ZABAVNE IN POUČNE URICE S TERAPEVTSKIM PSOM

Na našo šolo je v letošnjem šolskem letu prihajal prav poseben obiskovalec s tremi tačkami po imenu Koli. Koli je terapevtski pes, ki je v prometni nesreči izgubil tačko. Kljub temu je Koli vesel, živahen in prijazen kuža, ki učence z veseljem obišče in jim pokaže kakšno norčijo.
S Kolijem smo se na urah učili sobivanja z živalmi oziroma s psom, krepili smo prijateljstvo med človekom in živaljo. Spoznavali smo kako se psi z nami sporazumevajo, primerjali naša in njihova čutila. Učili smo se pravilne skrbi za živali, kako pravilno pristopimo do psa in mu damo priboljšek. Najbolj pa so učenci uživali, ko jim je Koli pokazal kakšen trik, katerega so poskusili tudi sami narediti s Kolijem.
Učenci so tako ob terapevtskem psu krepili socialne veščine, motorične spretnosti, empatijo, pridobivali so na samozavesti, se sprostili, razvijali boljši značaj, nekateri pa so celo premagali strah pred psom.
Učenci so prisotnost psa na šoli odlično sprejeli in zelo dobro usvojili in upoštevali pravila obnašanja ob psu. Kadar je Koli prestopil šolski prag, so ga vedno pričakali nasmejani učenci, ki so komaj čakali, da se ura s psom prične. Tako so učenci dobili novega in iskrenega prijatelja, ki je z njimi spletel močno vez.

Alenka MlakarARHIV

TERAPEVTSKI PSI NA ŠOLI V ŠOLSKEM LETU 2018/19

V šolskem letu 2018/19 so našo šolo obiskovali kužki iz Zavoda PET. Mnogo raziskav kaže, da pes kot ”živ element” v šoli pozitivno vpliva na vsa področja razvoja. Vključevanje psa spodbuja k izboljšanju socialnih veščin in krepi samopodobo.  Vodnice psov, Smiljana z Orijem, Vanda z Lu in Alenka s Kolijem, so z našimi učenci izvajale aktivnosti s pomočjo psa (AAA). Učenci so tako spoznali, kako pravilno pristopimo do psa, mu damo priboljšek in kako skrbimo za psa. Spoznali so, kako se obnašamo, če srečamo psa brez vodnika. Vodnice kužkov so pripravile zanimive naloge v katerih so se lahko naši učenci preizkusili. Naši kužki pa so pokazali tudi nekaj trikcev, ki jih znajo. Nekaj učencev, je kužke peljalo tudi na ”sprehod”.

Alenka Mlakar, vodnica terapevtskega psa Kolija

 

DELAVNICE S TERAPEVTSKIMI PSI

V ponedeljek, 19. decembra 2016, je šolski prag prestopilo pet posebnih kužkov. Posebnih zato, ker gre za terapevtske pse iz zavoda PET. Lu, Ori, Jona, Lu  in Vilma so se s svojimi vodnicami Vando, Smiljano, Tadejo, Živo in Tanjo družili z učenci nižje stopnje in posebnega programa. V pravljični delavnici so prebrali knjigi Arne na potepu ter Najlepše darilo. V mali telovadnici so se razgibali ob psički Lu, ki jim je pokazala svoje spretnosti. V učnem stanovanju so učenci iz testa izrezali in spekli pasje priboljške. Učenci so spoznali kako se pravilno približati psu, kako ga negovati in skrbeti zanj.

Tanja Knehtl

 

Na šoli so se v šolskem letu 2015/16 izvajale Kinološke urice s terapevtsko psičko Vilmo enkrat tedensko, vsako sredo prvo šolsko uro. Pri Kinoloških uricah se izvajajo aktivnosti s pomočjo psa (AAA – Animal Assisted Activity), kar je po definiciji posredovanje, ki zagotavlja možnosti za motivacijske, izobraževalne, rekreacijske in/ ali terapevtske koristi s katerimi izboljšamo kakovost življenja. Aktivnosti izvajava vodnica Tanja Kaučevič in psička Vilma. Izobraževanje za terapevtski par sva opravili pri Zavodu PET (Zavod za terapijo s pomočjo psa). S pomočjo aktivnosti pozitivno vplivamo na razvoj različnih spretnosti na področju grobe in fine motorike, razvijamo pozornost in spominske funkcije, vzpodbujamo govorni razvoj, razvoj empatije in strpnosti  ter pomagamo pri izboljšanju socialnih odnosov. Učimo se kako pravilno pristopiti psu, kaj je odgovorno lastništvo psa ali katere druge domače živali, kako prepoznati opozorilne znake pri psu ter kako pravilno reagirati.

Tanja Kaučevič