shema_solskega_sadja Shema šolskega sadja je ukrep EU kmetijske politike, ki šolarjem zagotavlja brezplačno sadje in zelenjavo. Shema vključuje različne izobraževalne dejavnosti in dejavnosti za ozaveščanje o pomenu sadja in zelenjave v prehrani ter spodbuja zdrave prehranjevalne navade pri mladih. Več o shemi šolskega sadja: http://www.shemasolskegasadja.si/

Načrt sheme šolskega sadja

Opis sheme šolskega sadja

Naša  šola tudi v letošnjem šolskem 2020/2021 sodeluje v šolski shemi Evropske unije s finančno pomočjo Evropske unije. Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Glavni cilj šolske sheme je razdeljevanje dodatnega brezplačnega obroka sadja in zelenjave oz. mleka in mlečnih izdelkov otrokom v izobraževalnih ustanovah.

Namen šolske sheme je povečati trend uživanja sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih, s poudarkom na lokalni pridelavi ter izboljšati prehranske navade otrok. Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki  povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih civilizacijskih bolezni.

Sadje in zelenjavo iz šolske sheme, v letošnjem letu razdeljujemo v času malice, predvsem integrirano in ekološko pridelano sadje. Učencem skušamo ponuditi čim več lokalno pridelanega sadja in zelenjave, saj je kakovostnejše in ima višjo hranilno in biološko vrednost v primerjavi z živili, ki so skladiščena daljši čas.

S pomočjo projekta želimo učence ozavestiti glede pomena uživanja sadja in zelenjave za naše zdravje, spremeniti želimo njihov odnos do sadja in zelenjave, tako, da ga bodo zaužili čim več saj bomo tako zagotovili zadosten vnos vitaminov in mineralov ter vlaknin v njihovi prehrani.

O pomenu zdravega načina prehranjevanja in na sploh zdravega načina življenja se bodo učenci skozi celotno šolsko leto seznanjali pri pouku in skozi različne druge dejavnosti.

Za shemo šolskega sadja skrbi učiteljica Tina Majerič.

Več o projektu: http://www.arsktrp.gov.si/si/storitve_ukrepi/trzni_ukrepi/solska_prehrana/solska_shema/

main_page_img

http://www.shemasolskegasadja.si/