Že deset let poteka mednarodni projekt “MIRNO MORJE“. To je najuspešnejši socialno-pedagoški projekt v Evropi za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju.
Življenje na jadrnici omogoča intenzivno socialno učenje ter nudi možnost za pridobivanje novih in drugačnih, a za življenje pomembnih izkušenj ter znanj. Morje, jadrnica in posadka zahtevajo medsebojno skrb, upoštevanje in spoštovanje. Takšen način preživljanja časa nudi mladim možnost učenja, prevzemanja odgovornosti zase in za druge, timskega delovanja, učenja socialnih veščin, reševanja konfliktov na ustrezen način, obvladanja strahu/skrbi in izražanja zdrave tekmovalnosti.

»Tudi mi, učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj, bi se radi vključili v ta projekt. Radi bi bili deležni vseh zgoraj opisanih čudovitih izkušenj in znanj. Kar nekaj nas je, ki si prizadevamo morje, valove in burjo začutiti preko pripovedovanj svojih sošolcev in preko drugih virov. Tudi učitelji nam skušajo po svojih najboljših močeh predstaviti življenje ob morju in na morju. A vsi prikazi in opisi morja, ki jih spoznavamo preko šolskih učbenikov, knjig, razglednic in projekcij, nas toliko bolj navdajajo z željo, da bi ta čudoviti svet radi začutili tudi v živo. Kar nekaj pa nas je tudi takšnih, ki smo imeli srečo, da smo začutili morski zrak med tem, ko smo si na daleč ogledovali mogočne barke, ki so plule po širnem morju ali se zibale v pristanišču. A stopili na te barke še nismo. Nismo imeli priložnosti se zibati na valovih in začutiti veter, ki piha v jadra in poganja barko. Nismo imeli priložnosti začutiti svobode in vsemogočnosti širnega morja. Še več. Naše dosedanje predstave so bile take, da je biti sredi morja na jadrnici le privilegij bogatih. Možnost, da bi lahko tudi mi začutili to lepoto življenja pa nas je prijetno vznemirila. Želja po tej izkušnji postaja vedno močnejša.«

Tako smo se na šoli odločili, da bi našim učencem, tistim iz najbolj socialno ogroženih družin, omogočili to prečudovito izkušnjo. Radi bi jim odprli še eno okno v svet in jim omogočili nekaj nepozabnih dni, o katerih so lahko do sedaj le potihem sanjali.

Vodja projekta Mirno morje: Tamara Tomašič


USPELO NAM JE!

Že kar nekaj let smo si želeli, da bi lahko tudi mi popeljali naše učence na morje z jadrnico, da bi se priključili projektu »MIRNO MORE«. A letos nam je uspelo. O projektu smo začeli razmišljati že kar eno leto prej. Potrebno se je bilo prijaviti, izbrati učence, poiskati kapitana, poskrbeti za jadrnico … in seveda poiskati dobre ljudi, ki bi s svojim finančnim vložkom prispevali k našemu jadranju. Priprave so bile pestre in zanimive. Potrkati je bilo potrebno na marsikatera vrata in prositi za pomoč. Ugotovili smo, da so dobri ljudje še med nami. Tako so nam prijazno priskočili na pomoč: SailCityLtd Ptuj, AH Furman d.o.o, Štajerska hiša kulinarike, Tames d.o.o., Albert Bene Ptuj , IPF, Avtocenter Ormož d.o.o., L.K.F.d.o.o. Ptuj, Lidl d.o.o., Vulkanizerstvo Kmetec Fredi s.p., Zeroks d.o.o., Petlja d.o.o.CarMax s.p., Telem d.o.o., Dejan Zavec –Boxing klub, Mesnica Sirc, Mesnica Podplatnik, Mesnica Novi Jork, Tuš market Špic, Ptujske pekarne d.d., Dominko center d.o.o.,Mercator d.d., Perutnina Ptuj d.d., Eka in Milan Domunkoš in organizatorji ter vsi udeleženci regate Ptujčanka. Posebej bi pa še omenili naša dva kapitana, Zorana Maloviča in Grega Bezjaka, ki sta nam s svojo prisotnostjo popestrila vsak dan na morju ter nas seveda popeljala po sinjem morju vzdolž jadranske obale. Ob tem bi se prav vsem iz srca radi zahvalili, saj so nam s svojim deležem omogočili prečudovito, nepozabno doživetje!

Seveda pa je potrebno še razložiti, kaj projekt »MIRNO MORE »sploh je.
“MIRNO MORE” je najuspešnejši socialno-pedagoški projekt v Evropi za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladostnih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. Pri projektu gre za jadranje otrok po Jadranskem morju.
Življenje na jadrnici omogoča intenzivno socialno učenje ter nudi možnost za pridobivanje novih in drugačnih, a za življenje pomembnih, izkušenj ter znanj. Morje, jadrnica in posadka zahtevajo medsebojno skrb, upoštevanje in spoštovanje. Takšen način preživljanja časa nudi mladim možnost učenja, prevzemanja odgovornosti zase in za druge, timskega delovanja, socialnih veščin, reševanja konfliktov na ustrezen način, obvladanja strahu/skrbi in izražanja zdrave tekmovalnosti.
Projekt se je začel v času vojne v Jugoslaviji. Takratni namen projekta je bil, da bi otroke iz držav na vojnem območju združili na isti jadrnici in z njimi zapluli pod motom »skupaj v istem čolnu«. Na tak način bi se znebili predsodkov in se naučili strpnosti. Takrat so se na pot podale tri jadrnice s 17 otroki. Kasneje se je razvila ideja o Floti za mir, ki omogoča otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij (otroških in mladinskih domov, sirotišnic, domov za begunce ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju), da pozabijo na svoj vsakdan in na prostranem morju sklepajo nova znanstva ter prijateljstva, in sicer ne glede na to, od kod prihajajo in neglede na njihovo versko ali narodno pripadnost. Torej brez zavor in brez meja.
Tako se je letos podalo na pot 107 jadrnic iz Avstrije, Nemčije, Slovenije, Hrvaške, Bosne, Romunije. In med njimi smo bili tudi mi, »ekipa iz OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj«.


Ekipa: mornarka Valentina, mornarka Maja, mornarka Sandra, mornarka Aleksandra, mornarka Anja, mornar Rajko, mornarka Vesna, mornarka Tamara, kapitan Zoran in kapitan Grega.

MIRNO MORJE 1. DAN

Z avtobusom smo se pripeljali v Biograd. Poiskali smo našo jadrnico, ki se je imenovala Eva. Razpakirali smo prtljago in pojedli golaž. Kuharica Bojana je skuhala zelo, zelo dober golaž. Najboljši!
Kapitan Zoran nas je seznanil s pravili, ki so na tako majhnem prostoru zelo pomembna. Še posebej pa so pravila pomembna zaradi varnosti.
Po vsem tem je končno prišel trenutek, ki smo ga vsi nestrpno čakali. Kapitan je dal povelje:»Pripravite se, izplujemo!« In že smo pluli po širnem morju. Okrog nas je bila sama voda, valovi, veter … tam daleč pa kopno. To so trenutki, ki si jih bomo zapomnili zavedno. Še posebej smo bili ponosni, ko smo prijeli za krmilo in začutili moči morja in vetra, ki sta poganjala našo barko naprej. Zdaj smo se šele začeli zavedati, kako veseli smo lahko, da smo del te posadke.
Na koncu dneva nas je čakala večerja, ognjemet in seveda sprehod vzdolž obale v Biogradu. Privoščili pa smo si tudi sladoled.

MIRNO MORJE 2. DAN

Zjutraj smo se podali na daljšo plovbo po sinjem morju. Naš cilj je bil Šibenik, marina Rogoznica. Veter je bil na naši strani, zato smo pravočasno prispeli na cilj. V marini so nas prijazno pričakale posadke Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Bosne, Nemčije. Skupaj smo s svečkami miru in glasbo odprli naš skupni projekt ter se po uradnem delu podali v »disco« plesat. Doživeli smo čar resnične diskoteke.

MIRNO MORJE 3. DAN

Jutranja toaleta in v trgovino po nakupih hrane. Vse slovenske barke smo se odpravile na pot proti otoku Šolta. Pred nami je bil tako imenovani »slovenski dan«. Čakala nas je modna revija, palačinka party, ples … Da smo se lažje pripravili na modno revijo, smo se na poti ustavili na otoku Zlarin. Nabrali smo različne naravne materiale (storže, palice, veje, trave, grmovje, školjke …) za izdelavo oblačil. Na kratko smo se tudi še skopali v slanem morju. Odjadrali smo naprej proti Šolti, marini Maslinica. V Maslinici smo eni takoj začeli s pripravljanjem kosila, drugi z izdelavo oblačil za modno revijo, tretji pa so se kar odhiteli kopat. Zvečer je sledila modna revija, na kateri smo predstavili kolekcijo:»Rudeki iz Ptuja«. Po modni reviji so sledili krst, palačinka party in vsesplošno rajanje do poznih nočnih ur.

MIRNO MORJE 4.IN 5. DAN

Zjutraj po zajtrku smo si ogledali delček otoka Šolta in se kopali. Po kosilu smo odpluli proti Splitu, marina Kaštela. Spet smo se družili z vsemi udeleženci iz različnih držav. Zvečer smo se udeležili prekrasnega piknika na obali. Drugi dan smo se udeležili različnih delavnic (izdelovanje zastave, tatooji, izdelava priponk, delavnica bobnanja, delavnica oživljanja …). Popoldne smo se kopali in zvečer je sledila zaključna prireditev, na kateri smo se Slovenci predstavili z dvema plesnima točkama. Po prireditvi smo zaplesali in se veselili. Zaključek dneva smo proslavili s torto za Aleksandrin 20. rojstni dan.

MIRNO MORJE 6. DAN

V četrtek smo morali zelo zgodaj vstati. To je bil kar en veliki problem po tako napornih dnevih. A vseeno nam je uspelo. Pozajtrkovali smo in kot račke v koloni odpluli na morje. Tukaj bi naj potekal vrhunec našega skupnega druženja. Jadrnice bi morale oblikovati »špalir« in nato bi spustili v zrak balone. A glej ga zlomka. Za nami so se prikradli nevihtni oblaki, morje je močno valovilo, veter je pihal z vso močjo in akcije je bilo konec. Kljub temu smo spustili balone, ki so odhiteli v nebo. Naša posadka se je ločila od ostalih in odpluli smo proti Vodicam. Prvo uro plutja ni bilo prav nič prijetno, potem pa se je vreme umirilo in spet smo začeli uživati. Zvečer smo prispeli v Vodice. Na večerjo smo šli v gostilno »Santa Maria«. Jedli smo pico, seveda. Pred gostilno nas je čakala velika papiga, ki nas je s svojim kričanjem povabila v svojo gostilno. Njen lastnik je bil prav tako poseben. Oblečen je bil v ta pravega gusarja. Za povrh nas je počastil še s palačinkami. Skratka, to večerjo bomo vsekakor ohranili v zelo lepem spominu.

MIRNO MORJE 7. DAN

Po zajtrku smo se sprehodili po »štantih« z različnimi stvarmi, saj je bilo potrebno porabiti vse kune. Okrasili smo se z verižicami, zapestnicami, očali … Sonček je posijal in odpluli smo na sever proti Biogradu. Pot je bila kljub ugodnemu vetru kar dolga. Kar med plutjem smo si pripravili kosilo in se najedli. Še preden pa smo dokončno prišli v Biograd, kjer je bila naša zadnja točka, smo se ustavili še na otoku Pašmanu v Kraju. Peš smo se podali na najvišji hrib otoka. Začetki naše hoje so bili zelo nejevoljni, a kmalu smo ugotovili, da bolj ko gremo visoko, lepši je razgled na morje, otoke, skratka, na vrhu smo morje doživeli še iz »ptičje perspektive«. Težko je bilo priti na vrh, a uspelo nam je! Bili smo zelo zadovoljni.

MIRNO MORJE 8. DAN

Dan za pot domov z avtobusom. Pakiranje.
Sedaj smo v šoli in se zopet učimo in »gulimo« šolske klopi, a v srcu nam je ostala toplina, spomini in lepota tistih prečudovitih, nepozabnih dni.
Veseli smo, da smo lahko bili del tako velikega in sijajnega projekta. Veseli smo, da nam je uspelo!

Tamara Tomašič


VTISI UČENCEV

Valentina
Na Mirno morje smo šli s prijateljicami in prijatelji. Šli smo na Hrvaško, v Biograd. Z nami sta šli učiteljici Tamara in Vesna ter kapitana Zoran in Gregor. Veliko smo se kopali, ob večerih pa smo se družili in spoznali veliko novih prijateljev. Jaz, Maja in Sandra smo imele skupaj sobo in skupaj smo spale. Kapitan Zoran nam je dovolil, da smo lahko krmilili barko. Imela sem se super. Zelo sem uživala.

Maja
Meni je bilo zelo »fajn« na morju. Uživala sem s sošolko Valentino in prijateljico Sandro ter vsemi ostalimi. Zoran je zelo rad prepeval, ostali smo mu pomagali. »Fajn« je bilo, ker smo imele skupaj sobo s Sandro in Valentino. Všeč mi je bilo, ko smo bili v diskoteki. Lahko smo plesali in se zabavali. Zoran in Grega sta dovolila, da smo lahko krmilili jadrnico. Spoznala sem nove prijatelje. Na koncu mi je bilo »fajn«, ker smo šli v hribe.

Rajko
Na jadranju mi je bilo super. Vesel sem bil, da sem Zoranu pomagal zapenjati jadra in krmiliti. Skuhali smo si sami kosilo in večerjo. Spoznal sem dosti prijateljev. Najbolj všeč mi je bilo kopanje in špricanje. Imeli smo ples in zabavo. Na morju mi je hitro minilo in še bi šel na morje.

Aleksandra
Na jadranju mi je bilo zelo všeč. Poskusila sem krmiliti jadrnico, naučila sem se odvezati bokobrane in jih pomagala pospraviti. Kopali smo se. Izdelovali smo kostume za modno revijo ter se družili s prijatelji. Na morju sem praznovala svoj 20. rojstni dan. Prijatelji so me lepo presenetili in mi spekli dobro torto.

Sandra
Meni je bilo všeč, ko sem krmilila jadrnico. »Fajn« sem se imela, ker sem spoznala nove prijatelje. Všeč mi je bilo, ko sem plesala pri folklori. Praznovali smo rojstni dan od Aleksandre. Zabavali smo se ob »muziki«. Veliko smo se kopali z učiteljicami in s »skiperjema«.

Anja
Meni je bilo všeč, da sem se kopala, da sem se družila s prijatelji. Risali smo zastavo. Jadrali smo. Tudi jaz sem lahko krmilila jadrnico.


 https://www.youtube.com/watch?v=XeeDWJnn6qk

MIRNO MORJE