ŠOLA V NARAVI – 6. RAZRED

PONEDELJEK, 5. 6. 2023

Šestošolci smo končno dočakali šolo v naravi. Iz šole smo se odpeljali ob 9. uri in se do CŠOD Planinka vozili približno 40 minut. Najprej smo se namestili. Sledila sta uvodni zbor in orientacija, nato pa kosilo. Po kosilu smo se preizkusili v prvi aktivnosti – orientacijskem teku. Dosegli smo 4. mesto. Po večerji smo se odpravili še na enourni sprehod, nato pa je sledil večerni počitek.

TOREK, 6. 6. 2023

Po jutranji telovadbi in prebujanju v naravi smo bili pripravljeni na številne izzive in aktivnosti, ki so sledile. V dopoldanskem času smo pobližje spoznali naravo Pohorja (drevesa, liste in plodove ter rastlinje). Odpravili smo se na pohod do bližnjega framskega slapa »Skalca«. Pozorni smo bili na temperaturo ozračja in vode v potoku, na globino in širino potoka ter na hitrost vode, spoznali pa smo tudi živali, ki prebivajo v tej čisti vodi. Po kosilu je našo pozornost pritegnila igra »Cornhole« ali »Štrbunk«, ki izhaja iz ZDA. Izvedli smo turnir mešanih dvojic, v katerem je naša učenka Aneja skupaj z učencem iz OŠ Mala Nedelja zasedla 2. mesto. Po večerji je sledilo reševanje miselnih iger, za konec pa še skupno druženje ob igranju raznolikih družabnih iger z učenci iz OŠ Mala Nedelja.

SREDA, 7. 6. 2023

Tretji dan šole v naravi se je izkazal za najbolj vznemirljivega in pestrega. V dopoldanskem času smo se preizkusili v pustolovskem parku, kjer smo morali premagati višino in različne ovire, hkrati pa se spopasti z lastnimi strahovi. Sledile so igre spretnosti z žogo. Najbolj zanimiva nam je bila nova igra »Four Square« ali »King Square«, po naše »Kralj«. V igri sodelujoči stojijo vsak v svojem kvadrantu. Igralec, k stoji v »K« kvadrantu, servira žogo v polje, tako da se najprej odbije na njegovem kvadrantu. Drug igralec mora počakati, da se žoga odbije v njegovem kvadrantu, in žogo nato brez zabijanja podati v drugi kvadrant. V primeru neuspešne ali nepravilne podaje se tisti, ki je udaril žogo, izloči iz igre, njegovo mesto pa zasede naslednji igralec. Igralci se tako lahko nenehno menjavajo. Popoldanski čas je najbolj zaznamovalo druženje in sodelovanje z učenci OŠ Mala Nedelja, saj smo morali v okviru aktivnosti »Preživetje v naravi« najprej s skupnimi močmi zgraditi različne bivake v bližnjem gozdu. Po večerji je sledilo skupno igranje družabnih iger, med katerim smo se veliko smejali in se bolje spoznavali. Najpomembnejši dogodek dneva je bilo praznovanje kar dveh rojstnih dnevov. Med našimi učenci je 13. rojstni dan praznoval Nace. Vse najboljše! 

ČETRTEK, 8. 6. 2023

Dopoldanski čas smo izkoristili za preizkus orientacijskih in astronomskih veščin. V zvezkih smo naredili karto CŠOD Planinka in bližnje okolice. Po karti smo se nato orientirali in iskali zastavljene cilje. Po malici je sledilo zanimivo predavanje o astronomiji in pogovor o planetih, zvezdah ter lunah. Zatem smo sestavili raketo, ki deluje na vodo in šumečo tableto, ter opazovali in primerjali, kako visoko so letele rakete. Po kosilu smo se odpravili v gozd skozi učno pot, na kateri smo spoznavali lokalna drevesa, liste in plodove, ki smo jih morali na delovnem listu tudi poimenovati. Privoščili smo si tudi zaključno akcijo šole v naravi – ples, skupno druženje in rajanje ob spremljavi glasbe, kjer smo se tudi pošteno spotili.

PETEK, 9. 6. 2023

Po zabavnem večeru je sledilo zaključno dejanje šole v naravi. Po zadnjem jutranjem sprehodu in zajtrku smo še zadnjič počistili svojo sobo. Za to smo tudi dobili priznanje, ki je hkrati priznanje za pogum, samostojnost in prijetno sodelovanje. Spoznali smo zadnja dva športa – športno plezanje in lokostrelstvo. Radi bi se zahvalili vsem delavcem na CŠOD Planinka, pa tudi našim sostanovalcem iz OŠ Mala Nedelja. Čeprav se je ta teden pričel z dežjem, se je zaključil s soncem. S sabo smo odnesli veliko prijetnih spominov!