BRANJE NE POZNA MEJA – ZRCALCE

Po knjigi Zrcalce smo poustvarjali s 6. razredom. Pripoved se nas je zelo dotaknila in s pomočjo te tematike smo razvili pravi debatni krožek. Najprej smo se igrali igro Ogledala, tako da sta 2 učenca stala eden pred drugim, pri čemer je en učenec bil v vlogi ogledala, drugi pa je bil oseba, ki se gleda vanj. Koliko smeha, novih dogodivščin nam je odprla igra! Ugotovili smo, da smo tudi v življenju hodeča ogledala in da ljudje pogosto počnejo natanko to, kar počnemo mi, zato smo prišli do sklepa, da je bolje biti prijazen in nasmejan, saj je večja verjetnost, da bomo natanko to tudi dobili vrnjeno nazaj. Širimo torej dobro energijo in židano voljo! 

Nato je učiteljica predstavila projekt Branje na pozna meja, spoznali smo nekaj hrvaških besed, na spletu poiskali podatke o avtorici obravnavanega dela, na koncu smo prebrali še pravljico. Komaj smo čakali, kako se bo končala in konec nas je naravnost presenetil. Medvedu nihče ni upal ugovarjati, zato so ga pustili v prepričanju, da je na “fotografiji” prav on. Tudi to dejstvo nam je dalo misliti. A je tudi v življenju tako? Se koga bojimo tako zelo, da ne povemo na glas svojega mnenja ali pogleda? Ja, tudi to smo si priznali. 

Nato smo risali na temo knjige Zrcalce. Narisali smo polovico vseh živali, druga polovica je že bila narisana na učnem listu. Naslednjo uro smo izdelovali še lutke na slamicah in poustvarili lutkovno igro. Salve smeha so nas spremljale tudi pri lutkovni igrici Zrcalce, ki smo jo izvedli sami. Za režijo je poskrbela učiteljica, Marcel je bil pripovedovalec in poskrbel za didaskalije (ja, tudi to smo se naučili), Amadeja je odigrala lutko z vlogo zajčka, lutko ptiča je imel Nik, medved je bil Žan, Kaja pa je bila veverička. Nato smo se dotaknili še basni in se spomnili, v katerih znanih basnih nastopajo omenjene živali. Izvedeli smo, kakšna je razlika med pravljico in basnijo ter si ugotovitve tudi zapisali v zvezek. 

Ure, ko smo obravnavali hrvaško književno delo Zrcalce, so bile zelo zabavne, predvsem pa poučne. Veliko smo se naučili, najbolj všeč pa so nam bile nove vloge, v katerih smo se preizkusili. 

Tadeja Topolovec