OB ZAKLJUČKU ŠOLSKEGA LETA JE BILO PRIJETNO

15. junija 2012 je bil na OŠ dr. Ljudevita Pivka za učence, njihove starše in delavce šole poseben dan. Zjutraj nas ni zbudila budilka in tudi šolski avtobus ni čakal učencev, da jih zapelje v šolo. Šele popoldan smo odšli na šolsko dvorišče, da bi s piknikom obeležili zaključek šolskega leta in se na poseben način poslovili s predajo ključa od učencev 9. razreda in Nejca Grobelška. Sončno vreme je klicalo po bližajočih se počitnicah in vsem, kar je povezano z njimi. Privabljala nas je prijetna glasba, učitelji so prevzeli vlogo kuharjev in strežnega osebja. Seveda niso pozabili na kulturne in športne animatorje, ki so vzpodbujali učence pri njihovih dejavnostih. Po pozdravnem nagovoru gospe ravnateljice so zazveneli zvoki harmonike in kitare, ki so ob petju devetošolke Tamare preplavile šolsko dvorišče in niso pustile ravnodušnega nobenega obiskovalca. Sledile so zabavne igre, v katerih so se osmošolci zelo potrudili in si z veliko muko prislužili ključ. Devetošolcem in učencu OVI 5 so nasmeh na usta privabile pohvale, ki so jih bili deležni ob zaključku šolanja. Seveda smo jim vsi zbrani zaželeli vse dobro na njihovi poti odraslosti in nasploh v življenju. Za celoletni trud so prejeli pohvale tudi ostali učenci, dobili so priznanja za bralno značko, športniki pa so stopili na najvišje stopničke. Z glasnim aplavzom smo pozdravili najboljšega bralca in športnika šole. Topel zrak se je vse bolj mešal s prijetnim vonjem s šolskega žara, na mizi pa je že čakala raznobarvna zelenjava. Bili smo že pošteno lačni in vse je zelo teknilo, še posebej sladoled na koncu.

Iskreni pogledi, zahvale, stiski rok in kakšna solzica devetošolcev so nam povedali vse.

Polni pričakovanj z vonjem po domačih logih, pa tudi gorah in morju, začenjamo zaslužene počitnice. Naj bodo lepe, polne sonca in prijetnih vtisov ter brez vsiljenih dogodkov.

Milena Zupanič

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/zakljucni_piknik{/gallery}

 


ZAKLJUČNI IZLET

V sredo, 13.6. 2012, smo se z učenci naše šole z dvema avtobusoma odpravili na potep po Ljubljani.

Aktivnosti in ogledi so se odvijali po predhodno pripravljenem programu. Učenci so se z ladjico popeljali po Ljubljanici, z vodičko smo si ogledali staro mestno jedro, se z tirno vzpenjačo popeljali na Ljubljanski grad. Ljubljano smo opazovali z obzidja in ocenjevali njeno velikost. Pokukali smo še v notranjost parlamenta, kjer smo z balkona opazovali sejno dvorano. Kosilo v gostišču Jurman je po napornem potepu zares teknilo. Kljub utrujenosti smo se z učenci prešerne volje vrnili v naše najlepše mesto Ptuj. Starši so jih pod gradom nestrpno pričakovali. Pregovor »Povsod je lepo, doma je najlepše.« zares drži.

Marija Arnuš

 

Vtisi učencev 5. razreda o izletu:

»Všeč mi je bilo na avtobusu, ko sva lahko premikala sedeže.«

»Lepo je bilo, ko smo se vozili po Ljubljanici in smo nekaj izvedeli kdo je napravil mostove.«

»Ogledali smo si stare zgradbe in spomenike. Všeč mi je bil kipni zmaj.«

»Na tržnici smo si kupili nekaj spominkov.«

»Peljali smo se z vzpenjačo.«

»V parlamentu je govoril vodič.«

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/ljubljana{/gallery}

 


 OZARA

V torek, 12. 6. 2012, smo učenci in učitelji posebnega programa pripravili srečanje z društvom Ozara Ptuj. Zbrali smo se v telovadnici, kjer smo se spoznavali in družili skozi socialne, športne igre in ples.

 {gallery}Slike/Slikedogodki2012/ozara{/gallery}


ŠOLA V NARAVI

Prvi teden junija je v Kranjski Gori potekala šola v naravi za učence 6. in 7. razreda. Pouk v šoli v naravi je potekal malo drugače kot v razredu. Učenci so pridobivali znanje prek izkustvenega učenja na konkretnih primerih. Poudarek je bil na naravoslovju, ki je zajemalo poznavanje živalskih in rastlinskih vrst, ter na športu, v okviru katerega so učenci streljali z lokom, se vozili s kanuji in se udeleževali pohodov. V Kranjski Gori smo vsi zelo uživali, prav tako pa smo se naučili marsikaj novega in koristnega.

Darinka Rojko Pičerko

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/solavnaravi{/gallery}


UREJANJE SEBE

Z dekleti OVI 4 in 5 smo si pripravile delavnico nege obraza. Obiskali smo drogerijo, kjer smo izbrali hranilne maske za obraz. Delavniso smo izpeljale po naslednjih fazah: zaščita las, čiščenje obraza, nanos maske, izpiranje maske in uživanje ob opazovanju novega občutka na koži obraza. Delavnica je bila dekletom všeč, sklenile smo, da jo ponovimo z uporabo lastne maske iz naravnih sestavin.

Tanja Kaučevič

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/urejanjesebe{/gallery}

 


DRŽAVNO PRVENSTVO V ATLETIKI

V petek, 8.6. 2012, je v Radovljici potekalo državno prvenstvo v atletiki za OŠPP. Udeležili so se ga tudi učenci naše šole: Rudolf Vidovič – 6. mesto v skoku v daljino, Anja Brumen – 8. mesto v skoku v višino, Sandra Ciglar – 9. mesto v skoku v višino, Ehlimana Horvat – 9. mesto v metu vortexa.

 


ZVEZDICA ZASPANKA

V sredo, 6. 6. 2012, smo si v Gledališču Ptuj ogledali Zvezdico zaspanko.

 


22. DRŽAVNA GLASBENA REVIJA  »ZAIGRAJMO, ZAPOJMO, ZAPLEŠIMO«

V četrtek, 31. 05. 2012, smo se učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka  z učitelji odpravili na 22. državno glasbeno revijo v Ljubljano. Revije se je udeležilo 26 učencev. Na pot smo se odpravili že zelo zgodaj ob 6. uri zjutraj, saj smo imeli prvi nastop že ob 9. uri v Ljubljani na Prešernovem trgu.

Najprej se je predstavila folklorna skupina naše šole pod mentorstvom učiteljic Vesne Horvat in Lidije Hameršak Marin. Nato pa še pevski zbor pod vodstvom učitelja Ernesta Kokota.

Čez dan se je v centru Ljubljane odvijal festival »Igraj se z mano«, kateremu smo se pridružili tudi sami. Tako smo se igrali s padalom, risali, molzli kravo, obiskali čarodeja in še veliko zanimivega. Dogodek dneva pa je bilo srečanje z raperjem Zlatkom, s katerim smo se tudi slikali.

V popoldanskih urah smo se utrujeni in polni novih vtisov odpravili proti domu. Na avtobusu pa nas je prebudil glas harmonike, ki nas je spremljala cel dan in tako smo pot domov zaključili s pesmijo na avtobusu.

Zahvaljujemo se akademski folklorni skupini France Marolt iz Ljubljane, ki nam je prijazno odstopila svoje prostore, da smo se tam lahko preoblekli. Brez njihove pomoči bi nam bilo veliko težje. Še enkrat hvala!

Kako pa smo se odrezali, pa si lahko pogledate na slikah in posnetkih.

Lidija H.M.

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/zaplesimo{/gallery}

        

 


ZAKLJUČEK EPK-JA PTUJSKIH OSNOVNIH ŠOL

Zaključek EPK-ja ptujskih osnovnih šol je za nami. Ob tem pa prijeten občutek, da smo na prireditvi pokazali, kaj nam pomeni glasba, ritem,  ples in petje.

Folklorna skupina pod vodstvom Vesne Horvat in Lidije Hameršak Marin se je predstavila s plesoma Kosmatača in Požugana. Tolkalska skupina na bobnih pod mentorstvom Jasne Veber Zazula je zaigrala  skladbo »Ave«. Na prireditvi je sodeloval tudi naš pevski zbor pod vodstvom Ernesta Kokota, ki se je predstavil s pesmijo »Tiho, tiho čas beži« ob spremljavi tolkalske skupine in pesmijo »Daj mi roko moj brat« ob spremljavi klavirja in kitare, ki jo je igral  učenec Nejc Grobelšek ter solom učenke Tamare Arnuš. Naše navdušenje nad glasbo je predramilo tudi občinstvo, ki je naš nastop spremljalo z bučnim aplavzom.  Nasmeh na obrazih otrok pa nam je povedal, da so ob nastopanju uživali.

Na prireditvi smo imeli svojo stojnico, ki so jo mojstrsko opremile naše učiteljice z izdelki naših učencev. Stojnica je predstavljala ptujske mitreje in njihovo zgodovino. Za postavitev in krasno obleko stojnice so poskrbele  učiteljice Alenka Kosem, Helena Petek Hari, Jasna Veber Zazula, Marija Arnuš ter Tanja Rugani.

V okviru prireditve je bil predstavljen tudi zbornik, v katerem so objavljeni prispevki učencev in učiteljev. V uredniškem odboru zbornika pa je sodelovala Darinka Rojko Pičerko.

Hvala vsem in vsakemu posebej, ki je doprinesel košček k prireditvi.

Lidija Hameršak Marin

 

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/epk{/gallery}


 PLAVALNI TEČAJ V TERMAH PTUJ

Učenci 2. in 3. razreda smo bili od 21.5.2012 pa do 1.06.2012 na plavalnem tečaju v Termah Ptuj. Letos sta nas učila plavati plavalna učitelja Alenka in Miro iz plavalnega kluba Terme Ptuj. Z nami pa sta bili učiteljici Tamara in Lidija.

Prvi dnevi so bili namenjeni prilagajanju na vodo, potapljanju glave v vodo, lebdenju, drsenju na vodi ter dihanju pri plavanju. Pri plavanju smo uporabljali plavalna očala in kape, ki smo jih dobili na bazenu.  Kasneje pa smo se v velikem bazenu že učili tehnik plavanja. Vsi smo na koncu ugotovili, da je v vodi lahko prijetno in zanimivo ter zabavno.

Čeprav nam vreme letos ni bilo najbolj naklonjeno, pa smo vseeno uspeli preizkusiti vse zanimivosti, ki jih ponujajo Ptujske terme. Tako smo se vozili po toboganih, plavali v valovih ter skakali v vodo.

Dnevi so zelo hitro minili in zadnji dan smo pokazali, kaj smo se na plavanju naučili. Za naš trud smo si prislužili diplome.

Lidija H.M.

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/plavalni{/gallery}

 


POUK TEHNIČNE VZGOJE

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Marjan{/gallery}


PODROČNE IGRE OŠPP V ATLETIKI

V petek, 18. 5. 2012, smo se udeležili področnih iger v atletiki, ki so potekale na stadionu Poljane v Mariboru. Deset učencev od 5. do 9. razreda je tekmovalo v tekih, metu vortexa, skoku v daljino in skoku v višino.

Najuspešnejši učenci so bili: Branka Hojnik (1. mesto v teku na 1000m), Patricija Ribič (1. mesto v skoku v višino), Anja Brumen (2. mesto v teku na 1000m, 3. mesto v skoku v višino), Jan Vindiš (3. mesto v teku na 1000m, 3. mesto v skoku v višino), Karolina Toš (3. mesto v teku na 1000m), Rudolf Vidovič (4. mesto v skoku v daljino), Ehlimana Horvat (4. mesto v metu vortexa), Sandra Ciglar (5. mesto v skoku v višino), Aljaž Vajskopf (7. mesto v metu vortexa) in Simon Križanec (7. mesto v teku na 1000m).

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/podrocne_igre{/gallery}

 


SPECIALNA OLIMPIADA

V sredo, 16. 5. 2012, so na Ptuju potekale 19. igre Specialne olimpiade Slovenije v organizaciji VDC Sožitje Ptuj. Našo šolo je zastopalo trinajst učencev posebnega programa.

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/specialna{/gallery}


ŠPORTNI DAN ATLETIKA

V petek, 11. 5. 2012, smo imeli športni dan na stadionu Drava. Učenci so se pomerili v metu vortexa in metu žogice, v skoku v daljino in v skoku z mesta ter v tekih.

 

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/atletika{/gallery}


DRŽAVNO TEKMOVANJE MLADIH TEHNIKOV OŠPP

Kot eno izmed svoji številnih dejavnosti  Zveza za tehnično kulturo Slovenije organizira tudi Tekmovanje mladih tehnikov za osnovne šole s prilagojenim programom. Učencem  to tekmovanje predstavlja možnost, da se predstavijo in pokažejo kaj zmorejo.

Tekmovanje se odvija v naslednjih kategorijah:

• tekmovanje v spretnosti obdelav različnih materialov (les, papir, usnje in kovine),

• konstruiranje z zbirko LegoDacta,

• risanje s programom CICI CADD ter

• tekmovanje za oddelke vzgoje in izobraževanja.

Namen prireditve je druženje učencev in učiteljev ter predstavitev rezultatov njihove učne dejavnosti pri pouku tehnike in tehnologije, interesnih dejavnostih in drugih oblikah vzgoje, izobraževanja in dela na osnovnih šolah s prilagojenim programom. Osnovni cilj je izmenjava delovnih izkušenj in medsebojno spoznavanje, dana pa je možnost tekmovanja, izražanja želja in potreb po uveljavitvi in sodelovanju tistim učencem, ki kažejo na področju tehničnega izobraževanja in usposabljanja večjo ustvarjalnost in nadarjenost. Učenci tekmujejo iz znanj in spretnosti obdelave gradiv, ki jih postopoma pridobivajo in utrjujejo v učnih vsebinah obveznega učnega načrta tehnike in tehnologije od 5. do 9. razreda ter delovne vzgoje v oddelkih PP.

Tekmovanje mladih tehnikov osnovnih šol s prilagojenim programom poteka dvostopenjsko. Regijska tekmovanja so bila letos zaključena do 22. aprila 2012. Potekala so v petih regijah, sodelovalo pa je skupaj 738 otrok s 35 šol. Vsi sodelujoči so prejeli priznanja za dosežena mesta. Državnega tekmovanja, ki je potekalo v petek, 11. maja 2012, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, se je udeležilo 62 tekmovalcev, ki so se v posameznih kategorijah pomerili za bronasta, srebrna in zlata priznanja. Našo šolo so zastopali Rudi Vidovič, Aljaž Vajskopf, Patricija Ribič in Branka Hojnik pod mentorstvom Marije Arnuš, Marjana Lebena in Damjana Šimenka.

 

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/mladitehniki{/gallery}

 


»SPOZNAVAMO DRŽAVE EVROPSKE UNIJE«

5. maja 2012 so učenci OŠ Dr. Ljudevita Pivka in Dijaškega doma Ptuj že tretje leto zapored sodelovali v projektu »Spoznavamo države EU«, ki ga je skupaj z MO Ptuj organizirala Turistična zveza Ptuj.

Prireditev je potekala pred mestno hišo, kjer smo na stojnicah in v kulturnem programu predstavili posamezne države Evropske unije. Tudi letos je bila naša tema Belgija. V prejšnjih letih smo prikazali države na splošno, njihove geografske značilnosti, znamenitosti in slavne umetnike, letos pa smo pobliže spoznavali njihova najstarejša mesta.

Predstavili smo najstarejše belgijsko mesto Tongeren. Stojnica je bila opremljena z  maketo ostankov rimskega obzidja – največje mestne znamenitosti ter najpogosteje uporabljanimi pogovornimi frazami v uradnem jeziku distrikta Limburg, kjer se mesto nahaja. Zanemarili pa nismo niti gurmanskega dela predstavitve: obiskovalcem smo ponudili znamenite belgijske vaflje, ki so jih učenci pod vodstvom mentorjev pripravili pri pouku gospodinjstva. V kulturnem programu so se nastopajoči v plesni koreografiji zavrteli na aktualno belgijsko zabavno glasbo.

Prireditev je tako kot doslej povezala vse ptujske šole. Sodelujoči smo uživali v prijetnem druženju in spoznavanju drugih evropskih kultur. Zaključek je bil v Evroparku, kjer so učenci po slovesnem dvigu evropske  zastave, v zrak spustili na stotine modrih balonov.

 

Helena Petek Hari

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Belgija{/gallery}

 


BOWLING

V sredo, 25. 4. 2012, smo v okviru športnega dne izvedli bowling v Bowling centru Ptuj.

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/bowling{/gallery}


NARAVOSLOVNI DAN V ŽIVALSKEM VRTU SIKALUZOO

V četrtek, 24. 4. 2012, smo se v sklopu naravoslovnega dne na temo Življenje v naravi, odpravili v Radence, kjer se v bližini in zavetju gozda nahaja družinski živalski vrt Sikalu zoo.Ob prihodu v nas je pričakal gospod Tomi, ki je lastnik in oskrbnik živali. Povedal nam je, kaj lahko pričakujemo od ogleda, ter kaj on pričakuje od nas. Razdelili smo se v dve skupini in si del vrta ogledali ločeno, del pa skupaj. Videli smo lahko veliko domačih pa tudi precej eksotičnih živali. Živali bivajo v urejenih, čistih prostorih in so z ograjo ločene od obiskovalcev, pa vendar imajo dovolj prostora, da se obiskovalcu približajo in jih ta poboža oziroma jih lahko hrani. Učenci so tako imeli priložnost pobliže spoznati živali in premagati morebitni strah ob srečanju tudi z velikimi živalmi, kot sta dvogrba kamela in lama. Ob zanimivem pripovedovanju oskrbnika Tomija smo veliko izvedeli o življenju živali. Učenci so ob spoznavanju, opazovanju, hranjenju in božanju živali neizmerno uživali.

Tanja Kaučevič

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Radenci{/gallery}


DRŽAVNO TEKMOVANJE  RAČUNANJE JE IGRA

Učenec 8. razreda Sandi Kmetec se je v soboto, 14. 4. 2012, v spremstvu mentorice Tanje Rugani udeležil 14. državnega tekmovanja iz znanja matematike za šole s prilagojenim programom Računanje je igra. Tekmovanje je potekalo na OŠ Toneta Čufarja na Jesenicah. Na državno tekmovanje so se uvrstili učenci na podlagi rezultatov, doseženih na šolskih tekmovanjih. Letos se je državnega tekmovanja udeležilo približno150 učencev iz vse Slovenije. Naš učenec Sandi je dosegel odličen rezultat, saj je med tekmovalci 8. razredov zasedel odlično 2. mesto. Sandi je povedal, da so bile naloge težke, kar daje njegovemu dosežku še večjo težo. Bravo, Sandi!

Tanja Rugani

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Racunanje_igra{/gallery}


PODROČNE ŠPORTNE IGRE V NOGOMETU ZA OŠPP

V petek, 13.4.2012, je OŠ dr. Ljudevita Pivka organizirala  v športni dvorani Mladika področne športne igre v nogometu za osnovne šole s prilagojenim programom..  Tekmovanja se je udeležilo pet šol in sicer iz Ptuja, Maribora, Ormoža, Slovenske Bistrice in Raven na Koroškem. Tekmovalo se je po sistemu vsak z vsakim. Odigranih je bilo kar deset tekem, ki so pokazale, da je najboljša ekipa bila OŠ Gustava Šiliha Maribor, ki se je uvrstila na polfinalno tekmovanje. OŠ dr. Ljudevita Pivka je usvojila 4. mesto.

Tomaž Valenko

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Podrocno_nogomet{/gallery}


DRŽAVNO PRVENSTVO V KOŠARKI ZA OŠPP

V ponedeljek, 2.4.2012, se je v športni dvorani  vojašnice Franc Rozman-Stane  v Ljubljani odvijalo državno prvenstvo v košarki za osnovne šole s prilagojenim programom. Udeležile so se ga osnovne šole s prilagojenim programom  iz Domžal, Murske Sobote, Brežic, Radovljice, Žalca, dve ekipi iz Ljubljane in OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj. Po napetih srečanjih so učenci OŠ dr. Ljudevite Pivke osvojili končno 8. mesto. Vsekakor se je poznalo, da je večina ekipe bila mlajša od ostalih tekmecev, kar daje upanje za prihodnja leta. Državni prvak je postala OŠ Dečkova Ljubljana.

Tomaž Valenko

DSC_0607

 


SREČANJE S PREDSEDNIKOM TÜRKOM NAS JE OBOGATILO

Zapisal se je 3. april 2012. Slovenska zastava na steni naše šole je zaplapolala s posebnim ponosom. Bistro jutro je preraslo v prijetno sončen, a še zdaleč ne vsakdanji dan, saj se nam je ta dan na OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj obetal poseben gost. Z obiskom naj bi nas počastil predsednik republike Slovenije, dr. Danilo Türk. Prag naše rdeče šole je gospod predsednik prestopil okoli poldneva. Ob spremljavi gospodov in gospe iz predsednikovega kroga, mag. Franca Hočevarja, Francija Perčiča, Toma Juvana, Ladislava Lipiča in Mojce Seliškar Toš, ga je sprva v zbornici šole prijazno sprejela namestnica ravnateljice Borislava Munda.  Ob njej so se uradnega srečanja udeležili še pomočnica ravnateljice mag. Lidija Hameršak Marin, predsednica Sveta šole Tanja Nikolovski, predsednik Sveta staršev Janez Lovrec, mama učenca in pobudnica srečanja Silvestra Emeršič, učenec Nejc Grobelšek in župan MO Ptuj dr. Štefan Čelan.

Po zaključenem uradnem delu obiska je gospod predsednik vstopil v telovadnico, kjer so ga z bučnim aplavzom sprejeli še učitelji in učenci šole. Naša čudovita folklorna skupina se mu je predstavila s plesnim spletom Rdeče češnje rada jem. V spomin na njegov obisk pri nas, smo mu podarili tudi likovno delo enega od učencev. Predsednik je nagovoril še učence in učitelje, ob tem pa zaznal vedoželjne poglede, ki niso skrivali navdušenja nad posebnim gostom, zato si je utrgal nekaj časa še za pristnejši stik z učenci. Rokovanje in fotografiranje s predsednikom je bilo zanje zares nepozabno doživetje. Barvito razpoloženje, ki ga je pričarala srčna energija otrok in mladostnikov, ki našo šolo obiskujejo, je gospoda predsednika nagovorila do te mere, da se je v naši družbi zadržal dlje od predvidenega časa. Ta dan je bila naša šola obkrožena z novinarji, preko katerih je gospod predsednik javno pozval vse tiste organe, ki kakorkoli zavirajo gradnjo nove šole, da so naši učenci zares prvi v vrsti, ki si zaslužijo čim prejšnjega bivanja in šolanja pod boljšimi pogoji v novi šoli. Seveda upamo, da bo njegova beseda pripomogla k čim prejšnji uresničitvi naših skupnih sanj.

Vendarle pa, naša dotrajana prastara šola, katere interier je sicer pred nedavnim kar čez noč zasijal v sveži barvni kopreni, je vendarle ena in edina, ki jo imamo. In imamo jo radi. Učenci in učitelji smo v njej na poseben način srečni. Srečni zaradi nas samih, zaradi tega kar smo in kar en drugemu dajemo. In prav slednje dejstvo začutijo vsi tisti, ki jih pot zanese v naš šolski hram.

 Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Obisk_Turk{/gallery}


 KIPI IZDELANI IZ ODPADNEGA MATERIALA KRASIJO ŠOLSKI PARK

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Zivali{/gallery}


VOZIM LAHKO – HODIM NE

V okviru pouka se na šoli veliko pogovarjamo o  prometni varnosti. Učenci spoznavajo načine in pomen varnega ravnanja v prometu. Seznanjajo se z vzroki  prometnih nesreč, prav tako z njihovimi  posledicami. Spoznavajo različne invalidnosti pri ljudeh in razvijajo primeren odnos do njih. Vedo, da nekateri invalidi  potrebujejo  pomoč sočloveka v določenih aktivnostih oziroma dejavnostih, nekateri pa pri vseh in celo vse življenje.

V četrtek, 29.03.2012, smo bili z učenci višje stopnje  povabljeni  v Osnovno šolo Ljudski vrt. V okviru projekta »Vozim lahko – hodim ne«  smo poslušali predavanje invalida tetraplegika. Na osnovi  svoje življenjske zgodbe nam je na zanimiv način prikazal pomen varnega ravnanja v prometu in  posledice nastale v primeru hudih prometnih nesreč.

Zanimiva in poučna je bila tudi zgodba 34-letnega informatorja, ki je  na šoli Ljudski vrt  trenutno na usposabljanju preko Inštituta  za rehabilitacijo. Tudi on je invalid zaradi hude prometne nesreče. Opozorila sta  nas na nepravilnosti, ki jih mladi radi počnejo, ko sedejo za volan,  na kolo z motorjem, druga motorna kolesa, ali pa se pojavljajo v prometu kot kolesarji ter pešci. Zahvala OŠ Ljudski vrt za povabilo, prav tako SPV MO Ptuj, ki je plačala stroške predavanja.

Amalija Krajnc z učenci  


OBMOČNO SREČANJE LUTKOVNIH SKUPIN NA GRAJENI

V četrtek, 29.3. 2012, je potekalo Območno srečanje lutkovnih skupin na Grajeni. »Mini turneja» lutkovne skupine se je nadaljevala z isto igrico. Ob pogledu na polno dvorano malih gledalcev, je bilo začutiti več napetosti in zadrege ali bodo nalogi kos. Sprostili so se ob ogledu dveh predstav ter brez strahu in samozavestno stopili na oder. Lutkarji so pripravili kuliso, se postavili na svoja mesta in igra je stekla. Sproščenost in igrivost se je odražala v animaciji z lutkami. Strašni strah je pritegnil še mlado publiko, ki mu je z navdušenjem odgovarjala. Lutkarjem pa  noben strah ni mogel do živega. Za njih ni ovir, je le pot in želja pokazati, kaj, z velikim trudom in srčnostjo, zmorejo. V nadaljevanju so si ogledali še dve predstavi. In v šoli so sledila vprašanja, kako jih je ocenil selektor in ali bodo lahko še kje nastopali. Ocena je bila vsekakor vzpodbudna, nastop, pa, hm, morda še kdaj v tem šolskem letu.

Marija Arnuš

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Lutke_Grajena{/gallery}


3. SREČANJE GLEDALIŠKIH SKUPIN OŠPP SLOVENIJE V MLINŠAH

Lutkovna skupina se je udeležila 3. republiškega srečanja gledaliških skupin OŠPP Slovenije v Mlinšah, ki jo je tudi letos organiziralo Društvo specialnih in rehabilitacijskih  pedagogov Slovenije, sekcija LMDR v sodelovanju z OŠ Slavka Gruma iz Zagorja. Srečanje je potekalo 27. 3. 2012 in 28. 3. 2012. Predstavilo se je 21 skupin iz prav toliko šol in centrov. Naši lutkarji so se predstavili 27. 3. 2012 z igrico:  STRAH. Letos so bili učenci zelo ustvarjalni in skupaj smo izdelali lutke na palici.

V Mlinše smo se peljali z učenci gledališke skupine OŠ Stanka Vraza iz Ormoža. Na poti se niso kaj dosti družili, saj so bili vsi okupirani s svojo predstavo, vlogami, ki so jih sprejeli z veliko mero odgovornosti. Slišati je bilo le recitiranje vlog in še zadnje odpravljanje morebitnih pomanjkljivosti. Napetost in trema sta pred vsakim nastopom razumljivi, a kaj hitro mineta, ko igra steče in lutke v njihovih rokah oživijo. Kulisa, za katero se skrivajo, omogoča učencem lažjo animacijo in jim daje občutek varnosti. Mladi animatorji so pogumno opravili svojo nalogo, prav tako kot lutke v njihovih rokah, ki so premagale strašni strah. Učenci niso potrebovali pomoči mentorice, saj so si med seboj pomagali, če je kdo kaj pozabil. Nejc, ki mu je bila zaupana glavna vloga, je vodil in usmerjal dogajanje, saj  je namreč kot strašni strah nenehno strašil, a kaj, ko se ga ni nihče bal.   Veselje po predstavi je bilo veliko, sploh, ker je  vse gladko teklo.

Učenci so si ogledali še nastope drugih skupin in na koncu odšli na zasluženo kosilo v bližnjo gostišče, kjer so se stkala prijateljstva z gledališčniki iz Ormoža. Prijeten klepet je bilo slišati tudi na avtobusu. Vsi so bili zadovoljni z opravljeno nalogo in so se že spraševali, kdaj bo naslednji nastop.

Marija Arnuš                                                                                                                                                                                                                                        

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Mlinse_2012{/gallery}  


 EKODAN OČISTIMO SLOVENIJO

V sklopu vseslovenske akcije Očistimo Slovenijo smo tudi na naši šoli organizirali čistilno akcijo. Tako smo imeli v petek, 23. marca 2012, naravoslovni dan – ekodan. Do malice smo se pogovarjali o tem, kako skrbimo za čisto in urejeno okolje, izdelali plakat in si ogledali dokumentarni film na to temo. Po malici smo se oblekli, vzeli plastične vreče in zaščitne rokavice ter se odpravili po Ptuju in okolici. Ugotovili smo, da je na tleh veliko smeti, ki jih ne bi bilo, če bi bili ljudje bolj okoljsko ozaveščeni in ne bi vsega kar tako metali  na tla. Smeti smo pobrali. Pohvaliti se moramo, da smo jih nabrali kar nekaj vreč. Ob koncu naravoslovnega dne smo bili zadovoljni in veseli, da smo tudi mi vsaj malo pripomogli k bolj čisti in še lepši Sloveniji.

Darinka Rojko Pičerko

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Ekodan{/gallery}  


OBMOČNA FOLKLORNA REVIJA »SEDEM KORAKOV« V CIRKULANAH

Folklorna skupina OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj se je letos že tretjič zapored udeležila območne folklorne revije »Sedem korakov«, ki jo organizira Javni sklad za kulturno dejavnost, območna izpostava Ptuj. Delček tega, kar se skozi leto naučimo, smo predstavili na reviji s spletom »Rdeče češnje rada jem«, v okviru katerega so učenci zaplesali ljudska plesa Požugana in Kosmatača. Učenci so bili oblečeni v narodne noše, ki so značilne za štajersko območje. Iz nastopa učencev je bilo razvidno, da radi plešejo in da jim ljudski ples veliko pomeni. Na odru so izžarevali posebno energijo, kar so opazili tudi gledalci. Iz leta v leto pa se veča tudi kvaliteta izvedenih plesov ter same ritmične in prostorske izvedbe postavitve. Bili smo veseli polne dvorane gledalcev, bučnega aplavza ter pozitivnega komentarja in  spodbujanja s strani gledalcev in strokovne komisije, ki je naš nastop tudi ocenjevala. Odločili smo se, da se naslednje leto revije spet udeležimo.

Lidija Hameršak Marin

 {gallery}Slike/Slikedogodki2012/Folklora_Cirkulane{/gallery}


SEJEM ALTERMED

V petek, 16. marca, smo učiteljice Alenka, Jasna in jaz zgodaj zjutraj zapustile Ptuj in se odpeljale proti Celju. Čakala nas je namreč udeležba na sejmu Altermed, ki je letos potekal že osmo leto.

Ko smo prispele na razstavišče, smo najprej poiskale našo stojnico, katero smo morale pripraviti za razstavo. Zdrav življenjski slog je bil letošnji moto sejma, naša stojnica pa je nosila ime Jabolko. Vse, kar smo razstavljale, je bilo povezano z jabolki. S tem v zvezi so zadnje tedne potekale v šoli težke priprave. Učenci so izdelali plakate o jabolkih, zdravju in jabolčnem kisu, narisali risbice, zbirali in pisali recepte, šivali prtičke in kaširali jabolka. Naš ponos je bilo največje jabolko, ki je že od daleč pritegovalo poglede mnogih obiskovalcev sejma. Ljudje so se ob naši stojnici ustavljali, nas kaj vprašali, si ogledali razstavljene izdelke in si vzeli recepte ter sveža jabolka. Zraven nas so razstavljale še druge šole in vrtci iz cele Slovenije. Niso pa manjkali niti razni razstavljavci bioizdelkov, ki so se na tak način reklamirali. Mimoidočim so ponujali razne bionamaze, biorastline, zdravilne kreme in kamne ter raznovrstne aparature. Vse razstavljene reči so biološko pridelane in zdrave, hkrati pa so tudi prava paša za oči. Zvečer se je prvi dan sejma zaključil, me po smo se vračale proti Ptuju obogatene z novo življenjsko izkušnjo. 

Darinka Rojko Pičerko

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Altermed{/gallery}


PROMETNI ZNAKI

V sredo, 14. marca, nas je obiskal gospod Boris Kononenko. Skozi igro in zabavo nam je pokazal pomen prometnih znakov in prometa nasploh. Izmed otrok je izbral Majo in Janka ter jima dal vlogi; Maja je postala ToJa, Janko pa ToNe. Potem sta ToJa in ToNe odigrala svoji vlogi z lutkama na rokah in zraven pela ter plesala. Na tak način so se otroci naučili, kaj nekateri prometni zanki pomenijo, zakaj jih moramo upoštevati in še in še.

Darinka Rojko Pičerko

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Promet{/gallery}


OBISKALI SMO KNJIŽNICO IVANA POTRČA PTUJ

Knjige so nepopisna zakladnica znanja, misli, besed in domišljije. Imajo izobraževalni pomen, obenem pa  tudi vzgajajo. V nas zbujajo  različna čustva in nam omogočajo  spoznavanje življenja in sveta.  Pri naših učencih redno vzbujamo zanimanje za knjigo, še posebej zato, ker nas  televizija in računalniški medij v današnjem času v veliki meri odrinjata od nje.

V letošnjem šolskem letu smo z učenci OVI obiskali že mariborsko Pionirsko knjižnico Rotovž, v petek, 9. marca 2012 pa smo se odpravili  še v domačo knjižnico –  Knjižnico Ivana Potrča na Ptuju. Knjižničarka, gospa Liljana, nas je toplo sprejela v svoj ptujski knjižni hram. Predstavila nam je osnovne značilnosti knjige in nam osvetlila, kako je knjižnica Ivana Potrča dobila svoje ime. Osrednja knjiga, ki nam jo je izvrstno predstavila gospa pravljičarka, nas je male in velike navdala z navdušenjem. Imenovala se je Pritisni tukaj.  Zaradi svoje preprostosti, a bogate, večplastne vsebine, ki jo podaja, jo toplo priporočam v ponovno branje za naše otroke. Tokrat nas je prijazna knjižničarka popeljala tudi v svet imen in nam zaupala skrivnosti in simboliko naših imen. Učenci so z zanimanjem in aktivnim sodelovanjem spremljali celotno dinamično dogajanje in čas se je kar prehitro iztekel. Skupinski obisk knjižnice nas je obogatil tako verbalno kot vizualno ter nas nagovoril k čim prejšnjemu ponovnemu obisku.

Jasna Veber Zazula

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Obisk_knjiznice{/gallery}


STARI RIMLJANI

Učenci in učitelji OŠ Dr. Ljudevita Pivka smo se v nedeljo, 26. februarja,  udeležili 52. tradicionalne karnevalske  povorke, ki je bila letos del projekta EPK 2012. Predstavili smo se s skupinsko pustno masko Stari Rimljani. Le-ta sicer ne spada med etnografske maske, a tradicija starorimske Poetovione v našem mestu še vedno živi, saj se z njo srečujemo na vsakem koraku po Ptuju in njegovi bližnji okolici.

Kostume z vsemi dodatki, ki predstavljajo skupine rimskih meščanov, uradnikov in vojščakov, smo izdelali sami. Uporabili smo naravni material (lovor za naglavne vence; usnje in rafijo za pasove; platno za tunike) in odpadni material (zapestnice iz plastenk, šlemi in ščiti iz lepenke). Priprave so se pričele že v začetku januarja, saj je bilo z izdelavo oblačil in okrasja veliko dela. Kljub temu so se učenci svojega sodelovanja na karnevalu izredno veselili, saj so vsa leta doslej sodelovali le na otroških pustnih povorkah. Karnevalska povorka je s svojo pestro in barvito predstavo vseh sodelujočih skupin izpolnila vsa naša pričakovanja, zato se je bomo še veliko let spominjali.

Helena Petek Hari

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Povorka{/gallery}


PUSTNI ČAS – ČAS BARV IN VRAGOLIJ

Na OŠ dr. Ljudevita Pivka že tradicionalno vsako leto, poleg ostalih ptujskih šol in vrtcev, sodelujemo pri pustni krasitvi našega karnevalskega mesta. Učencem je ta dejavnost prišla že nekako v kri, saj dobro vedo, da se po romantičnem decembrskem vzdušju že takoj v januarju pričnemo aktivno ukvarjati z ustvarjanjem izdelkov, ki sodijo v pustni čas, čas barv in  vragolij. Zelo pomembno je, da učence zaposlimo na način, ki je njim igriv, zanimiv in pester ter pri tem upoštevamo individualne sposobnosti vsakega posameznika. Le tako lahko pričakujemo, da bodo učenci pri ustvarjanju uspešni in dovolj motivirani za delo.

V letošnjem letu, v času, ko sodi Ptuj v eno izmed mest Evropske Prestolnice Kulture (EPK), smo še posebej razpravljali o tematiki, ki bi bila najprimernejša za predstavitev Ptuja navzven. Temeljito smo preučili tradicionalne pustne maske na ptujskem območju in se kaj kmalu skupaj z učenci odločili, da se bomo letos ukvarjali z masko KURENTA ali KORANTA. Ta najslavnejša štajerska maska je navdušila naše učence, da so zavzeto in ustvarjalno pristopili k delu. Ustvarjali smo v tehniki tempere z uporabo živih, pestrih barv. Na voljo smo imeli karton večjega formata. Nanj so učenci zarisali stilizirano obliko kurentove glave in jo izrezali. Na tako pripravljeno podlago so s pestro in ploskovno prikazano barvo ter izvirnim črtnim vzorčenjem vizualizirali svoja čustva in čute. Nastali vzorci, linije in pike na jeziku, rogovih, lahko tudi na nosu, so izžarevali polnost otroškega likovnega izražanja. Stilizirana oblika kurentove glave v kombinaciji z izvirnimi svežimi vzorci na detajlih kurenta je navduševala. Ponosno smo nastale likovne stvaritve razstavili v baru Divino, katerega pomagamo krasiti že nekaj let. Maske smo izdelali tudi za nekaj izložb ptujskih trgovin in seveda za našo šolo. Kritika na letošnjo pustno dekoracijo je bila izredno pozitivna.

AlenkaKosem, prof. lik. um.

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Pustni_cas{/gallery}


OTROŠKI PARLAMENT 2011/12

Letošnji otroški parlament je zaznamovalo nekaj sprememb. Nova vodja otroškega parlamenta za osnovne šole bivše občine Ptuj, je posatala ga. Vojka Havlas.Naše učence smo za letošnji otroški parlament povprašali o njihovih junakih in vzornikih. Naslovna tema letošnjega parlamenta je namreč: Junaki našega časa. Učenci so o junakih spregovorili najprej na šolah in se spraševali, kdo so junaki. Kaj so ti tako imenovani junaki naredili v življenju, da jih vidimo kot občudovanja vredne. Zanimalo nas je, zakaj si nekoga izberejo za junaka ter kako gledajo potem na tega človeka in ali ga kritično ocenijo.Učenci so veliko govorili o osebah, ki jih vidijo na televiziji. Velikokrat se je omenjalo tudi risane junake in junake, ki se pojavljajo v računalniških igrah in o katerih veliko beremo na spletu. Osnovno šolo dr. Ljudevita Pivka sta na občinskem zasedanju,  11.1. 2012, zastopala Rudi Vidovič in Žan Beranič. Na medobčisnkem srečanju, 16. 2. 2012, pa je za nas debatiral in razmišljal Žan. Žan in Rudi sta povedala, da sta na otroškem parlamentu zelo uživala in z veseljem sodelovala. Žanu je žal, da bo prihodnje leto že v srednji šoli, saj bi z veseljem še kdaj sodeloval na zasedanju.

Nada Pernek

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Parlament{/gallery}


RAJANJE V KARNEVALSKI DVORANI 

V sredo, 15. 2. 2012, smo bili vabljeni v karnevalsko dvorano na pustno rajanje, ki ga je pripravil Center Sonček Ptuj v sodelovanju z ostalimi invalidskimi in humanitarnimi organizacijami s Ptuja, v okviru projekta »Občina po meri invalidov«. Ob 10 h smo se odpravili v šotor, kjer je že potekala zabava raznolikih, pisanih in zanimivih mask. S prihodom skupine kurentov se je začel kulturni program. Predstavila se je folklorna skupina naše šole, folklorna skupina VDC-ja Sožitje Ptuj ter pevski zbor Kluba po možganski kapi Ptuj. Druženje se je nadaljevalo s plesom in izborom najlepših mask. Tudi učenec naše šole, Nejc Grobelšek, si je prislužil nagrado za masko gusarja. Ob 12h se je rajanje za nas na žalost končalo, saj smo se morali vrniti v šolo. Močno pa upamo, da se naslednje leto prav tako srečamo v tako prijetnem vzdušju. 

Tanja Kaučevič

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Pust_sotor{/gallery}


ZIMSKO VESELJE

Na valentinovo smo si na naši šoli zamislili športni dan. Letos smo ga lahko organizirali kar na Ptuju, saj je pokrajina prekrita z debelo snežno odejo. Zjutraj, ko je bilo še mrzlo, smo bili v šoli, kjer smo se družili po razredih. Po malici pa smo vzeli sanke in se odpravili na sankališče pod gradom. Tisti, bolj drzni, so se spustili z višjega brega, tisti, malo manj pogumni, pa z bolj položnega. Drselo je, da je bilo veselje. Na žalost nas je hitro začelo zebsti, saj so bile temperature krepko pod ničlo, zato smo se kar hitro skrili pred mrazom v šoli, kjer smo si krajšali čas z glasbo in pogovorom.

Darinka Rojko Pičerko

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Sankanje{/gallery}


V OKVIRU EPK SMO ZAČRTALI CELOLETNI MEDNARODNI LIKOVNI PROJEKT ROKA ROKI

Evropska prestolnica kulture (EPK) je tudi iz perspektive vzgoje in izobraževanja priložnost, ki glasno nagovarja k vsesplošnemu kulturnemu dogajanju. Kliče po možnostih za čim bolj odprto, kulturno ustvarjalno povezovanje učencev. Ne samo za povezovanje učencev znotraj posameznega oddelka, šole, mesta ali države. Edinstveno bi bilo raziskati, začutiti in sprejeti tudi del širšega ali vsaj drugačnega sveta. Odločili smo se, da se bomo v tem letu pod spodbudo projekta EPK na čisto svoj način zbliževali z obrazi otrok, ki nas bodo obogatili z vtisom svoje drugačnosti, bodisi kulturne, emocionalne, vizualne… Ustvarjali bomo prijateljstva od blizu in od daleč. Zazrli se bomo v lepoto življenja in obudili skoraj že pozabljene človeške vrednote, ki dvigujejo kakovost našega bivanja. Likovno bomo raziskovali in se simbolično, z roko v roki, medsebojno bogatili.

Naši učenci se vselej veselijo novih izzivov, še posebej, če le ti vključujejo spoznavanje novih ljudi in zanimivih življenjskih izkušenj. Iz srca radi dajejo in pomagajo drugim, s tem pa krepijo čut za človečnost in pristne človeške vrednote. So tudi izjemni likovni ustvarjalci. Pri delu z njimi vse naštete elane zlahka začutimo, zato smo jih odločno postavili kot izhodišče pri formiranju celoletnega mednarodnega likovnega projekta Roka Roki. Vseh dvanajst mesecev tega leta bomo oplemenitili z občutki sreče medsebojnega obdarovanja in dopisovanja med različnimi skupinami evropskih otrok. Vsak mesec v tem letu bomo na naši šoli izpeljali po eno likovno akcijo. Skupaj z učenci bomo vsak mesec izbrali ciljno skupino otrok iz določene ustanove iz izbranega mesta oz. evropske države in jih povabili k sodelovanju medsebojnega obdarovanja. Zanje bomo izdelali sporočilne likovne izdelke, ki bodo motivno in simbolično vselej povezani z roko. Enako bodo namenili oni nam, a na njihov lasten način. V ospredju bo povezovanje naših učencev z drugimi učenci ter izmenjava njihovih ustvarjalnih in življenjskih izkušenj in čutenj. Osrednji cilj bo prijateljsko povezovanje z medsebojnim obdarovanjem in s pisno izmenjavo osebnih izkušenj, lepih želja, toplih življenjskih sporočil in fotografij.

Prva, januarska akcija, je že pod plodno streho. Vanjo smo vključili 22 otrok in sicer 11 otrok OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj in 11 otrok OŠ Bojana Ilicha, iz organizacijske enote bolnišnične šole na kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru. Naši učenci so za mariborske bolnišnične otroke izdelali mavčne reliefe z glinenimi odtisi svojih rok in z imeni tistih prijateljev, katerim so roko namenili v prijateljski spomin. Tudi učenci iz mariborske bolnice so pod mentorstvom likovne pedagoginje Ingrid Ladinek Korez, pripravili enak ustvarjalno prijateljski paket za naše učence. Medsebojno obdarovanje z ustvarjalnimi kiparskimi izdelki so učenci samoiniciativno opremili še s svojimi fotografijami, z risbicami, z zapisi osebnih življenjskih izkušenj in s pozitivnimi sporočilci novim prijateljem. Hvaležnost in emocionalnost otrok je bila neizmerljiva, prihodnost pa že v naprej namenjena nadaljnjim prijateljskim dopisovanjem med vključenimi učenci.

Jasna Veber Zazula, vodja projekta

{gallery}Slike/Slikedogodki2012/Roke{/gallery}

 

Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Področno tekmovanje v atletiki

 

Najuspešnejši učenci so bili:

 

  • Branka Hojnik (1. Mesto v teku na 1000m)
  • Patricija Ribič (1. Mesto v skoku v višino)
  • Anja Brumen (2. Mesto v teku na 1000m, 3. Mesto v skoku v višino)
  • Jan Vindiš (3. Mesto v teku na 1000m in v skoku v višino)
  • Karolina Toš (3. Mesto v teku na 1000m)
  • Rudolf Vidovič (4. Mesto v skoku v daljino)
  • Ehlimana Horvat (4. Mesto v metu vortexa)
  • Sandra Ciglar (5. Mesto v skoku v višino)
  • Aljaž Vajskopf (7. Mesto v metu vortexa)
  • Simon Križanec (7. Mesto v teku na 1000m)