DAN ZA SPREMEMBE Z GIMNAZIJO PTUJ

Ta petek, 14. aprila 2023, smo na šoli gostili dijake Gimnazije Ptuj, ki so nas povabili k sodelovanju pri projektu Dan za spremembe. Letos je potekal pod sloganom Za(čutimo) dobro.

V delavnici smo z gimnazijkami povezali naše devetošolce. Spoznavanju je sledil pogovor o podnebnih spremembah in kako te vplivajo na naše življenje. V drugem delu smo sodelujočim razdelili vrečke, zašite iz ponovno uporabljenega materiala, da so jih porisali s cvetočimi cvetlicami. Vanje smo natresli semena medovitih rastlin, ki so jih prinesli gimnazijci. Vrečke so si učenci in dijaki izmenjali v spomin na druženje, ko smo povezali prijetno z dobrim, semena pa si bodo lahko posejali tudi doma. Privoščili smo si še aromatičen domač čaj iz bio zelišč, ki so zrasla na našem vrtičku. Tudi tako smo občutili dobro, s katerim nas – v zahvalo za skrb – vsako leto obdari narava.

Skupni dogodek smo zaradi deževja žal morali izvesti v zaprtem prostoru. Preden smo se poslovili, smo se ustavili na šolskem eko vrtu, na katerem smo za setev medovitih rastlin predhodno že pripravili gredice. Simbolično smo skupaj v prst dali nekaj semen in si obljubili, da bomo spremljali rast rastlin, ki bodo pognale.

Ugotovili smo, da se (velike) spremembe ne začnejo z velikimi dejanji, ampak z majhnimi koraki pri vsakem izmed nas. Še tako drobno dejanje, kot je setev cvetlic, ki bodo na vrt privabljale čebele, je skupen prispevek k skrbi za naš planet. 

Jasna Veber Zazula, Vojka Havlas in Marija Arnuš