenci naše šole. V programu so sodelovali tudi starši otrok vključenih v društvo Sonček, in sicer z gledališko predstavo Muca copatarica. Ob koncu programa je vse prisotne pozdravil Božiček, ki je obdaril otroke. Celotno prireditev je povezoval učenec Nejc, ki je na samem začetku prireditve, na kitaro zaigral dve božični pesmi, zraven pa tudi zapel.

Andreja Zagoršek

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Soncek{/gallery}

 


 

TEHNIŠKI DAN -NOVOLETNI BAZAR

V torek, 14. 12. 2010 je na naši šoli potekal tehniški dan. Izvedene so bile ustvarjalne delavnice. Polni idej so učenci s pomočjo učiteljev ustvarjali iz različnih materialov: gline, usnja, lesa, papirja, blaga, slanega testa,… Po razredih smo izdelovali različne izdelke z božično – novoletnimi motivi. Iz gline smo izdelali pujske za srečo, zvončke in različne košarice;iz blaga različne angelčke, zvezdice in drugo. Ustvarjali so se okraski iz blaga, namizni aranžmaji,različne voščilnice, okraski za novoletno jelko, darilne škatlice in še veliko drugega. Pekli so se tudi medenjaki, tako da je bilo vzdušje na šoli že čisto praznično.
Vse izdelke bomo ponujali na darilnem bazarju v središču mesta od 20. do 22. decembra 2010.
Vabimo vas, da se oglasite pri stojnici OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj in si pogledate naše novoletne izdelke,si kakšnega vzamete za domov, ali zgolj namenite kakšno vzpodbudno besedo našim mladim mojstrom. 

Damjana Vršič

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Novoletni_bazar{/gallery}

 


 

 

V ZNAMENJU ZIME IN VESELEGA DECEMBRA

ZIMA ZIMA BELA…
…nas je vse prevzela. Že od adventa dalje, ko smo se na adventni stojnici predstavili s čudovitimi venčki in namiznimi dekoracijami, sledimo prijetnemu prazničnemu utripu. Letošnji zgodnji prvi sneg nas je spodbudil, da smo si tudi znotraj šole pričarali pravo zimsko vzdušje z našo prostorsko dekoracijo, pravkar pa se rojeva tudi zunanja zimska dekoracija, ki bo razveseljevala nas, vas in vse mimoidoče vse tja do pustnega časa.


 

 {gallery}Slike/SlikeDogodki/Zima{/gallery}

DIŠI PO PEČENIH PARKELJČKIH IN MIKLAVŽIH…
…neizmerno smo se veselili prihoda prvega od treh dobrih decemberskih mož, Miklavža. Učenci so z žarom upodabljali like Miklavža in njegovih spremljevalcev. Izpod njihovih zlatih rok, ki so zamesile pravo kvašeno testo, pa so se porodile tudi prave jedilne figurice, ki so jih skrbno oblikovali in spekli, nato pa jih ponosno odnesli domov, kjer so jih lahko podelili s svojo družino.

 {gallery}Slike/SlikeDogodki/Zima1{/gallery}

PRIPRAVE NA VESELO BOŽIČKOVANJE…
…so že v polnem teku. Tako učenci kot učitelji živimo v veselem pričakovanju naše osrednje prireditve zimskega časa – Božičkovanja. Ta dan je za nas poseben, saj nas vsako leto s svojim obiskom počasti pisan krog ljudi, še posebej pa se veselimo staršev in skrbnikov naših učencev. V vse interesne dejavnosti in v del učnega procesa se v decembru sam po sebi naseli duh tople praznične ustvarjalnosti, delovno vzdušje pa je na vrhuncu. Za svojih zvezdnih pet minut se namreč pripravljajo šolski lutkarji, pa pevska, plesna, tolkalska skupina in še kdo… pa naj malček ostane zavito v tančico skrivnosti.

 

LEPE ŽELJE IN SIMBOLIČNA DARILA…
… nas razvajajo in razveseljujejo v globino naših src. Tega se na naši šoli zavedamo, zato smo radi pridni in delovni kot božičkovi škratki. Oblikujemo jaslice in okraske za naše šolsko božično drevesce, izdelujemo voščilnice in simbolična darilca, ki jih bodo lahko učenci z najlepšimi željami podarili svojim najdražjim ali jih ponudili na božični stojnici.

  {gallery}Slike/SlikeDogodki/Zima2{/gallery}đ

NAJ BO ZA VSE NAS VESELI DECEMBER ISKRENO VESEL IN TOPEL V SRCU!

Jasna Veber Zazula


 

TEHNIŠKI DAN – adventni venčki in namizne dekoracije

V ponedeljek, 22. novembra 2010, je ponovno bilo veselo na naši šoli. Minil je še en zabaven tehniški dan. Razredna stopnja, nižja stopnja kot tudi posebni program izobraževanja, smo izdelovali adventne venčke in namizne dekoracije. Še preden smo z izdelovanjem pričeli, so učenci pridno v naravi nabrali material za izdelovanje in ga prinesli v šolo. Z izdelovanjem smo pričeli ob osmi uri in končali ob dvanajsti uri. Izdelali smo veliko čudovitih in zanimivih adventnih venčkov in namiznih dekoracij.
Če je temu tako, se lahko prepričate sami in nas obiščete na naši stojnici. Stojnico bomo imeli postavljeno od 23.11. do 26.11. med 10. in 12.20 uro, pred našo šolo. Veseli bomo vsake vaše pohvale, kot tudi vašega prostovoljnega prispevka za izbran izdelek.
Lepo vabljeni!

Janja Žohar

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Vencki{/gallery}

 


 

PRIREDITEV NE-ODVISEN.SI


V četrtek, 18. 11. 2010, je na Ptuju gostoval projekt Ne – odvisen si.. Na šoli smo temu dogodku namenili tehniški oz. delovni dan.
Na OŠ Ljudski vrt, kjer je potekala glavna prireditev, smo se odpravili v dveh skupinah.
Organizatorji prireditve so učencem na zanimiv način predstavili načine odvisnosti in zasvojenosti ter jih opozorili na različne nevarnosti.
Pred obiskom prireditve smo učence seznanili z vrstami odvisnosti, spoznali so posledice zasvojenosti in zdrav način življenja na poti k zdravju in zadovoljstvu.
Po končani prireditvi na OŠ Ljudski vrt smo ponovno, po skupinah analizirali kar smo videli in slišali, učitelji so preverili razumevanje predstavljene vsebine. Nekatere skupine so izdelale plakat na temo Neodvisen sem, druge so si ogledale film o odvisnosti od hrane.
Preživeli smo lep in poučen dan o temi, ki je zelo pomembna in za vse nas predvsem zanimiva.
Več o projektu in zasvojenosti si lahko preberete na spletni strani
http://www.ne-odvisen.si

Amalija Krajnc

 


 

 

BOWLING

V soboto, 13.11.2010 smo odšli na bowling.

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Bowling{/gallery}

 


 

EVAKUACIJA NA OŠ dr. LJUDEVITA PIVKA

V četrtek, 11.11. 2010, smo izvedli evakuacijsko vajo. Na šoli je prišlo do požara v šolski kuhinji, zagorelo je pregreto olje. Vsi učenci in delavaci smo hitro zapustili stavbo. Vaja je bila uspešna.

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Evakuacija{/gallery}

 


 

RAZSTAVA MALIH ŽIVALI

V petek 5. novembra smo učenci nižje stopnje in posebnega programa obiskali razstavo malih živali v dvorani Mladika.

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Male_zivali{/gallery}

 


 

 

ŠPORTNI DAN V NARAVI

V četrtek, 21. oktobra 2010, smo učenci in učitelji posebnega programa uživali v lepem jesenskem dnevu na športnem dnevu. Odločili smo se za kratek pohod v Ljudski vrt. Toplo smo se oblekli in obuli ter se napotili k našemu cilju. V Ljudskem vrtu smo se igrali na igralih. Vsem je bila najbolj všeč kovinska vrv, po kateri se spustiš po zraku od enega stebra do drugega. Pogumnejši smo se veselo spustili po njej, ostali pa so nas navdušeno opazovali pri našem početju. Zraven zabave v parku smo si ogledali tudi ribnik in njegovo bližnjo okolico. Opazovali in pogovarjali smo se o spremembah v naravi v jesenskem času. Ko se je bližal čas kosila, smo se odpravili proti šoli. Čas je hitro minil. Bili smo veseli in zadovoljni, saj smo preživeli šolski dan malo drugače.

Darinka Rojko Pičerko

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Sportni_dan_OVI{/gallery}

 


 

 

ŠPORTNI DAN NA VURBERKU

Učenci višje stopnje smo po turobnih, deževnih in meglenih oktobrskih dnevih končno ujeli sončen jesenski dan in se odpravili na grad Vurberk. Pot nas je peljala skozi gozd pod pisanimi krošnjami dreves, kjer je vse dišalo po jeseni. Med potjo smo želeli pobrati še nekaj kostanjev, a so nas žal gozdni in mestni prebivalci prehiteli. Nabrali smo jih le za peščico, tako da smo se lahko naslednji dan z njimi posladkali pri gospodinjskem pouku.
Cilj našega pohoda na Vurberk je bil grad. Zasopihani in prepoteni smo prispeli na grič, kjer nam je učiteljica Milena povedala nekaj zanimivosti o gradu. Najlepši pa je bil občutek, da smo bili nad oblaki, saj je bila dolina pod nami v megli.
Po obilni malici smo se odpravili proti dogovorjenem mestu, kjer nas je že čakal avtobus.
Pot nazaj je bila manj naporna, a zanimiva, saj smo si učenci pri tem privoščili tudi nekaj razigranosti.

Staša Potočnik

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Sportni_dan_Vurberg{/gallery}

 


 

 

KOSTANJEV PIKNIK NA OŠ DR. LJUDEVITA PIVKA

V petek, 15. oktobra, je bilo na dvorišču OŠ Dr. Ljudevita Pivka zelo veselo. Učenci, njihovi starši, učitelji in predstavniki lokalne skupnosti, so se ob 14. uri zbrali na kostanjevem pikniku.
Priprave na družabno prireditev so potekale že cel teden. Učenci so v šolo prinašali vrtnine, poljščine in druge jesenske plodove za ustvarjalne delavnice. Dva dni pred piknikom so se odpravili v gozd na Mestnem vrhu in nabrali kostanje.
Seveda pa se na kostanjevem pikniku nismo le sladkali s pečenimi kostanji. Na ustvarjalnih delavnicah so učenci, njihovi starši in učitelji izdelali veliko okrasnih predmetov, ki bodo še nekaj časa krasili šolski park in učilnice. Obenem so potekale tudi zabavne igre, v katerih so tekmovalci pokazali svojo spretnost in poskrbeli za razvedrilo in smeh. Prijateljsko druženje se je nadaljevalo s plesom in se ob ritmih zabavne glasbe zaključilo ob 17. uri.

Helena Petek Hari

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Kostanjev_piknik_2010{/gallery}

 


 

NABIRANJE KOSTANJEV

V sredo, 13. oktobra 2010, so se učenci in učitelji OVI oddelkov na OŠ Ljudevita Pivka odpravili nabirat kostanjev. Pot nas je v oblačnem jesenskem vremenu vodila v Mestni vrh, kjer smo se lotili nabiranja. Poleg kostanjev smo nabirali še druge gozdne plodove, opazovali spremembe v jeseni in uživali na svežem zraku. Nabrali smo kar nekaj kostanjev, ki smo jih v petek, 15.10.2010 spekli in z veseljem pojedli.

Damjana Vršič

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Nabiranje_kostanjev_2010{/gallery}

 


TEDEN VARNOSTI IN MOBILNOSTI

Od 16. do 22. septembra 2010 je potekal deveti »Evropski teden mobilnosti«. V akciji, ki se je odvijala pod sloganom »Potuj pametneje, živi bolje« je sodelovalo 29 občin. Na pobudo Sveta za vzgojo in preventivo v cestnem prometu Mestne občine Ptuj je bila prireditev združena s Tednom varnosti otroka, ki se je odvijal pod geslom »Ulice otrokom«. V tem času so občinski redarji v šolskih okoliših preverjali uporabo varnostnih čelad pri kolesarjih in opravljene kolesarske izpite.
Po šolah so potekale razne dejavnosti povezane s prometno varnostjo. Tudi OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj se je vključila v omenjene aktivnosti tako v okviru rednega pouka, kot v okviru izvenšolskih, interesnih dejavnosti. Zaključek akcije je bil v sredo, 22. septembra, ko so bile v okolici šol in v mestnem jedru zaprte določene ulice. Učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka so izvajali prometno – varnostne dejavnosti na Tihi poti, kjer se je risalo s kredami po cesti, vozilo s kolesi po določenem delu ulice, na »kovinarskem igrišču« pa se je odvijala spretnostna vožnja na poligonu. Skupina učencev se je udeležila tudi vsakoletnega kolesarjenja od Mestne hiše do BD Rance.
Vreme je bilo tega dne sončno, kot nalašč za zdravo gibanje na prostem tako, da se je prireditev sklenila v dobrem razpoloženju in vzdušju.

 Silvester Vogrinec

{gallery}Slike/SlikeDogodki/Teden_mobilnosti{/gallery}

 


KOGA SE STRAH BOJI?

Je naslov lutkovne predstave, ki so si jo ogledali učenci naše šole v Stari steklarski delavnici v Ptuju, in sicer 27. 9. 2010, v izvedbi animatorjev lutkovnega gledališča Zajec iz Ljubljane. Glavne so bile seveda lutke.
Nenehno se srečujemo z najrazličnejšimi strahovi, vsak izmed nas nosi strah v sebi. Vsak izmed nas ga doživlja na svoj način. In učenci so radovedno spraševali, le koga pa se strah naj boji, če pa se oni bojijo strahov.
Napetost pred predstavo je naraščala, saj je nemogoče, da bi se strahovi bali. A se motimo vsi, tudi strah se boji in ga lahko premagamo. A, kako? Ja, preprosto z združenimi močmi pravega prijateljstva in medsebojnim zaupanjem. Gozdne živali, ki nastopajo v predstavi, so premagale strah ob pomoči pogumnega polžka Tiptapa. Vredno je imeti pravega prijatelja, ki ti priskoči na pomoč, in šele takrat spoznaš, kdo je in kaj pomeni pravi prijatelj. A prijateljstvo moraš negovati. Tudi pregovor: »Strah je votel, okrog in okrog pa ga nič ni.« ni iz trte zvit.
Vsem, velikim in malim priporočamo, da si predstavo ogledate. Učenci in strokovni delavci šole se zahvaljujemo Društvu prijateljev Ptuja, ki so nam omogočili brezplačen ogled predstave, še posebej ga. Branki Bezeljak, saj ona vedno poskrbi, da si predstave za otroke, ki gostujejo v Ptuju, med prvimi brezplačno ogledamo. Hvala!

Marija Arnuš