NI DEBATE – V GORENJE SUROVINO DAJTE STARE APARATE

Je naslov velike nagradne akcije zbiranja odpadne električne in elektronske opreme, ki je potekala od 6. do 24. oktobra 2014. Akcijo je organiziralo podjetje Gorenje Surovina d.o.o., družba Zeos, Radio City in Radio Ptuj, v sodelovanju z osnovnimi šolami.

V akciji so šole zbrale okrog 240 ton odpadne električne in elektronske opreme. To pomeni 1.218 velikih gospodinjskih aparatov, 3.183 televizorjev in monitorjev, 11.705 malih gospodinjskih aparatov, 16.032 drobnih aparatov, 32.872 sijalk in 286.211 odpadnih baterij.

Po količini zbranega materiala je dosegla 1. mesto OŠ Starše, 2. mesto OŠ Fram. Zmagovalna šola po največ zbranega materiala na učenca je OŠ Stanka Vraza Ormož.

Naša, OŠ dr. Ljudevita Pivka je dosegla odlično 13. mesto med 50 sodelujočimi šolami. Zbrali smo 48648 točk oz. 666,42 na učenca, kar pomeni 20 velikih gospodinjskih aparatov, 54 televizorjev in monitorjev, 175 malih gospodinjskih aparatov, 337 drobnih aparatov, 528 sijalk in 5408 odpadnih baterij.

Hvala vsem, ki ste sodelovali v akciji in tako prispevali k ohranjanju našega okolja.

Tanja Knehtl

priznanje


25 LET DRUŠTVA SONČEK PTUJ

V četrtek, 23. oktobra so člani Sončka, društva za cerebralno paralizo Ptuj-Ormož, na prireditvi v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj počastilo 25-letnico delovanja. Na prireditvi so se predstavili učenci naše šole s folklorno in plesno skupino ter Orffobongoband. Nastopili so člani ptujskega VDC Sonček, člani mariborskega Sončka so odigrali gledališko predstavo Razstava src.

Društvo Sonček Ptuj je podelilo Antonu Mahoriču naziv častnega člana za njegovo prostovoljno delo v društvu. Šofer Tonček je kar nekaj let varno prevažal naše učence v šolo in domov. Za vedno nam bodo ostali lepi spomini na vse dogodivščine vezane na prevoze v šole v naravi in zaključne izlete z učenci ter druženja z gospodom Tončkom.

Tanja Knehtl


V okviru projekta »LAHKOTNI SVET« smo obiskali podjetje TALUM

V torek, 21. oktobra 2014, smo se večina zaposlenih na OŠ Dr. Ljudevita Pivka odzvali prijaznemu povabilu in obiskali tovarno TALUM d. d. Kidričevo. Po uvodni predstavitvi tovarne, njene zgodovine in razvoja v zadnjih letih, smo konkretno v proizvodnji spoznavali, kako pridobivajo aluminij, kako servisirajo proizvodnji proces in si ogledali proizvodnjo rondelic.

Talum poleg primarnega aluminija proizvaja tudi izdelke z visoko dodano vrednostjo:

– izparilnike (toplotne izmenjevalce, ki se uporabljajo predvsem v beli tehniki, v hladilno zamrzovalnih aparatih),
– rondelice (uporabljajo se za izdelavo tub in doz v farmacevtski, prehrambni in kozmetični industriji),
– rondele (vgrajujejo se v dna nerjaveče posode za kuhanje),
– ulitke (med njimi ohišja za dizelske črpalke, ki se uporabljajo v avtomobilski industriji, pa tudi posebne vilice, ki se vgrajujejo v KTM motorje).

Podjetje se lahko pohvali z uspešnimi projekti. Na področju elektrolize ostajajo med tehnološko in energetsko najučinkovitejšimi sorodnimi podjetji v svetu. Zavidljive rezultate so dosegli z lastnim znanjem, ki ga želijo ponuditi tudi drugim.
Po predstavitvi podjetja in ogledu dela proizvodnje je sledilo prijetno druženje v njihovi restavraciji Pan.

Alenka Kosem


ŠPORTNI DAN-ATLETIKA

V ponedeljek, 20. oktobra smo na stadionu Drava izvedli športni dan. Učenci so se pomerili v tekih in v skokih v daljino ob lepem, sončnem vremenu.


JUMICAR


Z GLASBO DO SRCA

V sredo, 15.10.2014 smo na šoli organizirali zaključek dobrodelne akcije »Z glasbo do srca«, ki se je odvijala v okviru festivala Arsana na Ptuju v mesecu juliju.

Organizator dobrodelne akcije je bilo podjetje majice-tisk.si, katerega predstavnica je gospa Renata Žunko. V okviru akcije je bilo natisnjenih 100 majic različnih velikosti, ki so jih potem udeleženci poslikali vsak s svojim motivom. Udeleženci so za poslikane majice donirali 10 evrov. Zbranih je bilo 804,10 evrov, ki jih bomo uporabili za nabavo pripomočkov za naše učence (stolček za gibalno ovirane, pripomočki za razvijanje samostojnosti, …).

Učenci naše šole so pripravili pester glasbeni program, ki je sovpadal z naslovom akcije »Z glasbo do srca«.

Lidija Hameršak Marin


TIGRICE

V petek, 10. oktobra 2014 sta nas obiskali članici mariborske cheerleading skupine Tigrice. Navijaška skupina Tigrice nastopajo v odmorih športnih tekem (košarka, rokomet, odbojka, nogomet,…), spodbujajo igralce in občinstvo k sodelovanju. Njihov 2-3 minutni nastop vključuje sestavine aerobike, plesa, skokov,… Dosegajo odlična mesta v državnem in svetovnem merilu.

Leta 1877 se je pojavila prva navijaška skupina v ZDA, v Sloveniji se je ta zanimiva športna panoga razširila šele leta 1995.

Inštruktorici, »tigrici« sta predstavili dejavnosti cheer plesa navijaške skupine. Učenci so se učili navijaških gibov in rokovanja z različnimi pom-poni (cofki) ter se pri tem zelo zabavali in uživali.

Tigrice odpirajo svoja vrata tudi na Ptuju, v naši telovadnici. Več o navijaški skupini in možnosti vadbe si preberete na tigrice.si

Tanja Knehtl


KOSTANJEV PIKNIK

V četrtek, 9. 10. 2014 smo izvedli kostanjev piknik na dvorišču šole. Učenci, starši in zaposleni smo se lahko preizkusili v dveh gibalnih delavnicah. V prvi sta predstavnika Rekreacijsko-ustvarjalnega društva Eleja predstavila številne motorične in spretnostne dejavnosti s športnimi-žonglerskimi rekviziti (hula hop obroči, pohodniki, hodulje, keglji, diabolo, flowerstick, …). V drugi delavnici smo lovili ravnotežje v hoji po najlonski vrvi-gurtni, ki je bila vpeta med dve debli dreves. Slackline nam je predstavila Maja Pliberšek, državna prvakinja v tem športi panogi.

Lep jesenski dan smo preživeli v gibanju, ob glasbi, pečenih kostanjih in prijetnem druženju učencev, staršev, rejnikov in delavcev šole.

Tanja Knehtl


PTUJSKA TISKARNA

NARAVOSLOVNI DAN

Učenci srednje in višje stopnje prilagojenega programa ter učenci PPVI 5-6 so si v torek, 7. 10. 2014, ogledali dejavnosti v Cero – Gajke, v nadaljevanju še Center ponovne uporabe, ki je v neposredni bližini Cero- Gajk. Pot nas je vodila tudi v Ptujsko tiskarno.

V centru za ravnanje z odpadki smo si ogledali ločene frakcije zbiranja ter pozorno prisluhnili pomenu zbiranja, ločevanja odpadkov in ponovni predelavi. Z zbiranjem, ločevanjem in ponovno predelavo koristimo sebi in naravi. Učence je še posebej pritegnila dejavnost predelave bioloških odpadkov in zbiranje starega papirja.

V centru ponovne uporabe so našli uporabne predmete, ki jih lahko vsak prinese in jih podari. Za simbolično ceno so kupili zanimive izdelke.

Z avtobusom smo se odpeljali do Ptujske tiskarne, kjer so predstavili dejavnosti, ki potekajo v okviru proizvodnje. Vsi smo dobili boljše predstave kako beseda in slika prideta na papir. Povsod, kjer smo bili, so nas lepo sprejeli in nam namenili čas za predstavitev. V imenu učencev in spremljevalcev se zahvaljujemo.

Marija Arnuš

CERO-GAJKE


DELAVNICE O LOČEVANJU ODPADKOV

Dandanes se poudarja tako preprečevanje nastajanja odpadkov, kakor tudi učinkovito zbiranje in ločevanje komunalnih odpadkov. Prebivalstvo se o tem ozavešča na različne načine.

V sredo, 8.10.2014, so na šoli potekale delavnice ZeroWaste na temo ločevanja odpadkov (ZRS Bistra, g. Uhan). Delavnice so potekale v telovadnici v dveh skupinah. Najprej so bili na vrsti učenci od 1. do 9. razreda, nato pa učenci posebnega programa. Gospod Gregor Uhan je s svojo sodelavko učencem predstavil vrste odpadkov in kako poskrbimo za njih. Nato so sledile delavnice, na katerih so se učenci praktično učili, kako se odpadki sortirajo. V vreče za odpadke so morali metati ustrezne odpadke, kar jim je tudi zelo dobro šlo od rok.

Delavnice so bile zelo poučne in zanimive.

Darinka Rojko Pičerko


SIKALU ZOO


ŠPORTNI DAN NA TRIM STEZI

Prvi športni dan v letošnjem šolskem letu smo izvedli v ponedeljek, 6. 10. 2014 na trim stezi v Ljudskem vrtu.Zjutraj so razredniki predstavili učencem potek športega dne in se pogovorili o primernem obnašanju v naravi in v prometu. Po malici smo se odpravili v Ljudski vrt, kjer smo šli v skupinah po markirani poti. V gozdičku smo se ustavljali pri tablah in sledili navodilom, ki so napisana na njih. Tako smo izvajali različne fizične dejavnosti, s katerimi se izboljšujejo motorične sposobnosti, razvija se ravnotežje, koordinacija gibanja in seveda orientacija.Po opravljenih nalogah smo šli v park, kjer smo se razgibavali na različnih igralih. Nato je sledil odhod v šolo.

Darinka Rojko Pičerko