JAHANJE

Na krasen sončen in topel dan v ponedeljek, 28. 3., smo se učenci in učitelji PPVI 3-6 odpravili v Slovenske gorice na doživljajski dan s konji. Na griču z razgledom nas je pričakala učiteljica Tamara, obdana s tremi kužki in mucami. Najprej smo seveda pocartali kužke, ki so navdušeni repkali okoli nas, nato pa smo pojedli malico. Razdelili smo se v tri skupine in vse skupine so doživele vse dejavnosti.

Prva skupina se je odpravila v hlev in manežo, kjer sta veselo kopitljala dva konjiča, en bel, drug rjav – Peksi in Lun. Pošteno smo jih očedili, počesali grivo in rep ter skrtačili kožuh. Šele ko smo pometli nastelj, pobrali konjske fige in počistili hlev, smo dočakali glavni dogodek dneva – jahanje. 

Druga skupina je bila zadolžena, da pripravi veliko ognjišče, zakuri ogenj ter pripravi žerjavico. Sliši se enostavno, delo pa je bilo kar zahtevno. Ko nam je uspelo zakuriti ogenj, smo morali paziti, da smo enakomerno nalagali drva in dračje, da je spodaj nastajalo dovolj žerjavice. Kar nekaj časa je preteklo in nekaj drv zgorelo, da je bilo ognjišče pripravljeno za glavni dogodek ob ognju – pečenje klobasic in kruha. Še palico smo ošpičili, malce povrteli in že mlaskali ob slastnem prigrizku.

Treta skupina pa se je odpravila do Puhovega muzeja, kjer nam je g. Janez Čeh iz Društva starodobnih vozil rojaka Janeza Puha Juršinci omogočil, da smo si ogledali celotno starodavno zbirko izumitelja Janeza Puha. Ob ogledanem filmu smo spoznali, kakšen inovator in vizionar je bil.

Ob vseh naštetih dejavnosti pa presenečenj še ni bilo konec. Ogledali, pobožali smo še koze, zajce, kokoši in race. Nato pa smo si na vrtu spekli še palačinke. Njami, kako slastne so bile.

Hvala Tamari in njenim pomočnikom za odlično organizacijo ter prijazen sprejem.

Tanja Ješovnik