Snoezelen soba v novi šoli


V torek, 2. 4. 2013, smo dobili svojo prvo pravo »snoezelen« sobo oz. multisenzorno sobo.

Kaj je snoezelen? Beseda je zloženka iz dveh nizozemskih besed: vohati in dremati. V takšni sobi gre za dinamično raziskovanje in sproščanje. To je soba, v kateri se spodbuja pridobivanje elementarnih izkušenj, kot so: tipati, občutiti, okusiti, vonjati, videti in slišati.
Naša »snoezelen« soba je opremljena z vodno posteljo, ki daje občutek varnosti in topline. Postelja ima zvočnike, preko katerih se glasba prenaša na učence ne samo preko slušnih dražljajev, ampak tudi preko taktilnih. Svoj čar dodajo sobi tudi svetlobni efekti od svetlobnih laskov do krogle ter projektorja, ki projicira različne prelivajoče se barve. V sobi sta dva vodna stolpa z oblazinjenim podestom, ki spodbujata različne vibracije: slušne, vidne, tipne… Barve v vodnih stolpih se spreminjajo, ves čas pa voda v stolpih ustvarja mehurčke, ki so še posebej zanimivi za otroke. Del sobe je tudi bazen z žogicami ter prečudovito nebo, ki smo ga ustvarili s pomočjo preprostih materialov.
Učenci v taki sobi pridobivajo nove izkušnje o svojih čutilih in se na tak način lažje umirijo in sprostijo. Terapija v takšni sobi pa pripomore k boljšemu in optimalnejšemu razvoja posameznega učenca.
Tako učenci kot učitelji smo se sobe zelo razveselili in jo že s pridom uporabljamo. Uspelo nam je, da smo s pomočjo opreme uspeli izvabiti čarobnost, ki se sedaj skriva v »snoezelen« sobi za starimi zidovi naše šole.

Lidija Marin