PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

V veselem decembru smo ob božično novoletnih prireditvah posvečali veliko pozornosti tudi pripravi na proslavo ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti. Ob teh dnevih se učenci spomnimo na našo domovino. Nudi nam zatočišče, svobodo, svoj jezik, dom…

Priprave na prireditev, proslavo, kot ji rečemo tudi drugače, so potekale ves mesec december. Bile so naporne in zanimive. Med vajami smo se veliko zabavali, nagajali, bili pa smo tudi resni in delovni. Sam dan proslave je bil napet, saj nas je dajala trema. Največja pohvala za naš trud je bil močan aplavz gledalcev,  med katerimi je bilo tudi nekaj staršev, dedkov in babic.

Nastopajoči učenci

{gallery}Slike/slikedogodki2014/dan_samostojnosti{/gallery}


BOŽIČKOVANJE 2013

Decembrskim čarom ni kraja. Od dneva, ko so se v našem mestu prižgale praznične luči, smo tudi na šoli živeli in ustvarjali v skladu z adventnim časom. Izdelovali smo mala božična presenečenja, ki smo jih ponujali na več stojnicah po Ptuju, se pripravljali na različne praznične nastope, krasili šolo, oblikovali voščilnice in tudi praznovali. Zadnji teden pred novoletnimi počitnicami pa je še posebej lepo zadišalo. Učenci so s svojimi učitelji pripravljali božične pekovske dobrote, ki smo jih na naši osrednji praznični prireditvi ponudili vsem gostom, ki so se Božičkovanja udeležili. Priprave na Božičkovanje so potekale brez zapletov. Gospa ravnateljica Dragica Emeršič nam je ob pričetku prireditve namenila topel nagovor, ki nam je vsem ogrel srca. Otroci in učitelji so nam nato pripravili nekaj lepih plesnih in pevskih presenečenj. Največje presenečenje za učence pa je bila letošnja uprizoritev igrice o Repi velikanki, ki jo je skupina staršev pod vodstvom režiserke, gospe Branke Bezeljak mojstrsko odigrala pred božično publiko. Navdušil nas je tudi rdečenosi jelenček Rudolf, ki je navihano povezoval celotno prireditev v lepo zaokroženo Božično zgodbo, katere vrhunec je bil prihod Božička. Ko je dobri mož s sanmi prispel v našo »zasneženo« telovadnico, je učencem najprej zaupal nekaj drobnih skrivnosti iz življenja na gori Korvatunturi na Laponskem, kjer domuje s svojo gospo Božičkovo, jelenčki in pridnimi palčki. Nato je vsem učencem razdelil težko pričakovana darila, ki jih je skrivnostno odložil pod božično drevesce. Iz otroških oči smo razbrali zadovoljno hvaležnost in veselje. Večer smo nadaljevali v družbi naših bivših sodelavcev – upokojencev, ki smo jih letos pogostili v naši lepo pobarvani jedilnici. Zvezdno nebo je naznanilo čas, ko smo se z nasmehom na obrazu poslovili od res prijetnega večera. Iz srca hvala skupini staršev in njihovi vodji, gospe režiserki Branki Bezeljak, ki so velikodušno soustvarjali naše skupno Božičkovanje. Posebna zahvala pa velja jelenčku Rudolfu in gospodu Božičku, ki sta z velikim žarom opravila svoje poslanstvo.

Vsem skupaj SREČNO NOVO LETO 2014.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/slikedogodki2014/bozickovanje{/gallery}


PTUJSKA PRAVLJICA

V predbožičnem času se na Ptuju odvija Ptujska pravljica. Naše učenke in učenec so s plesnimi koraki postali del te pravljice. Predzadnji petek v letu so nastopili na velikem odru ptujske tržnice in otrokom Ptuja popestrili večer s plesom snežink. Ker nas zima še ni razveselila s snegom, smo ga skušali priklicati s kiki plesom. Tudi to ni pomagalo. S tretjim plesom smo ponazorili snežake in kotaljenje velikih kep, nosek s korenja, gumbe in metlo. Za konec smo skušali priklicati še Božička, ki nas bo obiskal na božični večer in upajmo, vse razveselil s tistim, kar si najbolj želimo. Naj nas skozi te pravljične praznične dni, spremlja veselje plesočih otrok, njihovih iskrenih nasmehov in želja.  

Nada Pernek

{gallery}Slike/slikedogodki2014/Ptujska_pravljica{/gallery}


BILI SMO  V DISKOTEKI …

V petek, 20.12.2013, smo se učenci z učitelji OŠ dr. Ljudevita Pivka odpravili v diskoteko X Time na Ptuju. Že ko smo izvedeli zanimivo novico, da bomo ob koncu koledarskega leta imeli ples v diskoteki, smo bili izredno navdušeni. Še nihče od naših učencev ni bil v čisto pravi diskoteki, zato smo res komaj čakali.

Osebje nas je prijazno sprejelo. Diskoteka nas je pričakala v polnem božično-novoletnem sijaju, odmevale so božične pesmi in bila je zelo lepo okrašena. Polni energije smo se takoj odpravili na plesišče, kjer smo plesali in peli vse do odhoda. Lahko smo si tudi zaželeli kakšno glasbeno željo in si naročili sok.

Šef diskoteke nas je na koncu presenetil še s čokoladicami in polni lepih vtisov smo se odpravili nazaj v šolo.

Damjana Vršič

{gallery}Slike/slikedogodki2014/Disko{/gallery}


TOLKALSKA DELAVNICA S CAJONI

V četrtek, 19. 12. 2013, smo v šolski dan stopili skozi posebna glasbena vrata. Obiskal nas je akademski glasbenik tolkalec Jaka Strajnar, ki nas je na pristen način popeljal v svet ritma in veselja. Gospod Jaka Strajnar je tudi profesor, ki se ukvarja s populariziranjem igranja tolkal in lahko pritrdimo, da svoje delo opravlja odlično. Ko smo vstopili v telovadnico, se je pred nami odprl niz štiridesetih lesenih kvadratnih škatel, katerih notranjost je izdelana na poseben način. To je tolkalni inštrument, na katerem se sedi in se nanj igra z rokami. Imenuje se cajon (izg. kahon). Beseda izhaja iz Španije, kjer pomeni dobesedno škatla oz. zaboj. Tudi tisti učenci, ki so se na začetku nekoliko sramežljivo usedli na to čarobno ritmično škatlo – na cajon, so se skozi delavnico popolnoma sprostili in se prepustili skupinskemu glasbenemu valovanju. Tolkalske delavnice smo se udeležili v dveh skupinah. Sodelovali so vsi učenci šole. Usvojili smo osnove igranja na cajon, preizkušali različne ritme in sledili  vajam, ki jih je za nas pripravil prijazen profesor tolkal. Nad igranjem cajona so bili učenci zelo navdušeni, saj za učenje ni bilo potrebno glasbeno predznanje. Le dober učitelj in nekaj čarobnih glasbenih škatel smo potrebovali, da smo se za dve uri prelevili v čisto prave tolkalce, skladatelje in celo dirigente. Glasbena izkušnja je bila za vse nas čudovita. Iz srca se zahvaljujemo profesorju Jaki Strajnarju, da nas je obiskal.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/slikedogodki2014/Cajoni{/gallery}


ŠPORTNI DAN – DRSANJE

{gallery}Slike/slikedogodki2014/Drsanje{/gallery}


SREČANJE S PISATELJICO AKSINIJO KERMAUNER

V sredo 11. 12. 2013 smo se na šoli srečali s pisateljico Aksinjo Kermauner v okviru projekta Povabimo besedo, ki ga od l. 1996 organizira in koordinaira Društvo slovenskih pisateljev. Namenjen je vzpodbujanju zanimanja za slovensko književnost med mladimi.

Aksinija Kermauner je pisateljica in pesnica s številnimi književnimi deli za otroke, mladino in odrasle. Literarno pot je začela l. 1977 s pesniško zbirko Ples pravljic. Med njena najvidnejša dela sodijo zbirka pravljic Izi & Bizi, detektivki, mladinski roman Berenkini kodri in roman za odrasle Dnevnik Hiacinte Novak, ki je bil tudi odrsko uprizorjen. Pisateljica ustvarja tudi za slepe in slabovidne. Njena tipna slikanica Žiga špaget gre v širni svet je bila razstavljena na svetovnem sejmu otroških in mladinskih knjig v Bologni, kot izjemen dosežek med knjigami za otroke s posebnimi potrebami. Pisateljica je predsednica Mladinske sekcije Društva slovenskih pisateljev, prejela pa je tudi številne literarne nagrade.

Po poklicu je učiteljica slovenščine, likovne vzgoje in tiflopedagoginja. Doktorirala je na Oddelku za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Zaposlena je na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani, prav tako pa predava na Pedagoški fakulteti v Kopru.

Učenci in učenke naše šole so uživali v druženju s pisateljico Aksinijo Kermauner, ki je pripravila literarno delavnico. Pri tem se je poslužila številnih rekvizitov, izdelkov, lutk, miniaturne stojnice. Izostal ni niti znameniti Žiga Špagetek, s katerim se je vsakdo želel pobliže spoznati. Čeprav so bili prisotni vsi učenci šole, različne starosti, zahtevnosti in interesov, je pisateljica znala vse pritegniti k poslušanju in sodelovanju. Gospa Aksinija Kermauner je izjemna pripovedovalka, močne karizme, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Marsikdo se je poslovil od pisateljice s sklepom, da v knjižnici poišče njena dela in književna dela drugih slovenskih literarnih ustvarjalcev.

Silvester Vogrinec

{gallery}Slike/slikedogodki2014/pisateljica_Aksenija{/gallery}


BOŽIČNO-NOVOLETNE IDEJE SO DOBILE KRILA

Ni zime brez snežink, ni pomladi brez sonca in ni veselja, če ga ne deliš z nekom. Na naši šoli smo se zato odločili, da si na pragu decembrskega vzdušja oblikujemo vesel in topel delovni dan. Petek, 29.11. 2013, se je tako odvil malce drugače kot siceršnji šolski dan. Vsaka skupina posebej se je založila s potrebnimi materiali in pripomočki. Ustvarjalna vnema se je razvnela in božično-novoletne ideje so dobile krila. Ta dan se je rodilo mnogo drobnih pozornosti in božično-novoletnih presenečenj. Izdelali smo cel niz glinenih izdelkov, posodic in škatlic za sladka presenečenja, pujskov za srečo, nastale so ljubke male okrašene smrečice in različni okraski za božično jelko, miniaturne torbice, lepe angelske podobe in čudoviti praznični svečniki. Z vsemi temi izdelki bomo sedaj razveseljevali ljudi: starše, rejnike, sorodnike, sosede, prijatelje, znance in celo neznance. Izdelke bomo skupaj z našimi voščilnicami »Ptički« v decembrskem času ponudili na naših šolskih stojnicah. Med delovnim dnevom smo se preizkusili tudi v igranju šaha, saj bodo nekateri učenci v prihodnjem tednu sodelovali na šahovski prireditvi. Dan je kar prehitro minil. Ko je bilo ustvarjanje zaključeno, smo nastale izdelke postavili na ogled in se odpravili na obhod po učilnicah, od skupine do skupine. Pogled na vsa drobna presenečenja je v nas pustil občutek topline. Želimo si, da se ta toplina dotakne tudi vseh drugih ljudi, zato prijazno vabljeni, da nas obiščete na stojnicah v Qlandiji, Q-centru in Mercatorju-Super mestu na Ptuju.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/slikedogodki2014/delovni_dan{/gallery}


7. SREČANJE ORFFOVIH SKUPIN V MEŽICI

V torek, 26.11.2013, smo se odpravili na 7. srečanje Orffovih skupin za osebe s posebnimi potrebami, ki se je odvijalo v organizaciji Zavoda Črna na Koroškem. Nastopi Orffovih skupin so potekali v kulturnem domu v Mežici. Na prireditvi je nastopilo 13 Orffovih skupin iz celotne Slovenije. Mi smo nastopili osmi.  Iz naše šole je na srečanje odšlo 16 učencev v spremstvu gospe ravnateljice Dragice Emeršič, mentoric Lidije Hameršak Marin in Jasne Veber Zazula ter Alenke Kosem, ki je ves dogodek poslikala. Predstavili smo se s tremi skladbami in sicer Murenčki (Romana Krajnčan), Fse kaj lazi (ljudska) in Bongomanija (avtorska). Učenci so skladbe zaigrali brezhibno, kar se je odrazilo tudi pri navdušenju publike, ki je nastop pospremila z bučnim aplavzom. Srečanje je spremljala kot strokovna sodelavka gospa Ida Virt, ki je kasneje podala tudi strokovno oceno nastopa.

Po končanih nastopih smo se odpravili v Gasilski dom Črna na Koroškem, kjer smo imeli kosilo. Sledil je ples v telovadnici Zavoda za usposabljanje Črna na Koroškem, kar je bilo za učence še posebno doživetje. Vsi smo odšli domov zadovoljni, polni novih vtisov in prijetnih občutkov ter novih poznanstev in prijateljstev.

Lidija Hameršak Marin

{gallery}Slike/slikedogodki2014/orfova{/gallery}


DOBRODELNA DRAŽBA UMETNIN IN KONCERT V SLOVENSKI FILHARMONIJI

Koncert po dobrodelni dražbi umetnin se je dogodil v petek, 22.11. 2013. Pravijo, da je petek dan za začetek. A pravi začetek iz naslova dobrodelnosti za našo šolo sega v tisti dan, ko je prag šole prvič prestopil naš dobrotnik, gospod Jani Podrepšek, predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev in nam predstavil svojo vizijo pridobivanja finančnih sredstev za boljše pogoje bivanja učencev s posebnimi potrebami. Združenje je veliki humanitarni akciji nadelo ime Tudi mi smo del vas. Krog tistih, ki postajajo del nas, se vztrajno veča. Ob tej priložnosti se vsakemu posebej, za vse do sedaj prejete, tudi najmanjše geste dobrodelnosti in vse oblike pomoči, iskreno zahvaljujemo in v vsa dobra srca, ki so ali še bodo po svoji moči darovala za nas, pošiljamo iskrico mladostne topline in hvaležnosti.

Odprava v Ljubljano je seveda uspela. Kjer je volja, je moč. Močno deževje ni ustavilo dveh polnih ptujskih avtobusov. Celodnevno težko pričakovanje naših otrok se je končno zaokrožilo. Lepo pripravljeni smo ob sedmih zvečer ponosno stopili na oder veličastne filharmonične hiše in orffovi inštrumenti šolske glasbene skupine Orffobongoband so zadoneli pred polno dvorano obiskovalcev. In kar je bilo najpomembneje, prišli so tudi starši in rejniki. V zraku občutki popolnosti, v otroških očeh iskrice veselja, v očeh staršev pa solze sreče. Preprosto lepo. Koncert smo otvorili s štirimi skladbami. Zaigrali smo Murenčke, Fse kaj lazi, Bongomanio in V dolini tihi. Za nami so nastopili še Mladinski zbor OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj, Mešani zbor Primorje iz Ajdovščine, Tamburaški orkester Vipavski tamburaši iz Vipave, mezzosopranistka Darja Resnik Debevc, pianistka Klara Koradin, pianist Gašper Jereb in Kranjski oktet. Po bogatem kulturnem programu je sledila zakuska in prevzem slik in umetnin, ki so se med 10. in 20. 11. 2013 uspešno prodala na podlagi obstoječega kataloga e-dražbe. V Slovenski filharmoniji smo ob bok štiriintridesetim doniranim umetniškim slikam in enemu kiparskemu delu slovenskih akademskih in amaterskih likovnih umetnikov postavili še niz izvirnih likovnih del naših učencev ter komplete prazničnih voščilnic Ptički. Pisano paleto umetnin smo tako dopolnili še z neizčrpnim bogastvom likovnih podob otrok s posebnimi potrebami. Kvaliteta kreativne moči in iskreno likovno sporočilo je  uspešno nagovorilo obiskovalce. Prireditev je potekala pod pokroviteljstvom predsednika države gospoda Boruta Pahorja in varuhinje človekovih pravic gospe Vlaste Nussdorfer. Žal pa sta oba botra dražbe opravičila svojo odsotnost, kar je naše učence vidno razočaralo. Tudi sicer moramo priznati, da smo med obiskovalci prireditve marsikoga pogrešali. Prav vsem, ki pa so bili tam in nam stali ob strani se iz srca zahvaljujemo. Najprej hvala prijaznim gasilcem. Hvala vsem staršem in učiteljem za trdno podporo. In končno, hvala naši ravnateljici, gospe Dragici Emeršič za vso energijo, ki jo že od vsega začetka vztrajno usmerja v rojstvo naše nove šole.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/slikedogodki2014/drazba{/gallery}


MARTIN KRPAN – izvirna odrska videoanimacija

V petek 22. novembra smo si v Mestnem gledališču Ptuj ogledali izvirno odrsko videoanimacijo pripovedi o Martinu Krpanu v režiji Janeza Burgerja. Zgodba o močnem in neustrašnem Martinu Krpanu z Vrha, ki jo je leta 1858 napisal Fran Levstik, je brez dvoma brezčasna pripoved, ki je globoko vtisnjena v zavest vsakega Slovenca. Režiser je želel slovenskega super junaka približati otrokom, ki odraščajo v poplavi avdiovizualnih sporočil (risanke, filmi, reklame). Celotna predstava se je odvijala na dva načina. Pripovedovalec je na odru komentiral in opisoval zgodbo o Martinu Krpanu, ki se je kot risanka odvijala na platnu. Burgerjev pristop brez dvoma na avtentičen in dopadljiv način predstavlja Krpana in našo kulturno dediščino.

Silvester Vogrinec


KOSTANJEV PIKNIK

V četrtek, 17. oktobra, smo imeli na šolskem dvorišču že tradicionalni kostanjev piknik. Ob 15.00 uri smo se v lepem jesenskem vremenu učenci, starši in učitelji zbrali na šolskem dvorišču, kjer je že pošteno dišalo po kostanjih. Po oddelkih smo se razkropili za svoje mize in polni delovne vneme začeli z jesenskimi delavnicami. V sklopu projekta »PTIČKI«, ki zbira denar za novogradnjo naše šole, smo izdelovali ptičke iz koruznih storžev in ličja. Nastali so različni in zelo kreativni  ptički, ki so kar čakali, da poletijo proti novi šoli. Poleg ptičkov je nastalo tudi veliko drugih živali ter raznih jesenskih dekorativnih izdelkov.

Po ustvarjalnem delu piknika je sledilo druženje.  Starši, učitelji in učenci smo pridno jedli kostanje, se pogovarjali, pa tudi zaplesali. Sledile so še razvedrilne igre.

Začelo se je že mračiti, ko smo se zadovoljni in veseli poslovili ter razstavili naše ptičke.

Damjana Vršič

{gallery}Slike/slikedogodki2014/kostanjev_piknik{/gallery}


JUMICAR, prometno – varnostni projekt

Dne 14. oktobra smo v sodelovanju s Svetom za preventivo in varnost v cestnem prometu Mestne občine Ptuj in podjetjem Jumicar izvedli prometno varnostni projekt JUMICAR: V akcijo so bili vključeni vsi učenci šole. Najprej so se v šolski telovadnici seznanili s pravili, kako se vesti v cestnem prometu, kako varno prečkati cesto in s katerimi ukrepi se kot pešci najbolje zavarujemo v prometu. Nato so učenci na poligonu vozili avtomobilčke s pravimi bencinskimi motorji. Pri tem so morali upoštevati vsa prometna pravila, prometne znake, semaforje, križišča, druga vozila in pešce. Učenci so bili s tem postavljeni v vlogo voznika. Na ta način so spoznali, kako vozniki doživljajo pešce v cestnem prometu. Akcija je minila v lepem vremenu in dobrem razpoloženju, učenci pa so si pridobili nova znanja in spretnosti, ki jih bodo s pridom uporabili v vsakdanjem življenju in cestnem prometu.

Silvester Vogrinec

{gallery}Slike/slikedogodki2014/Jumicar{/gallery}


ŠPORTNI DAN ATLETIKA

{gallery}Slike/slikedogodki2014/sportni_dan_oktober{/gallery}


OGLED TROPSKEGA VRTA

V sredo, 9.10.2013, smo imeli naravoslovni dan. Ogledali smo si Tropski vrt v Dobrovniku. Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali proti Prekmurju. Po dobri uri vožnje smo prispeli na cilj. Skupaj s prijazno vodičko smo se sprehodili po tropskem vrtu. Občutili smo kakšno je tropsko podnebje in si ogledali rastline, ki v njem uspevajo. Najbolj so nas navdušile drevesa z bananami, avokadom, papajo in rastline, ki jedo meso. Videli smo tudi veliko orhidej, katere smo si po končanem ogledu lahko kupili tudi za domov. Polni vtisov in novega znanja smo se odpeljali proti šoli.

Janja Žohar

{gallery}Slike/slikedogodki2014/tropski_vrt{/gallery}


DAN Z GASILCI

V mesecu požarne varnosti smo izvedli evakuacijo, ki je potekala v torek, 8. 10. 2013 po naslednjem razporedu.Ob 8.15 uri  je bil zbor učencev skupaj z učitelji v telovadnici, kjer so nam organizatorji dali natančna navodila. Ob 8.45 uri je sledil pričetek evakuacijske vaje, ki je potekala pod okriljem poklicnih gasilcev. Po evakuaciji je sledila obilna malica.

Ob 9. 55 uri je sledil prikaz gasilske tehnike in praktični del v katerem so se preizkusili učenci. Gasilci so pripravili 4 predstavitvene točke. Predstavili so poskus gašenja z brentačo in organizirali tekmovanje. Učiteljem je bil predstavitev defibrilator in postopki in načini uživljanja. Gasilci so nam natančno pokazali in demonstrirali gasilsko tehniko.  Na koncu je sledil veseli del saj so gasilci poskrbeli za slastne čokoladne palačinke.

Še enkrat lepa hvala poklicnim gasilcem in gasilcem prostovoljnega gasilskega društva Ptuj.

Damjan Šimenko

{gallery}Slike/slikedogodki2014/evakuacija{/gallery}

 


ŠOLA V NARAVI

1.dan

Varno smo prispeli na Debeli Rtič. Namestili smo se v prijeten hotel Bor, kjer nas je pričakalo slastno kosilo. Sledilo je kopanje na bazenu v hotelu Arija, kjer smo preizkusili naše plavalne sposobnosti. Zvečer smo poprijeli za glasbene instrumente in zraven še zapeli.

{gallery}Slike/slikedogodki2014/1dan_{/gallery}


2.dan

Dan začnemo z jutranjo telovadbo ob morju. V hotelski kuhinji nas razvajajo z raznovrstno hrano. Učenci 6. razreda spoznavajo rastline in živali v učilnici, nato še ob morju. Danes smo prehodili tudi trim stezo in se ustavili na vseh 16 točkah, kjer mo izvajali različne gibalne naloge; od trebušnjakov do vese v zgibi. Ob morju smo opazovali morske živali pod povečevalnim steklom. Kar smo se naučili, smo potem predstavili na oglasni deski. Dan smo zaključili z ogledom filma Rio v dvorani hotela Arija.

{gallery}Slike/slikedogodki2014/2dan_{/gallery}


3.dan

Današnji dan smo pričeli z nogometno tekmo. Pomerili smo se s prijatelji s Črnomlja, nato pa nadaljevali z iskanjem skritega zaklada. Usvojili smo vrh Debelega Rtiča, od koder se nam je odprl prelep razgled na koprski in tržaški zaliv. Po tečaju plavanja smo si privoščili nepozaben plesni večer z animatorkami.

{gallery}Slike/slikedogodki2014/3dan_{/gallery}


4.dan

Po krepčilni jutranji telovadbi smo se tokrat z avtobusom odpravili na raziskovanje znamenitosti Ankarana. Najbolj nas je navdušila školjčna sipina dr. Janeza Drnovška, ki nas je za nekaj trenutkov popeljala v pravo morsko pravljico. Kasneje smo se lotili tudi teoretičnega pogleda o školjkah in tako utrdili pridobljeno znanje. Bazen z morsko vodo nam je tudi zadnji dan ponudil veliko plavalnega ugodja. Zadnji večer je bil za vse nas najslajši od vseh, saj je naš Luka upihnil svojo deseto svečko na torti. Sledil je težko pričakovan pižama party, na katerem smo se vrtoglavo zavrteli prav vsi.

{gallery}Slike/slikedogodki2014/4dan_{/gallery} 


OBISK FOLKLORNE SKUPINE IZ BOLGARIJE

V četrtek, 26. 9. 2013, nas je na šoli obiskala folklorna skupina iz Bolgarije. Nastopa smo se že veselili, saj smo vedeli, da nam bodo predstavili zanimive plese iz njihove dežele. Člani folklorne skupine so nam v telovadnici predstavili svatbeni ples, zapeli nekaj pesmi in zaplesali še nekaj plesov. Po končanem nastopu smo tudi mi z njimi zaplesali in se zabavali ob njihovi glasbi.

Vesna Horvat

 {gallery}Slike/slikedogodki2014/folklora_bolgarija{/gallery}


ŠPORTNI DAN – TRIM STEZA

V sredo, 25. septembra 2013, smo izvedli prvi športni dan v tem šolskem letu. Šli smo v Ljudski vrt, kjer smo prehodili, nekateri celo pretekli, prenovljeno trim stezo. Ob vsaki označeni tabli smo se ustavili, naredili vaje, ki jih je tabla od nas zahtevala, seveda po svojih sposobnostih, nato pa nadaljevali pot do naslednje table … in vse do šestnajste table. Tisti, katerim se je zdela celotna pot prezahtevna, pa so se lahko na polovici premislili in se obrnili nazaj ter se šli igrat na igrala v park. Po zaključenem športnem dnevu smo se vrnili v šolo. Bili smo veseli, da smo imeli lepo in suho vreme, prav tako pa nam je bila zelo všeč prenovljena trim steza.

Darinka Rojko Pičerko

{gallery}Slike/slikedogodki2014/trim_steza{/gallery}


{gallery}Slike/slikedogodki2014/labirint{/gallery}


ULICE OTROKOM

V petek, 20. septembra 2013, je potekal projekt Evropski dan brez avtomobila, združen s preventivno akcijo Ulice otrokom, v organizaciji Mestne občine Ptuj ter Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu. Akcije so se udeležili tudi učenci OŠ Dr. Ljudevita Pivka Ptuj. Na Tihi poti so risali prometne znake, vozila, križišča in udeležence v prometu. Učenci višje stopnje so svoje kolesarske spretnosti prikazali z vožnjo po Tihi poti in na poligonu. Opoldne se je skupina šolskih kolesarjev pridružila kolesarjem pred Mestno občino, ki so se nato odpeljali do Rance, kjer so se okrepčali s kislo juho. Vreme je bilo toplo, sončno, idealno za vožnjo s kolesom. Akcijo smo zaključil v upanju, da se bo v prihodnje več ljudi odločalo za vožnjo s kolesom kot z avtomobilom, ki je eden največjih onesnaževalcev zraka in okolja, v katerem živimo.

Silvester Vogrinec
{gallery}Slike/slikedogodki2014/ulice_otrokom{/gallery}


NA KIPARSKI FORMA VIVI SMO REZBARILI V LES LABIRINT V PARKU

Sprejeli smo povabilo na 5. Festival FORMA VIVA PRAGERSKO, v okviru katerega smo se udeležili 2. kiparsko-rezbarske delavnice z delom na lesu. Ustvarjanje je potekalo v kulturnem domu Pragersko, in sicer v ponedeljek in v torek, 9. in 10. septembra 2013. Sodelovalo je 6 šol, vrtec in vrsta likovnih umetnikov. Našo šolo so zastopali trije učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja: Andrej Gjörek, Janko Gjörek in Rajko Bučar. Trojica s polno zakladnico idej je ponovno pokazala izrazit občutek za obdelovanje lesa. Mentorica kiparske delavnice, Jasna Veber Zazula, sem podprla njihovo izvirno idejo in učenci so v ploskovitost lipe z dleti lirično začrtali želeno podobo, Mati z otrokom. Vtisi s kiparsko-rezbarske delavnice so čudoviti. Še posebej radi so učenci  pokramljali z umetnikom kiparjem, ki je v zunanjem prostoru iz mogočnega hrasta klesal kip Zbližanje, ki so ga nato ob 10-letnici posvetitve krajevne cerkve postavili ob njo. Dobrovoljno so se družili z učenci drugih, večinskih šol, in se ponosno predstavili na še eni skupinski razstavi rezbarskih stvaritev. Ker nas je rezbarstvo zelo navdušilo, smo se odločili, da bomo v šoli pri pouku delovne vzgoje z rezbarstvom nadaljevali in tehniko rezbarjenja približali še ostalim sošolcem.

Jasna Veber Zazula
{gallery}Slike/slikedogodki2014/formaviva{/gallery}


PRVI ŠOLSKI DAN

{gallery}Slike/slikedogodki2014/prvi_solski_dan{/gallery}