USTANOVLJENA PIVKOVA BRALNA ZNAČKA

Na osnovni šoli dr. Ljudevita Pivka Ptuj smo ob 60-obletnici slovenske bralne značke ustanovili tematsko bralno značko, ki nosi ime po piscu, politiku, vojnem heroju, učitelju, po katerem se šola imenuje, in je namenjena domovinski vzgoji. Za osvojitev Pivkove bralne značke se bodo učenci seznanili z življenjem in delom tega izjemnega narodnozavednega Slovenca. V pripravi je tudi slikanica o dr. Ljudevitu Pivku. Projekt Pivkove bralne značke je podprlo tudi Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS.

Bralna značka letos praznuje 60-obletnico delovanja, saj je bila ustanovljena l. 1961 na Koroškem, kjer sta jo zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in učitelj Stanko Kotnik. Od takrat je prerasla v vseslovensko bralno gibanje, ki kot prostovoljna in prostočasna dejavnost spodbuja mlade ter odrasle k branju leposlovnih del. Gibanje je desetletja temeljilo na tradiciji bralnih značk, ki so se imenovale po slovenskih pisateljih (Cankarjeva, Župančičeva, Jurčičeva BZ) in je bilo organizirano v Zvezi bralnih značk Slovenije. Leta 2002 se je gibanje prestrukturiralo v Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS (Zveza prijateljev mladine Slovenije). Društvo BZ je ob letošnjem jubileju 20. maja 2021 v Prevaljah izvedlo osrednjo slovesnost, katere se je kot gost udeležil predsednik države Borut Pahor, skozi vse leto pa potekajo številni projekti ob počastitvi šestdesete obletnice.

Ali je danes ob poplavi vizualnih medijev sploh potrebno brati? Da, bolj kot kdajkoli prej! Dr. Miha Kovač pravi, da se z branjem knjig naučimo misliti z lastno glavo. »Če bereš, poznaš več besed, zato lahko razmišljaš o več rečeh; kdor bere, vidi in sliši več,« še pripomni dr. Kovač. Prav razvoj analitičnega in kritičnega mišljenja pri mladih bralcih je neprecenljiva kvaliteta ob soočenju mladih z družbenimi omrežji, kjer je treba znati »ločiti zrnje od plevela.« Poleg tega je branje tudi zabavna in sprostitvena dejavnost.

OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj redno sodeluje v nacionalni bralni znački, letos pa smo se odločili, da jo obogatimo in popestrimo še z lokalno Pivkovo bralno značko, katere poudarek je na domovinski vzgoji. In kdo je bil dr. Ljudevit Pivko? Rodil se je l. 1880 v Novi vasi pri Markovcih. Študiral je slavistiko in germanistiko v Pragi, Krakowu, Frankfurtu in na Dunaju, kjer je tudi doktoriral. Kot odličen telovadec je l. 1906 sodeloval pri ustanovitvi telovadnega društva Sokol, ki je širilo narodno zavest, ter bil eden njenih najpomembnejših voditeljev. Med 1. svetovno vojno se je izkazal kot vojni heroj in poveljnik bosansko-hercegovskega polka. Kot učitelj je služboval na mariborski realni gimnaziji. Zelo aktivno in uspešno je deloval kot politik, in sicer kot liberalec, član Jugoslovanske demokratske stranke in kot poslanec Združene slovenske gospodarske liste je v beograjski skupščini večkrat zagovarjal interese slovenskih kmetov, obrtnikov in učiteljev; bil je predsednik Slovenske šolske matice in tajnik Narodnega sveta za Štajersko. Deloval je kot pisec publicističnih del (Zgodovina Slovencev, Proti Avstriji, Telovadne igre, Carzano) ter pripovedk (Šaljivec iz Podravja, Ribčev Jurka, Narodne pripovedke). Umrl je l. 1937 v starosti 56 let v Mariboru.

Učenci bodo za osvojitev Pivkove bralne značke prebirali njegova dela, predvsem leposlovna, torej pripovedke, kjer bodo odkrivali zakladnico narodne modrosti ter spoznavali, kako so včasih živeli, se seznanili z Pivkovo življenjsko potjo, krepili narodno zavest; reševali bodo učne liste, prejeli bralno mapico in na koncu priznanje, pisali obnovo pripovedk, si ogledali kratki dokumentarni film o dr. Ljudevitu Pivku, ki ga je šola pred leti objavila na Youtubu, aktivnosti ne bo manjkalo. Iz preteklosti se lahko veliko naučimo in dr. Ljudevit Pivko je vsekakor zgled narodnozavednega Slovenca, ki ni mislil zgolj na lastne koristi, temveč je deloval v duhu skupne blaginje in nacionalnih interesov.

Silvester Vogrinec

Fotografija: Ravnateljica mag. Lidija Marin in mentor bralne značke Silvester Vogrinec sta učencem predstavila Pivkovo bralno značko

(Foto: Darinka Rojko Pičerko)