V tem šolskem letu smo se vključili v projekt Lahkotni svet, ki ga organizira podjetje Talum ob praznovanju 60 let obstoja. S skupnimi akcijami bomo naše učence ozaveščali o naravnem okolju, predvsem pa jim dopustili lastne sanje, samostojnost in neomejeno kreativnost ob ustvarjanju izdelkov na temo aluminija. Koordinatorja projekta sta Alenka Kosem in Marjan Leben.S projektom bomo pričeli novembra. Takrat nas bo z obiskom razveselila pisateljica Janja Vidmar. S predstavitvijo likov iz knjige Kolo v žepu bo učence spodbudila k razmišljanju in jih popeljala v svet ustvarjalne domišljije. Zgodba bo otrokom približala ravnanje z odpadki iz aluminija in pomen reciklaže za naravno okolje. Sledilo bo celoletno ustvarjanje na to temo. Izdelki bodo nastajali pri različnih predmetih (likovna umetnost, delovna in tehnična vzgoja, kreativna znanja…) ter v okviru interesnih dejavnosti. Tej temi bomo posvetili tudi tehniški dan.Projekt se zaključi v septembru 2015 z Dnevom inovativnosti podjetja Talum. Takrat se želimo predstaviti z čim bolj domiselnimi in izvirnimi izdelki.S takšnimi in podobnimi aktivnostmi lahko ustvarimo premik v naših navadah, ustavimo nesmiselno odlaganje odpadkov, ter resnično pričnemo z ločevanjem in recikliranjem. Poskrbeti moramo, da bodo naši zanamci živeli v čistem okolju, dihali svež zrak in uživali ob čistih, kristalnih rekah.

Alenka KosemOBISK JANJE VIDMAR
Obiskala nas je znana mladinska pisateljica Janja Vidmar. Na igriv, zanimiv ter smešen način nam je predstavila, kaj je podjetje Talum in kaj se tam dogaja. To smo lahko izvedeli tudi v dveh knjigah, ki jih je pisateljica namenila nam otrokom in čisto majčkeno tudi našim staršem. Ob branju smo izvedeli kaj je aluminij in kje ga uporabljamo. Še sanjalo se nam ni, da so vanj zaviti bombončki, čokolade, da se brat odišavi z deodorantom, ki se skriva v aluminijasti pločevinki, da mamina posoda dobro kuha zaradi aluminija in še in še in še. Naučili smo se tudi, da se lahko aluminij spremeni sam vase. Temu učeno rečejo tudi reciklaža.
Izvedeli pa smo tudi, da v tem letu Talum praznuje 60. rojstni dan. Iskrene čestitke Talum!

Staša Potočnik


OKRASITEV NOVOLETNIH SMREČIC V TOVARNI TALUM
Tovarna Talum, ki svojo okroglo obletnico praznuje v sodelovanju z okoliškimi šolami v projektu »Lahkotni svet », nas je povabila, da v petek , 12.12.2014 praznično okrasimo avlo upravne stavbe Talum. Povabilu smo se z veseljem odzvali, saj smo ustvarili že veliko čudovitih in unikatnih okraskov iz odpadnega aluminija. Z našimi srebrnimi angelčki in snežinkami so učenci PPVI pomagali okrasiti tri smrečice in avlo.

Vesna Majcen, Tanja Ješovnik


USTVARJANJE IZDELKOV IZ ODPADNEGA  ALUMINIJA

V tem šolskem letu se v okviru projekta »LAHKOTNI SVET« na različne načine ukvarjamo in seznanjamo z aluminijem. Tej temi smo se posebej posvetili tudi v torek, 21. 4. 2015, ko smo na šoli izvedli tehniški dan. Vsi učenci so v uvodnih urah spoznavali pomen pravilnega ločevanja odpadkov preko filma in delovnih listov. Na šoli smo tekom leta zbrali kar nekaj odpadnega aluminija, ki smo ga imeli pripravljenega za ustvarjanje. Učenci so aluminij zvijali, upogibali, mečkali, daljše ali krajše kose odpadne embalaže spajali skupaj, ter si pri tem pomagali s kleščami, lepilom, vijaki, žico…. Nastajale so izvirne kiparske in prostorske tvorbe ter uporabni in estetski izdelki. Pri uporabi odpadnega aluminija, kot materiala za oblikovanje novih, kreativnih izdelkov smo spoznali, da je možno aluminij ponovno uporabiti in na tak način učence spodbudili in ozaveščali k zbiranju, ločevanju odpadkov za ponovno reciklažo.

Tehniški dan smo zaključili z ogledom ustvarjenih izdelkov. Bili smo navdušeni nad kreativnimi idejami in možnostmi, ki jih daje aluminij za oblikovanje.

Alenka Kosem