DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

 

V petek, 21. 12. 2012, smo učenci in učitelji OŠ dr. Ljudevita Pivka obeležili državni praznik Dan samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra. S proslavo smo želeli učencem razložiti, zakaj pravzaprav ta praznik praznujemo in zakaj je za Slovence pomemben. S pesmijo, deklamacijami in plesom folklorne skupine smo ob slikah prepotovali nekatere značilnosti in lepote naše domovine.

Tanja Kaučevič

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/dan_drzavnosti{/gallery}


 

BOŽIČKOVANJE

Zadnji šolski dnevi koledarskega leta so se strnili v skupnem veselju, ki ga je obkrožal duh božično-novoletnega vzdušja.

V četrtek, 20. 12. 2012, so se učenci naše šole predstavili s  čudovito zimsko predstavo Snežna kraljica, katero je v skupnem sožitju ustvarilo več šolskih skupin: plesna, lutkarska, orffova in bobnarska. Tokrat smo svojo osrednjo božično prireditev BOŽIČKOVANJE izvedli kar v središču Ptujske pravljice, v srčiki Božično-novoletnega sejma pred Mestno hišo Ptuj. Poleg vseh staršev in skrbnikov naših učencev nas je tako z aplavzom pozdravila tudi širša ptujska publika. Po uspelem nastopu sta nas s sladkimi bombončki obdarila še Dedek Mraz in Teta Zima, ki sta se nato veličastno odpeljala dalje v zimski kočiji.

Učenci, učitelji in starši pa smo se v intimnejšem razpoloženju zbrali v šolski telovadnici, kjer so nas med seboj povezale lepe misli in zadovoljstvo ob uspešno zaključenem koledarskem letu. Okrepčali smo se s toplim čajem in najslajšimi božičnimi piškoti, ki so jih spekli naši učenci. Staršem smo se predstavili z božično-novoletno stojnico izvirnih izdelkov učencev, ob koncu pa sta učence presenetila še Božiček in njegov palček Pomagalček, ki sta otroke obdarila, da so s toplim nasmehom in polno vrečo daril odšli domov.

Učencem in njihovem mentorjem se iskreno zahvaljujemo za njihovo pozitivno energijo in edinstvene božično-novoletne predstavitve. Vsem skupaj SREČNO, SRČNO in STRPNO v 2013!

Jasna Veber Zazula

Več o Božičkovanju

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/Snezna_kraljica{/gallery}


NA PREDVEČER MIKLAVŽA

Praznični december nam ponuja tisoč prazničnih čarobnosti , ki se jih z velikim veseljem lotevamo tudi v okviru pouka. Dan pred Miklavžem smo se preizkusili v peki slastnih kvašenih kruhkov, ki so jih učenci mojstrsko oblikovali v nagajive parklje. Odnesli so jih v svoje domove in tako z lastnim trudom pričarali kanček topline na praznični Miklavžev večer.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/peka_parklja{/gallery}


SKUPAJ PRIŽGIMO PRAZNIČNE LUČI V MESTU

V torek, 4. 12. 2012, se je predstavil pevski zbor naše šole na uvodni prireditvi v veseli december na Ptuju.

 {gallery}Slike/Slikedogodki2013/pevski_zbor{/gallery}


OBISKALI SMO SNG MARIBOR

V ponedeljek, 3. 12. 2012, smo učenci od 1. do 5. razreda imeli kulturni dan. Na ta dan kulturne ustanove obeležijo rojstni dan Franceta Prešerna z dnevom odprtih vrat. Mi smo se odločili, da bolje spoznamo Slovensko narodno gledališče v Mariboru. V Maribor smo se odpeljali z vlakom in se odpravili peš do gledališča. Vmes smo si ogledali različne znamenitosti Maribora.

V gledališču nas je sprejela njihova hostesna služba in nas popeljala na ogled. Najprej smo si ogledali najstarejšo dvorano – Mala dvorana, nato zaodrje z različnimi delavnicami: čevljarsko, šiviljsko, krojaško, maskersko…  ter skladišče s kostumi iz različnih predstav. Na koncu smo še videli Veliko dvorano, kjer so ravno pripravljali oder za predstavo.
Spoznali smo, da je potrebno veliko sodelovanja med različnimi poklici, da se pripravi ena predstava. Želimo si, da bi lahko rezultat njihovega dela v prihodnje tudi videli na odru.

Vesna Horvat in Tanja Kaučevič

 

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/SNG{/gallery}


TEHNIŠKI DAN – IZDELAVA ADVENTNIH VENČKOV

Praznični čas nas počasi že vabi v svoja pravljična ledja. Tik pred adventom smo se na naši šoli kot vsako leto doslej prepustili domišljiji prazničnega vzdušja in izpod spretnih rok naših učencev so nastali čudoviti adventni venčki iz naravnih materialov. Poleg venčkov smo izdelali še niz namiznih dekoracij in izvirne komplete prazničnih voščilnic. Z njimi se te dni predstavljamo na že tradicionalni adventni stojnici pred našo šolo. Učenci s ponosom ponujajo svoje adventne mojstrovine mimoidočim, ki pa lahko v našo praznično vrečo prispevajo kakšen cekin v obliki prostovoljnega prispevka. Učitelji smo poskrbeli, da je bil dan ustvarjanja prežet s toploto adventa, ki nam je misel usmerjala na to, kako bomo tudi v prihodnje ohranjali našo srčnost in dobroto ter jo še plemenitili s čutom za sočloveka. Prijetni ustvarjalni trenutki v medsebojnem druženju so nam vsem skupaj polepšali dan. Verjamemo, da se bo vsaj delček te lepote z našimi izdelki prenesel v vse domove, ki jih bodo krasili naši venčki. Prijazen praznični december želimo vsem, ki spremljajo nas in naše delo.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/adventni_vencki{/gallery}


OBISKALI SMO RAZSTAVO MALIH ŽIVALI

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/male_zivali{/gallery}


KIP DRUŽINE NA RAZSTAVI V MARIBORSKEM VETRINJSKEM DVORU

V začetku meseca oktobra so trije naši učenci, Andrej Gjörek, Janko Gjörek in Rajko Bučar pod vodstvom mentorice Jasne Veber Zazula ustvarjali na dvodnevnem 28. kiparskem srečanju osnovnošolcev širše mariborske regije in partnerskih mest EPK. Mesec kasneje, v ponedeljek, 19. 11. 2012 pa so se naši trije učenci udeležili otvoritve razstave in svečane podelitve priznanj v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvorca v Mariboru, kjer ima Zavod EPK svoj domicil. Na otvoritvi je bilo poleg prijetnega klavirskega nastopa ene izmed učenk slišati tudi nekaj govorcev. Med njimi je na naše učence napravil največji vtis mentor kiparske delavnice, mag. Marjan Drev. Mladim ustvarjalcem je spregovoril o večplastnem pomenu takšnih srečanj, kot je bila tovrstna kiparska kolonija. Govoril je o pomembnosti stika z obdelovalno materijo in o bogati izkušnji same poti, ki so jo prehodili učenci pod vodstvom svojih mentorjev od same ideje do končnih stvaritev. Akademski kipar je v ospredje postavil problematiko razumevanja vizualnih in likovnih sporočil. V kontekstu dobe računalnikov, ko se vsakodnevno srečujemo s poplavo raznih vidnih sporočil, je opozoril na pomembno razliko med vizualnim gledanjem, ki omogoča zgolj gledanje, (ki je kakršno koli že), ter med likovnim videnjem, ki nam vsekakor odpira kakovostnejše poglede na stvari. Razstavo je nato odprl predsednik Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti iz Maribora. Ob zaključku prijetnih uric smo se še posladkali s finimi miniaturnimi torticami, nato pa smo se vrnili v okrilje domačega Ptuja.

Kipi osnovnošolcev bodo še do 26. 11. 2012 krasili dvorišče Vetrinjskega dvora, nato pa se bodo selili še na več razstavnih prostorov širom Slovenije.

Jasna Veber Zazula

 {gallery}Slike/Slikedogodki2013/Otprtje_kiparske{/gallery}


LITERATURA NA CESTI

V ponedeljek 15. oktobra smo se udeležili srečanja s pisateljem Feri Lainščkom, ki ga je izvedla knjižnica Ivana Potrča Ptuj v okviru projekta Literatura na cesti. Letos ga je že tretjič organizirala Univerza Maribor v akciji partnerskih mest Evropske prestolnice kulture. Projekt se je šest dni izvajal po celi Sloveniji. Osrednja tematika je bila mladinska literatura. Avtorji, ki so bili predstavljeni v projektu, so vključeni v učne načrte, bralno značko in predstavljajo pomemben dejavnik pri razvoju slovenske mladinske književnosti.

Srečanja s pisateljem in pesnikom Feri Lainščkom so se zraven naše šole, udeležili še učenci OŠ Mladika in OŠ Breg. G. Lainšček je opisal svoje otroštvo in povedal, kako pisatelji ustvarjajo. Sledili so odlomki iz njegovih proznih del in pesmi. Učenci so na koncu prebrali svoje kratke zgodbe na temo »pravljice«. Tega dne je posijalo še sonce, tako da je bilo druženje s pisateljem Ferijem Lainščkom na dvorišču knjižnice res nepozabno doživetje.

Silvester Vogrinec 

 {gallery}Slike/Slikedogodki2013/obisk_knjiznice{/gallery}


JUMICAR

V četrtek 18. oktobra smo se udeležili projekta Yumicar, ki ga organizira Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu republike Slovenije. Yumicar je izobraževalni program preventivne vzgoje otrok v cestnem prometu. Otroke poučuje, kako se morajo obnašati v prometnem okolju, tako da so postavljeni v vlogo voznika in doživljajo dogodke, kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu.  Najprej smo se zbrali v šolski telovadnici, kjer smo poslušali predavanje o tem, kako se vesti kot pešec v prometu, da se najbolje zavarujemo. Nato so učenci v štirih skupinah na poligonu vozili yumicarjeve avtomobilčke.  Tako so lahko spoznali, kako jih na cesti vidi voznik, kako težko je vozilo pravočasno ustaviti, kako pomemben je varnostni pas, predvsem pa, da se voznik kljub previdnosti včasih ne more pravočasno odzvati, če se otrok neprevidno in nepričakovano vključi v promet. Učenci so si v projektu nabrali dragocene izkušnje, ki jim bodo pomagale k večji previdnosti in varnosti v cestnem prometu.

Silvester Vogrinec

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/Jumicar{/gallery}


KOSTANJEV PIKNIK

Kot vsako leto, smo se na OŠ dr. Ljudevita Pivka tudi letos odločili, da si enega od jesenskih popoldnevov polepšamo s kostanjevim piknikom.

Učenci, starši in delavci šole smo ob prijetnem druženju najprej narezali in spekli kostanje. Sledil je obisk Ambasadorjev upanja. To je skupina prostovoljcev, ki obiskuje bolnišnice, varne hiše, šole …. Njihov cilj je spodbujati k upanju in opogumljati za premagovanje življenjskih težav. Nam so se predstavili z lutkovno igrico Ptica upanja, po nastopu pa izvedli tudi ustvarjalno delavnico, na kateri si je vsak učenec iz gline izdelal svojo ptico upanja.

Piknik se je nadaljeval s sproščenim klepetom ob sladkanju z vročimi kostanji in zaključil z rajanjem na slovensko zabavno glasbo.

Helena Petek Hari

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/kostanjev_piknik{/gallery}


“Jesenski gozd nam je tudi to leto ponudil pester izbor naravnih darov. Prepričali smo se, da je narava naša največja učiteljica in nepogrešljiva prijateljica.”

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/nabiranjekostanjev{/gallery}


OTROŠKA KIPARSKA DELAVNICA FORMA VIVA MALEČNIK 2012

V sklopu prireditev EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE 2012, v okviru programa HARMONIJE, smo se v četrtek in petek, 11. in 12. oktobra 2012, udeležili 28. Otroške kiparske delavnice FORMA VIVA MALEČNIK 2012, ki so jo pripravili Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Zveza kulturnih društev Maribor, Društvo likovnih umetnikov Maribor in Osnovna šola Malečnik. Odprtje delavnice na OŠ Malečnik so organizatorji ovili v lep kulturni program s toplimi nagovori predstavnikov organizatorjev ter otvoritev počastili še z dvema kiparskima razstavama: FORMA VIVA 2011 in KUD Studenci.

Na dvodnevnem kiparskem srečanju so ustvarjali osnovnošolci podravske regije in partnerskih mest Evropske prestolnice kulture (Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Novo Mesto, Slovenj Gradec in Velenje). Razpisana tema kiparske kolonije je bila UMETNOST BREZ MEJA.

Našo šolo in obenem partnersko mesto Ptuj, so uspešno zastopali trije učenci: Andrej Gjörek, Janko Gjörek in Rajko Bučar. Pod vodstvom mentorice Jasne Veber Zazula so ustvarili tri-delni prostostoječi kip z naslovom DRUŽINA. Vsi trije učenci sicer živijo pri rejniških družinah, ustvarjen kip pa so posvetili spominu na svoje biološke starše. In kako se je rodila ideja za njihovo kiparsko postavitev? Na dvorišču OŠ Malečnik, na samem mestu ustvarjanja, nas je nagovoril velik kup debel, ki so čakala na svoje preoblikovanje. Odprto smo prisluhnili njihovi sugestiji in če smo povsem iskreni, lahko priznamo, da so kostanj, bukev in lipa izbrali nas. Trije mladi kiparski ustvarjalci so poprijeli vsak za svoje deblo in pričeli z obdelovanjem lesa. Dva dni trdnega dela – žaganja, brušenja, piljenja in rezbarjenja, je ob koncu zasijalo v vsej svoji veličini mladostne iskrenosti. Uspešno smo rešili problematiko smiselne postavitve vseh treh delov kipa z upoštevanjem stabilnosti in stojnosti posameznih figur – očeta, matere in otroka. S pravo mero simbolike in kontrastno obdelanih površin v naravni materiji lesa, smo uspeli postaviti kip likovno čistih linij in jasnega sporočila. S svojim delom smo bili zadovoljni. Zlate roke, jeklena volja in delovna vnema naših treh fantov so bile pohvaljene od mnogih soustvarjalcev, mentorjev, obiskovalcev ter čisto pravih mojstrov lesa, ki so nas spremljali na koloniji. Na fante je največji vtis naredil priznani umetnik, akademski kipar Marjan Drev (med drugim avtor Slomškovega spomenika pri mariborski Stolnici), ki je kot glavni mentor kiparskega srečanja vsem osnovnošolskim ustvarjalcem nudil strokovne nasvete in se z njimi prijazno poglabljal v prijetne kiparske klepete. Ker je pri kiparjenju v les poleg miselne simbolike potrebno vložiti tudi mnogo fizične moči obvladovanja različnih tehnik obdelovanja lesa, so nam organizatorji postregli tudi z zdravimi in okusnimi krepčilnimi obroki. Naši trije mladi ustvarjalci so v okviru kolonije pridobili mnogo dragocenih praktičnih izkušenj in cenjenih poznanstev. Ob vrnitvi na Ptuj svoje ideje že kakovostno nadgrajujejo za nove podvige v lesu, ki jih bodo lahko realizirali v okviru pouka Delovne vzgoje na svoji šoli. Z žarom pa čakajo tudi na slavnostno otvoritev razstave, ko bodo vsa nastala kiparska dela postavljena na ogled širši publiki. Toplo priporočamo ogled razstave, saj vsa kiparska dela prežeta z dragocenim vidikom mladostnih sporočil in vizij nove generacije našega sveta. Stvaritve bodo razstavljene na prostem, na dvorišču Vetrinjskega dvorca v Mariboru, kjer ima Zavod  EPK svoj domicil, kasneje pa še  na različnih lokacijah Maribora in Slovenije.

OTVORITEV bo v ponedeljek, 19. 11. 2012, ob 12.00 uri v Zavodu  Maribor  2012- EPK , Vetrinjska cesta 30, v dvorani dvorca.VLJUDNO VABLJENI!

Jasna  Veber  Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/malecnik{/gallery}


ŠPORTNI DAN ATLETIKA

V torek, 9.10.2012, smo na Mestnem stadionu izvedli športni dan. Učenci so se pomerili v teku na 60 in 300 metrov, v skoku v daljinu ter v metu vortexa in žogice.

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/1sportnidan{/gallery}


FOLKLORNA SKUPINA NASTOPILA NA DOBRODELNEM KONCERTU

V petek, 5.10.2012, ob 19.uri smo se učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka, ki sodelujemo pri folklorni skupini, na povabilo Društva proti mučenju živali iz Ptuja udeležili dobrodelnega koncerta v telovadnici OŠ Ljudski vrt. Spremljale  so nas učiteljice Vesna, Lidija in Nada.

Naša folklorna skupina se je predstavila s spletom »Rdeče češnje rada jem«, ki ga zelo radi odplešemo. Na koncertu smo nastopili prvi. Po nastopu so nas obdarili, vsak učenec je prejel majhen šopek v znak zahvale za sodelovanje. Sledila je tudi pogostitev. Na koncertu smo srečali veliko znanih pevcev in glasbenikov.

Bili smo veseli, da smo se koncerta lahko udeležili in tako pripomogli k svetlejši prihodnosti za zapuščene živali. Zahvaljujemo se vsem staršem, ki so nam to omogočili in svoje otroke pripeljali na prireditev.

Lidija Hameršak Marin

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/nastop_ljudski{/gallery}


TEDEN OTROKA 2012 – RADOSTI IN STISKE ODRAŠČANJA

Uvod v Teden otroka je bil obisk Rdečih noskov. V ponedeljek, 1.10.2012, sta nas obiskala dr. Biserka in dr. Frančišek Živalski. Učence sta razvedrila in nasmejala s klovnovskimi norčijami.

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/rdecinoski{/gallery}

V torek, 2. 10 2012, nas je obiskala gospa Darja Rokavec, ki je učencem predstavila TOM telefon – telefon za otroke in mladostnike. Na številko 116111 lahko pokličejo otroci in mladostniki brezplačno od 12.00 do 20.00 ure, kadar nimajo koga, ki bi mu zaupali težave in težavice, ki jih pestijo v šoli, doma, v družbi vrstnikov, v ljubezni, v spolnosti, …

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/tomtelefon{/gallery}

V sredo, 3. 10. 2012, so nas obiskali terapevtski psi. Predstavili so se nam trije terapevtski pari: vodnica Janja s psičko Luno, vodnica Ida s psičko Medi in vodnica Vanda s psičko Sisy iz Zavoda za terapijo s pomočjo psov PET.

Učenci so pse peljali na sprehod, jih česali, masirali, jim ponudili priboljšek, poslušali bitje srčka. V njihovi družbi so se sprostili in umirili. Poslovili so se od gostov z nasmehom in iskricami v očeh v upanju na ponovno snidenje.

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/tacke{/gallery}

Teden otroka smo zaključili z ogledom animiranega filma Hiša pravljic v Kinu Ptuj.

Vodji Tedna otroka: Marija Arnuš in Tanja Knehtl


DAN ODPRTIH VRAT V CENTRU SONČEK

V četrtek, 27. 9. 2012, smo se skupine posebnega programa udeležile dneva odprtih vrat na ptujskem Centru Sonček. Uporabniki Sončka in njihovi sodelavci so nas sprejeli z zvrhano mizo okusnih slaščic. V njihovih prostorih smo se srečali s Svetovnim prvakom v boksu Dejanom Zavcem, ki je naše učence razveselil s svojimi avtogrami. Sledila je zabava s smešnim klovnom prijaznega pristopa Robijem Cafuto, ki nas je vse navdušil z napihovanjem in spretnim oblikovanjem balonov. Opremljeni s pisanimi rožicami, srčki, sabljami, psički, hobotnicami in dinozavri smo skupaj zapeli in zaplesali. Ob prijetnem klepetu s sončkovimi uporabniki smo se obogatili za nova poznanstva in prijateljski krog je bil sklenjen. Iskreno veseli smo bili druženja z našimi bivšimi učenci. Nejc in Tadej sta nam pripravila čudovit glasbeni nastop. V duetu sta zaigrala na kitaro in harmoniko, mi pa smo zraven zapeli. V spomin so se nam prikradli lepi trenutki iz preteklega šolskega leta, ko smo še skupaj z Nejcem v velikem ustvarjalnem zanosu muzicirali in igrali glasbo srca. V spomin na ta skupen, polno preživet ustvarjalni čas smo Nejcu in njegovim novim prijateljem v Sončku podarili svečko prijateljstva, nam pa je Sonček namenil veliko košaro malih pozornosti – izdelkov, ki so jih izdelali uporabniki sami. Poslovili smo se z lepimi občutki in z obljubo, da jih še kdaj obiščemo.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/odprtavrata_soncek{/gallery}


V soboto, 22.09.2012, je bila za učence dr. Ljudevita Pivka na Ptuju delovna sobota, ki smo jo preživeli kar se da pestro.

FOLKLORNA SKUPINA NASTOPILA NA DNEVIH TURIZMA

Učenci, ki sodelujejo pri folklori so se pod mentorstvom Vesne Horvat in Lidije Hameršak Marin odpravili pred mestno hišo, kjer so potekali dnevi turizma. Naša folklorna skupina se je predstavila s folklorno plesno točko. Učenci so se izredno izkazali ter pokazali vso znanje folklornih korakov, ki jih zelo dobro obvladujejo. Po nastopu so nas pogostili v mestni hiši, kjer nas je pozdravil tudi gospod župan dr. Štefan Čelan. Bili smo veseli in počaščeni, da smo lahko bili del te zgodbe. Polni novih vtisov in dobrih občutkov smo se odpravili proti šoli. Ugotovili smo, da nas takšni dogodki obogatijo in napolnijo z novo energijo in elanom za naprej.

Lidija Hameršak Marin

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/dneviturizma{/gallery}

ŠPORTNO-NARAVOSLOVNI DAN LOV NA ZAKLAD

Odpravili smo se v park Ljudskvrt na Ptuju, kjer je učence čakala orientacijska igra Lov na  zaklad. Razdelili smo se v enakopravne skupine. Vsaka skupina je bila sestavljena iz najmanj treh učencev s spremljevalnim učiteljem. Skupine so se v razmahu 3 minut podale na progo, kjer so jih na desetih postajah čakale skrite štampiljke. Te štampiljke so morali poiskati in odtisniti na zbiralni karton, na katerem so, ob pravilnem zaporedju, prebrali Glavno geslo. Učenci so s polno razigranosti, pozitivne energije, motivacije in odprtih oči opravili s progo. Prav vsi so prišli do pravilnega gesla in so tako premagali progo ter zraven manjših nagrad, odnesli s športnega dne veliko zadovoljstva in ponosa.

Ian Emeršič

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/skriti_zaklad{/gallery}


ULICE OTROKOM

V petek, 21. septembra 2012, je potekala prometno varnostna akcija pod naslovom »Ulice otrokom.« Ker je bil 22. 09. proglašen za »Evropski dan brez avtomobila,«  sta se letos oba projekta združila. OŠ Dr. Ljudevita Pivka Ptuj je akcijo izpeljala na dva načina. Učenci nižje stopnje so risali prometne znake, križišča in vozila s kredo po Tihi poti. Učenci višje stopnje pa so se v dveh ločenih skupinah vozili s kolesi na poligonu in po Tihi poti. Lep, sončen dan je pripomogel, da je projekt potekal v dobrem vzdušju in se uspešno zaključil.

 Silvester Vogrinec

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/risanjenaulici{/gallery}


SREČANJE S SLOVENSKIMI PISATELJI

V četrtek, 20. septembra 2012, so se učeni OŠ Dr. Ljudevita Pivka Ptuj udeležili srečanja s slovenskimi pisatelji in pesniki v Murski Soboti, ki je potekalo pod naslovom »Oko besede.« V gledališču Park je bila podelitev Večernice, najvišje nagrade za slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki jo izvaja medijska hiša Večer.  Nagrada je bila do sedaj podeljena že 16 krat. Prvič jo je prejel pesnik Tone Pavček. Letos se je v ožji izbor uvrstilo pet pisateljev, Slavko Pregl, Dim Zupan, Jana Bauer, Cvetka Bevc in Neli Kodrič. Nagrado je prejel Dim Zupan za delo Hektor in zrela hruška, ki je zadnji roman iz serije knjig o psu Hektorju. Za zabavni program je poskrbela pevka Bilbi. Ob koncu prireditve je nagrajenec  razrezal slavnostno torto in se fotografiral z učenci, ki so prišli iz Ptuja, Maribora, Slovenj Gradca, Velenja in Murske Sobote.

 Silvester Vogrinec

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/srecanjespisatelji{/gallery}


PIKA NOGAVIČKA

Pa je prišel težko pričakovani 19. september, ko smo se z avtobusom odpravili na 23. Pikin festival v  Velenje. Ob 8.00 smo se zbrali na parkirišču pod Ptujskim gradom, se namestili v avtobus in odpeljali novim dogodivščinam naproti.

V Velenju nas je pričakala prijazna in nagajiva Pika. Pika nas je vodila po prizorišču, kjer smo si ogledali Pikino mesto, vilo Čira čara, gledališko predstavo »Srečna hiška«. Ustvarjali smo v ustvarjalnih delavnicah. Za konec smo obiskali indijansko vas, se pridružili indijancem in uživali ob indijanski glasbi v pravem indijanskem vzdušju ob ognju.

Pa da ne pozabimo na sendvič in sok seveda. Brez tega izlet ne bi bil pravi izlet.

Tamara Tomašič

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/pikanogavicka{/gallery}


OBISK FOLKLORISTOV IZ SARAJEVA

Na Ptuju so potekali Folklorni kimavčevi večeri, kjer so nastopile tudi folklorne skupine iz drugih držav. Med drugimi so bili tam tudi KUD Lola iz Sarajeva. Ljudske plese, ki od  tam izvirajo, so nam člani te folklorne skupine predstavili tudi na naši šoli. 

Učenci so bili nad nastopom navdušeni, saj so nam KUD Lola prikazali nekaj novega, drugačnega, kar se zelo razlikuje od plesov, ki jih poznajo sami. Zaplesali so nekaj spletov ter predstavili različne folklorne kostume. Na koncu so nas naučili nekaj njihovih plesnih korakov in nas povabili, da skupaj z njimi zaplešemo.

Vesna Horvat

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/folklorabosna{/gallery}


OBISKALI SMO EKOLOŠKO KMETIJO KOREN V MARIBORU

Če prisluhnemo naravi, je zelo očitno, da se dnevi vztrajno krajšajo. To pomeni, da je večji del poletja za nami, skorajšnja jesen pa nas že prijazno vabi v svoj svet čarovnij. Ena izmed najlepših jesenskih čarovnij so zagotovo nevidni slikarji, ki liste dreves barvajo v intenzivne jesenske barve. Nekaj posebnega so tudi prvi jesenski zakladi narave – dozoreli sadeži slastnih okusov. Na naši šoli smo mnenja, da vsega tega naravnega bogastva ni moč učencem prikazati zgolj iz knjig in učnih listov. Ta čudovit utrip narave je treba doživeti v živo, se na lastne oči prepričati o čudovitih barvah, sladkih, kislih in grenkih okusih sadežev, otipati plodove z lastnimi prsti in se iskreno veseliti sadov Matere Zemlje.

Pa smo šli. Avtobus nas je izpod domačega ptujskega grada popeljal proti Mariboru. Ustavili smo se ob vznožju mogočnega pohorskega gozda. Še ves poletno zelen je pričel nagovarjati naše čute. Sramežljivo so se v sončnem siju že pozibavali prvi obarvani lističi. Vonj po jeseni. Na obrobju gozda nas je na svoji ekološki kmetiji prijazno sprejela gospa Milka Koren, ekološka kmetica. Svoje življenje je posvetila ohranjanju stare kmečke tradicije in pridelovanju  zelenjave, zelišč in drugih poljščin na ekološki način. Svoje znanje in bogate izkušnje z ljubeznijo prenaša na vse, ki pokažejo zanimanje in ljubezen do narave in naravnega načina pridelovanja hrane. Tudi nam je predstavila zakonitosti ekološkega kmetovanja ter nam osvetlila pomen življenjskega kroga narave. Pokazala nam je mnogo pridelkov, podrobno pa nam je predstavila predvsem različne vrste buč in paprik, ki so ta trenutek najaktualnejša zelenjava ter sveža zelišča. Popeljala nas je po svojih obdelovalnih površinah, kjer smo lahko začutili vez z naravo. Zelena tišina življenja nas je objela, ko smo hodili med njenimi ekološkimi vrtički. Ustavili smo se ob malem ribniku, kjer v sožitju živijo ribe in žabe. Ježki, ki domujejo v skritih kotičkih vrta so se umaknili v varno zavetje. Tudi pridne muce, ki skrbi za svoje miške ni bilo na ogled. Letos ima najbrž dela čez glavo. Veselo pa so se vrtele vetrnice iz plastenk, ki ropotajo zato, da si gospod voluhar ne bi privoščil slastnih debelih korenov, ki jih gospa Milka in njena snaha Saša poleg vseh drugih poljščin tedensko ponudita na ekološki tržnici. Za konec smo doživeli še nadvse okusno presenečenje – v pokušino smo dobili sveže pečen pšenični kruh iz domače pečice in fino slivovo ter marelično marmelado. Naši želodčki so bili nasmejani ob tej poslastici. Ko smo že pomahali v slovo, smo v dar dobili še niz zelišč, za katera smo dali obljubo, da jih bomo v šoli z ljubeznijo zalivali in negovali. Nato pa seveda iz njih kuhali čajčke, jih namakali v olja, jih sekljali v juhe, jih mešali v slastne namaze ali pa samo vonjali. Hvala zanje.

Po ogledu kmetije smo se sprehodili še po širnem travniku ob obrobju gozda. Spotoma smo nabirali divje rastoči hmelj, iz katerega si bomo v šoli skuhali pomirjujoč čaj, kadar nas bo dohitela kakšna stresna izkušnja. Hmelj je odličen za sprostitev in prinaša mir v nas – tega pa se ne branimo. Pokukali smo tudi v sveži gozd, kjer se že dela preproga iz suhega listja. V svoj objektiv smo ujeli še zanimiv razgled na delček štajerske prestolnice. V daljavi smo lahko opazili cerkvice najbolj znamenitih mariborskih gričev – Piramide, Kalvarije in  Pekerske gorce in prisluhnili anekdotam o njihovem nastanku.

Omamljeni od slastnih okusov in od prekipevajočih oblik poljščin smo krenili nazaj domov. Sproščeno učno raziskovanje s prijetnim druženjem nam je vsem godilo. Preživeli smo zares prijeten dan. Skupaj – v soncu.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/1naravoslovni{/gallery}

SPET V ŠOLI

Pred enim tednom je naša šola odprla svoja mogočna vrata. Če dobro prisluhnemo zidovom te modre gospe v stari rdeči obleki, lahko slišimo njeno zadovoljno nasmihanje. Bolj kot vse jo namreč razveseljuje pisani otroški smeh, ki po dolgem počitniškem predahu ponovno polni njene prostore. Tako učenci kot učitelji smo veseli, da se je pričelo novo šolsko leto. Kot vsako doslej, nam bo vsakemu posebej prineslo novih modrosti. Obogatilo nas bo za nova veselja, vrednote, spoznanja in znanja.

VSI ZAPOSLENI NA ŠOLI ŽELIMO NAŠIM UČENCEM

SREČNO IN USPEŠNO ŠOLSKO LETO 2012-2013!