SPECIALNA OLIMPIADA

DSC_0145

Slika 1 of 2


Obisk ministra za šolstvo


PODROČNE IGRE OŠPP V ATLETIKI

 


VSAK IMA SVOJ TALENT

V dvorani Gimnazije Ptuj je v soboto, 10. 5. 2014 potekal dobrodelni dogodek Vsak ima svoj talent. Prireditev je organiziralo novoustanovljeno Humanitarno društvo Rotaract club Ptuj. Svoje  glasbene, tolkalske in  plesne talente ter spretnosti so predstavili učenci naše šole in sicer Orffobongo band, plesno-tolkalna skupina s Snežno kraljico, s plesno točko na pesem Voyage voyage ter Andrej z izdelovanjem kreacij iz balonov. S svojimi talenti so se predstavili še drugi: nekdanji učenec Nejc Grobelšek, pevec Blaž Vidovič, plesna šola Mambo, skupina Nox acoustic. Prireditev je povezovala Urška Vučak.

Na prireditvi so zbrali 1025 eurov za našo šolo. Zahvaljujemo se mladi predsednici Nastji Glušič in ostalim članom Rotaract club Ptuj za njihov prvi dobrodelni projekt.

Tanja Knehtl

{gallery}Slike/slikedogodki2014/Talenti{/gallery}


SPOZNAVAJMO DRŽAVE EVROPSKE UNIJE

V soboto, 10.maja, so učenci naše šole sodelovali na prireditvi Spoznavajmo države EU, ki je pod okriljem Turistične zveze in MO Ptuj potekala že peto leto zapored. Dogodek se je na dvorišču Minoritskega samostana pričel ob 10.uri s slavnostnim nagovorom župana Štefana Čelana in evropskega poslanca Jelka Kacina. V nadaljevanju so sledile predstavitve držav EU a stojnicah z nastopi učencev ptujskih in okoliških šol.

Naša šola je predstavila tri turistično najbolj zanimive belgijske destinacije: mesta Bruselj, Antwerpen in Brugge. Učenci pa so nastopali s plesno točko »Potovanje«.

Prireditev se je zaključila v Evropskem parku z zračnim spektaklom in dvigom zastave Evropske unije.

Helena Petek

{gallery}Slike/slikedogodki2014/Belgija{/gallery}


NACIONALNI NAGRAJENEC NATEČAJA EVROPA V ŠOLI

Letošnji natečaj Evropa v šoli je potekal pod naslovom Mladi sporočamo odraslim. Približno sedem tisoč otrok in mladostnikov iz mnogih slovenskih osnovnih in srednjih šol je ustvarjalo in razmišljalo o svetu v katerem živijo in o tem, kakšen svet si želijo. Iz naše šole smo na natečaj poslali sedem likovnih in literarnih del. Od teh sta bili s strani strokovne komisije na regionalnem nivoju za sodelovanje na državni ravni izbrani dve deli iz PPVI: likovno delo Rajka Bučarja in literarno delo Andreja Gjoreka. Na državnem nivoju je bil Rajko Bučar s svojim žarno-ekspresivnim avtoportretom z naslovom »Če bi bil jaz predsednik« ponovno uspešen. Pridobil je namreč posebno nagrado in povabilo na zaključno državno prireditev Evropa v šoli, ki se je odvila na Dan Evrope, v petek, 9. maja 2014 in sicer v ljubljanski Festivalni dvorani Pionirskega doma. Prireditev je humorno povezoval simpatičen voditelj Boštjan Gorenc – Pižama, uvodne govorke pa so bile Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS, Majda Struc, generalna sekretarka in Polona Gradišek, predsednica natečaja Evropa v šoli. Od znanih obrazov naj omenim še pevko Nino Pušlar, ki je s svojim prijaznim glasbenim nastopom ogrela srca vseh prisotnih ter seveda še druge čudovite nastope ljubljanskih otrok. Nagrajenci natečaja so tekom prireditve prejeli priznanja, diplome in lepe nagrade, nato pa smo si v preddverju dvorane ogledali razstavo vseh nagrajenih del ter dobili malico. Za zaključek prijetnega dneva smo si vsi iz ptujske odprave privoščili še sladoled iz Tromostovja, za katerega smo odšteli kar nekaj kovancev več kot v domačem Ptuju.

Čestitamo vsem sodelujočim učencem natečaja: Kaji Zavec, Tadeju Marinu, Danijelu Rosu in Janku Gjoreku za izvirna likovna in literarna dela, ki so se uvrstila na regionalen nivo, Andreju Gjoreku za uvrstitev na državni nivo in Rajku Bučarju za prejeto posebno nagrado na državnem nivoju.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/slikedogodki2014/evropa_v_soli{/gallery}


POLFINALE – NOGOMET

{gallery}Slike/slikedogodki2014/polfinale_nogomet{/gallery}


ŠPORTNI DAN – BOWLING

V petek, 25. aprila smo uživali v podiranju kegljev v Bowling centru na Ptuju.

{gallery}Slike/slikedogodki2014/bowling{/gallery}


LIKOVNO SREČANJE OŠPP V VELENJU

{gallery}Slike/slikedogodki2014/velenje{/gallery}


BEREM, DA VIDIM

Glas označimo s črko, črke združimo v besede, besede v povedi, povedi pa… To je lepo slišati, a ni enostavno. Nam pa je uspelo! Naše besede so prebrali tudi v Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije, kjer so prebrali naše prispevke, poslane na natečaj »Berem, da vidim«. Tako je strokovna komisija nagradila prispevek Jana Vindiš z naslovom »Čas«. V sredo, 23. 4. 2124, pa so nas obiskali predstavniki društva ter Janu čestitali in podelili nagrado. Nagrado je prejela tudi šola, s katero bo obogatila šolsko knjižnico. Predstavniki društva so pohvalili tudi vse ostale prispevke učencev šole.

Srečanje s predstavniki društva je bilo zelo zanimivo. Učencem so bili predstavljeni pripomočki, ki jih morajo uporabljati slepi in slabovidni, da se lahko vključijo v družbo. Prav tako so se lahko z njimi pogovarjali in tako izvedeli veliko zanimivega.

Ob zaključku srečanja so predstavniki povedali, da so se pri nas prijetno počutili,srečanje z otroki pa je bila prijetna in poučna izkušnja.

Staša Potočnik

{gallery}Slike/slikedogodki2014/jan{/gallery}


TEK MIRU

22. april je svetovni dan Zemlje, ki je sovpadal z našim načrtovanim naravoslovnim dnem z naslovom Ekodan. Ker pa je ravno na ta dan potekala na Ptuju prireditev Tek miru, smo se odločili, da obe zadevi združimo. Zjutraj smo razredniki učencem predstavili potek naravoslovnega dne. Z učenci smo se pogovorili o primernem obnašanju na prireditvah. Razložili smo, da so pozitivni medčloveški odnosi, prijateljstvo in harmonija za človeka zelo pomembni in spadajo k ekološkemu načinu življenja. Po malici smo se zbrali pred šolo, od koder smo šli na mestni stadion, večji učenci kot opazovalci, mlajši pa kot sodelujoči.

Na mestnem stadionu so animatorji Teka miru učence prve triade iz celega Ptuja posedli za mize. Učenci so ustvarjali risbice na temo prijateljstvo, harmonija, mir. Narisane risbice so pritrdili na večje balone. Okrog 10. ure so animatorji in učitelji razporedili otroke okoli stadiona v »špalir«. Tako so otroci pričakali mednarodne tekače Teka svetovne harmonije s »high 5« (dlan ob dlan). Ko so tekači pritekli na oder, so se otroci v polkrogu zbrali okoli njih. Otroci so od tam spremljali program na odru; mednarodni tekači pa so imeli z njimi krajšo animacijo. Zapeli so in v zrak spustili balone, na katerih so bile pritrjene risbice otrok. Na koncu programa so otroci skupaj z mednarodnim timom tekačev odtekli s plamenico krog okoli stadiona do izhoda.

Ker smo do kosila še imeli nekaj časa, smo se šli razgibavat na različna igrala v park in s tem zaključili naš naravoslovni dan.

Darinka Rojko Pičerko, koordinatorka projekta Ekošola

{gallery}Slike/slikedogodki2014/tek_miru{/gallery}


{gallery}Slike/slikedogodki2014/folklora{/gallery}


ORFFOMANIJA IN ŠE KAJ…

Za šolsko glasbeno skupino ORFFOBONGOBAND se je ponovno pričelo obdobje aktivnega nastopanja. Kot uvod v niz številnih pomladno-poletnih glasbenih predstavitev smo se17.4.2014 udeležili Orffomanije. Srečanje je bilo letos na OŠ Pod goro v Slovenskih Konjicah, kjer se je predstavilo kar 24 glasbenih skupin: http://drustvocarlaorffa.weebly.com/9/post/2014/04/skupine-se-predstavijo.html

Celotni glasbeni program je bil pisano pester in se je odvil v obliki dveh koncertov (prvi del od 9.00 do 10.30 in drugi del od 11.00 do 13.00). Spremljala ga je strokovna komisija v sestavi treh strokovnjakov: dr. Inge Breznik, Ide Virt in Mateja Jevniška. Naš Orffobongoband se je v drugem delu koncerta predstavil s tremi skladbami: V dolini tihi, Dekle moje in Poj mi pesem. Svojo glasbeno predstavitev so nastopajoči učenci odlično opravili. To je pokazal tudi bučen aplavz publike, ki je našim mladim glasbenikom vlil veselja in zagona za nove vokalno-inštrumentalne podvige. Mentorici skupine, Lidija Hameršak Marin in Jasna Veber Zazula sva bili na vse zelo ponosni. Veseli sva tudi dejstva, da se število sodelujočih učencev vsako leto povečuje ter da so našo skupino s svojim sodelovanjem tokrat oplemenitili tudi glasbeni pedagog Ernest Kokot, Tamara Tomašič ter naš bivši učenec Nejc Grobelšek. Skozi objektiv fotoaparata in kamere pa nas je v večnost ujela ga. Borislava Munda. Pred nami je sedaj, kot rečeno, niz nastopov, ki se bodo vrstili skoraj tedensko. Naš pogled v prihodnost je zato veselo pozitiven, kar nas ustvarjalno vodi v naš nadaljnji razvoj in v novo širjenje glasbenega repertoarja.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/slikedogodki2014/orfi{/gallery}


PODROČNO TEKMOVANJE V NOGOMETU

V četrtek, 17. 4. 2014 je v športni dvorani Mladika na Ptuju potekalo področno tekmovanje v nogometu za osnovne šole s prilagojenim programom. Pomerile so se ekipe iz OŠ Stanka Vraza Ormož, OŠ Minke Namestnik Sonje Slovenska Bistrica, OŠ Juričevega Drejčka Ravne na Koroškem in naše šole, ki je bila organizator tekmovanja. Prepričljivo je zmagala ekipa OŠ Juričevega Drejčka, naši fantje so osvojili drugo mesto.

1.tekma

A1 – OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj: A4 – OŠ Stanka Vraza Ormož; 5:0

2.tekma

A2 – OŠ Minke Namestnik Sonje S. Bistrica: A3 – OŠ Juričevega Drejčka Ravne; 0:21ÂÂ

3.tekma

A1 – OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj: A2 – OŠ Minke Namestnik Sonje S.Bistrica; 8:0

4. tekma

A3 – OŠ Juričevega Drejčka Ravne: A4 – OŠ StankaVraza Ormož; 16:0

5. tekma

A2 – OŠ Minke Namestnik Sonje S. Bistrica: A4 – OŠ Stanka Vraza Ormož; 3:2

6. tekma

A1 – OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj: A3 – OŠ Juričevega Drejčka Ravne; 1:13

 

Rezultati:

1. OŠ Juričevega Drejčka Ravne na Koroškem - 9 t

2. OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj – 6 t

3. OŠ Minke Namestnik Sonje Slovenska Bistrica – 3 t

4. OŠ Stanka Vraza Ormož – 0

 

Vodja tekmovanja Tomaž Valenko

{gallery}Slike/slikedogodki2014/ogomet{/gallery}


RAČUNANJE JE IGRA

Leto je naokrog in ponovno smo svoja najboljša matematika odpeljali na državno tekmovanje iz znanja matematike za OŠ s prilagojenim programom. Naša tekmovalca Anemari Šamperl iz 4. razreda in Patrik Munda iz 5. razreda sta svojo nalogo zelo dobro opravila. Tudi letos je tekmovanje potekalo na Jesenicah. Zraven tekmovalnih nalog nam bo v lepem spominu ostala gledališka predstava, katero so nam v mestnem gledališču odigrali učenci ene od jeseniških osnovnih šol.

Tanja Rugani

{gallery}Slike/slikedogodki2014/jesenice{/gallery}


ŠOLSKI PARK SE PREBUJA

Naš šolski park, ki smo ga v jesenskem času iz strnjenega avtomobilskega parkirišča prelevili v zeleno travnato oazo, se je začel prebujati. Ujeli smo se v vitalni pomladni vrtinec in za začetek izdelali krožni učni poligon čutil, ki bo v toplih mesecih leta zanimiva čutno-tipna popotnica za bose noge. Sledijo pa še mnoga presenečenja, ki smo jih v okviru učno-vzgojnega procesa pričeli oblikovati in izdelovati skupaj z učenci PPVI in jih bomo nadgrajevali do zadnjega šolskega dneva, ko bomo v ogled našega celoletnega, učno-vzgojnega, ekološko-ustvarjalnega udejstvovanja na prostem, povabili tudi starše in rejnike. Naš osnovni moto je učenje za življenje ter dejstvo, da za formiranje šolskega parka poskušamo v čim večji meri izkoristiti materiale in možnosti, ki so nam dane in so del tega šolskega okolja, ki ga želimo osvežiti in prežeti z lastno ustvarjalno energijo. Tako izhajamo iz treh osnovnih materialov, ki so nam dani v neposredni okolici šole. To so stare opeke (deli ruševin šole), les in zemlja. Te materije poskušamo v skladu z našo ekološko osveščenostjo reciklirati in iz njih postavljati neke nove smisle in objekte. Iz razpadajočih starih opek, ki bi lahko bile nekje breme okolju, smo izdelali ograjice za štiri eko vrtičke, kjer gojimo zelenjavo in zelišča, krožno visoko gredico s terasami, kjer gojimo zdravilna zelišča, krožne okrasne ograjice okoli drevesnih debel in nekaj okrasnih predmetov, kot je masivno korito za nasad sivke, okrasni zid ipd. Iz lesa že nastajajo kipi, reliefi, labirinti, ki bodo krasili naš park, predvsem pa funkcionalni kosi (sedala, klopi, mize…) s katerimi si bomo popestrili učne ure z učilnico na prostem. Izdelali bomo tudi preprosta lesena igrala, ki nam bodo pomagala razvijati naše motorične sposobnosti. Zemljo, kot kraljico materij našega planeta, smo se odločili izkoristili za vzpostavitev niza šolskih eko vrtičkov. Skupaj z učenci smo zasnovali načrt, nato pa smo se lotili formiranja vrtov. Prekopali smo začrtane površine, jih razrahljali ter jih omejili v male opečnate ograjice. Vrtičke smo pognojili z naravnim konjskim gnojilom, okolico vrtičkov pa se trudimo obogatiti s prijaznimi hoteli za male prebivalce narave ter za žuželke, ki bodo pripomogle, da bo življenjski krog ekološkega vidika celosten in sklenjen. Z eko vrtičkanjem bomo tako teoretični del pouka obogatili še s praktičnim. Zelo pomembno se nam namreč zdi, da se  modrosti narave učimo iz neposrednega stika z naravo in ne zgolj iz knjig in video posnetkov o naravi. S samopridelavo in samooskrbo zelenjave in zdravilnih zelišč bomo osmislili pomembnost in vrednost naših naporov ter začutili hvaležnost številnih možnosti, ki nam jih nudi narava. Mnogo učencev naše šole sicer prihaja iz kmetij in že imajo določene izkušnje iz tega področja. Vendar pa ti učenci pogosto ne vedo, kako lahko hrano pridelujemo ekološko oz. katere so razlike ekološkega, integriranega oz. konvencionalnega kmetovanja. Naš šolski eko vrt bo tako sodoben učni pripomoček s pomočjo katerega bomo lahko vsakodnevno spoznavali in spremljali mnoge procese v vrtu in naravi. Opazovali bomo lahko rastline, kako se bodo v različnih obdobjih razvijale od semena do ploda, opazovali bomo koristno pomoč vrtnih prebivalcev, ki jim bomo v zameno prijazno ponudili dom ter se učili rokovanja z različnim orodjem in zemljo. Kaj kmalu pa bodo na razpolago tudi že prvi pridelki, ki jih bomo lahko sami pobirali iz vrta in si iz njih pripravili zdravilni čaj, okusen namaz, svežo solato, dišečo juho ali slastno sladico. Obenem bodo naši eko vrtički bistra zelena popestritev celotnemu šolskemu parku in prijeten del našega šolskega življenjskega prostora.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/slikedogodki2014/ekovrt{/gallery}


OBISKAL NAS JE PREDSEDNIK REPUBLIKE G. BORUT PAHOR

Zadnji dan v mesecu marcu smo na šoli sprejeli predsednika države, ki se je odločil, da nas kot stare prijatelje spet obišče. Pogleda, kaj se je od našega zadnjega srečanja (v okviru predsedniške kampanije) spremenilo, izboljšalo, … zgradilo. Srečanje je bilo prisrčno, učenci in zaposleni so ga pričakali pred šolo.  Na njegovo pobudo so zapeli, Nejc se mu je z majhno pozornostjo in skrbno izbranimi besedami zahvalil za obisk. Šolske malice ni imel časa zaužiti, saj so ga čakale nadaljnje obveznosti. Vzel pa si je čas za kratek pogovor v zbornici šole. Prisluhnil je vodstvu šole, staršem in županu, ki so osvetlili sedanje razmere v procesu izgradnje nove šole. Iskal je rešitve, nekatere izustil, nekatere še premleval v glavi. Obljubil je, da bo naredil domačo nalogo, ki jo je v šoli dobil. Pokazati pot, poiskati bližnjice ki vodijo k cilju. Spet bo prišel, ko bo njegova domača naloga opravljena in šola zgrajena. V knjigo vtisov je zapisal: Držimo obljube! Mi verjamemo. In takrat bo dobil tudi šolsko malico.

Borislava Munda

{gallery}Slike/slikedogodki2014/Pahor{/gallery}


OBISKALI SMO LUTKOVNO GLEDALIŠČE MARIBOR

V četrtek, 20. 03. 2014 smo izvedli kulturni dan za vse učence naše šole. Izpod ptujskega grada smo z dvema avtobusoma krenili proti sončnemu Mariboru. Predpomladni dan je bil kot nalašč za raziskovanje kulturnih znamenitosti ob reki Dravi. Najprej smo obiskali Lutkovno gledališče, kjer smo si ogledali prisrčno nagajivo lutkovno predstavo Zmrdica in Zmrdek ter ugotovili, kako navihana je lahko ljubezen. Za njo so nas v okviru pedagoškega programa Za zaveso poučili še o mnogih zanimivostih, ki so pomemben del življenja v lutkovnem gledališču. Spoznali smo različne vrste lutk, izvedeli vse o njihovih značilnostih in posebnostih, ogledali smo si nekaj ekstravagantnih kostumov iz starih lutkovnih predstav ter spoznali poklice, ki so neposredno povezani z lutkovnim gledališčem. Učenci so si program z zanimanjem ogledali, aktivno sodelovali in dokazali, da je njihova kulturna zavest na primerni ravni. Po lutkovnem programu smo si vsi skupaj privoščili sproščen sprehod ob obrežju reke Drave ter si obenem ogledali najstarejše mestne znamenitosti Maribora, vse od Sodnega do Vodnega stolpa na Lentu. Pričeli smo seveda na Vojašniškem trgu pri interieru  in eksterieru prenovljenega Minoritskega samostana, kjer od leta 2010 domujejo in kraljujejo lutke. Mimo znane ladjice z imenom Dravska Vila smo prispeli do najstarejše trte na svetu, kjer smo izvedeli nekaj zanimivosti o vinarskih zakladih mesta Maribor. Tisti najbolj radovedni smo vstopili v hram vinske tradicije in kulture, v tako imenovano Hišo Stare trte, ki je razstaviščni, degustacijski, prodajni in informacijski center. Sprehodili smo se mimo znamenitih Obrambnih stolpov ter videli Židovsko četrt s Sinagogo, Židovskim trgom in Židovskim stolpom. Nekateri so se sprehodili skozi ozke, najstarejše mariborske uličice ter lahko opazili niz umetniških galerij, drugi so se sprehodili mimo pestre ponudbe barov, kavaren in restavracij z mednarodno hrano, ter si v enem od njih privoščili osvežilni napitek, tretji so se ustavili neposredno ob reki Dravi, kjer so jih pozdravile prijazne račke in gosposki beli labodi, četrti pa so si privoščili slasten pomladni sladoled v toplem objemu sonca. Učence smo seznanili, da na Lentu v poletnem času poteka mednarodni multikulturalni Festival Lent, ko se dravsko nabrežje prelevi v vrtinec vrhunskih kulturnih dogodkov in zabave. Nato pa je urni kazalec že pokazal, da je čas za odhod domov. Pri Vodnem stolpu smo se vkrcali na svoje avtobuse, ki so nas varno pripeljali nazaj na Ptuj. Prijetno utrujeni in polni sončnih vtisov smo si privoščili še kosilo in kulturni dan se je uspešno zaokrožil.

Jasna Veber ZazulaÂÂ

{gallery}Slike/slikedogodki2014/lutke_mb{/gallery}

 


ZELENJAVA NA SEJMU ALTERMED

Letos je od 14. do 16. marca 2014 potekal že deseti sejem Altermed v Celju, katerega smo se udeležile tudi predstavnice naše šole, in sicer učiteljice Milena, Jasna in jaz. Tema letošnjega Altermeda je bila Zdravje in uravnotežena prehrana. Sodelujoči v projektu Ekošola smo se odločili, da kot zdravo hrano izpostavimo zelenjavo, ki je zelo pomembna vrsta hrane v našem življenju. Seveda pa moramo zraven zelenjave uživati tudi ostalo hrano, kot so žita, meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki ter seveda tudi sadje.

Učenci PPVI 4–5 so pod vodstvom mentorice Jasne Veber Zazule dalj časa izdelovali v tehniki kaširanja različno zelenjavo, tisto, ki jo imajo najraje ali pa jim je najbolj zanimiva. V PPVI 5 so s pomočjo mentorice Milene Zupanič učenci izdelali prehransko piramido, s pomočjo katere se učimo, katera živila moramo uživati v večji meri in katera v manjši meri. V PPVI 4 so učenci pod mojim mentorstvom naslikali različno zelenjavo in jo tudi kratko opisali. Učenci so iskali v zvezi z zdravo prehrano različne informacije na internetu in v drugi literaturi. Iz tega smo izdelali svitke, katere smo potem delili na sejmu.

Na sejemskem razstavišču smo vse te izdelke predstavile širši javnosti. Mimoidoči so se z zanimanjem ustavljali ob naši stojnici, kaj povprašali, pohvalili ter odšli dalje z različnimi informacijamin s svitkom v roki.

Darinka Rojko Pičerko, koordinatorka projekta Ekošola

{gallery}Slike/slikedogodki2014/altermed{/gallery}


DOBRODELNI TEK

V sredo, 12. 3. 2014 je v telovadnici šole potekala predaja daril. Športno opremo so si učenci izbrali sami v trgovini Intersport.

Za obdaritev učencev naše šole je zaslužna Ptujčanka Sonja Šneberger, ki je svojo idejo uresničila ob sodelovanju Milana Senčarja iz podjetja Tenzor d.o.o..  V sodelovanju z Zavodom za šport so v soboto, 21. 12. 2013, na Ptuju organizirali Dobrodelni tek 2013. Vse zbrane startnine in dobrodelne donacije so namenili obdarovanju učencev naše šole. Podjetje Tenzor d.o.o. je doniralo 1.430,00 eurov, mestna občina Ptuj pa 1.500,00 eurov. Skupaj so zbrali 3.150,00 eurov.

Iskrice v očeh, topli objemi in veselje učencev so odraz njihove hvaležnosti. V imenu učencev in delavcev šole iskrena hvala vsem udeležencem teka in donatorjem.

Tanja Knehtl

{gallery}Slike/slikedogodki2014/donacije{/gallery}


PUSTNO RAJANJE

Na pustni torek je bilo na OŠ Dr. Ljudevita Pivka veselo vzdušje. Pouka ni bilo, učenci so od doma prinesli pustne kostume in dodatke. Zjutraj so se zbrali po razredih in pričeli z maskiranjem, ki je trajalo vse do malice, ko so se posladkali s krofi. Sledil je vrhunec dneva, ples v maskah in prijetno druženje v šolski telovadnici, kjer so se pustne šeme poskočno vrtele ob zvokih slovenske in tuje zabavne glasbe.

Helena Petek Hari

{gallery}Slike/slikedogodki2014/pust{/gallery}


PROSLAVA OB KULTURNEM PRAZNIKU

V petek 7. februarja smo obeležili kulturni praznik, Prešernov dan. Anemari nas je popeljala skozi Prešernovo življenje. Otroci nižje stopnje pa so se predstavili s krajšim kulturnim programom. Knjižničar Silvester Vogrinec nam je predstavil svojo pesem Prešernov dan Kot gosta sta nastopila nekdanja učenca, uporabnika VDC Sonček Ptuj, Mojca Pihler in Nejc Grobelšek.

Naša zgodba se je v Vrbi na Gorenjskem začela,

ko mama Mina svojega sina v roke je vzela.

 

Ata Šimen in mama Mina sta svojemu sinuÂÂ

ime France dodelila.ÂÂ

 

Pridno je rastel, veliko je znal,ÂÂ

v šoli same petice zbral.

 

Odličnjaka so v zlato knjigo zapisali

in ga v gimnazijo Ljubljana poslali.

 

Mati so rekli : » Duhovnik bi bil!«,

oče je trdil, da na kmetiji rastlin’ce bo sadil.

 

France se je odločil odvetnik postati,

na Dunaju mu uspe študij dokončati.ÂÂ

 

V Ljubljani pri odvetniku prvo službo dobi,

prijatelj Matija Čop zvesto mu sledi.

 

Pesmi veliko je sestavil

in jih v časopisu Kranjska Čebelca objavil.

 

Bil je prijazen gospod,

otroke rad je imel.

 

Dr. Fig so ga klicali,

saj vedno je iz suknje kakšno figo vzel.

 

V ljubezni ni imel sreče.

Tri dekleta so mu glavo zmešala.

 

Prva Zalika, druga Julija, tretja Ana,

ki mu je tri otroke dala.

 

Njegove pesmi v knjigi Poezije preberi si,

a pomni, v državni himni, so verzi Prešernovi…

 

Vesna Horvat in Tanja Kaučevič

{gallery}Slike/slikedogodki2014/proslava{/gallery}


OBISK PTUJSKE KNJIŽNICE OB KULTURNEM DNEVU

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo vsi oddelki posebnega programa vzgoje in izobraževanja OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj del šolskega dneva preživeli v modri družbi knjig. Obiskali smo ptujsko knjižnico Ivana Potrča. Kot se za Prešernov dan spodobi, nas je gospa pravljičarka Liljana Klemenčič sprejela prav prešerne volje. Nemudoma smo se tudi sami nalezli veselega, radoživega razpoloženja, ki ga je dopolnilo enourno poučno popotovanje od najmanjše do največje knjige. Za začetek nas je prijazna pravljičarka popeljala v pravljico o princesi Elizabeti, ki je imela velikanski grad, prijatelja Ronalda in grozovitega ognjenega zmaja. S to pravljico smo prejeli poučno sporočilo, da obleka ne naredi človeka, temveč so za to pomembne druge sestavine: prijaznost, ljubeznivost, ljubezen in pogum. Druga knjižna avantura je bila nekaj posebnega. Že ko si je pravljičarka nadela bele rokavice, smo začutili, da bo sledilo nekaj nenavadnega, pomembnega. Predstavila nam je eno najimenitnejših dragocenosti, ki jo premore knjižnica. To je skoraj tristoletna knjiga z leseno-usnjenimi platnicami in veličastno kovinsko obrobo. Pravljičarka nas je poučila, da se je stranski del knjige včasih zlato bleščal, danes pa je barva pobledela, na katerem od listov pa je bilo opaziti zob časa, predvsem luknjice zvestih prebivalcev starinskih bukev, knjižnih moljev. Knjigo latinskega porekla smo lahko celo potežkali in se na lastne oči prepričali o njenih čudovitih ilustracijah – grafikah, ki so bile v njej natisnjene. Sledila je podrobna predstavitev gospoda črnih, valovitih kodrov, seveda dr. Franceta Prešerna. Spoznali smo njegovo najnovejšo, lani izdano vsegeneracijsko knjižno delo Zdravljico. Skupaj smo ugotovili, da sodobna mojstrovina z ilustracijami Damijana Stepančiča, vsebuje res zanimive ilustracije o vplivnejših slovenskih zgodovinskih osebnostih, kot sta barona Herbenstein in Valvasor, igralka Ita Rina, pisateljica in pesnica Kristina Brenkova in drugi. Sledila je ugankarska igrarija. Neverjetno, a resnično: v zaprti dlani je pravljičarka skrivala najmanjšo, malo, mini, miniaturno knjigo, knjigico, knjigičico. Povedala nam je, da se v tej simbolični mini knjigi, ki ima sicer prave liste in platnice, skriva celotna, dokaj dolga Prešernova zgodovinsko-epska pesnitev Krst pri Savici. Ogledali smo si še Prešernov rokopis in se seznanili z dejstvom, da je za časa svojega življenja naš največji pesnik izdal le eno samo knjigo in še to mehkih platnic, Poezije. Učenci so nato imeli možnost prelistati cel niz Prešernovih knjižnih del: Povodnega moža, Turjaško Rozamundo, Sonetni venec, Svetega Senana, Zdravilo ljubezni, Uvod h krstu pri Savici in druge. Za konec smo bili deležni še zadnje, tokrat zabavne knjižne pustolovščine. Spoznali smo namreč knjigo kartonko in zvočnico, iz katere so nas pozdravili vsi junaki strašnih zelenih gozdov: rjoveči lev, vreščeča opica, skovikajoča sova, rožljajoča klopotača in trobeči slon. V knjižnici Ivana Potrča smo se imeli malo pravljično, malo zabavno, malo poučno, malo zgodovinsko in predvsem zelo, zelo prijetno.

 

Jasna Veber Zazula

 

{gallery}Slike/slikedogodki2014/knjiznica{/gallery}


BODI UMETNIK – 7. Mednarodni kulturno-likovni dogodek »Igraj se z mano«

Tudi na tokratnem že 7. likovnem natečaju »Igraj se z mano« je naša šola sodelovala z likovnimi deli učencev. Posebej uspešna sta bila učenca Niki Majcen in Maja Pfeifer, saj sta bila njuna izdelka izbrana za razstavo. Za nagrado sta se skupaj z mentorico Alenko Kosem udeležila otvoritvenega dogodka, ki je potekal 30.1.2014 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

 

Na natečaj so organizatorji prejeli 5268 likovnih del iz vse Slovenije in tujine. Za razstavo je bilo izbranih 895 del. Vlogo kustosa so odigrali kar povabljeni učenci, saj so likovna dela sami prilepili na razstavne panoje v 2. preddverju Cankarjevega doma. Ves dopoldan so otroci preživljali na igriv in zabaven način. Za druženje različnih populacij med seboj so organizatorji pripravili pester program. Otroke so zabavali različni animatorji, lutkar, klovna, Pika-nogavička, žonglerja… Kot vsako leto se je tudi tokrat zabavi pridružil in jo popestril reper Zlatko. Ob koncu dopoldanskega programa so za otroke pripravili še predstavo »Martin in Gregor«, ki sta jo odigrala igralec Pavle Ravnohrib in glasbeni virtuoz Boštjan Gombač.

 

Polni lepih vtisov in novih doživetij smo se po končani predstavi odpravili na vlak in se odpeljali nazaj proti Ptuju.Â

Iskrene čestitke vsem razstavljavcem!ÂÂ

 

Likovna pedagoginja Alenka Kosem

{gallery}Slike/slikedogodki2014/Igrajse{/gallery}


OBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

22. januarja smo se učenki Patricija Ribič in Sandra Ciglar ter mentorica Nada Pernek udeležile otroškega parlamenta v prostorih centra interesnih dejavnosti Ptuj. Patricija in Sandra sta vrstnikom s ptujskega predstavile projekte, ki smo jih na temo razmer v družbi, izvedli na naši šoli. Prvi projekt, ki smo ga začeli na šoli je projekt dobre pošte. Vsi učenci so se pri razrednih urah pogovarjali o tem, kako lahko sami pripomorejo k boljšim odnosom v naši mali družbi, šoli. Učenci prve in druge triade so večinoma narisali kako sami preživijo čas doma ali v šoli, kako pomagajo, kako se trudijo več prispevati k dobrim, pristnejšim odnosom. Učenci tretje tirade so napisali pisma, kako se trudijo prispevatik boljšim odnosom v šoli med vrstniki. Predlagali so manj kreganja, zbadanja, zafkavanja in več učenja. Učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja pa so zapisali ganljiva sporočila in želje za boljši svet. Veliko so govorili o pomoči starejšim, nemočnim, o pomoči bolnim in lačnim. Želijo manj alkohola in več razumevanja in več medsebojne pomoči. Vsi so svoje želje, misli, predloge in risane izdelke poslali v nabiralnik DOBRE POŠTE. Izdelke smo s predstavnicama šole strnili na plakat, ki ga bomo postavili na ogled tudi v šoli, do medobčinskega otroškega parlamenta, ki bo 20. februarja 2014. Tudi tega se bomo z veseljem udeležili in zastopali učence naše male šole.

Mentorica Nada Pernek

{gallery}Slike/slikedogodki2014/otroski_parlament{/gallery}