S prvim korakom v leto 2019 je OŠ dr. Ljudevita Pivka prevzela delovanje vzgojne skupine, ki se nahaja v Dijaškem domu Ptuj. Vzgojna skupina predstavlja pomemben doprinos k vzgojno izobraževalnemu delu, hkrati pa ponuja varno, spoštljivo in ljubeče okolje, v katerem otroci, mladostniki in mladostnice aktivno in organizirano preživljajo svoj čas. Učijo se najrazličnejših veščin za samostojnejše in odgovornejše življenje, sobivanja z vrstniki in vrstnicami, učnih in delovnih navad, socialnih veščin ter načinov, kako aktivno in kvalitetno preživljati svoj prosti čas.

V šolskem letu 2023/24 bosta v okviru domske vzgoje na OŠ dr. Ljudevita Pivka delovali dve vzgojni skupini. V obeh skupinah bomo otrokom nudili bogato izbiro spodbud za aktivno življenje in za njihov vsestranski razvoj. Poleg klasičnih spodbujevalnih sredstev, kot so pohvale, priznanja in nagrade, se bodo v skupini odvijale še razne življenjske situacije, kot so možnosti svobodnega druženja v skupnem življenju in delu, prijateljevanje, sodelovanje, medsebojna pomoč in strpnost, skupno premagovanje zahtevnejših življenjskih situacij, naporov, tveganj itd.

Obe skupini imata v domu organizirano skupno oskrbo (prehrano, pranje, likanje). Kljub temu pa bomo dajali poudarek na razvijanju samostojnosti in delovnih navad v okviru zmožnosti in sposobnosti posameznega otroka (redno čiščenje, urejanje bivalnih prostorov ter postiljanje postelj). Vsakemu izmed otrok in mladostnikov je potrebno omogočiti ustrezno in njemu prilagojeno obliko obravnave, zato k vsakemu izmed njih pristopamo individualno. Glede na njihove posebne potrebe, posebnosti, želje in zmožnosti prilagajamo zahteve, naloge, obremenitve, ugodnosti, omejitve, vloge ipd. v skladu z načeli individualizacije in fleksibilne diferenciacije.

Otroci bodo v skupini preživljali dve različni obliki prostega časa, in sicer popolnoma prosti čas, ki je namenjen počitku, druženju, družabnim igram, razgovorom z vrstniki, gledanju televizije, uporabi računalnika itd., in organiziran prosti čas, v katerem se bodo mladostniki aktivno vključevali v različne usmerjene zaposlitve v okviru skupine (likovno ustvarjanje, glasbene in športne dejavnosti, kulturno-umetniške dejavnosti, praktične dejavnosti itd.) ter različne interesne dejavnosti, ki bodo potekale v okviru doma in jih izvajajo vzgojitelji iz skupine in drugih skupin.

 

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2023/2024

 

IZLET V MURSKO SOBOTO

V sredo, 29. maja, smo se z avtobusom odpeljali v Mursko Soboto. Bili smo v dveh skupinah. Naša skupina si je ogledala otvoritev Iger dobre volje in predstavitve skupin. Nato smo se z gospodom Janezom odpravili na ogled mesta. Spoznali smo veliko kulturnih znamenitosti mesta – cerkev, zapor, spomenik borcem iz druge svetovne vojne, spomenik posvečen osamosvojitvi Slovenije ter balkon, kjer je bila razglašena 6. dnevna samostojnost občine Murska Sobota. Ker smo pridno poslušali, smo šli na sladoled. Na kosilu smo se pridružili skupini, ki je sodelovala na igrah. Skupaj smo šli na igrala k Soboškemu jezeru. Imeli smo se ful fajn. Upamo, da še kdaj gremo.

 

IGRE DOBRE VOLJE 2024

V sredo, 29.5.2024, smo se udeležili  47. Iger dobre volje, ki so potekale na OŠ IV. v Murski Soboti. Zbralo se nas je veliko otrok in mladostnikov iz vzgojnih skupin širom Slovenije. Letošnje igre so se nam vtisnile v spomin predvsem zato, ker smo na začetku dobili vsak svojo barvo zapestnice, kar je pomenilo, da smo bili v ekipah pomešani. Na začetku smo bili malo sramežljivi, a do konca iger je vsak izmed nas spoznal veliko novih prijateljev. Imeli smo se zelo lepo in komaj čakamo, kaj nam bodo naslednje leto pripravili naši prijatelji iz Slovenske Bistrice.

 

MAMICE PRAZNUJEJO

V sredo smo ob prihajajočem prazniku naših mamic s pomočjo zunanje izvajalke Elvire izvedli delavnico. Ustvarjali smo s suhimi rožami. Verjamemo, da bodo darila našim mamicam ogrela njihova zlata srca. Mamice, radi vas imamo, mama, hvala, da si mi podarila življenje, mami, hvala za vse, je le nekaj posvetil, ki smo jih namenili našim mamicam.

 

GLASBENE URICE V VZGOJNI SKUPINI

Ena izmed interesnih dejavnosti, ki se izvajajo v vzgojni skupini, so naše Glasbene urice. Vsakih štirinajst dni se kot kakšni taborniki posedemo v krog in si zapojemo ob zvokih kitare, manjka nam samo taborniški ogenj. Najrajši si zapojemo tisto Smolarjevo, kjer poje; Jaz ne grem v šolo, ne ne grem v šolo, jaz bom kar počitnice imel. Včasih si glasbene urice popestrimo z raznimi glasbenimi igrami, nekateri pa radi ob glasbi tudi zaplešemo ali zaigramo na kakšen inštrument.

 

BOŽIČNO DARILO ZA VZGOJITELJE

Otroci in mladostniki vzgojne skupine smo ob zadnjem skupnem preživetem dnevu pred božično-novoletnimi počitnicami vzgojiteljem pripravili prijetno presenečenje. Pred prazniki smo z voščilom poskrbeli za to, da so se vsakemu izmed njih za trenutek orosile oči.

OKRASILI SMO SMREKICO

Praznični čas se naglo bliža, zato vsak trenutek, ki nam je preostal do pričetka božično-novoletnih počitnic izkoristimo za medskupinsko druženje ter krepljenje že tako trdnih prijateljskih vezi. Tokrat smo otroci in mladostniki obeh vzgojnih skupin z roko v roki poskrbeli za praznično preobrazbo naše »dnevne sobe«. Po tem, ko smo okrasili smrekico, smo se posladkali s čokoladnimi piškoti in čajem. Seveda druženje ni moglo miniti brez glasbene spremljave ter prepevanja božičnih pesmi.

 

OBISK PRI SV. MIKLAVŽU

V torek, 5.12. smo šli na obisk k sv. Miklavžu. Tam smo si najprej pogledali igrico. Angeli so poklicali sv. Miklavža, ki je otrokom razdelil darila. Pred tem smo mu zmolili molitvico. Vsi smo dobili pižamo in čokoladnega Miklavža, ki še ga nismo uspeli pojesti do konca. Presrečni smo bili, ker ni bilo parkljev.

 

ČEBELICE, NAŠE PRIJATELJICE

Tretji petek v mesecu novembru poteka po šolah in vrtcih Tradicionalni slovenski zajtrk. Ker se v petek v vzgojno skupino več ne vračamo, smo se odločili pripraviti četrtkov medeni večer. Priprave na četrtkov medeni večer so potekale skozi ves teden. Risali smo risbe na temo čebelarjenja. Izvedeli smo, da nas bosta obiskala čebelarja, člana ČD Cirkulane. Ker nas je o čebelah zanimalo dosti stvari, smo zanju pripravili vprašanja. Na spletni strani ČZS smo poiskali film o čebelah in njihovem življenju. In že je bil četrtek. Vprašanja sta čebelarjema postavljala Eva in Simon. Čebelarja sta odgovorila na vsa naša vprašanja, nakar sta predstavila nekaj pripomočkov, ki so potrebni pri delu s čebelami. Prebirali smo knjige, prav tako smo dobili zloženko z naslovom Čebelica, moja prijateljica. Čebelarja sta s sabo prinesla tudi sladko presenečenje. Podarila sta nam akacijev in gozdni med, katerega smo namazali na kruh ter se posladkali. Na koncu smo vsi skupaj zapeli nam ljubo pesem Čebelar, ter se gospodoma zahvalili za obisk in sladek med.

 

POSTAJAMO  PRAVI PRVAKI V BOWLANJU

V okviru interesne dejavnosti Bowling tudi v letošnjem šolskem letu zahajamo v Bowling center Ptuj. V metanju krogel smo postali že pravi prvaki, o čimer pričajo naši rezultati. Zaposleni  vedno poskrbijo za dobro glasbo in primerno osvetlitev stez. Dokaz, kako uživamo ob igranju pa je razviden iz fotografij. Hvala Bowling centru za njihovo dobrosrčnost in dano možnost, da se tudi mi zabavamo in kvalitetno preživljamo četrtkove popoldneve.

 

NOČ ČAROVNIC V VZGOJNI SKUPINI

Zadnji teden pred odhodom na jesenske počitnice smo tudi v letošnjem šolskem letu začeli v nestrpnem pričakovanju pripovedovanja zabavno strašljivih zgodbic in plesa za noč čarovnic. V sredo smo se najprej dobili v prostorih 2. vzgojne skupine, kjer smo tisti pogumni zavzeli oder in poskušali prestrašiti tiste manj pogumne. No, bolj kot prestrašili, smo jih zabavali z našimi zgodbicami o strašnih bučah, duhovih, čarovnicah ter ostalih izmišljenih »pošastih«. Ob pripovedovanju zgodbic smo se vsi nasmejali do solz. V četrtek smo se spet zbrali na istem mestu ob isti uri. Fantje smo v prostore skupine prišli z namenom, da prestrašimo dekleta, vendar so na naše veliko presenečene dekleta, oblečena v črne duhove, skočila iz sob ter one prestrašile nas. No, ja, mogoče pa nam bo dekleta uspelo prestrašiti naslednje šolsko leto. Nato smo se vsi skupaj odpravili v »Halloween disko prostor« in zadnje predpočitniške minute izkoristili ob plesu in rajanju ob naši najljubši glasbi.

 

KOSTANJEV PIKNIK

Zadnji dan bivanja v vzgojni skupini pred jesenskimi počitnicami je že tradicionalno rezerviran za eno izmed naših najljubših jesenskih aktivnosti – kostanjev piknik. Priprave na piknik so se začele že minuli vikend, ki smo ga nekateri izmed nas izkoristili za nabiranje kostanjev v gozdu. Na kostanjev piknik smo povabili tudi naše razrednike in sorazrednike ter gospo ravnateljico in pomočnice ravnateljice. Našemu vabilu so se odzvali v lepem številu, česar smo bili zelo veseli. Tudi letos je vloga glavnega peka pripadala vzgojiteljici Darki, ki nam vsako leto speče najbolj slastne kostanje. Na pikniku smo se zelo zabavali, družili, plesali in igrali nogomet. Bilo nam je tako lepo, da smo pozabili gledati na uro, ter na koncu šolsko igrišče zapustili v temi.

 

PRIHAJA NOČ ČAROVNIC

V vzgojni skupini smo izdelovali buče. Buče smo narisali na papir in pobarvali. Med ustvarjanjem smo en drugemu “kukali” v liste in opazovali, kdo riše najbolj strašno bučo. Nato smo šli po prave pravcate buče, jih očistili in izrezali. Ko smo končali z izrezovanjem, smo buče nesli pred šolo in vanje vstavili sveče. Po večerji, ko se je že dodobra stemnilo, smo šli pred šolo, prižgali sveče in občudovali naše strašne buče. Zraven buč smo se tudi slikali. 

 

TRADICIONALNI JESENSKI POHOD DO RANCE

Na s soncem obsijano a vendarle hladnejše sredino popoldne smo se učenci skupaj z vzgojitelji odpravili na jesenski pohod do Rance, ki se v okviru vzgojne skupine spreminja že v tradicionalnega. Na poti do cilja smo opazovali spremembe v naravi in se pogovarjali o značilnostih jesenskega letnega časa. Tudi na letošnjem pohodu nas je razveselila in družbo delala prijazna psička Šiva. Ob prihodu na Ranco smo pomalicali, da nam slučajno ne bi zmanjkalo energije za dodatno raziskovanje okolice. Na poti proti domu smo se ustavili v centru mesta, kjer smo se okrepčali in segreli v enem izmed mestnih lokalov. Kot vedno, smo se tudi letos na pohodu imeli zelo lepo.

 

OGLED RAZSTAVE VEŠČINE IN SKRIVNOSTI MOJSTROV IN MOJSTRIC TKANJA

Na s soncem obsijano toplo sredino popoldne smo se odpravili na Ptujski grad, kjer smo si v tamkajšnjem muzeju ogledali razstavo, ki nosi naslov Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja. Celoten ogled je vodila gospa Renata, ki nas je odpeljala v preteklost in nam na zanimiv in poučen način predstavila proces izdelave lana, svile, bombaža ter ostalih vrst tkanin. Med ogledom smo lahko preizkusili tudi naše igralske spretnosti, saj smo odigrali prizor iz grške mitologije o Odiseju in kiklopu Polifemu. Po tej zabavni igri smo se odpravili v pedagoško sobo, kjer smo si za konec sami spletli zapestnice prijateljstva. Ob obisku muzeja smo se zelo zabavali ter ga zapustili z veliko novega znanja.

 

PRAZNOVANJE OSEMNANJSTEGA ROJSTNEGA DNE

18. rojstni dan ni navaden rojstni dan, saj predstavlja mejnik, ko mlada oseba postane polnoletna. Tako je v začetku meseca oktobra na vrsto prišel dan, ko je naš Ivans pihnil svojo osemnajsto svečko. Tradicionalno nas je tudi letos počastil s slastno torto in pecivom. Preden je na torti ugasnilo vseh osemnajst svečk, smo mu vsi skupaj z glasnim petjem voščili vse najboljše ter mu namenili obilo lepih želja. Rojstnodnevna zabava se je ob medsebojnem druženju ter igri nadaljevala do poznih popoldanskih ur.

 

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2022/2023

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2021/2022

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2020/2021

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020

PIVKOLIN 2020

GALERIJA