DAN DRŽAVNOSTI


ZAKLJUČNI PIKNIK

Dne 22. junija 2015 smo imeli ob koncu šolskega leta zaključni piknik učencev in učiteljev s starši in nastopajočimi gosti. Ravnateljica mag. Lidija Hameršak Marin je najprej pozdravila zbrane. Nato smo se odpravili v razrede, kjer so razredniki podelili spričevala, priznanja in pohvale. Sledil je program, na katerem so nastopili šolski pevski zbor, glasbena skupina Orffobongoband, plesna skupina OŠ Lovrenc na Dravskem polju. Razglašena sta bila najboljša športnika šole, Andrej Gjorek (PPVI 5/6) in Sandra Ciglar (8. r). Dvanajst Zlatih bralcev je prejelo knjižne nagrade v okviru projekta, ki ga vsako leto organizira Bralna značka Slovenije – ZPMS v sodelovanju z osnovnimi šolami. Knjižni nagradi sta dobila tudi najboljši bralec in najboljša bralka, ki sta v letošnjem šolskem letu Igor Arklinič in Katarina Križanec (oba 3. r). Ob okusno pripravljeni hrani smo nadaljevali z veselim druženjem in s piknikom sklenili letošnje šolsko leto.

Silvester Vogrinec


ZAKLJUČNA EKSKURZIJA


DELOVNA PRAKSA UČENCEV POSEBNEGA PROGRAMA

Utrinke delovne prakse učencev posebnega programa v okviru inovacijskega projekta si lahko ogledate na povezavi:

http://www.petv.tv/video/informativne-oddaje/ptujska-kronika-sreda-10-junij-2015/


DRŽAVNO PRVENSTVO V ATLETIKI ZA OŠPP

V petek, 5.6.2015, se je v Domžalah odvijalo državno prvenstvo v atletiki za OŠPP. Učenci  OŠ dr. Ljudevita Pivka so dosegli naslednje rezultate:

5. mesto – Anja Brumen v skoku v višino

6. mesto – Sandra Ciglar v skoku v daljino

13. mesto – Matjaž Ciglar v skoku v daljino

13. mesto – Ivan Fras v teku na 60m

16. mesto – Tilen Hofman v teku na 1000m

Tomaž Valenko


NAGRAJENI UČENCI NA LIKOVNEM NATEČAJU »NARAVNE IN DRUGE NESREČE«

Na naši šoli smo se v sklopu likovnega natečaja »Naravne in druge nesreče«, ki ga vsako leto razpiše Uprava RS za zaščito in reševanje, razveselili nagrad, ki so jih za svoja likovna dela prejeli kar štirje naši učenci. Zaključne prireditve, ki je bila 4. 6. 2015 v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj, sta se udeležila nagrajenca: Simon Križanec in Gina Bezjak skupaj z mentorico Alenko Kosem. Na svojih barvnih monotipijah in slikah so učenci na izviren način upodabljali motiv na razpisano temo »Ogenj ni igrača«. Poleg omenjenih dveh učencev sta bila nagrajena še učenca Rok Ribič in Danijel Ros.

Učencem za lep uspeh ČESTITAMO!!!

Alenka Kosem


ŠOLA V NARAVI – FIESA

Peti dan, 5.6.2015

Zadnji dan smo vstali zgodaj in pripravili potovalne torbe, pospravili sobe in se podali na zadnjo pustolovščino naše šole v naravi. Vožnja z ladjico je bila kratka in prijetna. Temperatura zraka je bila 30 stopinj C , vendar nam je veter z morja hladil pregreto kožo. Ogledali smo si soline in spoznali kako nastane sol. Ko smo se vrnili v Piran smo si privošči obilni sladoled. Po kosilu smo imeli podelitev priznanj in prejeli smo nagrade za najbolj urejene sobe. Gospod Rado je učencem porisal tatu z njihovimi imeni. Ko je prišel prevoznik Saša je bilo vsega konec. Sledili so objemi in stiski rok in morali smo se odpraviti proti domu. Domov smo prispeli zdravi in polni lepih doživetij in novih prijateljstev. Bilo nam je lepo.

Četrti dan, 4.6.2015

Zbudili smo se v oblačnem jutru. To nam je zelo ugajalo saj nam je omogočalo poležavanje na plaži in hlajenje stopal v morski vodi. Po kosilu se je temperatura dvignila na 30 stopinj C zato smo dejavnosti opravili v učilnici. Danes smo spoznali slano sladki zaščiteni jezeri in živali v in ob jezeru. Naloge smo opravljali na določenih postajah. Nam je bilo najbolje pri hranjenju vodnih ptic. Najboljša dejavnost je sledila v učilnici, kjer smo si ogledali film o gojenju školjk. Imeli smo jih možnost čistiti in si jih pripraviti za malico. Bile so zelo slastne. Nekateri so jih jedli prvič. Sledilo je kopanje, saj je bila temperatura zraka ob 17. uri nespremenjena. Po večerji je sledil vrhunec našega druženja – ples. Pa jutri spet.


Tretji dan, 3.6.2015

Drugi dan, 2.6.2015

Danes smo pričeli dan s spoznavanjem zgodovine Pirana. Bili smo zelo utrujeni, zato smo si vzeli počitek in čakali kdaj bomo končno šli na sladoled. Po kosilu smo šli plavat. Nekateri so imeli težavo narediti prve plavalne zamahe. Popoldanske učne ure, kjer smo spoznali sredozemske rastline se niso hotele hitri končati. Mi smo komaj čakali na vožnjo s kanujem. Bilo je zelo zabavno in veselimo se naslednjih dogodivščin. Po večerji smo se odpravili po obalni poti do Portoroža. Vrnili smo se v pozni večerni uri. Da smo našli pot do doma smo si pomagali s svetilkami. Da smo se lahko fotografirali v temi so nam pomagali prijatelji iz Ljubljane iz OŠ Miška Kranjca. No, pa nasvidenje do jutri.

Prvi dan, 1.6.2015

V Fieso smo prispeli ob 12. uri. Pričakalo nas je s soncem obsijano morje. Po sprejemu in nastanitvi v sobe smo pričeli z aktivnostmi. Fantje so se pomerili v igranju nogometa s turisti iz Nemčije. Zmagali so 3:5. Dekleta so navijala in jih opazovala kar z igral. Na igralih je uživala tudi učiteljica. Po športnih igrah je sledilo resno učenje. Spoznali smo kar nekaj novih imen školjk in vodnih živali. Nekaj smo si jih pogledali tudi skozi lupo. Po večerji smo se odpravili na pohod do Pirana. Pot je bila dolga, mi pa že zelo utrujeni. Komaj smo čakali, da se vrnemo in ležemo k počitku in jutrišnjim dogodivščinam naprej.

Dragica Emeršič


PLAVALNI TEČAJ

Učenci 2. in 3. razreda so se konec maja udeležili plavalnega tečaja v Termah Ptuj. Vsi učenci so v vodi uživali, naučili so se plavati ter se zelo zabavali. Čas v toplicah nam je prehitro minil.

Vesna Horvat


ZAKLJUČEK PROJEKTA LAHKOTNI SVET

V četrtek, 28. maja 2015, je v dvorani restavracije Pan v Kidričevem potekala zaključna prireditev Talumovega projekta Lahkotni svet. V tem projektu smo sodelovale vse ptujske in okoliške osnovne šole ter vrtci. Približno 5.000 otrok je spoznavalo delo podjetja Talum in izdelke iz aluminija. Osveščali so se o pravilnem ločevanju in predelavi aluminijevih odpadkov. Skozi celotno šolsko leto so v okviru pouka nastajali kreativni izdelki, oblikovani iz odpadnega aluminija. Spoznali smo, da je poleg klasičnih materialov, ki jih uporabljamo v šoli (papir, glina, les …), zanimiv za oblikovanje tudi lahek aluminij. Tako smo se tudi mi z našimi izdelki uspešno predstavili v natečaju najizvirnejših stvaritev iz aluminija.

V štirih različnih kategorijah (vrtec, prva triada, druga triada, tretja triada) je komisija izbrala po štiri najboljše izdelke, v kategoriji PPVI pa en najboljši izdelek. Iz naše šole je za svoj izdelek »ALU KITARA« prejel nagrado učenec Andrej Gjörek pod mentorstvom Jasne Veber Zazule. Na slavnostni prireditvi mu je nagrado podelil predsednik uprave Taluma, gospod Marko Drobnič. Dvorano je krasilo veliko likovnih del, ki so nastajala tekom leta. Poleg Andrejevega je bilo na ogled še trinajst naših izdelkov. V pestrem programu se je predstavilo tudi osem naših učencev z dramsko uprizoritvijo zgodbe »Lahkotni svet« pod mentorstvom Marije Arnuš.

Ker so nas »Talumovci« ob svojem praznovanju povabili k sodelovanju ter nas na poučen in zanimiv način popeljali skozi lahkoten svet aluminija, smo se jim ob koncu prireditve zahvalili tudi mi. Od Lahkotnega sveta smo se poslovili s pesmijo Vse najboljše dragi Talum.

Vsem razstavljalcem, posebej pa nagrajencu, iskrene čestitke!!!

Alenka Kosem

VTISI IZ PROJEKTA »LAHKOTNI SVET TALUM«

Celo leto smo v šoli zbirali odpadne aluminijaste papirčke od bombonov in druge aluminijaste odpadke (pločevinke, embalaže od paštet, jogurtove pokrovčke, tube od hrane, doze od sprejev, žice…). Ko smo vsega zbrali dovolj, je vsak razred naredil svojo delavnico. Učenci smo izdelovali izdelke, ki smo si jih najprej zamislili v glavi. Vse smo delali iz različnega aluminijastega odpadnega materiala. Učitelji so nam svetovali pri delu. Jaz sem izdelal ALU kitaro iz ostankov, ki so jih drugi zavrgli. Tudi sem potreboval žico in kroge iz aluminija. Od orodja sem potreboval vrtalo, škarje, klešče in silikonsko pištolo za lepljenje. Pri delu sem si pomagal s kleščami. Delal sem iz svojih misli. Učiteljica je izbrala mojo najljubšo kitaro in jo poslala v Talum. Tam je izbrala komisija najlepše izdelke. Dobil sem nagrado – kip. Doma sem ga postavil v svoji hiši v dnevno sobo na regal. Bil sem zelo vesel. V Talumu so se na prireditvi predstavile vse šole. Mi smo zaigrali lutkovno igrico Lahkoten svet. Na koncu so nas povabili na palačinke in sladoled. Imeli smo se lepo.

Andrej Gjorek, PPVI 5-6


SREDNJEVEŠKE DELAVNICE

Bili smo na Turnišču, kjer so nam pokazali kakšno je bilo nekdaj življenje. Videli smo kako so nekoč prali in kaj so dali v vodo. V kovačiji nam je kovač pokazal, kako so delali denar. Tam so kovali in greli železo in so naredili podkve za konje. Dvorni norček je pokazal, kako je zabaval druge ljudi. Malo smo se tudi nasmejali. Videli smo ketnice za glavo in roke. Poredneže pa so dali v leseni primež. Bili smo pri plesanju, kjer smo plesali tako kot so plesali nekoč. Pred gradom sem hodil s hoduljami in vsi so me zelo pohvalili. Pri lokostrelstvu smo streljali in ciljali v tarčo. Gospod nam je pri tem malo pomagal. Zelo smo uživali. Šli smo še v grajski park, kjer smo tudi uživali in se smejali. Ko smo šli na avtobus, smo videli konje in jih pobožali. Na avtobusu smo se malo hecali in se zabavali in jedli sladkarije. Ubogali smo učiteljico.

Primož, 5. r.

Obiskali smo grad na Turnišču. Člani društva Baron so prikazali življenje v srednjem veku. Pri vhodu v grad nas je sprejel sam presvetli baron. Povedal nam je, kaj bomo videli in določil stroga pravila. Nato nas je popeljal v grad. Po uvodni predstavitvi, smo si pogledali kako so nekoč izdelovali papir in kako je potekalo tiskanje knjig v Trubarjevem času. Posebej zanimiva je bila pravljična delavnica, ki nas je popeljala v svet domišljije. V plesni delavnici smo se naučili plesa tistega časa. Kovač pa je pokazal, kako so izdelovali ter popravljali orožje in kovali denar. V orožarni smo poleg orožja videli tudi opremo vojakov. V pralnici smo ugotovili, da je pralni stroj največja iznajdba vseh časov, kajti izdelovanje mila in predvsem pranje je bilo takrat zelo naporno. Za smeh in veselje na gradu je poskrbel dvorni norček. Če ni bil dovolj smešen, se je baron zelo jezil. Spoznali smo, da je bilo življenje v srednjem veku zelo zanimivo. A tristo kosmatih medvedov, kaj ko takrat ni bilo pametnih telefonov! Saj bi se ja morali pogovarjati med seboj! Kakšen dolgčas!!!!

Natalija, 8. r.


CVET NA DLANI – DOBRODELNI KONCERT

V petek, 22. maja 2015, se je ob 18. uri v Osnovni šoli Ljudski vrt odvijal dobrodelni koncert »Cvet na dlani«. Koncert sta organizirala Folklorna skupina Bolnišnica DPD Svoboda Ptuj in Zveza kulturnih društev Ptuj. Vstopnina za koncert je bila namenjena šolskemu skladu Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka.

Na povabilo na koncert se je dobrodušno odzvalo 16 skupin in posameznikov, ki so se odpovedali svojim honorarjem. S svojim glasbenim, plesnim, gledališkim in osebnim nastopom so razvedrili gledalce in udeležence koncerta.

Nastopajoči so bili:

– Štajerskih sedem

– Ditka

– Mini godba PepiKrulet iz Cirkovc

– Ansambel Petka iz Šentjurja

– Ansambel Štajerci

– Ansambel bratov Belšak

– Tamburaški orkester Cirkovce

– Tamburaši iz Cirkulan

– Folklorna skupina Bolnišnica

– Folklorna in plesna skupina Sožitje

– Plesni center Mambo

– Folklorna skupina OŠ dr. Ljudevita Pivka z ansamblom bratov Belšak

– Orffopetoviani

– Cici pevski zbor OŠ Olge Meglič Ptuj

– NešoTokalič

– Dejan Zavec

Program je povezovala zmeraj duhovita in izvirna Urška Vučak Markež.

Prireditev je v zelo prijetnem in sproščenem vzdušju trajala 3 ure, saj se je povabilu na dobrodelni koncert odzvalo zelo veliko nastopajočih, kar nam je v veliko čast in zadovoljstvo. S svojo prisotnostjo so prispevali k nepozabnemu večeru in s svojo dobrodelnostjo omogočili učencem OŠ dr. Ljudevita Pivka obogatitev učnih pripomočkov.

Hvala vsem, ki ste pomagali pri sestavi in organizaciji programa, nastopajočim, spremljevalcem ter seveda tudi vsem, ki ste s svojim obiskom prispevali k temu nepozabnemu večeru.

Dobrodelnost niso le besede. Dobrodelnost so vaša in naša dejanja!

Lidija Hameršak Marin


DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijska svetovalna služba, Mestna občina Ptuj in KGZS – Zavod Ptuj, so organizirali 26. razstavo Dobrote slovenskih kmetij, ki je potekala od 21. do 24. maja v Minoritskem samostanu na Ptuju.
Učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka smo si več let zapored ogledali razstavo in bili navdušeni nad delom pridnih kmečkih rok ter delom različnih društev, ki ohranjajo tradicijo naših babic in prenašajo kulturno dediščino na mlajše rodove. Letos pa smo se na OŠ dr. Ljudevita Pivka odločili, da tudi mi prispevamo kamenček v mozaiku in se predstavimo na stojnici z našimi izdelki, ki nastajajo v okviru projekta Ekovrtovi. Nadgradili smo temo Z vrta na krožnik, s katero smo sodelovali na Celjskem sejmu Altermed. Sadike, ki smo jih delili na stojnici, že sedaj uspešno rastejo po Sloveniji, nekatere pa celo na našem šolskem vrtu. Vzklile so že posejane vrtnine in zelišča, trajnice pa so se rastno obogatile. Da bi bila ponudba zeliščnega peciva in čaja bogatejša, smo pregledali stare zaloge posušenih zelišč ter pokukali v gozd za bezgom in cvetovi jagod. Zelišča smo posušili v sušilniku za sadje. Vonjali in okušali smo aromo zelišč. Iz timijana, origana, bazilike in majarona smo spekli okusno pecivo. Ob tem so učenci tehtali, merili in primerjali količine ter odčitavali temperaturo. Učenci so uporabljali male gospodinjske aparate in se seznanili z nevarnostmi nepravilnega rokovanja z električnimi aparati. Za kuhanje čaja smo naredili kar nekaj poskusov pravilne mešanice melise, mete, timijana, žajblja, bezga, dobre misli, lipe, jagode in maline, tako da nazadnje ni prevladovala nobena zel in so zelišča tvorila pravilno harmonijo okusov.
Urejanje stojnice z velikim šopom zelišč, pecivom in čajem nam je vzelo kar nekaj časa. Ob spremljanju prireditve in predstavljanjem življenjskih veščin naših učencev širši javnosti nam je kljub dežju in hladu dan minil v prijetnem vzdušju.

Milena Zupanič


DRUŽENJE S PRIJATELJI IZ ORMOŽA IN LJUTOMERA

V četrtek, 21. 5. 2015, smo se učenci 1., 2. in 3. razreda z učiteljicami odpravili z vlakom proti Ormožu. Obiskali smo naše prijatelje iz OŠ Stanka Vraza Ormož, pridružili pa so se nam tudi učenci iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer. Tam smo se zelo zabavali. Spekli smo okusne palačinke ter izdelali Piko Nogavičko. Veselimo se že naslednjega snidenja…

Vesna Horvat


SPECIALNA OLIMPIADA

V sredo, 20.5.2015 smo šli v Mursko Soboto na Specialno olimpiado. Zjutraj smo se zbrali v šoli, kjer nas je že čakal učitelj Tomaž. Skupaj smo odšli do parkirišča izpod gradu, kjer nas je čakal avtobus, ki nas je odpeljal v Mursko Soboto. Tam smo srečali prijatelje iz Dornave in Sožitja Ptuj. Tekmovali smo v različnih disciplinah in osvojili veliko medalj. Bili smo zelo veseli in ponosni, ko smo stali na stopničkah. Nato smo šli na kosilo. Po kosilu smo šli še plesat in nato smo se z avtobusom odpeljali nazaj na Ptuj. Prevzeli smo tudi zastavo Specialne olimpiade, kar pomeni, da naslednje leto Specialno olimpiado organizira naša šola.

Učenci PPVI 4-5


UNESCO ASP TEK

Učenci naše šole smo se v sredo, 20. 5. 2015, udeležili UNESCO ASP teka. S tem smo pokazali, da tudi mi odločno podpiramo zdrav način življenja, to je šport brez dopinga.
Tekli smo po ptujskih ulicah. A to ni bilo kar tako, saj je bila proga dolga 1200 m. Pa jo pretečite, če jo lahko!
Organizatorji so nas zelo, zelo presenetili! Na prireditev so povabili same znane in pomembne športnike, ki prav tako podpirajo zdrav način življenja. Svoje vrhunske rezultate so dosegli z lastnim trudom, brez pomoči nevarnih poživil. Ti športniki so bili, kdo pa drugi kot Dejan Zavec, Peter Prevc, Jure Tepež, Primož Kozmos in mnogi drugi.
Tisti, ki smo bili vztrajni, smo se »dokopali« do podpisov in fotografiranjem teh pomembnih mož. Ker smo pa »ful fajn« učenci, smo imeli prednost pri fotografiranju z Dejanom Zavcem. Bravo mi!

Udeleženci teka


PREDSTAVILI SMO SE NA PARADI UČENJA 2015

V torek, 19. maja 2015 smo bili tudi mi del vseslovenske festivalske prireditve Parada učenja – dnevi učečih se skupnosti. Parada učenja že tretjo leto nadgrajuje Teden vseživljenjskega učenja, ki pa se pri nas že dvajset let odvija vsako leto. Pod okriljem Andragoškega centra Slovenije se je Parada učenja 2015 odvijala na sedmih lokacijah po Sloveniji, ena izmed njih je bila Ptuj. Pred Ljudsko univerzo Ptuj na Mestnem trgu smo mnogi sodelujoči sooblikovali pester kulturni program. Naša glasbena skupina Orffopetoviani se je na mestnem odru predstavila s tremi skladbami iz svojega najnovejšega repertoarja. Stojnico smo obložili z ustvarjalnimi izdelki, ki nastajajo pri urah delovne in likovne vzgoje. V obliki zloženk smo predstavili tudi vse dejavnosti, ki jih ob osnovnem programu kot nadstandard svojim učencem ponuja naša šola. Da je bila naša predstavitev še bolj atraktivna, smo obiskovalcem predstavili delček našega delavnega vsakdanjika v obliki delavnice polstenja. Učenci in učiteljice smo na stojnici demonstrirali nastanek torbic za mobitele. S svojo celostno predstavitvijo smo poželi mnogo pohval. Veseli pa smo bili tudi novih vedenj in poznanstev, ki smo jih navezali na ta prelepi sončen dan.

Jasna Veber Zazula

Na FB strani Ljudske univerze Ptuj si lahko ogledate utrinke z letošnje Parade učenja na Ptuju.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10155576956375243.1073741841.269116450242&type=1


OBISK LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

V ponedeljek, 18. maja 2015 smo se v okviru kulturnega dneva namenili obiskati Lutkovno gledališče Maribor. Na pot smo se odpravili z avtobusom ob osmi uri zjutraj. Najprej smo si ogledali lutkovno predstavo Žogica Marogica. Ta predstava je ena izmed najbolj priljubljenih predstav Lutkovnega gledališča Maribor, vse od njene prve uprizoritve v letu 1985. Izvedena je bila preko 550-krat. Kot se spodobi, smo tudi mi nostalgično zapeli z Dedkom in Babico. Po predstavi smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina si je ogledala pedagoški program Za zaveso. Učenci so se spoznali z različnimi vrstami lutk in s scenskimi elementi iz mnogih predstav. Druga skupina se je izkusila v lutkovni delavnici 101 lutkovna fizika, kjer so si učenci pod vodstvom lutkarice Darke izdelali vsak svojo senčno lutko in se za trenutek potopili v pravljični svet lutk. Učenci so se ob obeh dejavnostih, ki so nam jih pripravili v lutkovnem gledališču zabavali in krepili svojo kulturno zavest. Ko smo z dejavnostmi v hramu lutk zaključili, smo si vsi skupaj privoščili sproščujoč sprehod po Lentu ob obrežju reke Drave. Spotoma smo si ogledali nekaj najstarejših mestnih znamenitosti Maribora od Sodnega stolpa do Vodnega stolpa. Videli smo Minoritsko cerkev s samostanom, Tržnico, Dravsko Vilo, stari splav, najstarejšo trto na svetu s Hišo Stare trte, Obrambne stolpe, Židovsko četrt s Sinagogo, Židovskim trgom in Židovskim stolpom, najstarejše mariborske uličice ter niz galerij, barov, kavaren in restavracij z mednarodno hrano. Neposredno ob reki Dravi smo nakrmili še elegantne, a lačne labode. Doživetje dravskega nabrežja so nekateri kronali s sladoledom, drugi pa s kavico in sokom. Veselo druženje smo strnili s prihodom nazaj na Ptuj, kjer nas je že čakalo dobro kosilo.

Jasna Veber Zazula


ORFFOMANIJA 2015

Že nekaj let zapored se naša šolska orffova skupina udeležuje glasbenega srečanja Orffomanija, ki ga organizira slovensko društvo Carla Orffa v sodelovanju z Zavodom republike Slovenije za šolstvo. Srečanje je namenjeno skupinam iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter študentom glasbene vzgoje in ni tekmovalnega značaja. Letošnje srečanje se je odvilo v sredo 13. maja 2015 v OŠ Makole. Glasbeni dogodek je spremljala tričlanska komisija glasbenih strokovnjakov. Mi smo se predstavili na prvem koncertu, ki je bil poln čudovitih glasbenih predstavitev. Zapeli in zaigrali smo tri vokalno-instrumentalne skladbe: venček treh narodnih, Dan ljubezni in Dont worry be happy. Publika nam je namenila bogat aplavz, ki smo se ga zelo razveselili. Vsi trije mentorji šolskih glasbenih dejavnosti, g. Ernest Kokot, ga. Jerneja Bombek in ga. Jasna Veber Zazula čestitamo za lep in sproščen nastop vsem članom skupine Orffopetoviani, ki so se tokrat predstavili prvič pod novim, prenovljenim imenom. Na poti domov smo tudi na avtobusu lahko uživali ob živih zvokih Andrejeve harmonike, ki jo je spremljala vesela pesem naših veselih pevcev.

Jasna Veber Zazula


PODROČNO TEKMOVANJE OŠPP V ATLETIKI

Rezultati področnega tekmovanja v atletiki, ki je bilo v sredo, 13.5.2015 v Slovenj Gradcu:

Tilen Hofman – 3. mesto 1000m, 9. mesto met vortexa

Jernej Lipuš – 11. mesto 1000m

Natalija Ros – 2. mesto 1000m

Ivan Fras – 5. mesto 300m, 7. mesto skok v višino, 11. mesto skok v daljino, 15. mesto met vortexa

Matej Galun – 6. mesto skok v višino, 6. mesto 60m, 7. mesto skok v daljino, 8. mesto 300m

Sandra Ciglar –  2. mesto skok v višino,3. mesto 300m,3. mesto skok v daljino, 3. mesto met vortexa, 3. mesto 60m

Andreja Plošinjak – 6. mesto 60m, 9. mesto 300m,9. mesto skok v daljino

Anja Brumen – 3. mesto skok v višino

Matjaž Ciglar –4. mesto 60m, 5. mesto skok v daljino, 6. mesto met vortexa

Tomaž Valenko


ŠPORTNI DAN-ATLETIKA

V sredo, 6. maja 2015 smo na Mestnem stadionu Ptuj organizirala športni dan – atletiko. Izvedli smo teke na 60 m, 300 m in 600 m, skok v daljino z zaletom in z mesta.


NASTOP V CIRKOVCAH NA REGIJSKEM SREČANJU OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN

V torek, 5. 5. 2015 je Otroška folklorna skupina nastopila v spremljevalnem programu na regijskem srečanju otroških folklornih skupin v Cirkovcah. Učenci so se predstavili z odrsko postavitvijo Polž, polž pokaži mi roge! Z nastopom smo bili zadovoljni ter srečni hkrati, da smo se lahko predstavili na regijskem srečanju.

Vesna Horvat


DAN ZEMLJE

V sredo, 22. aprila 2015, na Dan Zemlje, smo na naši šoli organizirali naravoslovni dan, v okviru katerega smo izvedli čistilno akcijo in urejevali naš šolski vrt.
Do malice smo bili skoraj vsi učenci in učitelji v razredih, kjer smo se pogovarjali o tem, kako pomembno je, da skrbimo za čisto okolje. V ta namen smo gledali poučne filme, brali zgodbice, reševali učne liste, barvali pobarvanke in se pogovarjali o vrstah odpadkov, o njihovem ločevanju in recikliranju ter še o marsičem drugem. Po malici smo si razdelili vreče za smeti in zaščitne rokavice, se oblekli in obuli ter napotili po našem mestu pobirat odpadke. Upali smo, da jih bomo nabrali čim manj, vendar smo napolnili kar nekaj vreč. Našli smo raznorazne odpadke, največ pa je bilo raznovrstnih plastenk in druge embalaže. Ko se je bližal čas za kosilo, smo se odpravili nazaj proti šoli.
Nekaj učencev in učiteljev pa se je odločilo, da bodo uredili vrtičke, ki jih imamo na šolskem dvorišču. Naredili so gredice, ki so jih zasejali in zasadili z različnimi zelišči in vrtninami.
Ob koncu naravoslovnega dne smo bili veseli, da smo vsaj nekaj pripomogli k lepoti našega planeta, še posebej okoli naše šole.

Darinka Rojko Pičerko, koordinatorka projekta Ekošola

Eko vrtički so dobili novo podobo-prispevek Petv si lahko ogledate na: http://www.petv.tv/video/informativne-oddaje/ptujska-kronika-sreda-29-april-2015/


USTVARJANJE IZDELKOV IZ ODPADNEGA  ALUMINIJA

V tem šolskem letu se v okviru projekta »LAHKOTNI SVET« na različne načine ukvarjamo in seznanjamo z aluminijem. Tej temi smo se posebej posvetili tudi v torek, 21. 4. 2015, ko smo na šoli izvedli tehniški dan. Vsi učenci so v uvodnih urah spoznavali pomen pravilnega ločevanja odpadkov preko filma in delovnih listov. Na šoli smo tekom leta zbrali kar nekaj odpadnega aluminija, ki smo ga imeli pripravljenega za ustvarjanje. Učenci so aluminij zvijali, upogibali, mečkali, daljše ali krajše kose odpadne embalaže spajali skupaj, ter si pri tem pomagali s kleščami, lepilom, vijaki, žico…. Nastajale so izvirne kiparske in prostorske tvorbe ter uporabni in estetski izdelki. Pri uporabi odpadnega aluminija, kot materiala za oblikovanje novih, kreativnih izdelkov smo spoznali, da je možno aluminij ponovno uporabiti in na tak način učence spodbudili in ozaveščali k zbiranju, ločevanju odpadkov za ponovno reciklažo.

Tehniški dan smo zaključili z ogledom ustvarjenih izdelkov. Bili smo navdušeni nad kreativnimi idejami in možnostmi, ki jih daje aluminij za oblikovanje.

Alenka Kosem


ZAPOJMO, ZAIGRAJMO, ZAPLEŠIMO

Udeležili smo se 25. državne glasbene revije Zapojmo, zaigrajmo, zaplešimo. Revija  je potekala v športni dvorani Leona Štuklja v Novem mestu.


PODROČNO TEKMOVANJE OŠPP V NOGOMETU

V četrtek, 16. aprila smo v športni dvorani Mladika organizirali področne igre v malem nogometu. Tekmovalo je pet ekip.

Končni vrstni red:

1. OŠ Lenart

2. OŠ dr. Ljudevita Pivka, Ptuj

3. OŠ Stanka Vraza, Ormož

4. OŠ Gustava Šiliha, Maribor

5. OŠ Minke Namestnik Sonje, Slovenska Bistrica


LIKOVNO SREČANJE OSNOVNIH ŠOL S PRILAGOJENIM PROGRAMOM

V torek, 14. 4. 2015 je na Osnovni šoli Glazija v Celju potekalo 8. likovno srečanje osnovnih šol s prilagojenim programom. Iz naše šole sta se srečanja udeležili učenki Sara iz 4. razreda in Anemari iz 5. razreda. Likovni izdelek, ki so ga učenci ustvarjali na likovnem srečanju, se je nanašal na pojem gibanje. Tema likovnega srečanja je bila široko zastavljena in ponujala velike možnosti izbire motivov. Področje ustvarjanja je bila risba.
Po zanimivi uvodni motivacijski predstavitvi teme GIBANJE, sta se Sara in Anemari odločili za ustvarjanje v risarski tehniki oglja. Dve uri sta imeli čas, da sta zelo uspešno upodobili športnike pri odbojki in teku. Sledilo je zasluženo kosilo, potem pa ogled ustvarjenih risb ter nepozabna zabava s pevko Tanjo Žagar.

Alenka Kosem


ŠPORTNI DAN

Bila je sobota. Imeli smo športni dan. Šli smo na bowling. Tu so nas učitelji razdelili v skupine. Jaz sem bil skupaj z Emanuelom. Začeli smo bowlat. Jaz in Emanuel sva po točkah zmagala. Prehitela sva celo učitelja Tomaža in učiteljico Janjo.

Bilo je zelo veselo. Vsi smo se zabavali. Nato smo se odpravili nazaj v šolo.

učenec 4.razreda


KOZMETIKA AFRODITA

V četrtek, 9. aprila nas je obiskala gospa Darija iz Kozmetike Afrodite, ki nam je povedala mnogo stvari o negi kože obraza in telesa.


NASTOP NA REVIJI FOLKLORNIH SKUPIN

V četrtek, 2. 4. 2015 je bilo območno srečanje otroških folklornih skupin, pod nazivom »SEDEM KORAKOV«. Na srečanju sta se predstavili otroška in mladinska folklorna skupina. Otroška folklorna skupina se je predstavila z odrsko postavitvijo Polž, polž pokaži mi roge!, mladinska pa z odrsko postavitvijo Jas si bon šivanko küpa.

Učenci in učitelji smo bili po nastopu zadovoljni, saj smo se uspešno predstavili širšemu občinstvu.

Vesna Horvat


PROSTOVOLJKE EKONOMSKE ŠOLE

V četrtek, 2. aprila so nas obiskale štiri prostovoljke, dijakinje Ekonomske šole iz Šolskega centra Ptuj. Na šolo so prinesle velikonočna presenečenja za naše učence.DAN ZA SPREMEMBE

banner300x250-011-580x276

Mentorica akcije na šoli: Jasna Veber Zazula

Sodelujoči učenci PPVI in NIS: Andrej, Janko, Rajko, Anja, Aleksandra, Gina, Valerija, Manuela, Jan Š., Matej, Simon, Anja B., Natalija, Maja.

Med 23. in 27. marcem je naša šola sodelovala pri vseslovenski prostovoljski akciji DAN ZA SPREMEMBE, katere nacionalni nosilec in koordinator je bila Slovenska filantropija. Letošnje geslo se je glasilo Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI. In smo. Vsak dan v tednu smo izbrali petčlansko posadko učencev in se odpravili v podhod na železniški postaji Ptuj, kjer so nas vsako jutro prijazno pričakali organizatorji akcije. Najprej smo smuknili vsak v svoje zaščitno oblačilo, si nadeli zaščitni znak akcije – rumeno ribico ter resno poprijeli za čopiče. Prvi dan nam je mojster Branko Goričan predstavil poklic slikopleskarja. Seznanili smo se s celotnim postopkom pleskanja, od zaščite površin, pravilnega mešanja barv, do vseh zakonitosti pleskanja z valjčki in s čopiči. Tudi ustreznega čiščenja in pranja orodja ter slikopleskarskih pripomočkov smo se naučili. Sledili smo vsem mojstrovim navodilom in tunel smo, kot bi mignil, prepleskali v toplo belino, ki je kar klicala po novih zgodbah. Drugi dan smo sledili mentorju slikarske akcije Gregorju Samasturju in stene železniškega podhoda so pričele dobivati novo podobo. Vsak nov dan smo se lotili nove stene in jo ovili v zgodbo barvitega linijskega valovanja iz katerega je v obliki barvitih ribic zasijala dobra energija vseh, ki si svet želimo spremeniti na bolje. V železniškem podhodu so spregovorili tudi grafitarji, ki so z živahnimi kompozicijami nadgradili lani napravljene grafite. Pri akciji pleskanja, poslikave in grafitiranja, ki jo lahko štejemo tudi za uspešen medgeneracijski prostovoljski projekt, so poleg učencev naše šole sodelovali še učenci drugih ptujskih osnovnih šol. Pridružili pa so se nam še: Dom upokojencev Ptuj, Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marjana Borštnarja, OE VDC Budina s svojimi uporabniki, dijaki Ekonomske šole Ptuj, grafitar Marko Gavez Kolarič ter mnogi drugi zainteresirani, tudi mimoidoči. Ptujska organizatorja projekta sta CID Ptuj in Društvo za šport invalidov Most Ptuj v sodelovanju s Slovenskimi železnicami in drugimi partnerji. Medijski pokrovitelj je Radio tednik Ptuj. Kot soorganizatorji v projektu pa so sodelovali še Slikopleskarstvo Branko Goričan, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ptuj, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Mestna občina Ptuj. Nove izkušnje in novo pridobljena znanja smo nadgradili še z novimi medgeneracijskimi poznanstvi, poglobili pa smo tudi vezi s starimi prijatelji. Prav zato so nam ustvarjalni dopoldnevi tega tedna, ki smo jih preživeli v ptujskem železniškem podhodu hitro minili. V nas pa so še močneje prižgali luč zavedanja, da moramo biti sami sprememba, ki si jo želimo v svetu.

Jasna Veber Zazula


6. REPUBLIŠKO SREČANJE GLEDALIŠKIH SKUPIN OŠPP SLOVENIJE V MLINŠAH

Učenci iz 6., 7. in 8. razreda so se udeležili 6. srečanja gledaliških skupin OŠPP Slovenije v Mlinšah, ki jo je organiziralo Društvo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije, sekcija LMDR.Srečanje je potekalo 24. 3. 2015 in 25. 3. 2015. Naši učenci so se predstavili 24. 3. z igrico: Polna luna in shujševalna kura. Zgodbo je napisala pisateljica Aksinja Kermauner.

Polna luna je padla z neba, ker je bila pretežka in je nebesni svod popustil. Na vse kriplje si prizadeva splezati nazaj, a ji zaradi debelosti nikakor ne uspe. Uboga luna se ubada s podobnimi težavami kot Zemljani in Zemljanke. Hujšanje ob uživanju dobre hrane pač ne uspe. Šaljivi zgodbi je z doživeto igro v vlogi lune veliko dodal Matej. Gledalci v dvorani so uživali ob komični interpretaciji luninih tegob. Prepričal je tudi selektorko, ki je spremljala in ocenjevala nastopajoče skupine.

Učenci so se srečanja prvič udeležila in bili so veseli, da so si ogledali še nekaj nastopajočih skupin. Po končanem srečanju smo se v bližnji gostilni opomogli z dobrim kosilom. Za konec pa je bil najboljši sladoled.

Čestitke si zaslužijo tudi Maja, Valentina in Andreja.

Marija Arnuš


DELOVNA PRAKSA UČENCEV POSEBNEGA PROGRAMA

V petek, 20. 3. 2015 so učenci Posebnega programa 4.-6. stopnje pričeli z vsakoletno delovno prakso. Običajno so učenci hodili na prakso v Varstveno delovne centre (VDC) Sonček, Sožitje, Dornava in Dornava-Budina. Letos pa smo jim, ob VDC-jih, omogočili, da znanje in izkušnje nabirajo še v nekaterih dejavnostih na Ptuju. Tako se nekateri učenci odpravljajo na prakso v Kavarno BO caffe, cvetličarno Roža, trgovinico Skrinjica unikatov, mizarstvo – suha roba Pintar ter TIC – Turistično informacijski center. Na tem mestu velja omeniti, da se delovna praksa povezuje z našim Inovacijskim projektom z naslovom »Vključevanje mladostnikov z motnjo v duševnem razvoju v večinsko delovno okolje«.

Začetek delovne prakse smo vsi pričakali z velikim navdušenjem, prisotne pa je bilo kar nekaj treme in neučakanosti. Vendar se je začetna trema po prvi uri na »delovnem mestu« hitro razblinila. Rajko je kot pravi natakar stregel goste s kavicami in sendviči. Janko se je hitro vživel v nego in skrb za rožice ter ob njih prav zacvetel. Andrej je pilil svoje znanje v trgovini s suho robo, kjer se je dodatno izpolnjeval v žganju v les. Izdelal je desko z motivom slovenskih nageljnov. Kaja je sprejemala tuje in slovenske turiste, ki so se oglasili v TIC-u ter jim predstavila mesto Ptuj. Urejala je tudi polico s prospekti. V trgovinici unikatov pa je Gina zlagala oblačila, lepila cene ter pomagala pri prodaji.

Naši učenci so bili s strani delodajalcev zelo pohvaljeni za marljivost in prijaznost. Navdušeni in srečni pa so bili tudi učenci. V šolo so se vrnili polni novih izkušenj in samozavesti. Se že veselimo prihodnjih petkov, ko se bo praksa nadaljevala.

Pridite nas kaj pogledat. Z veseljem vas bomo sprejeli in vas postregli.

Natalija Sagadin, Tanja Ješovnik


PUSTITE NAM TA SVET

V sredo, 18. 3. 2015, je v Gimnaziji na Ptuju potekala  56. območna revija otroških pevskih zborov, katere se je udeležil  tudi zbor OŠ dr. Ljudevita Pivka.

Pevke in pevci se za svoje pevske nastope pripravljajo dvakrat na teden, pod vodstvom glasbenega pedagoga Ernesta Kokota. Na reviji so zapeli tri skladbe: Kekčevo pesem, En hud pesjan je živel, in ljudsko Al me boš kaj rada imela. Pevke in pevci so svoj nastop sebi primerno zelo lepo izvedli in s tem navdušili poslušalce v dvorani ter si prislužili veliki aplavz številne publike.

Prireditev vsako leto organizira JSKD, območna izpostava Ptuj.

Ernest Kokot


ALTERMED

Kot že vrsto let, smo se tudi letos na naši šoli odločili sodelovati na sejmu Altermed, ki je potekal od 13. 3. do 15. 3. 2015 na celjskem Gospodarskem razstavišču.

Že vrsto let smo tudi v projektu Ekošola in naši učenci vedo mnogo o zdravem načinu življenja in škodljivih vplivih človeških dejanj. V letošnjem letu pa je na šoli začel potekati projekt Šolski eko vrt, zato smo se še toliko bolj odločili za predstavitveno temo Iz vrta na krožnik. S pripravo izdelkov za našo stojnico smo začeli že v začetku meseca februarja, saj je bilo potrebno izdelati pravi vrt v malem.V korita smo posejali različno zelenjavo: solato, por, brstični ohrovt, paradižnik, papriko, feferone … Posejana semena smo pokrili s folijo in korito odložili k radiatorju, da bi seme čim prej vzklilo. Seveda smo zemljo predhodno zalili in s tem omogočili tretji pogoj za kalitev.

dsc_0099

Kmalu smo opazili »čudež narave«: kako iz čisto drobcenega semena nastane novo življenje.  Dva klična lista sta prodirala na površje. Ko so dobile rastline še zelena lista, smo pričeli s presajanjem – pikiranjem. Pri tem smo pazili, da nismo polomili in preveč poškodovali koreninic. Iz rastlin smo oblikovali vrt v malem in upoštevali simbiozo rastlin.  Seveda smo se ob tem seznanili tudi z kolobarjenjem. Skuhali smo si okusen zeliščni čaj in se seznanili še z drugimi zelišči, ki jih uporabljamo tudi pri kuhanju in dajejo naše hrani tako dober okus.

img_7014

Pri pripravi plakata in spiralne zeliščne grede smo se dotaknili novejših trendov pri oblikovanju vrta. Prav tako smo se seznanili z visoko gredo, ki jo oblikujemo predvsem na vrtovih z manjšo površino. Visoko gredo smo tudi napolnili z različnimi plastmi in spoznali, da izdelava ni tako preprosta. Ob pletenju kompostnika iz vrbovih šib smo se seznanili z domačimi obrtmi in delom naših prednikov, ki gredo v pozabo. »Koliko ljudi še zna splesti korpo in cejo?« Ob pletenju smo se seznanili s pravili kompostiranja in kroženjem snovi v naravi.

dsc00022

Predstavitvena stojnica je na sejmu Altermed pritegnila pozornost številnih »pravih« vrtičkarjev in tudi poznavalcev likovnih del. Upajmo, da sadike, ki smo jih delili, dobro uspevajo in bodo plodovi popestrili kakšno malico ali celo kosilo. Predstavitev na Altermedu je bila enomesečna pot k cilju, ki je učencem dala veliko praktičnega in izkustvenega znanja. Pri delu so razvijali in urili ročne spretnost in se zavedali velikega pomena samooskrbe in doma pridelane hrane.

Milena Zupanič


RAI – šolsko tekmovanje

V petek, 6. marca je na šoli potekalo šolsko tekmovanje Računanje je igra. Učenci so se predhodno pridno pripravljali in reševali naloge, ki so pestre, zanimive ter enake za vse učence šol s prilagojenim programom z nižjim izobrazbenim standardom širom naše domovine. Reševanju teh nalog smo v zadnjih tednih namenjali uvodne dele učnih ur matematike, prav tako dodatnemu delu pri dodatnem in dopolnilnem pouku.

Tekmujejo učenke in učenci od 4. do 8. razreda. Naloge se nanašajo na učni načrt in so podkrepljene z reševanjem problemov, navezujejo pa se na tematiko drugih predmetov posameznega razreda. Pripravljajo jih strokovni sodelavci OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice in jih razpošljejo po elektronski poti mentorjem za tekmovanje prijavljenih šol le nekaj dni pred izvedbo tekmovanja.

Tekmovanje letošnje leto poteka že sedemnajstič in je vsako leto dobro sprejeto. Udeleži pa se ga večina slovenskih šol. Letos se je šolskega tekmovanja na naši šoli udeležilo 15 učencev in sicer 2 učenca iz 4. razreda, 2 učenca iz 5. razreda, 3 učenci iz 6. razreda, 5 učencev iz 7. razreda ter 3 učenci iz 8. razreda.

Za udeležbo na državno tekmovanje, ki bo v soboto, 18. aprila na Jesenicah je potreben vsaj 70 % – ni uspeh šolskega tekmovanja. Kar trije učenci so ta rezultat dosegli. Sedaj že pridno vadimo in se veselimo, da bomo lahko odšli na državno tekmovanje.

Bravo Gašper, Anemari in Andreja! Veliko uspeha pri nadaljnjem reševanju nalog in dober rezultat na državnem tekmovanju.

Amalija Krajnc


POZDRAV POMLADI

V četrtek, 5. 3. 2015, smo ob prihajajoči pomladi in dnevu žena priredili proslavo. V ta namen smo se odločili, da bodo rdeča nit letošnje proslave družina, prebujajoča se pomlad in ljubezen. Naša telovadnica in učenci so se spremenili v pisan travnik poln cvetlic. Glavna napovedovalca Clara in Patrik sta kot vrtnarja in negovalca cvetlic z deklamacijami polnimi ljubezni povezovala in napovedovala točke. Kot prva se je predstavila folklorna skupina pod vodstvom Vesne Horvat, ki se je prelevila v majhne polžke. Pevska skupina pod vodstvom Ernesta Kokota in glasbenega ansambla iz PPVI pod vodstvom Jasne Veber Zazula nam je zapela in zaigrala pesem Dan ljubezni. Učenci Alen, Adel in Angelina, ki so naše najmlajše cvetlice iz prvega in drugega razreda, so se nam predstavili s kratkimi deklamacijami o mami. Ker ena od deklamacij pravi, da je ljubezen tudi to, če krmiš ptice, in ti vso zimo prepevajo sinice, je naša sinica Maja s pesmijo Strunam v naša srca prinesla ljubezen in pregnala zimo. Pod vodstvom Jerneje Bombek je zaigrala Orffova skupina iz PPVI s pesmijo Na planincah. Predstavo so popestrili tudi plesalci plesne skupine pod vodstvom Dragice Emeršič. Za konec sta Manuela in Matej zaplesala Ples ljubezni, naše cvetlice pa so mamam razdelile rožice iz krep papirja, ki so jih izdelali naši učenci. Naš program je bil pester in poln ljubezni. Tako kot je pisan travnik, ki je poln cvetlic, kjer je vsaka roža enkratna in vsaka diši čisto drugače, takšni so tudi naši učenci in njihova ljubezen do vas, dragi starši in učitelji.

Sandra Škoflek


STOPIMO SKUPAJ – LJUBEZEN NE ŠTEJE KROMOSOMOV

Koncert Stopimo skupaj – Ljubezen ne šteje kromosomov je bil v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v soboto, 21. februarja, ob 20. uri z neposrednim prenosom na 1. programu TV Slovenija.

Posnetek prireditve si lahko ogledate na spodnji povezavi: 
http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobrodelne-prireditve/174321224

Organizatorja dobrodelnega koncerta ob podpori RTV Slovenija sta Center za downov sindrom Planet 47 in Društvo downov sindrom Slovenija. Naslov prireditve Ljubezen ne šteje kromosomov je tudi slogan Društva downov sindrom Slovenija.

Društvo downov sindrom Slovenija deluje že sedemnajsto leto in njihov cilj je predvsem doseči večjo vključenost ljudi z downovim sindromom in posredno vseh ljudi z motnjo v duševnem razvoju v družbo. Planet47 pa letošnje leto praznuje petletnico delovanja. V okviru programa Leonardo Da Vinci Special veliko pozornost namenjajo umetniškemu izražanju otrok, mladostnikov in odraslih z downovim sindromom.

V Planetu47 bodo donacije namenili programu Leonardo Da Vinci Special. To je program za odkrivanje in razvoj talentov pri otrocih in mladih z downovim sindromom ter za poletni tečaj samostojnega bivanja in prevzemanja odgovornosti. Društvo downov sindrom Slovenija pa se osredotoča na izjemno pomembno zgodnjo obravnavo in učno pomoč. Njihovi programi so namenjeni podpori ljudi z downovim sindromom in njihovim družinam pri zagotavljanju kakovostnega življenja. Za najmlajše izvajajo program zgodnje obravnave, za šoloobvezne program učne podpore in gibalne spodbude, za mlade odrasle pa program ohranjanja znanja. Organizirajo tudi seminarje za družine. Vir: Društvo za downov sindrom Slovenije.


OBISK DORNAVSKIH CIGANOV

V petek, 13.2.2015 so nas obiskali dornavski cigani. Kot se zanje spodobi, so nam prinesli dobro volje in sonce. Najprej smo vsi skupaj z njimi zaplesali, nato pa nam je mama ciganka povedala pravljico o Marku, ki ni hotel ubogati mame in očeta. K sebi sta ga vzela cigan in ciganka in ga naučila manir. Ker smo pridno poslušali zgodbo, nam je mama ciganka pripravila južno. Po južni smo vsi skupaj še enkrat veselo zaplesali in zapeli.

Natalija Sagadin


KO MENE VEČ NE BO

Ko mene več ne bo … verjetno se vsi starši otrok, mladostnikov in odraslih s posebnimi potrebami sprašujemo, kaj bo z našim otrokom, ko nas več ne bo. Večno vprašanje, ki je zavedno ali nezavedno v naših mislih in srcu. Ko se poseben otrok rodi, vložiš vanj vso svojo ljubezen, čas, energijo in za seboj puščaš tisoče trenutkov skrbi, solza, dela, truda in upanja. In ta isti otrok zraste, starši pa se staramo. Nekako normalno je, da ni vseeno in da je zelo pomembno, kje bo naš otrok, ko nas več ne bo.

Zaradi vsega tega se je v društvu Drugi dom (ki stremi k temu, da bodo iz prvega doma odšli otroci v Drugi dom, kamor si bodo lahko odnesli vse svoje stvari, svoje navade, svoj ritem in njim drage in pomembne stvari; ob sebi ne bodo mogli imeti le svojih staršev) porodila ideja. Ideja, da se naši drugačni otroci pokažejo in dokažejo širši javnosti, da so tudi oni pomembni in lepi, tako kot vsi ostali ljudje, in da si zaslužijo primerno in ljubeče življenje v starosti.

modna-revija-pust-627 Ideja je prešla v realizacijo in 12.2.2015, ob 20. uri zvečer v Grand hotelu Union Ljubljana se je zgodila modna revija s sloganom Ko mene več ne bo. K temu velikemu projektu so zraven ostalih sedmih različno hendikepiranih otrok, starih od 9 do 30 let, povabili tudi Nastjo. Najprej smo razmišljali, ali bi se sploh spustili v ta projekt ali ne. Prevladala je misel, da je to ena izmed redkih priložnosti, da Nastja resnično zablesti in se izkaže in ker je bila za “akcijo” tudi sama, smo se odločili, da bomo sodelovali. Na sami prireditvi je sodelovalo veliko znanih glasbenikov: Lado Leskovar, Lara Jankovič, Slavko Ivančič, Werner, Tanja Zajc Zupan, Policijski orkester, plesalca Barbara in Klemen, prireditev pa je vodila Lorella Flego. V zaodrju so bile tudi stilistka, frizerka in vizažistka. Naše otroke sta oblekla trgovina S.Oliver in Modno šiviljstvo D. Obuti so bili v čevlje iz trgovine Deichman. Na pisto so v prvem hodu otroke spremljali pravi, izkušeni in poznani manekeni. Manekeni so bili fantastični. Z otroki so bili takoj povezani, cel čas v zaodrju so bili skupaj in nemalokrat je režiser prihitel do njih in jih “tišal”, ker so bili od smeha preglasni. Res, manekeni, vso spoštovanje. Drugi hod je bil v spremstvu mam (odločitev režiserja pol ure pred prireditvijo). Občutkov, emocij, ki so me takrat preplavljali, ne morem opisati. Mislim, da sem prvič v desetih letih, odkar imam Nastjo, podoživela njen porod, njeno diagnozo in prognozo, trdi boj, uspehe, njen pogum in voljo…in to vse v tistih treh minutah na pisti. Pogled predsednika Boruta Pahorja in njegov ogromen nasmeh ter velik pozdrav Nastji in meni… glasen in močan aplavz, ko je gospodična Flego morala prekiniti govor…tresenje mojih in Nastjinih rok … to so bili trenutki, ki so naju z Nastjo zagotovo še bolj zbližali in poglobili. Še posebej sem ponosna na to, da se je zavedala, da je bila zvezda večera in se je temu primerno tudi vedla. Zato lahko rečem samo: Nastja, hvala, ker si moja.

mami Romana

več fotografij o dogodku si oglejte na naslednji povezavi http://www.mediaspeed.net/


NASTOP NA PUSTOVANJU

Mladinska folklorna skupina je 11. 2. 2015 nastopala na ptujski mestni tržnici, kjer smo se predstavili z odrsko postavitvijo Jas si bon šivanko küpa. Bilo je zelo veselo, saj se je predstavilo več skupin. Poleg različnih folklornih skupin so prišli tudi koranti.

Vesna Horvat


RAJANJE VESELIH MAŠKAR

V sredo, 11.2.2015 je tudi našo šolo zajelo pustno vzdušje Ptuja. Ravnateljica je najprej veselo sprejela maškare, nato pa smo se odpravili na pustno rajanje veselih maškar. Center Sonček Ptuj nas je namreč povabil na 6. tradicionalno pustno – družabno rajanje invalidskih organizacij, ki se je odvijalo v Karnevalski Dvorani na Ptuju. Naš 1.-3. razred je na pustno rajanje povabil učence 2.-3. razreda OŠ Stanka Vraza iz Ormoža. Najprej nas je v karnevalski dvorani prišel pozdravit karnevalski princ skupaj s kurenti, ki smo se jih zelo razveselili. Kar v vrsti smo čakali, da smo lahko kurentu dali roko in z njim naredili nekaj poskokov. Za dobro glasbo in vzdušje sta poskrbela DJ in Urška Vučak in mi smo rajali in plesali, da se je tresel šotor. Da smo imeli karseda polno energije za ples, so nas organizatorji pogostili še z odličnimi krofi. Nato smo si ogledali točke, ki so jih pripravila različna društva in organizacije. V imenu naše šole so pod vodstvom Dragice Emeršič zaplesale pridne čebelice. Učenci 1.-3. razreda so za izvirno masko Sneguljčice in sedem palčkov osvojili 4. mesto in dobili nagrado. Učenec Žiga pa je kot najboljša etnografska maska-pokač prejel še simbolno nagrado.

Natalija Sagadin


KAKO SMO PREŽIVELI KULTURNI PRAZNIK

Kaj je kultura? Naši učenci pravijo tako: »Kultura so lepe hiše, slike, pesmi, zgodbe, narava, običaji. Kultura je, da se ne tepemo, ne govorimo grdih besed, da spoštujemo drug drugega … Kultura je naša prelepa Slovenija…«

Kaj pa še spada h kulturi? Tudi o tem imajo učenci svoje mnenje:»To je ljubiti in imeti rad.«

Tako kot vsako leto smo ob kulturnem prazniku, pravimo mu tudi Prešernov dan, priredili proslavo. Ta je vedno ob obletnici smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Za pripravo takšne prireditve pa je potrebno veliko volje, dela in vaje naših nadobudnih učencev. Letos smo se osredotočili na Prešernove ljubezni. Imel jih je kar nekaj. A vse so bile nesrečne. Zaradi njih so izpod peresa prijadrale številne pesmi. Nežni Jerici Podboj je namenil pesmi Ukazi in K slovesu, Zaliki Dolenc, ki jo je imenoval prevzetna Urška, pa balado Povodni mož. Neuresničena ljubezen do Julije Primic je rodila Sonetni venec. Del pesmi je bilo njegovo darilo za god. Pesem Nezakonska mati je bila verjetno namenjena Ani Jelovšek, materi njegovih otrok.

Prešeren je žaloval za svojo rodno vasico Vrbo, kateri je tudi posvetil pesem O, Vrba. To pesem in verze posvečene prijateljema Matiji Čopu in Andreju Smoletu so predstavili učenci 8. razreda. Nenazadnje je ljubezen do domovine vzpodbudila navdih za pisanje domoljubnih pesmi. Posebna pesem,namenjena mladim dekletom, fantom in seveda domovini, je bila… »Ja, Zdravljica, valda,« je rekla Valentina, ena izmed voditeljev prireditve. Pri vodenju sta ji pomagala pogumna Maja in Alen. Maja pa je tudi s svojim nežnim petjem Prešernove pesmi Strunam presunila marsikaterega poslušalca. Voditelji so na oder povabili tudi sedmarje, ki so predstavili nekaj verzov drugih pesnikovih pesmi.

Predstavo so popestrili tudi plesalci plesne skupine pod vodstvom Dragice Emeršič z zanimivo kombinacijo rokenrola in valčka. Folklorna skupina pod vodstvom Vesne Horvat pa je pokazala, da je ljudsko izročilo vedno bolj cenjeno. Na koncu so nas prisrčno nasmejali naši dramski igralci s pomočjo učiteljice Marije Arnuš z igrico Luna in shujševalna kura. Tako smo spoznali, da lahko »shujšamo« tudi ob treh pečenih kurah. Če verjamete, seveda!

Po poučni in tudi zabavni prireditvi smo se v kinu nasmejali medvedku Paddingtonu. In s tem se je končal naš kulturni dan. Aja, pa še kosilo in šššccc domov!

Staša Potočnik


LIKOVNO USTVARJANJE V PUSTNEM ČASU

Pri pouku likovne umetnosti smo si ogledovali fotografije tradicionalnih pustnih mask na ptujskem območju in se skupaj z učenci odločili, da se bomo tudi letos ukvarjali z masko kurenta in hudiča. Ob ponujenih različnih materialih (les, usnje, vrv, krep papir…) so učenci zavzeto in ustvarjalno pristopili k delu. Lesene palice zvezane v trikotno obliko so predstavljale osnovo za kurentovo in hudičevo glavo. Z gostim prepletanjem vrvi po trikotni obliki smo ustvarili ploskev, na kateri so nastajali z usnjem različnih barv narejeni detajli – oči, nos, zobje, brki, jezik….. Nastale so izvirne maske narejene v kombinirani tehniki,  večinoma iz naravnih materialov.

Ponosno smo nastale likovne stvaritve razstavili v baru Divino, katerega pomagamo krasiti že nekaj let. Maske smo letos prvič izdelali tudi za Mercatorjevo izložbo v mestu. V vseh oddelkih pa so učenci skupaj z razredniki oblikovali maske iz kolaž papirja v obliki rok, porisane z različnimi črtnimi vzorci. Te smo namenili za šolsko okensko dekoracijo.

Alenka KosemOBISK STROJNE ŠOLE IN BIOTEHNIŠKE ŠOLE V ŠC PTUJ

V okviru poklicnega usmerjanja učencev 8. in 9. razreda si vsako leto ogledamo srednje šole na Ptuju in Mariboru, ki izvajajo nižje poklicne programe, kamor se lahko vključijo naši učenci po zaključenem 9. razredu.
Na Ptuju sta takšni dve šoli in sicer Biotehniška šola, ki izvaja program Pomočnik v biotehniki in oskrbi in Strojna šola, ki izvaja program Pomočnik v tehnoloških procesih.

Učenci se po zaključenem nižje poklicnem programu lahko vpišejo v katerikoli triletni program. V Biotehniški šoli so to programi Gospodar na podeželju, Cvetličar, Vrtnar in letos novi program Gastronom hotelir. Na Strojni šoli pa se po dveletnem šolanju lahko vpišejo v triletne programe Oblikovalec kovin – orodjar, Inštalater strojnih inštalacij, Klepar-krovec, Izdelovalec kovinskih konstrukcij, Metalurg, Avtoserviser in Avtokaroserist.

V sredo, 28.1.2015 smo se zjutraj najprej odpravili v učne delavnice Strojne šole, kjer nas je sprejel vodja delavnic gospod Dušan Holc. Učencem so bile predstavljene možnosti vključevanja v njihove izobraževalne programe, ogledali smo si delavnice in delo v njih ter si na koncu izdelali kovinski izdelek.
Drugi del dneva smo namenili spoznavanju enega dela Biotehniške šole in sicer njihovo posest v Turnišču. Tam imajo nove prostore za praktično izvajanje pouka, rastlinjake in hlev s konji. Sprejela nas je gospa Jerica Korpar, ki nas je s sodelavkami prijetno presenetila s samo predstavitvijo in ob koncu tudi s pogostitvijo z zdravo prehrano. Najbolj zanimivi so bili konji in predstavitev njihove oskrbe.

Zahvaljujemo se strokovnim delavcem obeh srednjih šol, saj naše učence vsako leto sprejmejo in jim pokažejo prednosti svojih poklicnih izbir. Hkrati pa smo sami zadovoljni, saj dobimo povratno informacijo o uspešnosti naših učencev prejšnjih generacij, ki sedaj kot njihovi dijaki uspešno opravljajo dvoletne in triletne programe, nekateri pa se izobražujejo tudi še naprej.

Borislava Munda


BODI UMETNIK – 8. Mednarodni kulturno-likovni dogodek »Igraj se z mano«

Tudi na tokratnem že 8. likovnem natečaju »Igraj se z mano« je naša šola sodelovala z likovnimi deli učencev. Posebej uspešna sta bila učenca Patrik Munda in Maja Pfeifer, saj sta bila njuna izdelka izbrana za razstavo. Za nagrado sta se skupaj z mentorico Alenko Kosem udeležila otvoritvenega dogodka, ki je potekal 20.1.2015 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Povabljeni učenci so izbrana likovna dela kar sami prilepili na razstavne panoje v 2. preddverju Cankarjevega doma. Ves dopoldan so učenci preživljali na igriv in zabaven način. Za druženje različnih populacij med seboj so organizatorji pripravili pester program. Otroke so zabavali različni animatorji. Kot vsako leto se je tudi tokrat zabavi pridružil in jo popestril reper Zlatko. Ob koncu dopoldanskega programa so za otroke pripravili še predstavo »Kaj sta se zmenila France in Janez«. Polni lepih vtisov in novih doživetij smo se po končani predstavi odpravili na vlak in se odpeljali nazaj proti Ptuju.

Iskrene čestitke vsem razstavljavcem!

Likovna pedagoginja Alenka Kosem


OTROŠKI PARLAMENT

V torek, 20.1.2015 so učenke 8.razreda Sandra Ciglar, Natalija Ros in Anja Brumen zastopale našo šolo na 25.občinskem otroškem parlamentu v Centru interesnih dejavnosti na Ptuju. Mladi parlamentarci so razpravljali o zelo pereči temi današnjega časa – Izobraževanje in poklicna orientacija.

Mentorica Janja Žohar


OBJEMČKI

Učenci PPVI 5,6 so pri pouku v okviru predmetov Delovna vzgoja, Kreativno znanje in Izbirne vsebine meseca novembra, decembra in januarja izdelovali muce. Učenci 8.-9. razreda pa so šivali sove, saj sta skupini sodelovali v projektu izdelave Objemčkov PEZovega obdarovanja. Učenci so delali po fazah in lastnih zmožnostih. Spretni so obrisali kroj, izrezali blago, šivali ročno in strojno, rezali polnilo, polnili s polnilom. Vsak je prispeval svoj delež. Nalogo so sprejeli z veliko mero odgovornosti.

V začetku smo se dogovorili komu bomo Objemčke podarili. Projekt se je zaključil 20. 1. 2015. Muce in sove so dobile končno podobo.

V sredo, 14. januarja smo obiskali Razvojni oddelek Vrtca Ptuj. Razveselili so se našega obiska in z veseljem stisnili vsak svojega Objemčka. Družili smo se ob igri in pogovoru. Učenci ter otroci v oddelku so hitro navezali stike. Počutili smo se domače ob sladkanju s pecivom in sokom. Ob slovesu so učenci dobili darilce za trud, ki so ga vložili v procesu izdelave.

Najlepšo muco smo poslali še sošolcu Klemnu, ki je dolgotrajno bolan in ga delovna terapevtka vsak teden obišče na domu.

Sove smo v torek, 20. januarja odnesli v Ambulanto za razvojno nevrologijo Bolnišnice Ptuj. Sprejela nas je dr. Vera Gušič Ljepovič, s katero sodelujemo, saj je veliko naših učencev njenih pacientov. Po predstavitvi v ambulanti smo sovice razdelili čakajočim malim pacientom. Vsi so jih bili zelo veseli. Veseli so bili tudi naši učenci, ker so svoje delo dobro opravili.

Objeme je potrebno vsak dan deliti. Objemčkov so bili deležni tudi naši učenci, presenetil nas je paket Objemčkov iz OŠ Podlehnik. Izdelali so jih prvošolčki z učiteljico Danico. Hvala! Objemčke so z navdušenjem sprejeli naši učenci posebnega programa in učenci 3. razreda.

Potek projekta in sodelovanje lahko spremljate na spletni strani www.pez.si

Mentorica Marija Arnuš


DRŽAVNE ŠPORTNE IGRE OŠPP MED DVEMA OGNJEMA

V sredo, 14. januarja smo se udeležili državnih iger OŠPP med dvema ognjema, ki so bile na OŠ Glazija v Celju.


PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Tako kot se spodobi, smo tudi na naši šoli obeležili praznik ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Po pozdravnem govoru ravnateljice Lidije Hameršak Marin učencem, delavcem šole, upokojenim delavcem šole in staršem so učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja z zgodovinskim prikazom ustoličenja slovenskih knezov prikazali daljno zgodovino naših prednikov. Spomnili so na prvo slovensko državico, katere samostojnost je trajala samo 100 let. Udeležence so spomnili tudi, da so nam kar 1300 let vladali tuji gospodarji in je bilo zato navdušenje ob samostojnosti toliko večje. Velika pa so bila tudi pričakovanja.
Z deklamacijo in petjem domoljubnih pesmi so obudili spomin na številne Slovence, ki so odšli po svetu in na tujem hrepeneli po domači zemlji. Ob zvokih harmonike in orffovih instrumentih je pesem Slovenija dobila poseben prizvok. Seveda ni manjkalo ritmičnega in folklornega plesa.
Z ozadjem novoletne dekoracije in podobah naše lepe Slovenije so si nastopajoči učenci posebnega programa upravičeno zaslužili glasen aplavz.

Milena Zupanič


OTROCI POJEJO SLOVENSKE PESMI IN SE VESELIJO

23. decembra smo se z učenci posebnega programa udeležili finalne prireditve projekta Radia-Tednika »Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo«. V projektu so sodelovale osnovne šole vzhodne Slovenije, na katerih so izbirali nadarjene pevce. Najboljši posamezniki so se predstavili na finalni prireditvi, ki je potekala v telovadnici OŠ Ljudski vrt. Ker se naša šola ni udeležila pevskega dela, smo se na finalni prireditvi predstavili s plesno točko »Valček«, pod vodstvom mentorice Dragice Emeršič. Odplesali smo na velikem odru z desetimi učenci, ki so vključeni k predmetu izbirne vsebine ples. Zbrana sredstva vstopnin je družba Radio-Tednik namenila šolam za pomoč pri izvedbi zimske šole v naravi.

Bili smo zelo počaščeni, da smo se lahko predstavili pred veliko množico gledalcev in zahvala družbi Radio-Tednik, da so nas povabili k sodelovanju.

Dragica Emeršič


BOŽIČKOVANJE

V torek, 23. 12. 2014 smo si šolski dan zamislili v skladu s prihajajočim praznikom, božičem. Že od opoldneva dalje so bile priprave na Božičkovanje v polnem teku. Ko je ura odbila štiri popoldan, se je naša telovadnica prelevila v zimsko božično pravljico. Napolnila se je s pisanim krogom povabljencev in enourna prireditev se je pričela. Po toplem nagovoru gospe ravnateljice so se nam s svojimi točkami predstavili mali in veliki šolski Orffovi glasbeniki. Prvi so skozi glasbo prikazali, kako ritmično se lahko vrtijo snežinke, drugi pa so nam pričarali melodično sporočilo skozi skladbo Dont worry – be happy. V osrednji dramsko-plesno-glasbeni predstavi »Jamko in Božična vila« smo lahko videli, kako je svoje sonce iskal jamski fantek. Ta dan smo se res vsi prepustili prijetnemu božičnemu razpoloženju, katerega vrhunec pa je bil zagotovo prihod Božička, ki ga je letos pričarala kar Božična vila. Prišel je s svojimi pridnimi palčki in s seboj prinesel cele sani dišečih piškotov, ki so nam vsem šli v slast. Dobri mož nam je natrosil kar nekaj zgodbic iz svojega zanimivega življenja in seveda poskrbel, da so vsi učenci prejeli darila. Za piko na i naši prireditvi nas je s svojim obiskom presenetila še folklorna skupina kulturnega društva »Podgorci«. Prikupni pari folklornih plesalcev so se nam predstavili s spletom štajerskih plesov, ki nas je vse navdušil. Brez navihanega palčka Napovedovalčka tudi ne bi bilo tako veselo. Celo prireditev je kot namazano povezal v sklenjen božični venček, čisto na koncu pa nas je povabil še na ponovitev božične igre »Jamko in Božična vila«, ki se je takoj po Božičkovanju odvila še na mestnem odru Ptujske pravljice. Lep dan se je prelevil v še lepši večer in s prijetnimi občutki smo se odpravili v svoje domove.

Jasna Veber Zazula


STOJNICA V Q CENTRU

V zadnjem adventnem tednu smo tudi pri nas svoje ročno izdelane mojstrovine postavili na ogled širši javnosti. Božično-novoletno stojnico smo postavili v Q-centru na Ptuju. Vsak dan v tednu so stojnico prevzeli drugi učenci PPVI in tako prav vsi pridobili izkušnje s področja ponujanja izdelkov in zbiranja prostovoljnih prispevkov. Učenci so s ponosom pokazali in promovirali mimoidočim mala božična presenečenja, ki so jih pripravili zanje. Ljudje so se radi ustavili pri nas, z nami poklepetali, izbrali očem najljubši izdelek, ki je lahko lep okras praznični mizi, stanovanju ali smrečici. Izdelki so bili primerni tudi za božični poklon najdražjim, nekaj pa jih je bilo tudi bolj uporabne vrste (zeliščne soli, marmeladice, sivkine dišavne blazinice, zapestnice, prtički, svečniki…). Vsem, ki ste nas obiskali na božično-novoletni stojnici in nam prostovoljno darovali, se res prijazno zahvaljujemo. S to gesto ste nam namreč podarili neprecenljiv občutek vrednosti in nam iskreno ogreli srca.

Jasna Veber Zazula


OKRASITEV NOVOLETNIH SMREČIC V TOVARNI TALUM

Tovarna Talum, ki svojo okroglo obletnico praznuje v sodelovanju z okoliškimi šolami v projektu »Lahkotni svet », nas je povabila, da v petek , 12.12.2014 praznično okrasimo avlo upravne stavbe Talum. Povabilu smo se z veseljem odzvali, saj smo ustvarili že veliko čudovitih in unikatnih okraskov iz odpadnega aluminija. Z našimi srebrnimi angelčki in snežinkami so učenci PPVI pomagali okrasiti tri smrečice in avlo.

Vesna Majcen, Tanja Ješovnik


DAN DEJAVNOSTI: BOŽIČNO-NOVOLETNE MOJSTROVINE

S prihodom decembra so se tudi temperature nekoliko spustile in vsi skupaj že nestrpno čakamo prvih snežink. Da nam čas pričakovanja hitreje mine, smo se, v skladu z adventnim časom, lotili izdelovanja drobnih božično-novoletnih presenečenj, s katerimi bomo razveseljevali vse ljudi, ki nas boste od 15. do 19. decembra 2014 v dopoldanskem času obiskali na praznični šolski stojnici v Q-centru na Ptuju. Naše božično-novoletne mojstrovine čakajo, da vam bodo ogrele srca, mi pa se prav tako srčno veselimo vašega obiska.

Jasna Veber Zazula


OBISK JANJE VIDMAR

Obiskala nas je znana mladinska pisateljica Janja Vidmar. Na igriv, zanimiv ter smešen način nam je predstavila, kaj je podjetje Talum in kaj se tam dogaja. To smo lahko izvedeli tudi v dveh knjigah, ki jih je pisateljica namenila nam otrokom in čisto majčkeno tudi našim staršem. Ob branju smo izvedeli kaj je aluminij in kje ga uporabljamo. Še sanjalo se nam ni, da so vanj zaviti bombončki, čokolade, da se brat odišavi z deodorantom, ki se skriva v aluminijasti pločevinki, da mamina posoda dobro kuha zaradi aluminija in še in še in še. Naučili smo se tudi, da se lahko aluminij spremeni sam vase. Temu učeno rečejo tudi reciklaža.

Izvedeli pa smo tudi, da v tem letu Talum praznuje 60. rojstni dan. Iskrene čestitke Talum!

Staša PotočnikTRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Kot vsako leto smo tudi letos tretji petek v mesecu novembru izvedli vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Namen zajtrka je izboljšati zavedanje o namenu in razlogih za okalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter predvsem pri učencih spodbuditi zdravo prehranjevanje. Učence, starše in širšo javnost z izvajanjem programa seznanjamo o pomenu zdravega zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi. Pokroviteljstvo nad projektom je prevzel predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, pri nas v šoli pa je z učenci zajtrkoval Dejan Levanič, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zajtrk je tradicionalno sestavljen iz domačega kruha z maslom in medom ter mleka. Učenci so se zbrali ob 8. uri v jedilnici, kjer se jim je pri zajtrku pridružil tudi Dejan Levanič, s katerim so poklepetali. Ravnateljica jim je predstavila rezultate kratke ankete, ki so jo dan prej izpolnjevali. Izkazalo se je, da kar 90% naših učencev zajtrkuje doma, preden se odpravijo v šolo. Vendar zajtrki ponavadi niso tako zdravi, saj večinoma vsebujejo sladka in predelana živila, kot so čokolino, čokoladne kroglice, evrokrem, pašteta, klobase in hrenovke. Ta živila predstavljajo tudi najljubši zajtrk večine naših učencev. V tej smeri bo potrebno še veliko truda vseh nas, da nezdrave prehranjevalne navade spremenimo.

Tudi v šolski kuhinji se trudimo, da omogočimo učencem čim več kakovostnih in domačih jedi.

Še link, kjer lahko vidite delček našega zajtrka:

http://www.petv.tv/video/informativne-oddaje/ptujska-kronika-ponedeljek-24-november-2014/

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-tv-porocila/174305621

Borislava Munda


ORFFOBONGOBAND JE ZAIGRAL NA 20. OBLETNICI DELOVANJA LAS

20. 11. 2014 ob 18.00: Naš Orffobongoband se je z veseljem odzval povabilu ob 20. obletnici delovanja Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti v Mestni občini Ptuj. Pred napolnjeno kulturno dvorano Gimnazije Ptuj smo se predstavili z dvema skladbama, ki smo jih nadvse ubrano zaigrali. Hvala vsem našim učencem za trud in veselje, ki ga vlagajo v rast našega Orffobongobanda. Z nami so nastopili še vrstniki iz drugih osnovnih šol, vrtcev, dijaki ter posebni gosti: Blaž Vidovič, Mojca Ljubša in Tadej Toš. Slednji je bil vidno ganjen nad iskreno mladostno igrivostjo vseh nastopajočih otrok, še posebej pa je izpostavil našo šolo. Seveda ni mogel zaobiti niti vroče aktualne tematike o gradnji naše šole. Trdno podpiramo njegove izrečene misli, ki so bile odločno usmerjene v pridobitev nove šole. Sicer pa je tokrat v svojem značilnem slogu spregovoril o odvisnosti od telefona, ki je našo družbo že v veliki meri zares zasvojila. Slovesnost so obogatili še dolgoletni sodelavci LAS, dr. Milan Krek, dr. Viljem Ščuka, ter dr. Zdenka Zalokar Divjak. Po končani prireditvi smo si v avli ogledali razstavo čudovitih likovnih izdelkov otrok s sloganom »Moja sreča, moja pot«. Pred odhodom domov smo se posladkali še s torto velikanko in z drugimi dobrotami, ki so jih za nas pripravili organizatorji. Hvaležni smo, da smo lahko bili delček v mozaiku srčne energije, ki je ta večer široko zaobjela dvorano Gimnazije.

Jasna Veber Zazula


NASTOPA FOLKLORNE SKUPINE NAŠE ŠOLE

Mladinska folklorna skupina je v petek 7. 11. 2014 nastopala na martinovanju na Ptuju. Učenci so se predstavili z odrsko postavitvijo Pika, poka pod goro.

V četrtek, 27. 11. 2014 smo bili povabljeni, da se predstavimo na letnem koncertu Folklorne skupine Bolnišnice Ptuj. Nastop se je pričel ob 19. uri v Narodnem domu na Ptuju. Z učenci mladinske folklorne skupine smo se nastopa z veseljem udeležili. Predstavili smo se z odrsko postavitvijo Pika, poka pod goro.

Vesna Horvat


ODPADNI MATERIAL V VESELIH PODOBAH ČLOVEŠKIH FIGUR

Kiparstvo  je vrsta umetnosti, kjer kiparji izdelujejo tridimenzionalne oblike – kipe (skulpture). Večina kipov ima zgolj estetski namen. Skozi zgodovino je med osrednje naloge kiparstva sodilo upodabljanje človeškega lika.

Tudi pri pouku likovne umetnosti, se poleg ostalih področji precej ukvarjamo s kiparstvom.  Tokrat so imeli učenci nalogo, da iz odpadnega materiala – različnih velikosti in oblik plastenk, oblikujejo veselo človeško figuro. Naloge so se učenci zavzeto lotili in z minimalnimi posegi v osnovno obliko plastenke ustvarili čudovite figurice. Po temeljitem kaširanju je sledila še  poslikava kipa. Z živimi in pestrimi barvami smo želeli poudariti igrivost in figuram vdahniti življenje.

Namesto, da bi plastično embalažo vrgli v smeti smo ustvarili kipe, ki mimoidoče prijazno pozdravljajo in vabijo k ogledu.

Alenka Kosem


SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ

» Življenje kot pesek med prsti polzi na dan «, je zapisal Niko Grafenauer. S tem nam je želel povedati, da moramo življenje živeti pestro, zanimivo, polno, saj čas hitro mineva. S takšnimi in podobnimi mislimi smo se ob Svetovnem dnevu spomina na umrle in telesno poškodovane v prometnih nesrečah pred Mestno hišo predstavili učenci naše šole. Pri tem smo pokazali veliko veselja, predvsem pa poguma, ki je potreben za nastopanje na takšni prireditvi.

Ob tej priložnosti smo slišali zgodbo ponesrečenca, ki pa se je srečno končala. Nekatere pa se včasih žal končajo drugače. Na prireditvi smo se tudi naučili, kako moramo pomagati ponesrečencu. In ponovno je potreben pogum.

Niko Grafenauer nam ob koncu pesmi Življenje pove, da je » življenje najlepše, ko z visokim plamenom gori «. Na to pa ne smemo nikoli pozabiti.

Staša Potočnik


6. DRŽAVNE VODNE IGRE SOS-MATP

V četrtek, 6. novembra smo se udeležili 6. državnih vodnih iger Specialne olimpiade Slovenije MATP, ki so potekale v Centru za usposabljanje, delo in varstvov Črni na Koroškem. Na igrah je sodelovalo 13 ekip iz vse Slovenije. Na otvoritvi se je predstavila folklorna skupina CUDV Črna, sledil je dvig olimpijske zastave in svečana zaobljuba tekmovalke.

Našo šolo so zastopali učenci Luka, Tadeja in Nuša, ki so ob vodenju spremljevalk Sabine, Natalije in Tanje tekmovali v izvajanju različnih vodnih aktivnosti. Vodne igre so vsebovale elemente brcanja, ciljanja, škropljenja, hoje in teka v vodi, orientacije v bazenu, orientacije pod vodo, nadzorovanega izdiha, plavanja. V spremljevalnem programu nas je zabaval pravi gusar, prisotni smo iskali skriti zaklad.

Vsi tekmovalci so prejeli priznanje in medaljo. Medalje sta podelili mladi plavalki Maruša Mlinar in Diana Naglič s Plavalnega kluba Fužinar Ravne. Po kosilu smo zaplesali ob glasbi Damirja iz Črne.

Nekaj utrinkov vodnih iger

Tanja Knehtl


NI DEBATE – V GORENJE SUROVINO DAJTE STARE APARATE

Je naslov velike nagradne akcije zbiranja odpadne električne in elektronske opreme, ki je potekala od 6. do 24. oktobra 2014. Akcijo je organiziralo podjetje Gorenje Surovina d.o.o., družba Zeos, Radio City in Radio Ptuj, v sodelovanju z osnovnimi šolami.

V akciji so šole zbrale okrog 240 ton odpadne električne in elektronske opreme. To pomeni 1.218 velikih gospodinjskih aparatov, 3.183 televizorjev in monitorjev, 11.705 malih gospodinjskih aparatov, 16.032 drobnih aparatov, 32.872 sijalk in 286.211 odpadnih baterij.

Po količini zbranega materiala je dosegla 1. mesto OŠ Starše, 2. mesto OŠ Fram. Zmagovalna šola po največ zbranega materiala na učenca je OŠ Stanka Vraza Ormož.

Naša, OŠ dr. Ljudevita Pivka je dosegla odlično 13. mesto med 50 sodelujočimi šolami. Zbrali smo 48648 točk oz. 666,42 na učenca, kar pomeni 20 velikih gospodinjskih aparatov, 54 televizorjev in monitorjev, 175 malih gospodinjskih aparatov, 337 drobnih aparatov, 528 sijalk in 5408 odpadnih baterij.

Hvala vsem, ki ste sodelovali v akciji in tako prispevali k ohranjanju našega okolja.

Tanja Knehtl


25 LET DRUŠTVA SONČEK PTUJ

V četrtek, 23. oktobra so člani Sončka, društva za cerebralno paralizo Ptuj-Ormož, na prireditvi v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj počastilo 25-letnico delovanja. Na prireditvi so se predstavili učenci naše šole s folklorno in plesno skupino ter Orffobongoband. Nastopili so člani ptujskega VDC Sonček, člani mariborskega Sončka so odigrali gledališko predstavo Razstava src.

Društvo Sonček Ptuj je podelilo Antonu Mahoriču naziv častnega člana za njegovo prostovoljno delo v društvu. Šofer Tonček je kar nekaj let varno prevažal naše učence v šolo in domov. Za vedno nam bodo ostali lepi spomini na vse dogodivščine vezane na prevoze v šole v naravi in zaključne izlete z učenci ter druženja z gospodom Tončkom.

Tanja Knehtl


V okviru projekta »LAHKOTNI SVET« smo obiskali podjetje TALUM

V torek, 21. oktobra 2014, smo se večina zaposlenih na OŠ Dr. Ljudevita Pivka odzvali prijaznemu povabilu in obiskali tovarno TALUM d. d. Kidričevo. Po uvodni predstavitvi tovarne, njene zgodovine in razvoja v zadnjih letih, smo konkretno v proizvodnji spoznavali, kako pridobivajo aluminij, kako servisirajo proizvodnji proces in si ogledali proizvodnjo rondelic.

Talum poleg primarnega aluminija proizvaja tudi izdelke z visoko dodano vrednostjo:

– izparilnike (toplotne izmenjevalce, ki se uporabljajo predvsem v beli tehniki, v hladilno zamrzovalnih aparatih),
– rondelice (uporabljajo se za izdelavo tub in doz v farmacevtski, prehrambni in kozmetični industriji),
– rondele (vgrajujejo se v dna nerjaveče posode za kuhanje),
– ulitke (med njimi ohišja za dizelske črpalke, ki se uporabljajo v avtomobilski industriji, pa tudi posebne vilice, ki se vgrajujejo v KTM motorje).

Podjetje se lahko pohvali z uspešnimi projekti. Na področju elektrolize ostajajo med tehnološko in energetsko najučinkovitejšimi sorodnimi podjetji v svetu. Zavidljive rezultate so dosegli z lastnim znanjem, ki ga želijo ponuditi tudi drugim.
Po predstavitvi podjetja in ogledu dela proizvodnje je sledilo prijetno druženje v njihovi restavraciji Pan.

Alenka Kosem


ŠPORTNI DAN-ATLETIKA

V ponedeljek, 20. oktobra smo na stadionu Drava izvedli športni dan. Učenci so se pomerili v tekih in v skokih v daljino ob lepem, sončnem vremenu.


JUMICAR


Z GLASBO DO SRCA

V sredo, 15.10.2014 smo na šoli organizirali zaključek dobrodelne akcije »Z glasbo do srca«, ki se je odvijala v okviru festivala Arsana na Ptuju v mesecu juliju.

Organizator dobrodelne akcije je bilo podjetje majice-tisk.si, katerega predstavnica je gospa Renata Žunko. V okviru akcije je bilo natisnjenih 100 majic različnih velikosti, ki so jih potem udeleženci poslikali vsak s svojim motivom. Udeleženci so za poslikane majice donirali 10 evrov. Zbranih je bilo 804,10 evrov, ki jih bomo uporabili za nabavo pripomočkov za naše učence (stolček za gibalno ovirane, pripomočki za razvijanje samostojnosti, …).

Učenci naše šole so pripravili pester glasbeni program, ki je sovpadal z naslovom akcije »Z glasbo do srca«.

Lidija Hameršak Marin


TIGRICE

V petek, 10. oktobra 2014 sta nas obiskali članici mariborske cheerleading skupine Tigrice. Navijaška skupina Tigrice nastopajo v odmorih športnih tekem (košarka, rokomet, odbojka, nogomet,…), spodbujajo igralce in občinstvo k sodelovanju. Njihov 2-3 minutni nastop vključuje sestavine aerobike, plesa, skokov,… Dosegajo odlična mesta v državnem in svetovnem merilu.

Leta 1877 se je pojavila prva navijaška skupina v ZDA, v Sloveniji se je ta zanimiva športna panoga razširila šele leta 1995.

Inštruktorici, »tigrici« sta predstavili dejavnosti cheer plesa navijaške skupine. Učenci so se učili navijaških gibov in rokovanja z različnimi pom-poni (cofki) ter se pri tem zelo zabavali in uživali.

Tigrice odpirajo svoja vrata tudi na Ptuju, v naši telovadnici. Več o navijaški skupini in možnosti vadbe si preberete na tigrice.si

Tanja Knehtl


KOSTANJEV PIKNIK

V četrtek, 9. 10. 2014 smo izvedli kostanjev piknik na dvorišču šole. Učenci, starši in zaposleni smo se lahko preizkusili v dveh gibalnih delavnicah. V prvi sta predstavnika Rekreacijsko-ustvarjalnega društva Eleja predstavila številne motorične in spretnostne dejavnosti s športnimi-žonglerskimi rekviziti (hula hop obroči, pohodniki, hodulje, keglji, diabolo, flowerstick, …). V drugi delavnici smo lovili ravnotežje v hoji po najlonski vrvi-gurtni, ki je bila vpeta med dve debli dreves. Slackline nam je predstavila Maja Pliberšek, državna prvakinja v tem športi panogi.

Lep jesenski dan smo preživeli v gibanju, ob glasbi, pečenih kostanjih in prijetnem druženju učencev, staršev, rejnikov in delavcev šole.

Tanja Knehtl


PTUJSKA TISKARNA

NARAVOSLOVNI DAN

Učenci srednje in višje stopnje prilagojenega programa ter učenci PPVI 5-6 so si v torek, 7. 10. 2014, ogledali dejavnosti v Cero – Gajke, v nadaljevanju še Center ponovne uporabe, ki je v neposredni bližini Cero- Gajk. Pot nas je vodila tudi v Ptujsko tiskarno.

V centru za ravnanje z odpadki smo si ogledali ločene frakcije zbiranja ter pozorno prisluhnili pomenu zbiranja, ločevanja odpadkov in ponovni predelavi. Z zbiranjem, ločevanjem in ponovno predelavo koristimo sebi in naravi. Učence je še posebej pritegnila dejavnost predelave bioloških odpadkov in zbiranje starega papirja.

V centru ponovne uporabe so našli uporabne predmete, ki jih lahko vsak prinese in jih podari. Za simbolično ceno so kupili zanimive izdelke.

Z avtobusom smo se odpeljali do Ptujske tiskarne, kjer so predstavili dejavnosti, ki potekajo v okviru proizvodnje. Vsi smo dobili boljše predstave kako beseda in slika prideta na papir. Povsod, kjer smo bili, so nas lepo sprejeli in nam namenili čas za predstavitev. V imenu učencev in spremljevalcev se zahvaljujemo.

Marija Arnuš

CERO-GAJKE


DELAVNICE O LOČEVANJU ODPADKOV

Dandanes se poudarja tako preprečevanje nastajanja odpadkov, kakor tudi učinkovito zbiranje in ločevanje komunalnih odpadkov. Prebivalstvo se o tem ozavešča na različne načine.

V sredo, 8.10.2014, so na šoli potekale delavnice ZeroWaste na temo ločevanja odpadkov (ZRS Bistra, g. Uhan). Delavnice so potekale v telovadnici v dveh skupinah. Najprej so bili na vrsti učenci od 1. do 9. razreda, nato pa učenci posebnega programa. Gospod Gregor Uhan je s svojo sodelavko učencem predstavil vrste odpadkov in kako poskrbimo za njih. Nato so sledile delavnice, na katerih so se učenci praktično učili, kako se odpadki sortirajo. V vreče za odpadke so morali metati ustrezne odpadke, kar jim je tudi zelo dobro šlo od rok.

Delavnice so bile zelo poučne in zanimive.

Darinka Rojko Pičerko


SIKALU ZOO


ŠPORTNI DAN NA TRIM STEZI

Prvi športni dan v letošnjem šolskem letu smo izvedli v ponedeljek, 6. 10. 2014 na trim stezi v Ljudskem vrtu.Zjutraj so razredniki predstavili učencem potek športega dne in se pogovorili o primernem obnašanju v naravi in v prometu. Po malici smo se odpravili v Ljudski vrt, kjer smo šli v skupinah po markirani poti. V gozdičku smo se ustavljali pri tablah in sledili navodilom, ki so napisana na njih. Tako smo izvajali različne fizične dejavnosti, s katerimi se izboljšujejo motorične sposobnosti, razvija se ravnotežje, koordinacija gibanja in seveda orientacija.Po opravljenih nalogah smo šli v park, kjer smo se razgibavali na različnih igralih. Nato je sledil odhod v šolo.

Darinka Rojko PičerkoULICE OTROKOM IN EVROPSKI DAN BREZ AVTOMOBILA

V petek, 19. septembra 2014, je potekala prometno varnostna akcija pod naslovom »Ulice otrokom,« ki je bila združena z akcijo »Evropski dan brez avtomobila.« OŠ Dr. Ljudevita Pivka Ptuj je pri projektu sodelovala na tri načine. Učenci nižje stopnje so risali prometne znake, križišča in vozila s kredo po Tihi poti. Učenci višje stopnje so se v dveh ločenih skupinah vozili s kolesi na poligonu in po Tihi poti. Opoldan se je tretja skupina šolskih kolesarjev pridružila zboru pred mestno občino Ptuj, od koder se je krenilo na Ranco. Tam je sledila pogostitev in druženje.

Lep, sončen dan je pripomogel, da je projekt potekal v dobrem vzdušju in se uspešno zaključil.

Silvester Vogrinec


NA KIPARSKI FORMA VIVI PRAGERSKO SMO REZBARILI V LES

Kot že nekaj let zapored, smo se tudi tokrat z veseljem udeležili festivala Forma viva Pragersko, v okviru katerega so učenci okoliških šol ustvarjali na dvodnevni kiparsko-rezbarski delavnici z delom na lesu. Prvi dan, v ponedeljek, 15. 9. 2014 smo se zbrali v kulturnem domu Pragersko, kjer so nas že čakali leseni temeljniki. Našo šolo so zastopali trije učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja: Andrej Gjörek, Janko Gjörek in Rajko Bučar z mentorico Jasno Veber Zazula. Ker so učenci strastni glasbeniki, smo se odločili, da v lesu simbolično upodobijo podobo brenkala. Prvi dan so vztrajno rezbarili, drugi dan pa so izoblikovan rezbarski relief modernistično nadgradili še z izbranimi kosi starega železa in z žico. Izdelali so kar dva reliefa, s katerima so navdušili vse prisotne. Oba ustvarjalna dneva sta nam omogočila vrsto bogatih izkušenj iz področja oblikovanja in obdelovanja lesa. Učenci so nadgradili predvsem svoje sposobnosti dela s stroji in z ročnimi, rezbarskimi orodji ter navezali stike z učenci okoliških šol, ki so bili soudeleženci delavnice. Vsi reliefi bodo predstavljeni na skorajšnji skupinski razstavi, nato pa jih bomo lahko prinesli na svojo šolo, kjer bomo z njimi obogatili šolske stene.

Jasna Veber Zazula


OBISK AKVARIJA IN TERARIJA V MARIBORU

Že takoj na začetku novega šolskega leta smo izvedli naravoslovni dan. Obiskali smo Akvarij in terarij v Mariboru. Ekskurzijo nam je podarilo podjetje Bitea d. o. o., ki že nekaj let skrbi za odpadne materiale. Njihova glavna naloga je, da jih odstranijo na okolju prijazen način. Že več let se ukvarjajo z ločenim zbiranjem izrabljenih tonerjev, kartuš ter trakov v šolah, vrtcih in podjetjih.

Zmagovalec šolskega leta 2013/2014 v zbranih izrabljenih tonerjih, kartušah ter trakovih, po mnenju Bitee, je bila Osnovna šola Dr. Ljudevita Pivka. Tudi naša šola se z zbiranjem le-teh ukvarja že kar nekaj let in na ta način pripomore k ohranjanju narave.

Petega septembra smo se zjutraj zbrali pod gradom in se z dvema avtobusoma odpravili v Maribor, kjer smo najprej obiskali akvarij in terarij. Tam smo videli raznovrstne ribe, želve in druge živali, najbolj pa so nam v spominu ostale kače, od katerih smo eno celo lahko pobožali. Po ogledu akvarija smo se sprehodili po okoliškem parku, nato pa smo se odpeljali v McDonald´s, kjer smo si privoščili obrok, sestavljen iz hamburgerja in kokakole. Ker nas je čas začel počasi priganjati, smo se morali odpraviti proti Ptuju.

Naravoslovni dan je hitro minil. Bili smo zadovoljni, saj smo videli zanimive vodne živali, obiskali znameniti McDonald´s, hkrati pa smo se naučili, da skrb za naravo ni samo koristna, ampak se tudi splača.

Darinka Rojko Pičerko, koordinatorka projekta Ekošola


OBISK FOLKLORNE SKUPINE IZ CIPRA

V četrtek, 4. 9. 2014, nas je na šoli obiskal folklorni ansambel Inonu iz severnega Cipra. Člani folklornega ansambla so nam v telovadnici predstavili njihove ljudske plese, ki vključujejo tudi ples s kozarci na glavi. To se nam je zdelo še posebej zanimivo.

Po končanem nastopu so se učenci naučili nekaj njihovih plesnih korakov in se preizkusili kako spretni so pri nošenju kozarca na glavi.

Vesna Horvat


TEKMOVANJE ZA ČISTE IN ZDRAVE ZOBE

Učenci nižje stopnje so bili 29. maja 2014 izbrani za regijske zmagovalce 31. Tekmovanja za čiste in zdrave zobe ob zdravi prehrani. Tekmovanje za čiste in zdrave zobe poteka pod okriljem Stomatološke sekcije slovenskega zdravniškega društva.

Zobozdravstveno vzgojo in prosveto na naši šoli izvaja medicinska sestra Helena Seidl Stefanovič iz Zdravstvenega doma Ptuj. Na šolo prihaja že vse od leta 1980. Učencem nižje stopnje skozi zgodbice predstavi pomen rednega umivanja zob in zdrave prehrane. Uči jih tehnike umivanja zob in spremlja ustno higieno učencev.

Učenci bodo s praktičnimi nagradami, ki so jih prejeli kot regijski zmagovalci, nadaljevali v skrbi za lep in zdrav nasmeh.

Tanja Knehtl