OBISK ORMOŠKIH LAGUN

V ponedeljek, 3. 10. 2022, smo se učenci posebnega programa in nižjega izobraževalnega standarda odpravili na dan dejavnosti v Ormoške lagune.

Zbrali smo se že ob 7.20, zato smo se še dokaj zaspani napotili proti železniški postaji. A kar hitro nas je predramilo pričakovanje vlaka, ki nas je odpeljal do Ormoža. Ob prihodu v Ormož smo prestopili na avtobus, ki nas je odpeljal do lagun. Kljub megli nas je okolica lagun že na prvi pogled očarala. Okrepčali smo se z malico in nato pozorno poslušali 4 vodiče, ki so nas pričakali s štirimi pripravljenimi delavnicami. V eni izmed delavnic smo slišali vse o dvoživkah, zakaj se tako imenujejo, kako se prehranjujejo, kako dihajo itd. Na lastne oči smo lahko v akvariju celo videli pupka, ličinko kačjega pastirja in hrbtoplovko, ki je dobila takšno ime, ker plava hrbtno. V drugi delavnici smo podrobneje spoznali ptice in jih skozi daljnogled opazovali v njihovem naravnem okolju.  V tretji delavnici smo odkrivali drobne žuželke, ki bivajo med gozdnim listjem. V četrti delavnici smo pa spremljali različne plasti zemlje in se tako seznanili z načinom, kako voda pronica do podtalnice.

Bilo je zelo zanimivo in poučno, do konca delavnic se je megla dvignila, posijalo je sonce in takrat smo lahko zagledali vodne bivole, ki so poležavali na drugi strani lagun. Učenci so povedali, da jim je najbolj bila všeč vožnja z vlakom in opazovanje ptic ter bivolov.