S prvim korakom v leto 2019 je OŠ dr. Ljudevita Pivka prevzela delovanje vzgojne skupine, ki se nahaja v Dijaškem domu Ptuj. Vzgojna skupina predstavlja pomemben doprinos k vzgojno izobraževalnemu delu, hkrati pa ponuja varno, spoštljivo in ljubeče okolje, v katerem otroci, mladostniki in mladostnice aktivno in organizirano preživljajo svoj čas. Učijo se najrazličnejših veščin za samostojnejše in odgovornejše življenje, sobivanja z vrstniki in vrstnicami, učnih in delovnih navad, socialnih veščin ter načinov, kako aktivno in kvalitetno preživljati svoj prosti čas.

V šolskem letu 2021/22 bosta v okviru domske vzgoje na OŠ dr. Ljudevita Pivka delovali dve vzgojni skupini. V obeh skupinah bomo otrokom nudili bogato izbiro spodbud za aktivno življenje in za njihov vsestranski razvoj. Poleg klasičnih spodbujevalnih sredstev, kot so pohvale, priznanja in nagrade, se bodo v skupini odvijale še razne življenjske situacije, kot so možnosti svobodnega druženja v skupnem življenju in delu, prijateljevanje, sodelovanje, medsebojna pomoč in strpnost, skupno premagovanje zahtevnejših življenjskih situacij, naporov, tveganj itd.

Obe skupini imata v domu organizirano skupno oskrbo (prehrano, pranje, likanje). Kljub temu pa bomo dajali poudarek na razvijanju samostojnosti in delovnih navad v okviru zmožnosti in sposobnosti posameznega otroka (redno čiščenje, urejanje bivalnih prostorov ter postiljanje postelj). Vsakemu izmed otrok in mladostnikov je potrebno omogočiti ustrezno in njemu prilagojeno obliko obravnave, zato k vsakemu izmed njih pristopamo individualno. Glede na njihove posebne potrebe, posebnosti, želje in zmožnosti prilagajamo zahteve, naloge, obremenitve, ugodnosti, omejitve, vloge ipd. v skladu z načeli individualizacije in fleksibilne diferenciacije.

Otroci bodo v skupini preživljali dve različni obliki prostega časa, in sicer popolnoma prosti čas, ki je namenjen počitku, druženju, družabnim igram, razgovorom z vrstniki, gledanju televizije, uporabi računalnika itd., in organiziran prosti čas, v katerem se bodo mladostniki aktivno vključevali v različne usmerjene zaposlitve v okviru skupine (likovno ustvarjanje, glasbene in športne dejavnosti, kulturno-umetniške dejavnosti, praktične dejavnosti itd.) ter različne interesne dejavnosti, ki bodo potekale v okviru doma in jih izvajajo vzgojitelji iz skupine in drugih skupin.

 

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2021/2022

Peka pustnih krofov

V sredo, 23. februarja, smo v vzgojni skupini pekli krofe. Sestavine (moka, jajca, pecilni prašek, limonina lupinica, mleko) smo zamesili, da je nastalo testo. Testo smo mesili več kot pol ure, priprava testa je bila kar naporna. Nato smo pustil testo počivati, po določenem času pa smo iz testa napravili kroglice. Tudi te smo pustili počivati, da so počasi vzhajale. V posodo smo nalili olje. Ko se je segrelo na primerno temperaturo, smo pričeli cvreti pripravljene kroglice iz testa. Ko so se krofi nekoliko ohladili, smo jih napolnili z breskovo marmelado. Vsak učenec v vzgoji skupini je dobil en krof, bili so odlični. Za spomin smo naredili tudi skupinsko fotografijo.

OBISKAL NAS JE DEDEK MRAZ

V ČETRTEK 23.12.2021 JE VZGOJNO SKUPINO OBISKAL DEDEK MRAZ.

POZDRAVIL NAS JE IN POVEDAL, DA JE SLIŠAL, DA SMO ZELO PRIDNI.

ZAPELI SMO MU SIVO KUČMO IN CIN CIN CIN, ZVONČKI POJEJO. OBISKALA NAS JE TUDI NAŠA GOSPA RAVNATELJICA TER NOČNI VZGOJITELJ DENIS. DEDEK MRAZ NAM JE DAL DARILA, COPATE, DIŠEČO SVEČO IN NOVO POSTELJNINO.

PREPEVALI SMO BOŽIČNE IN NOVOLETNE PESMI.  POSLADKALI SMO SE Z VROČO ČOKOLADO IN S KEKSI. POSLUŠALI SMO GLASBO, PLESALI IN PELI DO VEČERJE, KJER NAS JE ČAKALO POSEBNO PRESENEČENJE – OCVRTI ZREZKI S POMFRIJEM, NJAM NJAM.

IMELI SMO SE SUPER.

Delavnica prihaja božič

V skupinah smo se dogovorili, da bomo praznično preživeli čas, ki nam ostane do novega leta in da bomo izdelovali  okraske. Ustvarjali smo adventne venčke, snežake in božične dekoracije. Imeli smo se super. Zraven smo poslušali božično glasbo. En izdelek si bomo odnesli domov. Ostale pa smo prispevali za stojnico.

Božične hiške za ptičke

Naredili smo dve ptičji krmilnici. Poimenovali smo jih božične hiške. Najprej smo les pobrusili. S pomočjo vijakov smo ju sestavili. Pobarvali smo jih rumeno in belo, strehe pa rdeče. Ko se je barva posušila, smo jih odnesli na vrt. Obesili smo jih na veje drevesa. V njih smo nasuli sončnična semena. Sedaj pridno opazujemo, kdaj bodo priletele prve ptičke.

Postavili smo novoletno jelko

V učnem stanovanju smo postavili jelko. Okrasili smo jo z raznobarvnimi okraski. Nismo pozabili na lučke. Zapeli smo tudi belo snežinko. Upamo, da nas obišče Božiček in nam pusti kakšno majhno darilo.

Obisk Miklavža v vzgojni skupini

Miklavž nam je nastavil šibe in jabolka. Nato smo šli v knjižnico, tam smo slišali ružiti krampusa in zgodila se je čarovnija. V knjižnici so nas čakala darila, dobili smo oblačila. Jaz sem dobil pulover in hlače, čokoladnega Miklavža in pismo. Zvečer smo šli v mesto gledat prižig lučk. Hvala za darila.

Ker smo bili pridni in smo pridno delali, nas je obiskal Miklavž. V vzgojni skupini smo dobili šibe in jabolka, potem smo šli v dijaški dom, kjer nas je čakalo presenečenje in dobili smo darila. Dobil sem modro jakno in srajco z dolgimi rokavi ter čokoladnega Miklavža. Zvečer smo bili v mestu, kjer sem spoznal prijateljice od Alena in Adela, ime jima je Ivona in Tina. Po sprehodu smo jedli kekse in gledali televizijo. Hvala Miklavž za darilo.

Najprej smo dobili šibe in jabolka, ki jih je Miklavž nastavil na hodniku. V učilnici v dijaškem domu nas je čakalo presenečenje s čarovnijo. Moje darilo je Miklavž skril pod omaro, ker sem nagajiv. Dobil sem nova oblačila in čokoladnega Miklavža. Nato smo šli v mesto na prižig lučk in ogled drsališča. Zvečer smo jedli domače kekse in gledali televizijo. Hvala Miklavž za darila.

Praznovanje rojstnih dni

Po interesni dejavnosti glasbene urice smo odšli v učno stanovanje. Pričakalo nas je presenečenje. Vzgojiteljici sta prostor svečano okrasili in pripravili svečan pogrinjek. Posedli smo se za mize. Učenci, ki smo v preteklosti praznovali rojstne dni, smo dobili darila. Tudi Vse najboljše so nam ob spremljavi kitare zapeli ostali učenci. Posladkali smo se s »pericami«, ki smo jih spekli dan prej. Zraven smo pili sok. Poskusili smo tudi cvetačo v solati. Tudi zaplesali smo ob poslušanju glasbenih želja. Zapeli smo Mi se imamo radi. Naslednje praznovanje bo v mesecu maju.


Poglej, jesen je tu

V četrtek, 21. oktobra, smo se odpravili na daljši jesenski pohod. Šli smo do Rance. Po poti smo opazovali spremembe v naravi. Hodili smo ob reki Dravi. Na Ranci smo malo posedeli in opazovali ptice. Na poti nazaj smo imeli malico v mestnem parku. Popoldan je minil zelo hitro. Imeli smo se super. Po prihodu v šolo smo se malo posladkali eni s polnjenimi rogljički, drugi pa s krofi.

Delo na vrtu

Zunaj je bilo sončno in toplo. Dogovorili smo se, da bomo šli na vrt. Pobrali smo vrtne pridelke. Prelopatali smo dve gredici, populili travo na veliki gredi z jagodami ter na gredici ob hotelu za žuželke. Vsi smo pridno delali. Iz pobrane zelenjave smo si naslednji dan pripravili solato. Bila je zelo okusna.

Kostanjev piknik

V sredo, 20. oktobra, smo imeli kostanjev piknik, bilo je lepo  sončno jesensko vreme, le veter nam je malo ponagajal. Kostanje smo narezali in namočili že dan pred piknikom. Pri vrtni hišici nam je vzgojiteljica Darka pripravila posodo za pečenje kostanjev in plinski gorilnik. Vsi smo nestrpno čakali, da bi se kostanji čim prej spekli. Pridno smo mešali kostanje, da se ne bi zažgali in razpočili, paziti pa smo morali tudi na veter, da nam ni ugasnil ognja. Pečene kostanje smo razdelili v posodice in se posedli za mizo, zraven smo pili čaj. Obiskala nas je tudi gospa ravnateljica s svojim psom.

GALERIJA

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2020/2021

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020

PIVKOLIN 2020