22. 4. SMO OBELEŽILI DAN ZEMLJE

Učenci in učitelji OŠ dr. Ljudevita Pivka smo se v ponedeljek, 22. 4. 2024, poklonili Zemlji. Dan Zemlje je globalni dogodek, ki se obeležuje vsako leto, da se spodbudi ozaveščenost o zaščiti okolja in ohranjanju narave. Ljudje po vsem svetu sodelujejo v različnih dejavnostih, kot so čiščenje okolja, sajenje dreves, izobraževalni dogodki in promocija trajnostnega načina življenja.

Na naši šoli smo se najprej v učilnicah poučili o pomenu narave in Zemlje. Ogledali smo si video o čistilni napravi pitne vode, zgražali smo se ob enormni količini plastike v morjih, ki jo lačne živali zamenjajo za hrano, pogledali smo, kako pravilno ločujemo odpadke. Izvedeli smo, da če pustiš vodo med ščetkanjem zob odprto, vsako minuto steče v odtok kar 5 litrov vode. Naravnost šokiralo pa nas je dejstvo, da Slovenec povprečno porabi kar 117 litrov vode. Ustavili smo se pri vprašanju, kam z odpadnim kuhinjskim oljem, ko smo v njem ocvrli krompirček in bi ga želeli zavreči. Ker smo imeli različne odgovore, smo si pobliže pogledali zbiralnik odpadnega olja, ki ga imamo pred našo šolo, a ga zmeraj spregledamo.

Nato smo v učilnicah poustvarjali, risali, izdelovali plakate in reciklirali materiale ter iz njih ustvarjali nove kreacije. Nato pa od besed k dejanjem – zavihali smo rokave in se odpravili po ptujskih okoliških ulicah ter pobirali smeti, ki so jih zavrgli nevestni Ptujčani, in tako vsaj malo prispevali k čistejši naravi.

Ta dan nam naj služi kot opomin, da smo vsi odgovorni za zaščito našega planeta, ki ga bomo pustili prihodnjim generacijam. Zemlja ne pripada človeku. Vse je povezano med seboj – tako kot družino druži kri, tako smo povezani z naravo. Človek ni stvarnik tkanja življenja, ampak samo vlakno v njem. Kar naredi s tkanjem, dela tudi s samim seboj.

Tadeja Topolovec