PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI

V ponedeljek 24. 06. smo na šoli počastili Dan državnosti s proslavo. Učenci so nastopili z recitacijami, dramskimi uprizoritvami, ugankami, pevskim zborom in folklorno skupino. Ob tej priložnosti smo poudarili, da smo Slovenci uporen narod, ki se je stoletja dolgo boril za svojo svobodo, samostojnost in v teh prizadevanjih nikoli ni klonil. Niti v teh kriznih časih, ki pestijo Slovenijo in druge države Evropske unije, domovini ne obrnemo hrbta, ampak si po najboljših močeh poskušamo izboriti lepšo prihodnost. Kajti Slovenija ni samo država s politiki in ustanovami, temveč je naš dom, kjer živimo s svojo družino in prijatelji, je kraj, ki ga imamo nadvse radi. S temi mislimi in podelitvijo spričeval, smo zaključili letošnje šolsko leto 2012/13.

Silvester Vogrinec

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/dan_drzave{/gallery}


JAHANJE

V četrtek, 20. 6. 2013 smo se z učenci, ki so obiskovali delavnice v sklopu inovacijskega projekta, odpravili v Juršince. Tam nas je sprejela učiteljica Tamara Tomašič in nas seznanila z delom s konji.  Po malici smo se odpravili v hlev. Najprej smo hlev očistili, skrtačili in počesali konje, potem pa smo jih pripravili za jahanje. Vsak se je preizkusil v jahanju, tudi učiteljici.

Na kmetiji smo zelo uživali in se zabavali. Želimo si še več takšnih prijetnih izkušenj!

Vesna Horvat

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/jahanje{/gallery}


ZAKLJUČNA PRIREDITEV  S TRADICIONALNIM PIKNIKOM

Prihaja zaključek šolskega obdobja, zato smo zadnje dneve dogajanja na šoli začrtali v brezskrbnem, poletno-sproščenem vzdušju. Zadnji šolski petek, 21. 06. 2013, so dopoldanski čas učenci preživeli doma, v popoldanskih urah pa smo se vsi skupaj zbrali na šolskem dvorišču na zaključnem druženju s piknikom. Učitelji in drugi delavci šole ter učenci s svojimi starši in rejniki smo se družili ob prisrčnem kulturno-zabavnem programu, ki so nam ga pripravili učenci s svojimi mentorji. Predstavili so se nam naši čudoviti lutkarji, glasbeniki, pevci, plesalci in igralci. Še posebej zanimiv spekter valetnega programa so nam pripravili naši devetošolci, ki so bili vsekakor zvezde prireditve. Zanje je bil ta dan čisto pravo slovo od njihovega osnovnošolskega obdobja in na njihovi nadaljnji srednješolski poti jim želimo vse lepo. Gospa ravnateljica je vse učence počastila s prijazno predajo pohval in priznanj za njihov celoletni trud. Zaploskali smo tudi najboljšim športnikom šole in vsem, ki najskrbneje negujejo bralno kulturo na šoli. Nastale so nasmejane spominske fotografije in veliko lepih občutkov, ki so se nam za vedno vtisnili v srce. Šolski žar nam je ponudil slastni krožnik mesno-zelenjavnih dobrot, z obveznim sladolednim presenečenjem na koncu. V polnem doživljanju poletnih čarov in mladostne energije se je prijetno druženje prevesilo v večer in s toplimi občutki smo si zaželeli sproščene in zdrave poletne počitnice.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/zakljucna_prireditev{/gallery}


ŠOLA V NARAVI – DOM BREŽENKA V FIESI

Učenci šestega razreda so v tednu od 10. do 14. junija 2013 bivali v domu Breženka v Fiesi. Teden je bil precej naravoslovno obarvan. Učenci so raziskovali življenje v morju in na obali ter spoznavali sredozemsko rastje.  Uživali so  ob  ogledu  jezera v bližini doma. Opravili so daljši pohod do Strunjana, se povzpeli nad Mesečev zaliv in opazovali njegove lepote. Pridobljeno znanje so utrdili z izpolnjevanjem učnih listov. Ogledali so si tudi kulturnozgodovinske znamenitosti Pirana ter okusili slaščičarske dobrote tega mesta. Pomerili so se v lokostrelstvu in orientaciji, ter preizkusili v veslanju. Zanimiva popestritev je bila priprava dagnjev.  Posti čas so učenci preživljali z druženjem ob zabavnih igrah. Prijeten oddih pa je popestrilo plavanje v  morju. Dan pred odhodom so imeli družabni večer s plesom. Za zaključek so se z ladjico odpeljali do sečoveljskih solin ter si tam ogledali kratki film o nastanku in pridobivanju morske soli.

Teden preživet v domu Breženka v Fiesi je bil nepozabna izkušnja za učence in učiteljici.

Spremljevalki Alenka Kosem in Staša Potočnik

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/fiesa{/gallery}


NA PRAVLJIČNEM POPOTOVANJU V KNJIŽNICI IVANA POTRČA PTUJ

V petek, 07. junija 2013 smo se vse OVI skupine odpravile na obisk v knjižnico Ivana Potrča na Ptuju. V čudoviti domišljijski svet nas je povabila prijazna pravljičarka gospa Liljana. Tokrat nas je navdušila s pravljico o princesi Elizabeti, princu Ronaldu in zmaju. Živahno nas je popeljala tudi po čudežni pikasti knjigi za vse starosti, z naslovom Pritisni tukaj. Avtorska slikanica francoskega avtorja  nas je navdušila s svojo  preprosto čarobno vsebino. Nato nam je pravljičarka pripovedovala še o dveh najbolj različnih otrocih, ki pa sta bila kljub velikim karakternim različnostim najboljša prijatelja. To sta bila glasna in vedoželjna čveka, deklica Metka Veter in tih, umirjen ter sramežljiv deček, Peter Šilček. Skupinski obisk knjižnice nas je zelo obogatil, saj so se ob živih pripovedih pravljičarke v nas zbujala  mnoga čustva, ki pripomorejo k boljšemu spoznavanju življenja in sveta. Prav zato smo sklenili, da bomo knjižnico odslej obiskovali še pogosteje.

 Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/knjiznica{/gallery}


DRŽAVNO TEKMOVANJE V ATLETIKI

V petek, 7.6.2013, se je devet učencev udeležilo 45. državnega tekmovanja v atletiki za osnovne šole s prilagojenim programom, ki je potekalo v Žalcu.

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/atletika_zalec{/gallery}


ZAKLJUČNA EKSKURZIJA

Ob koncu šolskega leta smo učence odpeljali na ogled manjšega živalskega vrta Mini ZOO Land v Slovenskih Konjicah. Potem ko smo si ogledali zanimive živali, med njimi govorečo aro, so se otroci v tematskem zabaviščnem parku sredi živalskega vrta dodobra naigrali. Sledil je pohod po idilični okolici Slovenskih Konjic do gostišča, kjer smo se okrepčali z okusnim kosilom in se posladkali s sladoledom.

Tanja Rugani

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/izlet{/gallery}


NASTOP NA SREČANJU UPOKOJENCEV MESTNE ČETRTI LJUDSKI VRT

V petek, 31. 5. 2013 so učenci Mladinske folklorne skupine ter učenci Orffo bongo banda predstavili kratek program na Srečanju upokojencev mestne četrti Ljudski vrt. Tam so se učenci folklorne skupine predstavili z odrsko postavitvijo Ob bistrem potoku je mlin ter učenci Orffo bango banda s pesmijo Vse kar lazi ter We will rock you in pesmijo Bangomanija. Na harmoniko pa je zaigral tudi Andrej Gjörek, in sicer pesem V dolini tihi. Po pogostitvi smo se dobre volje in polni lepih vtisov odpravili nazaj proti šoli.

Vesna Horvat

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/gastro{/gallery}


PLAVALNI TEČAJ

Od 20. 5. 2013 do 31. 5. 2013 je za učence 1., 2., 3. razreda ter oddelkov vzgoje in izobraževanja 1. in  2. stopnje potekal plavalni tečaj v Termah Ptuj. Po malici smo se odpravili v toplice, kjer smo se učili plavati. Učenci 2. in 3 razreda so se učili plavati s pomočjo plavalnega učitelja, ostali pa so se učili plavanja po metodi Halliwick.
Učenci so se v toplicah zabavali. Še posebej jim je bilo všeč igranje v malem bazenu ter vožnja s toboganom.

Vesna Horvat

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/plavalni_tecaj{/gallery}


NAGRAJENI UČENCI NA LIKOVNEM NATEČAJU »NARAVNE IN DRUGE NESREČE«

Na naši šoli smo se v sklopu likovnega natečaja »Naravne in druge nesreče«, ki ga vsako leto razpiše Uprava RS za zaščito in reševanje, razveselili nagrad, ki so jih za svoja likovna dela prejeli kar štirje naši učenci. Zaključne prireditve, ki je bila 29. 5. 2013 v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj, so se udeležili nagrajenci: Tomaž Skela, Tadej Marin, Aljaž Vajskopf in Severđana  Januzi, skupaj z mentorico Alenko Kosem. Na svojih barvnih monotipijah so učenci na izviren način upodabljali, kako bi ravnali  oziroma pomagali, če bi se zgodila naravna nesreča kot je potres.
Učencem za lep uspeh ČESTITAMO!!!                                             

Alenka Kosem, likovna pedagoginja

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/naravne_nesrece{/gallery}


ZAPOJMO, ZAIGRAJMO, ZAPLEŠIMO

V ponedeljek, 27. 05. 2013 smo se udeležili državne revije ZAPOJMO, ZAIGRAJMO ZAPLEŠIMO. Gostitelj revije je bila tokrat OŠ Gustava Šiliha iz Maribora, zato smo se strokovni žiriji in publiki predstavili na odrskih deskah mariborske Unionske dvorane, ki slovi po izredni akustiki. Devetnajst nastopajočih učencev je skupaj s Snežno kraljico, ga. Tanjo Rugani, uprizorilo našo čudovito plesno-tolkalno predstavo Snežna kraljica, katere koreografka in kostumografka je ga. ravnateljica Dragica Emeršič. Za scenografijo in tolkala sem poskrbela Jasna Veber Zazula. Naše plesno-glasbene podvige spremlja strokovna komisija revije že nekaj let in ponovno smo bili deležni laskavih pohval vseh treh strokovnjakov plesno-glasbenega področja. Naši učenci in učenke so bili na svoj nastop upravičeno zelo ponosni, mentorici pa sva bili seveda ponosni nanje. V ovoju bleščic se je predstavitveni, dopoldanski del, prelevil v izjemno zabavni popoldan. Obiskali smo mariborski raziskovalni studio s hišo eksperimentov, kjer so nam mentorji predstavili mnogo zanimivih eksperimentov, nad katerimi smo bili vsi navdušeni. Težko pričakovan pa je bil seveda zadnji del programa, ko smo si privoščili slastno kosilo pod idilično zelenim Pohorjem, nato pa smo vsi skupaj v ritmih žive popularne glasbe vrtoglavo zaplesali.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/zapojmozaplesimo{/gallery}


PODROČNO TEKMOVANJE V ATLETIKI

V četrtek, 23. 5. 2013, smo se udeležili področnih iger v atletiki, ki so potekale  v Slovenski Bistrici. Enajst učencev od 6. do 9. razreda je tekmovalo v tekih 60m, 300m, 1000m in štafeti, metu vortexa, skoku v daljino in skoku v višino.

Učenci so dosegli naslednje rezultate:

 • Branka Hojnik (4. mesto – met vortexa, 6. mesto – 300m, 11. mesto – 60m),
 • Patricija Ribič (2. mesto – skok v višino, 5. mesto – met vortexa, 7. mesto – 60m,     8. mesto – skok v daljino),
 • Anja Brumen (6. mesto – skok v višino, 7. mesto – skok v višino, 10. mesto – 300m)
 • Jan Vindiš (1. mesto – 1000m, 2. mesto – skok v višino, 3. mesto – skok v daljino, 5. mesto – 60m, 9. mesto – met  vortexa, 11. mesto – 300m),
 • Karolina Toš (3. mesto – 300m)
 • Tim Premzl (5. mesto – skok v višino, 9. mesto – 60m, 10. mesto – skok v daljino),
 • Sandra Ciglar (1. mesto – skok v višino, 1. mesto – met vortexa, 2. mesto – 60m,      3. mesto – 300m, 5. mesto – skok v daljino),
 • Aljaž Vajskopf (2. mesto – 300m, 2. mesto – met vortexa, 3. mesto – skok v višino,  4. mesto – skok v daljino, 4. mesto – 60m,)
 • Matej Galun (4. mesto – 300m, 9. mesto – 300m)
 • Tilen Hofman (6. mesto – 1000m, 14. mesto – met vortexa)
 • Natalija Ros (1. mesto – 1000m).

Štafeta 4x100m v sestavi Jan Vindiš, Aljaž Vajskopf, Sandra Ciglar in Patricija Ribič je osvojila 1. mesto in se uvrstila na državno tekmovanje v atletiki, kamor so se s svojimi rezultati uvrstili naslednji učenci:

Branka Hojnik (300m), Patricija Ribič (skok v višino), Anja Brumen (skok v višino), Jan Vindiš (1000m), Karolina Toš (1000m), Tim Premzl (skok v višino), Sandra Ciglar (300m), Aljaž Vajskopf (300m) in Natalija Ros (1000m).

Tomaž Valenko

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/podrocne_igre{/gallery}


SPECIALNA OLIMPIADA

V četrtek, 16. 5. 2013, se je enajst učencev posebnega programa udeležilo 20. regijskih iger specialne olimpiade v Ljutomeru.

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/specialna{/gallery}


UNESCOV TEK MLADIH

V sredo, 15. 5. 2013, je ptujska gimnazija pripravila prvi Unescov tek mladih. Po ulicah starega mestnega jedra so tekli otroci iz vrtca, osnovnošolci, srednješolci in profesorji. 

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/tek{/gallery}


Z VLAKOM V LJUTOMER

Nekega lepega pomladnega jutra smo učenci in učiteljice 1., 2. in 3. razreda spakirali v nahrbtnik sendviče in sok ter se odpravili na železniško postajo na Ptuju. Kupili smo karte, pripeljal je vlak in že nas je popeljal proti Ljutomeru. V Ormožu so se nam pridružili prijatelji iz OŠPP Stanka Vraza. V Ljutomeru smo se igrali v parku, pojedli dobre sendviče, se posladkali s sladoledom. Za konec smo obiskali prijatelje iz OŠPP Ljutomer. Hitro je minil čas in že nas je vlak popeljal na Ptuj. Na izletu smo bili vsi veseli in srečni, zato smo se odločili, da se še enkrat popeljemo z vlakom v Ormož.

Tamara Tomašič

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/osppljutomer{/gallery}


PROJEKT »SPOZNAVAJMO DRŽAVE EU«

Učenci naše šole so v soboto, 11. maja, sodelovali v skupnem projektu Turističnega društva Ptuj in ptujskih ter okoliških šol, ki je potekal že četrto leto zapored. Kot vse doslej smo predstavili Belgijo.

Na stojnici so bili razstavljeni belgijski državni simboli in makete bruseljske arhitekture, ki so jih učenci izdelali pri likovnem pouku. Proučili so znamenito gradnjo evropskega parlamenta in ostale arhitekturne znamenitosti belgijskega glavnega mesta. Iz odpadnih kartonskih embalaž so ustvarjali različne moderne prostorske tvorbe. Pri svojem oblikovanju so upoštevali načela statičnosti in izvirnosti izdelka.

 Na odru smo se predstavili z glasbeno točko. Ob spremljavi bobnov in ropotulj smo zapeli priredbo skladbe »EllaElle L’a« ki jo v izvirniku izvaja belgijska pevka Katrien Verbeeck, bolj znana pod umetniškim imenom KATE RYAN.

Prireditev, na kateri je države Evropske unije predstavilo 26 šol, je bila posvečena 9. obletnici vstopa Slovenije v EU. Zaradi slabega vremena je bilo prizorišče z Mestnega trga prestavljeno na dvorišče Minoritskega samostana. Otvoritven nagovor obiskovalcev in sodelujočih je pripravila ga. Tatjana Vaupotič – svetnica MO Ptuj, ravnateljica OŠ Ljudski vrt in koordinatorka projekta, sledil je slavnostni govor evropskega poslanca, gospoda Iva Vajgla. Zaključek je kot vsa leta doslej potekal v Evropskem parku ob slovesnem dvigu zastave EU.

Alenka Kosem, vodja stojnice

Helena Petek Hari, mentorica nastopa

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/belgija{/gallery}


ŠPORTNI DAN ATLETIKA

V petek, 10. 5. 2013, smo na stadionu Drava izvedli športni dan. Učenci so se pomerili v teku, skoku v daljino, metu vortexa in metu žogice.

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/sportni_dan_atletika{/gallery}


VRTEC MARJETICA NA OBISKU

Tudi letošnje šolsko leto smo nadaljevali tradicijo povezovanja naše šole z vrtcem Marjetica, ki je v naši bližini. Letos  smo bili na vrsti šolarji, da povabimo otroke iz vrtca Marjetica in njihove vzgojiteljice. Sodelujemo z najstarejšimi otroki, ki jih vodita vzgojiteljici gospa Irena in gospa Ksenja. Srečanja sta se udeležili tudi svetovalni delavki iz vrtca Ptuj gospa Marija in gospa Katja.

Otrokom smo pripravili kratek kulturni program, kjer se je predstavil naš Orffo bongo band, ki je sestavljen iz učencev, ki igrajo na Orffove instrumente in učencev, ki igrajo na bongo bobne. Predstavili smo jim tudi ljudske plese, ki se jih učimo v šoli. Po končanem programu smo skupaj zaplesali in otroke iz vrtca naučili nov ljudski ples, ki so se ga zelo hitro naučili. Nato smo se še skupaj posladkali in se poslovili s pozitivnimi občutki in obljubami, da se naslednje leto spet srečamo.

Lidija Hameršak Marin

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/vrtec{/gallery}


ŠPORTNI DAN BOWLING

 V petek, 26. 4. 2013, smo uživali v Bowling centru na Ptuju.

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/bowling{/gallery}


PODROČNO TEKMOVANJE OŠPP V NOGOMETU

V sredo, 24. 4. 2013, smo organizirali Področno tekmovanje v nogometu v športni dvorani Mladika.

Rezultati področnega tekmovanja v nogometu:                 

 

A1

A2

A3

A4

A5

A1 – OŠ dr. LJUDEVITA PIVKA PTUJ

3:1

1:8

7:1

0:1

A2 – OŠ MINKE NAMESTNIK SONJE

 S. BISTRICA

1:3

0:10

3:0

0:4

A3 -OŠ JURIČEVEGA DREJČKA RAVNE

8:1

10:0

12:0

3:1

A4 – OŠ STANKA VRAZA ORMOŽ

1:7

0:3

0:12

0:8

A5 – OŠ GUSTAVA ŠILIHA MARIBOR

1:0

4:0

1:3

8:0

 

   

 •  

 Vrstni red:

1.      OŠ Juričevega Drejčka Ravne na Koroškem

2.      OŠ Gustava Šiliha Maribor

3.      OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj

4.      OŠ Minke Namestnik Sonje Slovenska Bistrica

5.      OŠ Stanka Vraza Ormož

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/nogomet{/gallery}


NASTOP V ORMOŽU NA REGIJSKEM SREČANJU OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN

V sredo, 24. 4. 2013, je mladinska skupina nastopila kot predskupina na regijskem srečanju otroški folklornih skupin v Ormožu. Z avtobusom smo se odpeljali proti Ormožu, kjer smo imeli najprej generalko, nato pa smo se sprehodili po mestu in počakali do nastopa.

Učenci so se predstavili z odrsko postavitvijo Ob bistrem potoku je mlin. Z nastopom smo bili zadovoljni ter srečni, da smo se lahko predstavili na regijskem srečanju.  

Vesna Horvat

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/ormoz{/gallery}


PRIZNANJE  ZA ODLIČEN NASTOP NA KURENTOVANJU 2013

V torek, 23. aprila 2013, je Mestna občina Ptuj v slavnostni dvorani ptujskega gradu pripravila sprejem za vse nastopajoče in sodelujoče v sklopu prireditev Kurentovanje 2013.

Slavnostni govorniki (G. Branko Brumen – vodja karnevala in podpredsednik Zveze evropskih karnevalskih mest, Dr. Štefan Čelan – župan MO Ptuj,Vitez dornavski – M. Slodnjak ….) so poudarili pomen kulturno-etnografske dediščine v karnevalskem času, ki je letos potekal pod sloganom »Prebudimo mistično v sebi«, in se zahvalili vsem, ki se trudijo ohranjati pustno tradicijo.

Na prireditvi se je v kulturnem programu predstavila perspektivna mlada pevka Ditka, vrhunec pa je bila podelitev priznanj vsem sodelujočim, med katerimi je bila tudi naša šola zaradi odličnega nastopa in prikaza tradicionalnih  etnografsko-ženitovanjskih likov Pobreški koledniki in Kopjaši.

Helena Petek Hari, šolska koordinatorka za Ptujski karneval

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/kurentovanje{/gallery}


ORFOMANIJA 2013 V DRAVOGRADU

22.4.2013 smo se učenci  ORFFO BONGO BANDA udeležili srečanja Orffovih skupin in drugih ansambelskih zasedb na OŠ Neznanih talcev v Dravogradu. Na prireditvi smo se predstavili s priredbo slovenske ljudske pesmi »Fse kaj lazi« v priredbi naše učiteljice. Predstavili smo se z orffovimi instrumenti, bongo bobni ter harmoniko.

Učenci so pesem zaigrali brezhibno in tako pokazali, kaj zmoremo na glasbenem področju. Nastopa se je udeležilo 15 učencev iz naše šole pod vodstvom učiteljic Lidije Hameršak Marin in Jasne Veber Zazula.

Ogledali smo si tudi nastope ostalih skupin in nad prireditvijo smo bili navdušeni. Po koncu prireditve smo se odločili, da se drugo leto prav gotovo vrnemo z novo skladbo.

Lidija Hameršak Marin

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/orfomanija{/gallery}


DAN ZEMLJE

V ponedeljek, 22. aprila 2013, na Dan Zemlje, smo na naši šoli organizirali naravoslovni oziroma tehniški dan, v okviru katerega smo izvedli čistilno akcijo. Do malice smo ostali učenci in učitelji razredniki ter sorazredniki po razredih, kjer smo se poučili in pogovorili o pomembnosti ohranjanja čistega okolja za nas in naše zanamce. V ta namen smo brali zgodbice, reševali učne liste, barvali pobarvanke in se pogovarjali o vrstah odpadkov, ločevanju odpadkov, recikliranju odpadkov in še o marsičem drugem. Po malici smo si razdelili zaščitne rokavice in vreče za smeti, se oblekli in obuli ter napotili po Ptuju, zlasti po njegovih zelenicah. Tam smo našli raznorazne odpadke, največ pa je bilo raznovrstnih plastenk in druge embalaže. Ko smo pobirali odpadke v okolici gradu, so nas tamkaj zaposleni povabili, da smo si lahko ogledali razstavo pustnih mask. Tako smo združili prijetno s koristnim. Naša pridnost je bila poplačana. Ko se je bližal čas za kosilo, smo se odpravili nazaj proti šoli.

Ena skupina pa se je odločila, da bo uredila okolico naše šole. Uredili so gredice, na katere so zasadili rože, ki sedaj krasijo šolsko zelenico. Ob koncu naravoslovnega dne smo bili veseli, da smo vsaj nekaj pripomogli k čistosti in ohranjanju Zemlje.

Darinka Rojko Pičerko, koordinatorka projekta Ekošola

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/dan_zemlje{/gallery}


DELOVNA PRAKSA UČENCEV OVI

V dveh aprilskih tednih so učenci oddelkov OVI 4 in 5 pridobivali pomembne delovne izkušnje na svoji življenjski poti. Kot vsako leto, so se tudi tokrat odpravili na redno delovno prakso po različnih Varstveno delovnih centrih na ptujskem. Obiskovali so VDC Sožitje, VDC Sonček, VDC Dornava in VDC Dornava-Budina. Pravijo, da so se tam odlično počutili. V dveh tednih so okusili način dela in utrip življenja v VDC. Z vso resnostjo so se posvečali mnogim delovnim nalogam, ki so jim jih glede na njihove sposobnosti zastavili tamkajšnji mentorji. Zadnji dan so se učenci zelo razveselili izdelkov, ki so jih lahko za spomin odnesli domov. Sklenilo pa se je tudi mnogo novih prijateljskih vezi. V Dornavi smo vse vključene presenetili z našim zaključnim nastopom. Za uporabnike smo namreč oblikovali kratki kulturni program s čarodejem Andrejem in z našim izvirnim glasbenim repertoarjem.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/praksaovi{/gallery}


MATP V MURSKI SOBOTI

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/matp{/gallery}


SPOMLADANSKO – POLETNA DEKORACIJA V NAŠEM PARKU

Učenci so pri urah likovne vzgoje oblikovali cvetne liste iz odpadnega plastičnega materiala. Z vodoodpornimi barvami so v različnih toplih barvah domišljijsko poslikali plastiko. Kiparsko-prostorski elementi so našo zelenico spremenili v cvetoči travnik.

Alenka Kosem

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/roze{/gallery} 


RAČUNANJE JE IGRA 2013: BRAVO PATRIK IN ALEN!

V soboto, 13. aprila, sta se Patrik Munda iz 4. razreda in Alen Gabrovec iz 5. razreda udeležila državnega tekmovanja iz znanja matematike za OŠPP na Jesenicah. Patrik je med 25-imi tekmovalci 4. razreda dosegel 3. mesto, Alen pa je med 22-imi tekmovalci 5. razreda dosegel 4. mesto. Obema čestitamo za odličen rezultat.

mentorica Tanja Rugani

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/racunanje{/gallery}


DAN ZA SPREMEMBE

Dan za spremembe je vseslovenski projekt prostovoljstva. Pod tematskim naslovom »Prostovoljci širimo solidarnost« so ljudje v petek, 5. in soboto, 6. aprila 2013 prinašali različne uporabne predmete in aparate ter jih evidenčno izmenjavali. Namen humanitarne akcije, ki jo je na Ptuju organiziral CID Ptuj v sodelovanju  z Gimnazijo Ptuj, z društvoma Optimisti in Zreli vedež ter s prostovoljci vseh starosti, je čim več osnovnošolcem, predvsem socialno šibkejšim omogočiti, da se udeležijo šole v naravi. Na Ptuju so se organizatorji odločili, da bodo zbrani denar donirali v šolski sklad Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka Ptuj. Za to smo jim seveda iz srca hvaležni in v skladu s tem smo tudi sami po svojih močeh prispevali k uspehu akcije.

Mentorici Lidija Hameršak Marin in Jasna Veber Zazula sva oblikovali kulturni glasbeni program, v okviru katerega se je predstavilo šestnajst učencev naše šole. V sproščenem vzdušju smo oba dneva, od desete do dvanajste ure CID-ov osrednji prostor dogajanja napolnili z zvoki Orffovega inštrumentarija in s katarzičnimi improviziranimi nizi afriških bongov. Tudi zapeli smo in velikodušno raztegnili meh naše harmonike. Za piko na i smo tudi nekaj malega začarali. Ljudje so bili nad našo energijo navdušeni. Mentorici nastopa se zahvaljujeva vsem nastopajočim učencem za obilo pozitivne energije, ki so jo izžarevali v CID-u.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/dan_spremembe{/gallery}


POZDRAV POMLADI

Nenavadno je, da nas te dni v pomladni razcvet spremlja vsakodnevno poplesavanje belih snežink. Morda pa je to le mala čarovnija matere Narave in čisto poseben povod za naše čudovite plesalke in plesalce, ki še niso odplesali svojega zadnjega plesa.

V sredo popoldan, 3. aprila 2013 smo dobesedno v pozdrav pomladi zaplesali in zaigrali na odrskih deskah ptujskega gledališča. Udeležili smo se območnega srečanja plesnih skupin. Publiki in strokovnemu očesu profesionalne koreografinje Tine Dobaj Eder smo se predstavili s plesno-tolkalno predstavo Snežna kraljica. Koreografijo in kostumografijo je začrtala ga. ravnateljica Dragica Emeršič, za scenografijo in tolkala sem poskrbela Jasna Veber Zazula. Predstavilo se je 17 učencev, ki v okviru šolskih interesnih dejavnostih obiskujejo ritmično-plesno-tolkalne vsebine. Pri konstruiranju plesne predstave smo izhajali iz notranjih ritmov in edinstvenih interpretacij posameznikov, ki so v okviru izbrane zgodbe nadgrajevali osnovno koreografijo. Mentoricama predstave se nama je po zaključku plesne prireditve na strokovnem posvetu potrdilo dejstvo, da so metode, po katerih delamo in sodobne smernice, ki jim sledimo na področju plesno-ritmičnega razvoja prava izbira. Medsebojno sodelovanje, prepletanje idej in izhajanje iz bogatih notranjih vsebin samih učencev je tisto, čemur se s srcem predajamo in kar nas vedno znova napolnjuje, nagrajuje z uspehi in nam polni jadra za nove plesne podvige.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/plesna_revija{/gallery}


SNOEZELEN SOBA

V torek, 2. 4. 2013, smo dobili svojo prvo pravo »snoezelen« sobo oz. multisenzorno sobo. Kaj je snoezelen? Beseda je zloženka iz dveh nizozemskih besed: vohati in dremati. V takšni sobi gre za dinamično raziskovanje in sproščanje. To je soba, v kateri se spodbuja pridobivanje elementarnih izkušenj, kot so: tipati, občutiti, okusiti, vonjati, videti in slišati.

Naša »snoezelen« soba je opremljena z vodno posteljo, ki daje občutek varnosti in topline. Postelja ima zvočnike, preko katerih se glasba prenaša na učence ne samo preko slušnih dražljajev, ampak tudi preko taktilnih. Svoj čar dodajo sobi tudi svetlobni efekti od svetlobnih laskov do krogle ter projektorja, ki projicira različne prelivajoče se barve. V sobi sta dva vodna stolpa z oblazinjenim podestom, ki spodbujata različne vibracije: slušne, vidne, tipne… Barve v vodnih stolpih se spreminjajo, ves čas pa voda v stolpih ustvarja mehurčke, ki so še posebej zanimivi za otroke. Del sobe je tudi bazen z žogicami ter prečudovito nebo, ki smo ga ustvarili s pomočjo preprostih materialov.

Učenci v taki sobi pridobivajo nove izkušnje o svojih čutilih in se na tak način lažje umirijo in sprostijo. Terapija v takšni sobi pa pripomore k boljšemu in optimalnejšemu razvoja posameznega učenca.

Tako učenci kot učitelji smo se sobe zelo razveselili in jo že s pridom uporabljamo. Uspelo nam je, da smo  s pomočjo opreme uspeli izvabiti čarobnost, ki se sedaj skriva v »snoezelen« sobi za starimi zidovi naše šole.

Lidija Hameršak Marin

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/ssoba{/gallery}


OBMOČNO SREČANJE LUTKOVNIH SKUPIN V KIDRIČEVEM                             

2. 4. 2013 je potekalo Območno srečanje lutkovnih skupin v Kidričevem, z naslovom Dober dan lutka. Na tokratnem srečanju so se lutkarji predstavili z lutkovno igrico Žabec in njegovo srce. Zgodbica govori o ljubezni med račko in žabcem. Ljubezen in z njo povezane težave so vsakdanje in z njimi se srečujejo tudi učenci. Zato je bila izbira dramatiziranega besedila toliko lažja, čeprav nekoliko zahtevnejša. A za izkušene lutkarje ni bilo preveč. Vaje so potekale enkrat tedensko in iz ure v uro smo napredovali v memoriranju besedila. Lutke so v njihovih rokah oživele, ko so usvojili vloge, da so lahko igrali.

Ob pogledu na polno dvorano malih gledalcev, je bilo začutiti več napetosti in zadrege ali bodo nalogi kos. Sprostili so se ob ogledu predstave  ter brez strahu in samozavestno stopili na oder. Lutkarji so pripravili kuliso,  se postavili na svoja mesta in igra je stekla. Sproščenost in igrivost se je odražala v animaciji z lutkami.

V nadaljevanju so si ogledali še nekaj predstav. In v šoli so sledila vprašanja, kako jih je ocenila selektorka in ali bodo lahko še kje nastopali. Ocena selektorke, poklicne lutkarice, ki je spremljala srečanje,  je bila vzpodbudna.  Hvala učencem, Andreju, Janku, Maji in Žigu za trud in požrtvovalnost, še posebej pa za večletno sodelovanje pri lutkovnem krožku Sari, Kaji in Marini, ki v tem šolskem letu zaključujejo šolanje.

Marija Arnuš     


OBMOČNO SREČANJE OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN

V sredo, 27. 3. 2013, je bilo območno srečanje otroških folklornih skupin, pod nazivom »SEDEM KORAKOV«. Na srečanju sta se predstavili otroška in mladinska folklorna skupina. Otroška folklorna skupina se je predstavila s spletom Ukradena putka, mladinska pa s spletom Ob bistrem potoku je mlin.

Učenci so bili po nastopu zadovoljni in veseli. Najbolj jim je bilo všeč, da so na koncu poželi velik aplavz ter plesi ostalih folklornih skupin.  

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/trnovska_vas{/gallery}

NASTOP V LESKOVCU

Naša mladinska folklorna skupina je bila povabljena s strani staršev učenca, ki obiskuje folklorno dejavnost, na prireditev ob materinskem dnevu na OŠ Leskovec. Vabilu smo se z veseljem odzvali. Zato smo se v petek, 22. 3. 2013, odpravili z avtobusom proti Leskovcu. Učenci so tam odplesali splet Ob bistrem potoku je mlin. Po končanem programu smo bili pogoščeni in nato smo se odpravili proti domu.

Vesna Horvat

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/leskovec{/gallery}


ZELIŠČA NA SEJMU ALTERMED

Mentorice ekošole, Alenka, Jasna in jaz, smo se letos znova odpravile zastopat našo šolo na sejem Altermed v Celje. Tokrat je sejem potekal že deveto leto, in sicer od 15. do 17. marca 2013. Sejem je razdeljen na tri dele: Flora, Poroka in Altermed. Naša šola je razstavljala svojo ekostojnico v petek, 15. marca.

V letošnjem šolskem letu smo se na naši šoli veliko ukvarjali z raznimi zelišči, zato smo našo stojnico poimenovale kar preprosto Zelišča. Za to temo smo se odločile predvsem zato, ker smo na začetku šolskega leta v okviru naravoslovnega dne obiskali ekološko kmetijo Koren pri Mariboru. Po njenem obisku smo se navdušili nad zdravim načinom pridelovanja hrane in nad zdravilnimi in prehrambenimi zelišči. Učenci so zelišča, ki smo jih tam dobili v dar, skrbno negovali v razredu in jih tudi narisali.

Ko je padla odločitev, da bomo na Altermedu predstavljali zelišča, so ideje kar vrele, delo pa je gladko steklo. No, bolj ali manj. Učenci OVI 4–5 so pod vodstvom mentorice Jasne Veber Zazule naredili zelo lep in poučen plakat, na katerega so prilepili slike zelišč s kratkim opisom. Pod vodstvom mentorice Alenke Kosem so nekateri učenci iz OVI-jev izdelali velikanski šipkov grm, ki je s svojo vpadljivostjo in velikostjo privabljal radovedne mimoidoče na sejmu. Pod mojim mentorstvom in ob pomoči pa so učenci OVI 4 dekorirali vrečice iz žaklovinastega blaga, katere so prej sešili učenci, ki znajo strojno šivati. V te vrečice smo nadevali zelišča, da so jih obiskovalci sejma lahko tudi povohali. Mimoidočim smo delile tudi različne svitke, na katerih so bili opisi zelišč.

Na samem razstavišču pa so nas prišli pogledat tudi uradni predstavniki projekta Ekošola. Od njih je bila naša šola letos znova zelo pohvaljena, še posebej pa sem bila vesela pohvale mednarodnega koordinatorja ekošole, ki se je kar za nekaj časa ustavil ob naši ekostojnici, saj ga je marsikaj zanimalo.

Na sejmu so razen ekošol in ekovrtcev razstavljali tudi razni drugi razstavljalci bioizdelkov, ki so predstavljali ter prodajali razne namaze, napitke, olja, zdravilne kreme, aparature in še marsikaj. Vse pa je bilo ekološko pridelano in predelano, hkrati pa tudi lepo na pogled. Za vsakega se je našlo kaj zanimivega.

Dan je na sejmu hitro minil. Zvečer smo pospravile stojnico in se odpravile nazaj proti Ptuju, utrujene, a zadovoljne, saj smo videle same zanimive reči, hkrati pa smo se naučile tudi marsikaj novega o zdravem načinu življenja, kar je v današnjih nezdravih časih še kako pomembno. Nenazadnje pa, kar je najpomembneje, šolo smo predstavile širši javnosti v pozitivni luči.

Darinka Rojko Pičerko, koordinatorka projekta Ekošola

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/altermed{/gallery}


KULTURNI DAN – PRILOŽNOST ZA ČUTENJE IN VIDENJE LEPEGA

V sredo, 06. 03. 2013, smo si učenci in učitelji posebnega programa in višje stopnje začrtali zanimiv kulturni dan. Na lov po novih  kulturnih zanimivostih  smo se tokrat odpravili kar z avtobusom in sicer v štajersko prestolnico, v Maribor. Ogledali smo si Kužno znamenje na Glavnem trgu, Slomškov trg, znamenit kip škofa Antona Martina Slomška in notranjščino mariborske Stolnice – cerkev sv. Janeza Krstnika. Pogumno, a previdno smo se povzpeli celo v vrtoglavo visok stolp, na zvonik stolnice, kjer je urejena lična sobica – opazovalnica in od koder se nam je odprl prečudovit razgled na mesto Maribor in njegovo okolico. 

Naša osrednja kulturna točka tega dneva je bil obisk največjega tamkajšnjega hrama umetnosti – Umetnostne galerije Maribor. Ob zaključku Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 je Umetnostna galerija Maribor postavila na ogled  nadvse pomembno razstavo, znotraj katere smo se lahko sprehodili skozi 100 let slovenske umetnosti. V okviru razstave SKORAJ POMLAD smo lahko v živo občudovali največje likovne umetnine XX. in XXI. stoletja. Ob vodstvu prijaznih kustosinj so si naši učenci  sistematično ogledali celotno razstavo, vse od slovenskih impresionistov pa tja do retro-avantgardistov. Svoje na novo pridobljeno znanje o likovni umetnosti pa so lahko utrjevali s sprotnim poustvarjanjem in reševanjem galerijskih učnih listov.  Zgledno so sodelovali in z zanimanjem postavljali vprašanja kustosinjam. Kulturni dan nam je ponudil veliko priložnosti za čutenje in videnje lepega.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/umetnostna_galerija{/gallery}


ZIMSKI ŠPORTNI DAN

V petek, 15. 2. 2013, smo uživali na snegu pod gradom.

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/zimski_sportni_dan{/gallery}


PUSTNI TOREK

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/pustni_torek{/gallery}


KULTURNO RAZISKOVANJE V ZNAMENJU PREŠERNOVEGA PRAZNIKA

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo na naši šoli izvedli proslavo, s katero smo počastili spomin na našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna. Kulturni program smo tokrat pripravili učenci in učitelji oddelkov OVI in prav vsak od nas je prispeval delček v celotni mozaik. Program smo obarvali poučno, popestrili pa smo ga z nekaj skeči radoživega značaja. Brez petja, plesa in inštrumentalnih melodij seveda tudi tokrat ni šlo, pika na i pa je bil čarodejni nastop učenca, ki je z nizom čarovniških trikov navdušil šolsko publiko. Učenci so v zadnjih nekaj tednih pod vodstvom mentoric aktivno pripravljali mozaike kulturnega programa in ga na pred-prešernovski dan z žarom predstavili svojim sovrstnikom iz nižje in višje stopnje ter vsem delavcem šole. Predpriprav na kulturno proslavo smo se lotili sistematično in praktično. Naš cilj ni bila le zaključna proslava, temveč tudi pot spoznavanja kulture umetnosti in njene dediščine, s poudarkom na celostnem pomenu našega najpomembnejšega kulturnega praznika. Tako smo se v sklopu izbranih nalog aktivno dotaknili mnogih umetniških zvrsti, iz katerih izhajajo poklici ljudi, ki so bili na predvečer praznika nagrajeni (s Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada) za svoje posebne dosežke oz. življenjsko delo na področju umetnosti. V tednu pred praznikom smo tako spoznavali pesnike, prebirali in analizirali njihove pesmi ter se ob tem srečevali še z ilustratorji, ki so v različnih tehnikah ujeli sporočilnost pesmi v likovno podobo. Ugotovili smo, da obstajajo različne pesniške oblike, se preizkusili v oblikovanju rim in ustvarili celo pravi akrostih. Upodabljali smo portretne podobe v risarskih in slikarskih tehnikah. V okviru neposrednih priprav na proslavo smo spoznali tudi delo scenarista, režiserja, igralca, fotografa in snemalca. Proslava je bila vrhunec našega kulturnega raziskovanja. Po zaključku proslave v telovadnici smo se malce okrepčali in osvežili, nato pa poučno druženje nadaljevali še v šolski knjižnici, kjer smo se s pomočjo video predstavitve podkrepljene s kvizom, podali na spoznavanje življenjske poti in dela našega največjega poeta, Jezičnega dohtarja, dr. Fig Figa, kot so ga v ljudstvu za časa njegovega življenja tudi radi poimenovali. Ob zaključku kulturnega dneva smo si okus požlahtili s slastnimi suhimi figami in poskusili nesramno dobre Prešernove čokoladne kroglice. Nato smo se prave prešerne volje poslovili in si zaželeli lep naslednji praznični dan, 8. februar. Ta dan so sicer ostala šolska vrata zaprta, v ponosnem vihranju slovenskih zastav pa smo ga vsak po svoje praznično preživeli s svojimi domačimi.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/preseren{/gallery}


PREDSTAVITEV ETNOGRAFSKO-ŽENITOVANJSKIH LIKOV

KOPJAŠI IN POBREŠKI KOLEDNIKI 

Učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka in njihovi mentorji so v sredo, 6. februarja, nastopili na prireditvi pred Mestno hišo, ki je potekala v okviru Mednarodnega pustnega festivala Kurentovanje 2013.

Predstavili so se z dvema točkama. Prva je bila ples kopijašev, ki so spremljevalci ženina in neveste na poroki. Za njimi so nastopili »Pobreški plesači«, ki hodijo od hiše do hiše in zaželijo dobro letino. Tudi oni so zaplesali ob veselih zvokih harmonike in kontrabasa ter predstavili svoj tradicionalni ples – pobreško polko.

Del kostumov smo na šoli izdelali sami – nekaj kopij in okrasje za kopijaše. Največ truda je bilo vloženega v izdelavo pokrival pobreških kolednikov, ki so v osnovi narejena iz usnja in okrašena s povoskanim cvetjem iz krep papirja.

Nastopajoče je poleg velike množice gledalcev pozdravil tudi letošnji karnevalski princ s svojim spremstvom in plesalce obdaril s kmečkimi dobrotami.

Helena Petek Hari

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/kopjasi{/gallery}


SODELOVANJE NAŠIH UČENCEV NA MEDNARODNEM LIKOVNEM NATEČAJU »IGRAJ SE Z MANO«

V Cankarjevem domu v Ljubljani je 5. februarja potekal otvoritveni dogodek 6. Mednarodnega likovnega natečaja »Igraj se z mano«. Iz naše šole sta se ga udeležila učenec Leon Jeza in učenka Valerija Kopšič, skupaj z mentorico Alenko Kosem. S tem dogodkom želijo organizatorji opozoriti na likovne dosežke otrok, ki obiskujejo šole in vrtce s prilagojenim programom. Za razstavo je bilo izbranih 800 likovnih izdelkov, ki so jih učenci ob odprtju postavili kar sami. Poleg tega enkratnega doživetja so si ogledali še lutkovno predstavo, bili ustvarjalni v likovnih delavnicah in neizmerno uživali ob nastopu reperja Zlatka.

Priznanja za sodelovanje na natečaju so prejeli še Natalija Golirač, Maja Pfeifer, Darinka Furek, Žan Pernek, Anja Košir, Tomaž Skela, Manuela Malek in Alen Gabrovec. Po februarski otvoritvi bo razstava potovala po številnih lokacijah v Sloveniji in tujini.

Vsem učencem ISKRENE ČESTITKE! 

Alenka Kosem

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/igrajse{/gallery}


V KARNEVALSKI DVORANI

V sredo, 6. 2. 2013, smo se ob živi glasbi in krofih družili z uporabniki VDC Sonček, Sožitje, Dornava, Ozara ter drugimi v karnevalski dvorani.

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/karnevalska_dvorana{/gallery}


KURENTI V DIVINO

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/divino{/gallery}


OGLED SREDNJIH ŠOL

Blizu je spet čas, ko se bodo morali devetošolci odločiti, v kateri srednji šoli bodo nadaljevali svoje izobraževanje.  Da se lažje odločijo, izvajamo že vrsto let obisk srednjih šol in seznanitev z nižje poklicnimi programi, kamor se naši učenci lahko vpišejo.  Tako smo se v ponedeljek, 28.1.2013, odpravili v Maribor, kjer smo obiskali Srednjo šolo za prehrano in živilstvo in Lesarsko šolo.

Srednja šola za prehrano in živilstvo izvaja 2 letni program Pomočnik v biotehniki in oskrbi, kasneje se lahko dijaki vpišejo v 3-letne programe Pek, Slaščičar, Mesar in tudi Mlekar. V šoli nas je sprejel prijeten vonj po pecivu in kruhu.  Svetovalna delavka nas je vodila po njihovih delavnicah in nam predstavila potek izobraževanja. Povprašali smo tudi o naših bivših učencih, ki so sedaj tukajšnji dijaki. Prav prijetno je bilo slišati pohvale, saj so vsi zelo pridni.

Nadaljevali smo pot do Lesarske šole v Mariboru. Sprejel nas je učitelj v lesarskih delavnicah, ki nam je razkrival lepote lesarskega poklica. Tudi v njihovih delavnicah je dišalo – po svežem lesu.  Povedal je, da so njihovi dijaki zelo uspešni tudi na državnem nivoju. Prav noben pa tudi nima težav z zaposlitvijo. Nižje poklicni program, ki ga izvajajo je Obdelovalec lesa, kasneje pa lahko nadaljujejo v 3-letnem programu Mizar.

Borislava Munda

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/ogled_sol{/gallery}


OTROŠKI PARLAMENT

Na otroškem parlamentu vsako leto dobijo besedo osnovnošolci, ki želijo opozoriti na različne pasti odraščanja in odraslim povedati tiste stvari, ki jih sicer ne upajo ali ne želijo povedati. Letos so se učenci oglasili že triindvajsetič.

V četrtek 17.1.2013  je v prostorih Centra interesnih dejavnosti Ptuj potekal občinski otroški parlament, ki se ga vsako leto udeležimo tudi učenci Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka.  Letošnja tema, odraščanje, ki se zdi tako oguljena, je z novim motom: od besed k dejanjem, dala novih možnosti za razpravo. Odraščanje marsikaterega mladostnika in njegove starše postavlja pred ovire, pred katerimi se počitjo nemočni eni in drugi. Na otroškem parlamentu so učenci podirali te prepreke na svoj način in iskali kompromise med zahtevami staršev in šole ter lastnimi željami.  Od besed k dejanjem so se napotili učenci vseh šol ptujskega območja in organizirali različne dejavnosti za razreševanje kriz odraščanja. Tudi učencem naše šole smo tekom šolskega leta ponudili kar nekaj aktivnosti za lažje iskanje rešitev v obdobju pubertete. Pomembne aktivnosti so se odvile že v Tednu otroka.

Na otroškem parlamentu sta našo šolo zastopali Marina Vodušek in Patricija Ribič. Spoznali in družili sta se z vrstniki, debatirali in ponosno predstavili misli in zaključke, pridobljene z delom učencev OŠ dr. Ljudevita Pivka. Veselimo se že naslednjega medobčinskega zasedanja, ki bo 28. februarja 2013.

Nada Pernek

{gallery}Slike/Slikedogodki2013/otroski_parlament{/gallery}